czasu i energii. Ciasto robi się rzeczywiście super szybko, ale tak naprawdę newiele szybciej, niż ręcznie. No i niestety zostajemy z gór ą małych, plastikowych części do umycia... Przepis z bloga The ordinary cook . Składniki: (mnie wyszedł spokojnie tuzin piekarza, czyli 13 sztuk wykrawanych foremka o średnicy 6cm) 300g mąki (lub 300g maki z proszkiem(...)całość zacznie przypominać bułkę tart ą. W osobnej misce wymieszaj mleko, jogurt i jajko. Wlej do malaksera, dosyp kandyzowan ą skórkę i pulsuj kilka razy, aż powstanie ciasto. Ręcznie: Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier do sporej miski. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż mieszanka zacznie wygl ą dać, jak bułka tarta. Wlej jajko, roztrzepane
Lejdi of the houseuzyskać bardzo fajny smak ciasta. Ciasto idealnie nadaje się na każdą okazję i na pewno zaskoczy nie jednego łasucha (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 900 ml mleka 2 śnieżki 1 margaryna 250 gram puszka masy kajmakowej 3/4 szklanki soku z czarnej porzeczki 1 galaretka brzoskwiniowa 100 gram wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej(...)kajmakowa miksujemy wraz z 150 gramami margaryny. 400 ml zimnego mleka miksujemy z 2 śnieżkami. Gdy śmietana będzie dobrze ubita dodajemy do niej tężejącą galaretkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: Na spod blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 1 warstwę krakersów, następnie wykładamy na nie kokosowa masę. Na masę wykładamy 2 warstwę krakersów i masę kajmakowa. Na masę kajmakowa wykładamy
Blog kulinarny S9.PLczymś nadziane, może jednak z samego ciasta są przygotowane, gdzie smaki w sobie ma schowane. Ja do ciasta drożdżowego wiórki kokosowe dodałam, a cukrem migdałowym nutę migdałową uzyskałam. Ciasto ekspresowo wyrobione, trójkąty dzięki formie z tekturki wykrojone, wszystkie równiarko pozwijane i w piekarniku wypiekane. Cukrem pudrem tylko oprószone i ze smakiem raz na raz zjedzone. Składniki(...)masła, 25 g świeżych drożdży, 150 g cukru pudru, 100 g drobnych wiórek kokosowych, ½ płaskiej łyżeczki soli, 1 opakowanie cukru smak migdałowy (15 g), 600 g maki extra wypieki typ. 550, ponadto: cukier puder do oprószenia, mąka do podsypania. Przygotowanie: Przygotowujemy tekturowy trójkąt równoramienny : podstawa ok. 8 cm, wysokość 16 cm. Blachy od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mleko
Moniki Smakołykibardzo smaczne, nikogo przekonywać chyba nie muszę. Przygotowanie bułeczek to sama przyjemność, ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje to naprawdę prosty przepis. Jeśli macie do dyspozycji robota kuchennego to on w zasadzie wykona za Was najtrudniejszą pracę jaką, jest zagniatanie ciasta. Po podzieleniu ciasta na porcję uformujcie zgrabne kulki. Następnie spłaszczcie je, tworząc płaski placuszek. Bułki hamburgerowe(...)niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki dlatego trzeba je spłaszczyć. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego. Teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy, bo na pewno ktoś z Waszych bliskich czeka na pysznego burgera w domowej bułeczce albo słodką deserową wersję
SprawdzonaKuchnia.plmigdałami, marcepanem i suszoną żurawiną. Jeśli nie macie czasu albo boicie się podjąć wypieku rogali Marcińskich , to te ślimaczki mogą spokojnie je zastąpić. Przygotowując ślimaczki, nie miałam białego maku , ale jeśli dodacie go do wypełnienia (może być gotowa masa z puszki), to będą prawie jak klasyczne rogale Marcińskie! To, co bardzo ważne, to, że pracy przy nich jest nie wiele(...)cukiernicze. W przygotowaniu wypieków typu „ślimaczki” najfajniejsze jest to, że specjalnie nie trzeba się starać, aby formować piękne kształtne bułki . Wystarczy rozsmarować i rozsypać dodatki na rozwałkowanym cieście, zwinąć je w ścisły rulon, a kawałki ciasta ułożyć w brytfannie lub na blaszce i upiec. Prosty i szybki deser, prawda? Można też przygotować je w formie do muffinek
SprawdzonaKuchnia.plchciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też sobie odpuściłam ich przygotowanie, kupiłam 1 rogala marcińskiego z certyfikatem i upiekłam swoje Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami . Bardzo mi smakują kruche rogaliki gdyż nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i są dosyć tanie w przygotowaniu. Składniki(...)mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć. Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru . Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta i desery. Spory wybór, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) To jak, co w tym roku pieczemy? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem(...)Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Torty: Miodownik z orzechami Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Tort makowy Pijana śliwka Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe z kremem chałwowym Ciasto z kremem chałwowym Kostka kawowa Ciasto miodowe z brzoskwiniami Orzechowe babeczki Ciasto marchewkowe z kremem Cytrynowiec
