ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:387/571)

Delikatne ciasteczka do herbaty z kokosem i limonką 124

sztuk ciasteczek o średnicy 5-6 cm: 250 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 100 g cukru 150 g oleju roślinnego (u mnie kokosowy) 50 g wiórków kokosowych skórka z 1 limetki 50 ml mleka (u mnie sojowe)   Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez pół godziny. Schodzone

greenscarf
Czeskie rogaliki. Ceské rohlíky. 105

równe części.  Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut.  Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki ( tutaj zobaczysz jak to zrobić, krok po kroku ). Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą. Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Chlebowe miseczki 106

drugi. Odwracamy złożoną częścią do spodu. Na koniec formujemy okrągłe chlebki, sklejając ciasto w jednym miejscu i układamy na blaszce tym sklejeniem do dołu. Tak przygotowane kulki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.   Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka mak  W miseczce roztrzepujemy białko z mlekiem. Za pomocą pędzelka smarujemy chlebki. Każdą

kulinarnyswiatdomi
Chleb ekspresowy na maślance 122

łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka soli 1 małe jajko dowolne ziarna, u mnie mak i siemię lniane, może być sezam lub gruboziarnista sól Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 210 C. W misce połącz przesianą mąkę z sodą, dodaj sól, wymieszaj. Wlej maślankę, połącz w miękkie ciasto. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto, wygładź. Pędzelkiem posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem

Zasmakuj Kuchni
Rogale Marcina 131

dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 30 min. co jakiś czas mieszając. Po przegotowaniu osączyć i odstawić na bok do przestudzenia. Ostudzony mak zmielić 3 razy przez maszynkę do mięsa na najmniejszych oczkach(...)rodzynkami i jeszcze chwilę podsmażyć aby smaki dobrze się połączyły. Dodać przygotowany wcześniej mak i podsmażać wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć

Ukojenie Podniebienia
Ciasteczka grahamkowe z ziarnami 146

szkl maki pszennej 1 szkl mąki graham 2 jajka 1 szkl cukru 250 g masła lub margaryny garść ziaren sezamu i słonecznika (mieszane)  do posypania 1 szkl ziaren słonecznika i sezamu (mieszane) Zagniatamy ciasto z podanych składników , wałkujemy na grubość ok 0,5 cm , wykrawamy kółeczka szklaneczką literatką i maczamy przed ułożeniem w ziarnach. Pieczemy

Gotowanie jest łatwe
Kopytka serowe. A może leniwe ziemniaczane?... 93

tłuczonych, zimnych, najlepiej z poprzedniego dnia  250 twarogu tłustego 1 jajko szklanka maki + 1-2 lyzki + do podsypywania 1.5 lyzki skrobi kukurydzianej Wyłóż ziemniaki do sporej miski. Dodaj rozgnieciony dokładnie widelcem twaróg, a następnie jajko, makę, szczyptę soli i skrobię. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Z ciasta formuj wałeczki, w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, i krój

Lejdi of the house
Rogale Marcina 164

dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 30 min. co jakiś czas mieszając. Po przegotowaniu osączyć i odstawić na bok do przestudzenia. Ostudzony mak zmielić 3 razy przez maszynkę do mięsa na najmniejszych oczkach(...)rodzynkami i jeszcze chwilę podsmażyć aby smaki dobrze się połączyły. Dodać przygotowany wcześniej mak i podsmażać wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć

Ukojenie Podniebienia
Chleba naszego... 164

twarde dodajemy kilka łyżek wody, jak za miękkie kilka łyżek mąki. Gotowe ciasto odstawiamy przykryte na 1 h do wyrośnięcia, potem zagniatamy i formujemy chleb.  Wykładamy na blachę i przykrywamy na minimum 30 min., nastawiamy piekarnik na 200 st.C Zdejmujemy szmatkę smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy.  Tak przygotowany chleb wkładamy do piekarnika

chleba naszego
Truskawkowy puch 343

końcu dodaje po jednym żółtku mieszam mikserem ale już tylko chwilę do połączenia. Maki przesiewam, dodaję kakao, proszek, startą czekoladę i mieszam. Dodaję w trzech partiach do masy jajecznej i mieszam delikatnie od spodu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 50 minut. Przed

wesoła kuchnia
Proste I Smaczne Kruche Serca Z Marmoladą 82

tylko na Walentynki ;) :) Składniki na 2 blaszki od piekarnika ciastek 250 gr maki tortowej 1 całe jajko 1 czubata łyżka śmietany 18 % 50 gr cukru pudru 100-125 gr margaryny marmolada 1.W misce umieszczamy wszystkie składniki i tworzymy kruszonkę która następnie zagniatamy w ciasto. Ciasto chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy je na pół

