ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:378/571)

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI – najlepszy przepis! 89

Kiedyś ciasto drożdżowe było dla mnie największą zmorą – dziś darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z truskawkami – to właśnie nimi rozpoczynam truskawkowy sezon! Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto, duża ilość soczystych truskawek i chrupiąca, owsiana(...)ostatnio na Instagramie ( IG: sylwialadyga )- zrobiły prawdziwą furorę! Polecam polubić mój profil – często pokazuję tam przepisy, których jeszcze nie ma na blogu! SKŁADNIKI : ( ok. 13-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta KRUSZONKA: * płatki owsiane – 100 g * masło

Ostra na Słodko
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 177

będzie jeszcze więcej...Dziękuję bardzo za udział w akcji i zapraszam ponownie za rok.. Babki i babeczki-2012 Babki i babeczki-2013 A'la kuchnia Zielona babka czyli ciasto z cukinią Amanda Ricci-Butik z Przepisami Babka wielkanocna z bakaliami Apetyt i smak Babka orzechowa Babka trójkolorowa Arnikowa kuchnia Babka orzechowa z nutellą Babeczka Muffinki z prince polo Babeczki(...)cytrynowa z makiem-bezglutenowa Cooking & goodlooking Babka-cytrynowy puch Crazy Cooking Creations Babeczki z masłem orzechowym i dżemem Czarna wisienka Bananowa babeczka z mikrofali Owsiana babeczka z kokosem Waniliowa babka jogurtowa Babeczki nadziane chałwą Babeczki waniliowe Czerwień i błękit Babka drożdżowa z dżemem borowkowym Babka mleczna z kolorową posypką Muffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka

Moje domowe kucharzenie
ciasto pawi ogon lub pawie oczko :-) 166

jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-) No to zaczynamy : SKŁADNIKI * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -2 budynie czekoladowe po 40g ROLADY -2,5szkl maki -3 jajka -0,5 szkl(...)płaskie łyżki mąki pszennej DODATKOWO -1 galaretka pomarańczowa -400ml wrzątku ORAZ NA POLEWĘ -1/4 tabliczki czekolady mlecznej -1 porządna łyżka masła -i troszeczkę orzechów do posypania Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. Z mleka odlewamy niewielką część i w niej rozpuszczamy 2 budynie, cukier,mąkę oraz cukier waniliowy. Resztę mleka zagotowujemy-masę wylewamy na gotujące się

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bułki nocne 210

śpię a one rosną sobie w lodówce :) Jest to bardzo dobry sposób gdy lubimy cieplutkie pieczywo z rana a nie lubimy bardzo wcześnie wstać, aby je przygotować (wyrabianie, wzrost ciasta) Wystarczy nam 20 minut, aby lekko podrosły i ok 20 minut pieczenia :) Są smaki które się nie zapomina np. bułki chrupiącej tzw. z kreseczką ciężko je teraz dostać(...)posmarowania 1 roztrzepane jajko  do posypania mak, sezam, czarnuszka (nasze ulubione ziarna lub możemy całkowicie pominąć) SPOSÓB WYKONANIA : dzień pierwszy wieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę - wymieszać w misce przesianą mąką dodać sól, olej, letnią wodę oraz zaczyn drożdżowy - ciasto bardzo szybko się zagniata jest elastyczne - wysypać miskę mąką, włożyć kulę

Basia w kuchni
Makowiec przekładany kremem z mascarpone (przepis na biszkopt makowy). 413

będzie równie pyszne - biszkopt makowy w końcu nie tak często się spotyka. Ten przepis nie jest wymagający a uwierzcie, ze biszkopt wyrasta naprawdę fenomenalnie i co najważniejsze - nie opada. Ciasto spokojnie można przekroić tak, by przełożyć go dwa razy kremem a wręcz jest to wskazane. Zachęcam do przekładania go delikatnymi kremami. Przepis na tradycyjna prostokątną blaszkę 27x35 cm. Na małą(...)pieczenia i mak połączyć dokładnie ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka będą ubite dodawać łyżka po łyżce cukier ciągle miksując a następnie żółtka (jedno po drugim). Wyłączyć mikser, stopniowo i delikatnie wmieszać mieszankę suchych składników. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto wystygnie przekroić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i M&M'sami 143