Domowa cukiernia EwyMAKI PSZENNEJ 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO CYNAMON DO SMAKU 150 G MASŁA CUKIER PUDER DO POSYPANIA 1 1/2 KG SOCZYSTYCH JABŁEK OKOŁO 3/4 SZKLANKI CUKRU. ILOŚĆ CUKRU ZALEŻY OD TEGO JAK KWAŚNE LUB SŁODKIE SA JABŁKA ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: MASLO LEKKO ZMROZIC, LATWIEJ BEDZIE SIE UCIERAC. PRZYGOTOWAĆ CIASTO
Pani M - kuchnia smakowitarozwiązanie :) I teraz właśnie pomyślałem, że idealnie nada się do chleba, który chcę zrobić. I już na etapie wyrabiania ciasta okazało się, że pomysł miałem doskonały. Bo zwykle jak ciasto wyrabiam to ma ono taki po prostu zapach, hmmm... no sam nie wiem. No taki zapach mąki ma. No bo w sumie jaki zapach może mieć mąka? No pachnie mąką(...)unosił mi się taki delikatny świeży aromat. Taki właśnie jakby wiosenny - tak jak w nazwie tego zakwasu. Poważnie! :) Smak gotowego pieczywa zresztą też był taki wyjątkowo delikatny. 500 g maki pszennej 300 ml wody 150 zakwasu żytniego 25 g naturalnego zakwasu Spring Panettone 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru Od razu napiszę, że oczywiście nic nie wyszło
Marder&Marder ManufactureJakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-). Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej babuni - 1 paczka drożdży - 5 jaj - 1 - 1,3 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - cukier waniliowy - masło 1 kostka(...)nadzienie: 5-7 łyżek cukru ( w zależności jak bardzo lubicie słodkie) - 2 szklanki jagód - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka cynamonu - garść rodzynek dużych - 3 płaskie łyżki maki ziemniaczanej Do dużej miski wsyp mąkę zrób wgłębienie. W kubeczku wymieszaj drożdże z 1/2 szkl. ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Wlej w wgłębienie i zmieszaj z częścią mąki na gęstą papkę
SMYKWKUCHNImleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Dodatkowo: świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto
Kulinarne przygody Gatityjesc na surowo. Ja dzis postanowilam przygotowac ciasto z cukinia. Powoli chyba zaczynam sie wyrabiac i dochodzic do wprawy w prostych wypiekach, poniewaz to ciasto uwazam za bardzo udane:) Ciasto jest bardzo smaczne, aromatryczne i wilgotne i niezbyt slodkie. Bardzo wszystkim polecam poniewaz jest przepyszne;) Zobaczcie jak poradzili sobie z cukinia pozostali uczestnicy wyzwania: Lejdi , Mirabelka , Bartoldzik , Gin , Shinju(...)Panna Malwinna . Skladniki : 2 duze jajka 120ml oliwy z oliwek 85g brazowego cukru 350g obranej cukini startej na tarce o grubych oczkach 1 lyzeczka aromatu waniliowego 300g maki 2 lyzeczki mielonego cynamonu 0.25 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej 0.5 lyzeczki sody oczyszczonej 0.5 lyzeczki proszku do pieczenia 85g orzechow wloskich 100g rodzynek szczypta soli Przygotowanie : W duzej misce utrzec jajka
Codzienne GotowanieRogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i pachnące. Idealne na śniadanie, choć równie dobrze sprawdzą się na kolację, czy na drugie śniadanie. Ja lubię je posmarować dżemem lub miodem (sąsiad ma pasiekę, więc mam dostęp do niesamowicie smacznego, świeżego miodu(...)sezam lub mak do posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę porcji mleka, dokładnie mieszamy. W mące robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-10 minut, żeby drożdże podrosły. Po tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość. Gdy to nastąpi dodajemy do ciasta resztę mleka
Rozpustne gotowanieorzechy, smażymy 3-4 min. Następnie mieszankę miodowo orzechową wlewamy do maku. Scieramy skórkę z pomarańczy a także wsypujemy suszoną skórkę cytrynową. Na końcu wlewamy aromaty i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo dosłodzić cukrem, lub miód zamienić na cukier. Przechowywać w lodówce. Przed wyłożeniem masy na ciasto zaleca się wymieszać z ubitą pianą z białek. Smacznego! ps. niebawem
Radość kipiąca uśmiechem.ciasto naszło na ciasto od spodu pasztecika.) i tak robimy do końca ciasta. 4. Ostrym nożem rulony tniemy na paszteciki około 4cm, przekładamy na blaszkę, pozostawiamy na około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać paszteciki czymś co lubimy ( czarnuszka, sezam, mak itp. ) Pieczemy je w temp. 200* około 20 minut. Na zdjęciu prezentuje
Dziś Ja gotujezapiekany naleśnik DUTCH BABY 150 ml mleka 3 jajka 80 g maki ¼ łyżeczki soli 3 łyżeczki masła 1 łyżeczka oleju roślinnego Holenderski naleśnik – DUTCH BABY Przygotowanie Mleko, jajka wyjmij z lodówki wcześniej i pozostaw w temperaturze pokojowej. Następnie w dość dużym naczyniu połącz składniki aż ciasto stanie się jedwabiście gładki. Ważne aby ciasto było płynne, zbyt gęste ciasto