Gotowanie...to proste !
Drożdżówki 140

Pyszne drożdżówki ..u mnie z serkiem waniliowym..ale mogą być i z makiem lub z marmoladą..jak kto woli i lubi.. 300 ml mleka  25 g drożdży  2 jaja 1 żółtko  50 dkg maki  10 dkg cukru  50 g masła  dowolne nadzienie Przygotować rozczyn i odstawić go na około 15 minut w ciepłe(...)miejsce.Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i pośrodku posmarować nadzienie. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek . Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem

Moje domowe kucharzenie
Diabelsko pikantne ciasteczka espresso 144

mocnego espresso - wystudzone wcześniej przygotowane! sól szczypta szklanka maki pszennej szklanka mąki żytniej żółtko   Miękkie masło  wraz z cukrami utrzyj w malakserze  na puszystą masę, potem dodaj kakao.  Papryczkę chili ( sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne

AZgotuj!
Bagietki z makiem i cebulką 72

świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 250 ml wody Dwie łyżki oliwy wlewamy na patelnię i szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę. Resztę składników wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Jak cebula przestygnie to dorzucamy i cebulę razem z oliwą, jeśli jeszcze zostało jej coś

Marder&Marder Manufacture
Migdałowe bułeczki drożdżowe z prażonymi orzechami 115

klonowy. Przygotowanie: W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłym mlekiem. Dodajemy 50 g maki mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Dodajemy żółtka, cukier, sól  masło i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki, migdały i wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia

Moniki Smakołyki
Naleśniki z brzoskwiniami 97

sięgamy . składniki na 6 naleśników 4 jajka 250 ml mleka 100g maki margaryna do smażenia nadzienie 250 g serka śmietankowego homogenizowanego cukier waniliowy 6 brzoskwiń z puszki 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru przepis Z mleka,  mąki i jajek wyrabiamy gładkie ciasto , odstawiamy na 20 minut , a następnie na rozgrzanym tłuszczu  smażymy cienkie naleśniki . Serek

Smakowite Dania
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 249

zamknięte w jednym bochenku. 400 g zakwasu żytniego 150 ml wody 100 g maki pszennej razowej 300 g mąki pszennej białej 1 łyżka soli Dodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania

Z butelką mleczka w tle
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 254

zimno ! Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: Na naleśniki 3 jajka 200 g maki pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 30 minut, żeby "odpoczęło". Potem smażymy cienkie naleśniki

Kulinarne przygody Gatity
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 324

rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą(...)zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek

Kulinarne przygody Gatity
Bezglutenowa farinata z rozmarynem podana z marchewkami glazurowanymi dziką różą z białym makiem 212

mąki z ciecierzycy 300 ml wody 30 ml + 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu Marchewka z białym makiem glazurowaną dziką różą 300 g marchewki pokrojonej w grube słupki 60 g uprażonego maku 2 łyżki dżemu prozdrowotnego Dzika Róża Łowicz 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy Chipsy z jarmużu 200 g jarmużu umytego i osuszonego(...)środek wylej ciasto, piecz 25-30 minut (grzanie góra dół), na złoty kolor aż brzegi będą chrupiące. Jeśli wierzch się nie zrumienił (co zależy od piekarnika) przełącz na górne grzanie (grill) na 5 minut.  Gorący placek posyp pieprzem, na wierz wyłóż glazurowane marchewki i chipsy z jarmużu.  Marchewki z białym makiem glazurowane dziką różą W między czasie

SzczyptaSmaQ
Murzynek wykwintny 158

dziś będzie to ciasto, jutro.. jutro niech pozostanie moją słodką tajemnicą, którą zdradzę Wam niebawem. Zapraszam na Wykwintny Murzynek, w razie pytań piszcie! " Składniki : 3 jajka 150 g cukru 2 łyżki cukru z wanilią szklanka śmietany 12% 180 g masła 40 g kakao (ok. 4 łyżek) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g maki 50 g płatków migdałowych(...)następnie przesypujemy do płynnych składników i łączymy ze sobą. Gotową masę przelewamy do szerokiej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Ciepłe ciasto polewamy czekoladową polewą - z tego przepisu . Studzimy na kratce. Podajemy z mlekiem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierniczki korzenne 157

maki 15 dag margaryny 13 dag miodu 13 dag cukru 3 jajka 15 dag kakao pół łyżki przyprawy korzennej do piernika pół łyżki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski pozostałe składniki i wyrobić ciasto. To ciasto, które powstanie włożyć

Gotuję Testuję
Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami 112

leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne(...)dużej miski, wsypujemy szczyptę soli, w mące robimy dołek. Do maki wlewamy ubite żółtka i drożdżowy zaczyn z mlekiem. Wszystko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Po 10 minutach wyrabiania wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy. Postępujemy tak aż do zużycia całego masła. Poprzez zagniatanie wprowadzamy do ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu

Kulinarne przygody Gatity