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     Zainspirowałam się przepisem z blogu: Brunetka w kuchni . Ciasta są rewelacyjne i już podczas pieczenia - pachną tak cudownie, że trudno im się oprzeć.     Świetnie łączą w sobie płatki owsiane, masło orzechowe i pyszną czekoladę. Zresztą co ja będę pisała...? Sami się przekonajcie, bo są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu(...)sody oczyszczonej 80g maki pszennej 20g płatków zbożowych/owsianych 50g czekolady (użyłam nadziewanej) Dodatkowo: M&M'sy Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Dodać masło orzechowe, jajko i po wymieszaniu - aromat waniliowy/śmietankowy. Następnie masę należy dokładnie połączyć z mąką i na końcu - z płatkami.  Czekoladę posiekać i wmieszać do reszty składników. Z ciasta formować kulki - odrobinę większe

Di gotuje
Pszenne bułeczki z nutką masła 122

jakże inne od tych „dmuchanych” ze sklepu. Ciasto oczywiście na drożdżach ale z dużym dodatkiem masła, które dość wyraźnie w bułeczkach czuć. Idealne bułki pszenne na śniadanie do dżemu, twarożku, sera czy wędliny. Wierzch możecie dowolnie posypać tym co lubicie. U mnie sezam i kminek, ale sprawdzi się mak czy czarnuszka. Bułeczki pozostają świeże nawet drugiego i trzeciego(...)delikatnie podgrzewamy, wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Odstawiamy na 15 min. Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy masło. Rozcieramy masło na farfocelki jak w kruszonce. Dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie dość lepkie, ale nie dosypujemy mąki. Odstawiamy ciasto na 10 min. Ciasto kilkukrotnie rozciągamy i wyrabiamy ok 8-10 min. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy

Mieszam w Garnku
Keks wytrawny 157

Keks wytrawny Keks zazwyczaj kojarzy się z bakaliami. Jednak nie bardzo wiedziałam jak nazwać dzisiejszy wypiek. Ciasto wytrawne, chleb naszpikowany dodatkami... Został więc keks. Przyrządza się go szybko. Ciasto jest trochę muffinkowe, ale pieczone w jednej formie. A do czego pasuje? Na śniadanie, do wszelakich sałat, do czystych zup, na przyjęcia z zimnym bufetem lub piknik. Składniki na 1 keksówkę(...)sitku zostaną otręby - dodać je z powrotem do obu mąk. Maki wymieszać z ziołami, solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z mlekiem i kefirem. Do mąki dodać mieszankę mleczną, wymieszać. Następnie dodać oliwę, pokrojone dodatki (pomidory, salami, ser i oliwki) i porwane listki bazylii. Krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec w 180°C przez

Pełny talerz
Idealne bułeczki do hamburgerów. 142

będzie smakowało tak, jak powinno. Zrobienie pieczywa często kojarzy się z trudnym czasochłonnym procesem... te bułeczki są zupełnym zaprzeczeniem powyższego :) Jedyne, co zajmuję nieco czasu to czekanie aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są przepyszne, mają chrupiącą skórkę i mięciutki puszysty środek- są idealne! Dodatek mleka w proszku sprawia, że mają strukturę niesamowicie zbliżoną do bułek, w których są serwowane burgery(...)instant dodatkowo: mleko sezam/ czarnuszka/ siemię lniane/ mak SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło rozpuścić i wystudzić. Połączyć z mlekiem w proszku i drożdżami, odstawić na kilka minut. 2. Do otrzymanego rozczynu wmieszać jajko i sól. Całość przelać do dużej miski. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zacząć wyrabiać ciasto ręką. 3. Ciasto jest gotowe kiedy jest lśniące

DefinicjaSmaku
Szarlotka orzechowa 66

aromatycznych piernikowych przypraw. Ciasto jest bardzo, ale to bardzo kruche z pysznym nadzieniem z duszonych jabłek oraz pianką z białek, a wszystko przykryte deszczykiem tartego ciasta. Przygotowując kruche ciasto, pamiętajcie o pewnej zasadzie, białek dodajemy niewiele lub wcale, gdyż białka powodują, że ciasto twardnieje. Białka możemy wykorzystać właśnie na piankę, która wzbogaci smak naszego ciasta. Jeśli nie przepadacie za szarlotką(...)Print Szarlotka orzechowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Ciasta Cuisine Polska Keyword jablka, orzechy Prep Time 30 minutes Cook Time 42 minutes Total Time 1 hour 12 minutes Servings 20 Calories 271 kcal Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 200 g orzechów laskowych 250 g mąki pszennej 3 żółtka 70 g cukru pudru