NaleśnikiZmielony mak wsyp do miski. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do maku posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową posiekaną w drobną kostkę , cukier, miód, roztopione masło, olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj dokładnie. Masa jest gotowa, możesz nią smarować ciasto na makowce. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć lub zwiększyć proporcje w zależności od potrzeb
Przepisy i porady kulinarneprzeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 całe jajko około 200-300 g maki ziemniaczanej sól, ewentualnie 1. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy kluseczki robiąc palcem dołeczek
Gotowanie...to proste !oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dokładnie , ale delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut/180C bez termoobiegu. Studzimy. BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy
Ostra na SłodkoDodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, doprawiamy limonką i piernikiem. Studzimy. Z ciasta i farszu przygotowujemy pierogi. Drugą wersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite! Sos makowy: 100 g sparzonego i zmielonego maku 1 limonka 100 ml śmietanki słodkiej 100 ml mleka 4 żółtka jaja
Kuchnia Bazyliitych co lubią ryby… i nie tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej temperaturze - Pollocka (dorsza) w cieście piwnym - Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym - Chrupiącego łososia Gordona Ramsaya - Dogfish
mojewypiekiinietylkooraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku, do langoszy pasują także słodkie dodatki. Tym razem podałam je z konfiturą wiśniową, ale sprawdziłam również wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Obie są znakomite. Polecam. Składniki: • 40 dkg maki • 1 szklanka letniego mleka • 3 dkg drożdży • 1 łyżeczka cukru • 1-2 łyżki
W mojej kuchniodstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, dodać płatki suszonych pomidorów, ponownie zagnieść. Uformować okrągły bochenek lub włozyć do foremki keksowej. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie posypać górę ulubionymi dodatkami (makiem, sezamem, czarnuszką) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st na 30 minut
Walijskie Pichceniepyszne. Składniki na około 60 ciasteczek: zależy od wielkości szklanki. 250g maki pszennej 250g masła 250g twarogu śmietanowego opakowanie cukru wanilinowego 2 jabłka cukier puder do posypania Mąkę przesiałam na blat. Dodałam cukier wanilinowy. Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło. Ostatni składnik to twaróg. Zagniotłam ciasto. Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię i włożyłam na 30 minut
potrawyregionalnepychotka,nie ma u mnie sezonu truskawkowego bez tego ciasta w lodówce-uwielbiam je i cała moja rodzina,puszysty biszkopt,kremowa bita śmietana i galaretka z truskawkami-czy może być coś lepszego???? SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajek 1 szkl.cukru 1 szkl. maki pszennej 1,5 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku dodatkowo: 500 l śmietany 30 % 2 śmietan
Swojskie jedzonkopieczone zamiast smażonych. Wyszły świetnie ! Składniki: 200 ml maślanki, 1 1/3 szklanki maki ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, sól do smaku. Wykonanie: Maślankę przelać do miski, dodać mąkę, jajko, sodę oczyszczoną, sól do smaku i wymieszać dokładnie ręką. Następnie przełożyć ciasto łyżka do foremek wysmarowanych olejem. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piec około
Tradycyjna Kuchniasezon, takie nadzienie :) Dziś z rabarbarem ! Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag maki, 1 jajko, ½ kg rabarbaru, 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i zmielić. Następnie dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Rabarbar umyć, pokroić ze skórką i posypać cukrem. Ciasto podzielić na kawałki, wkładać
Tradycyjna Kuchniarównież są pyszne! Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremkami. My najbardziej lubimy serduszka, które nie wiem dlaczego, zjadane są w pierwszej kolejności. W miseczce rozkłócić białko, a w kolejnej miseczce przygotować cukier. Do miski z cukrem można dosypać mak. Maczać wykrojone ciastka najpierw w białku, a następnie w cukrze lub w cukrze z makiem. Piec
Lawendowe Niebosoli. Dodać żółtka, śmietanę i posiekane masło, połączyć końcówką noża. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie podzielić na kilka 4 części, każde z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Nadzienie makowe: 150g zmielonego maku, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki mielonych migdałów, łyżka
Z miłości do słodkości