szkl maki pszennej 1 szkl mąki graham 2 jajka 1 szkl cukru 250 g masła lub margaryny garść ziaren sezamu i słonecznika (mieszane) do posypania 1 szkl ziaren słonecznika i sezamu (mieszane) Zagniatamy ciasto z podanych składników , wałkujemy na grubość ok 0,5 cm , wykrawamy kółeczka szklaneczką literatką i maczamy przed ułożeniem w ziarnach. Pieczemy
Gotowanie jest łatwetłuczonych, zimnych, najlepiej z poprzedniego dnia 250 twarogu tłustego 1 jajko szklanka maki + 1-2 lyzki + do podsypywania 1.5 lyzki skrobi kukurydzianej Wyłóż ziemniaki do sporej miski. Dodaj rozgnieciony dokładnie widelcem twaróg, a następnie jajko, makę, szczyptę soli i skrobię. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Z ciasta formuj wałeczki, w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, i krój
Lejdi of the housedałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 30 min. co jakiś czas mieszając. Po przegotowaniu osączyć i odstawić na bok do przestudzenia. Ostudzony mak zmielić 3 razy przez maszynkę do mięsa na najmniejszych oczkach(...)rodzynkami i jeszcze chwilę podsmażyć aby smaki dobrze się połączyły. Dodać przygotowany wcześniej mak i podsmażać wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć
Ukojenie Podniebieniatwarde dodajemy kilka łyżek wody, jak za miękkie kilka łyżek mąki. Gotowe ciasto odstawiamy przykryte na 1 h do wyrośnięcia, potem zagniatamy i formujemy chleb. Wykładamy na blachę i przykrywamy na minimum 30 min., nastawiamy piekarnik na 200 st.C Zdejmujemy szmatkę smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy. Tak przygotowany chleb wkładamy do piekarnika
chleba naszegokońcu dodaje po jednym żółtku mieszam mikserem ale już tylko chwilę do połączenia. Maki przesiewam, dodaję kakao, proszek, startą czekoladę i mieszam. Dodaję w trzech partiach do masy jajecznej i mieszam delikatnie od spodu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 50 minut. Przed
wesoła kuchniatylko na Walentynki ;) :) Składniki na 2 blaszki od piekarnika ciastek 250 gr maki tortowej 1 całe jajko 1 czubata łyżka śmietany 18 % 50 gr cukru pudru 100-125 gr margaryny marmolada 1.W misce umieszczamy wszystkie składniki i tworzymy kruszonkę która następnie zagniatamy w ciasto. Ciasto chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy je na pół
Gotowanie...to proste !Pyszne drożdżówki ..u mnie z serkiem waniliowym..ale mogą być i z makiem lub z marmoladą..jak kto woli i lubi.. 300 ml mleka 25 g drożdży 2 jaja 1 żółtko 50 dkg maki 10 dkg cukru 50 g masła dowolne nadzienie Przygotować rozczyn i odstawić go na około 15 minut w ciepłe(...)miejsce.Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i pośrodku posmarować nadzienie. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek . Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem
Moje domowe kucharzeniemocnego espresso - wystudzone wcześniej przygotowane! sól szczypta szklanka maki pszennej szklanka mąki żytniej żółtko Miękkie masło wraz z cukrami utrzyj w malakserze na puszystą masę, potem dodaj kakao. Papryczkę chili ( sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne
AZgotuj!świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 250 ml wody Dwie łyżki oliwy wlewamy na patelnię i szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę. Resztę składników wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Jak cebula przestygnie to dorzucamy i cebulę razem z oliwą, jeśli jeszcze zostało jej coś
Marder&Marder Manufactureklonowy. Przygotowanie: W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłym mlekiem. Dodajemy 50 g maki mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Dodajemy żółtka, cukier, sól masło i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki, migdały i wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia
Moniki Smakołykisięgamy . składniki na 6 naleśników 4 jajka 250 ml mleka 100g maki margaryna do smażenia nadzienie 250 g serka śmietankowego homogenizowanego cukier waniliowy 6 brzoskwiń z puszki 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru przepis Z mleka, mąki i jajek wyrabiamy gładkie ciasto , odstawiamy na 20 minut , a następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki . Serek
Smakowite Daniazamknięte w jednym bochenku. 400 g zakwasu żytniego 150 ml wody 100 g maki pszennej razowej 300 g mąki pszennej białej 1 łyżka soli Dodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania
Z butelką mleczka w tlezimno ! Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: Na naleśniki 3 jajka 200 g maki pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 30 minut, żeby "odpoczęło". Potem smażymy cienkie naleśniki
Kulinarne przygody Gatityrybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą(...)zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek
Kulinarne przygody Gatity