SprawdzonaKuchnia.pl
Chałka okrągła z kruszonką 109

przygotowałam w nocy (21.00)  włożyłam do lodówki. Następnego dnia rano wyjęłam wyrośnięte wolno ciasto, odstawiłam na mniej więcej godzinę, żeby się ociepliło.  Następnie podzieliłam na cztery równe części i uformowałam wałeczki do splotu. Składniki: 500 gram mąki + do podsypywania trochę ( dałam 400 gram maki orkiszowej jasnej i 100 gram orkiszowej razowej) 200 ml ciepłej wody 50 gram cukru

AZgotuj!
Bajgle 139

Składniki : • 250 ml letniej wody • 1 jajko • 1 łyżeczka soli • 500 g mąki pszennej typ 550 • 20 g drożdży • 3 łyżki cukru • 60 g oleju kukurydzianego

KUCHNIA POLSKA
Torcik makowy z migdałami 143

Przed samymi świętami propozycja na torcik makowy, który może być alternatywą dla tradycyjnego makowca. Jest pysznie: mamy mak, wiśnie i amaretto, a wszystko to pod puszystą

Bon appetit mon amie
Tradycyjne pszenne bagietki 127

Wielogodzinne wyrastanie i kilkukrotne składanie nadaje bagietkom niesamowitego aromatu z lekko orzechowym posmakiem. Wymagają trochę czasu, dokładnie proces ich wyrastania, minimum godzin: pierwsze wyrastanie 3 godziny, potem trzykrotne składanie ciasta w odstępne 20 minut, kolejne wyrastanie 2 godziny, formowanie i jeszcze godzinka wyrastania, ale naprawdę warto, nawet jeżeli wyjdą tak koślawe jak moje, to gwarantuję, że smak Was zachwyci. Przepis(...)średnie bagietki: 1 kg pszennej maki (to nie jest post sponsorowany przez Basię, poprostu używam tej mąki, i uważam, ze jest to jedna z lepszych mąk do tego typu wypieków) 4 g suchych drożdży instant 700 ml przegotowanej letniej wody łyżeczka soli Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj łyżką wszystkie składniki. Następnie ręcznie zagnieć ciasto, które jest bardzo luźnie

greenscarf
Rafaello na Krakersach 74

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 2 żółtka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1/2 l. mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek

Dziś Ja gotuje
PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 171

wyjmij na blat podziel na dwie części, z każdej zrobimy chałkę. Każdą część ciasta, wyrabiamy na kulkę, dzielimy na 5 części. Każdy rolujemy na wałeczek. Zaplatamy chałkę - ściąga jak to zrobić np.  TUTAJ Zaplecione chałki układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub brązowym cukrem, odstawiamy na 20 minut aby podrosły i pieczemy. CZAS PIECZENIA

SMYKWKUCHNI
Makowiec zawijany 615

Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany  z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki

AniaGotuje.pl
KOLOROWA BABKA 125

Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Formę na babkę o średnicy 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masy wylewamy na zmianę. aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 50 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy

Pani na deser
Wspólne pieczenie i ciasto „Babałuch” 242

ciasto od przyszykowania masy jabłkowej. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i podsmażamy, żeby zmiękły, ale się całkowicie nie rozpadły. Na końcu dodajemy galaretkę (proszek) i mieszamy ciągle podsmażając, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt: – 4 jajka – szklanka cukru – 0,5 szklanki mąki pszennej – 0,5 szklanki maki(...)następnie wykładamy na niego jabłka. Krem budyniowy : – 2 szklanki mleka – 2 szklanki cukru – 2 cukry waniliowe – kostka margaryny ( w temperaturze pokojowej) – 3 łyżki maki pszennej – 3 łyżki mąki ziemniaczanej Pół szklanki mleka odlewamy i wsypujemy do niej mąki. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Resztę zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy

Relaxtime
Bułeczki pszenno-razowe 284

łyżeczka soli 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 1 jajko Z drożdży, cukru, 3 łyżek maki i 1/2 szklanki wody zrobić zaczyn. Ostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski wsypać pozostałe składniki oraz zaczyn i zacząć wyrabiać. Najlepiej użyć robota z końcówką hak. Gdy ciasto wstępnie zarobimy dajemy stopniowo olej kokosowy i dalej wyrabiamy. Robotem ok. 7 minut ręcznie

Delicious Titbits
Placki z fajerki , sodziaki, proziaki. 171

maki Luksusowej Młynomag 500 ml zsiadłego mleka 1 szkl śmietany 12% 4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka sody szczypta soli 3 jajka Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy luźne ciasto. Wałkujemy lub rozklepujemy na grubość ok pół centymetra, i kroimy na kawałki. Smażymy na smalcu lub oleju lub na patelni żeliwnej zupełnie bez tłuszczu, na złoty kolor

Gotowanie jest łatwe
Ciasteczka owsiano- kakaowe. 126

jajka 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki tortowej 1.5 łyżki gorzkiego kakao Gotowa polewa w kartoniku Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić najlepiej ręką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, maczać ręce w wodzie i formować kulki

Sama słodycz i szczypta chili
prosty domowy makaron 131

podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. składniki 200 g mąki 2 jajka sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy na  środku wgłębienie i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto ( około 15-20 minut). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczka i zostawimy na pół godziny

Miód i pieprz
Placuszki kakaowe na kefirze 110

kefiru 1,5 szkl maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 łyżki cukru 2 jajka tłuszcz do smażenia Jajka z cukrem ubić , dodać kefir , kakao i mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać i smażyć niewielkie placuszki. Podawać z dżemem, lub innymi dodatkami na słodko

Gotowanie jest łatwe
makaron domowy 169

podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. Składniki 200 g mąki 2 jajka Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy na  środku wgłębienie i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto ( około 15-20 minut). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczka i zostawimy na pół godziny

Miód i pieprz
domowy makaron 111

podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. Składniki 200 g mąki 2 jajka Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy na  środku wgłębienie i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto ( około 15-20 minut). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczka i zostawimy na pół godziny

Miód i pieprz
Kruche króliczki wielkanocne 110

masła z lodówki pokrojonego w kosteczkę wanilia kilka kropli zielonego barwnika Zagniatamy ciasta z podanych składników  w osobnych miseczkach. Wkładamy do lodówki na 30 minut  Rozwałkowujemy. Wykrawamy kształt  - u mnie akurat króliczek. Pieczemy w 190 stopniach 10 minut. Rada: Czerwone wykonałam z maki krupczatki, są bardziej twarde niż te wykonane

AZgotuj!
119. Chlebek owsiany Ewy Wachowicz 138

około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem lub makiem. Pieczemy godzinę w 180 stopniach

Jadło i czytadło
Cynamonowe księżyce z migdałami 127

tylko na Boże Narodzenie. SKŁADNIKI: (na około 25 sztuk) 50g zmielonych migdałów 100g maki tortowej 40g cukru pudru 90g masła szczypta soli 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do obtoczenia WYKONANIE: Mąkę przesiać. Wszystkie suche składniki połączyć. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Cisto podzielić na cztery części i uformować w wałek o średnicy około 1cm. Odrywać kawałki

Pyry na Gaz
Pszenne,razowe buleczki z siemieniem lnianym 116

kawy. Plyny dolewamy stopniowo regulujac gestosc ciasta.Ilosc zuzytego plynu zawsze zalezy od rodzaju maki.Kazda maka wchlania inna ilosc plynu.Ciasto nie moze byc za geste,ani za rzadkie.To jest akurat lekko lepiace. Mise przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Wyrosniete ciasto wyrzucamy na blat i jeszcze raz wyrabiamy. Dzielimy na 12 kawalkow,kazdy okolo 80 g.Najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rafaello- szybkie 234

Ciasto powstało dzisiaj. Potrzeba chwili. Jest szybkie i nie wymaga specjalnych uzdolnień.   SKŁADNIKI 2,5 szklanki mleka 300 g. wiórek kokosowych  1 czekolada biała 3  duże opakowania herbatników  2 łyżki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 3 zółtka 1 margaryna WYKONANIE 2 szklanki mleka zagotować  dodać cukier waniliowy i cukier

W kuchennym oknie Ewy
Chlebek do Souvlak-ów z bazylią 149

Greckich smaków ciąg dalszy... Składniki: 600 gram maki pszennej 40 gram drożdży 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru kubek ciepłej wody około 250 ml. 2 łyżki oleju 2 łyżki bazylii Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto, do momentu az przestanie sie kleić do rąk...odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.   Formujemy na małe porcję i znowu odkładamy

NaKońcuJęzyka