ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:399/571)

Chleb żytni razowy na zakwasie 128

żytni razowy w wersji naturalnej, jedynie z makiem na wierzchu, ale jutro piekę z różniastymi ziarenkami, co by było ciekawiej. Chlebek na zakwasie wyrastał u mnie ok. 5h blisko kaloryfera. U jednych czas wyrastania będzie dłuższy u innych krótszy. Dużo zależy od temperatury w pomieszczeniu, zakwasu i temperatury dodanej do ciasta wody. Przepis oczywiście polecam. Przypominam, że żytnim chlebkom

Mieszam w Garnku
Bułeczki z młodą kapustą 249

olej do smażenia sól pieprz majeranek sezam lub mak do posypania Mleko podgrzać. Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i mleka przygotować rozczyn. Jajka rozkłócić widelcem, 2 łyżki przelać do miseczki i odstawić do posmarowania bułek. Pozostałe jajka wymieszać z cukrem, śmietaną i solą, wlać wyrośnięty rozczyn. Wsypać przesianą mąkę. Wyrabiać ciasto, dodając miękkie masło, aż będzie odstawać od ręki

Obiad gotowy
Naleśniki miodowe... 196

wielkości patelni) 2 szklanki mleka 1 szklanka maki 2 białka jajek 1 jajko 1 łyżka miodu (najlepiej mocno smakujacego, jak rzepakowy)  1 łyżka oleju szczypta soli Wymieszaj wszystkie składniki w sporej misce, albo w blenderze lub malakserze. Odstaw na 30-40 minut. Rozgrzej odrobinę oleju na nieprzywierajacej patelni. Wlewaj porcje ciasta (około 3-4 łyżek) i smaż

Lejdi of the house
Świąteczne makowe ciasteczka 167

Jeśli tak jak ja lubicie ciasteczka z makiem, to te na pewno Wam posmakują. Polecam na co dzień i na świat Świąteczne makowe ciasteczka Składniki: (na dużą blachę ciasteczek, ilość zależy od grubości i wielkości ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 170 g masła 1 łyżka płynnego miodu 3 pełne łyżeczki niebieskiego maku – do nabycia w e-Dana(...)Przygotowanie: Do misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, mak i cukier puder. Dodajemy masło, siekamy je nożem. Następnie wbijamy jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika. Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto grubość (około 3 mm, można zrobić ciut grubsze

Słodkie okruszki
Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym 167

również posmakują.   Składniki: maka pszenna 2 szklanki, cukier brązowy 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 1 łyżeczka, skorka z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1 szklanka, żurawina 4 łyżki, olej kokosowy do smażenia, cukier puder do posypania placuszków Sposób  przygotowania: Mleko podgrzać, następnie wsypać wszystkie składniki ciasta do miski, wymieszać z mlekiem

kulinarne odsłony pati
Bułeczki na maślance 213

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na części, z każdej formować bułeczkę i układać na  wyłożonej pergaminem blasze.    W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190 st.C przez

Moje domowe kucharzenie
BEZGLUTENOWE CIASTECZKA KOKOSOWE 168

POTRZEBUJEMY: 10 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ryżowej 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 lub 2 jajka 6 łyżek cukru lub 4 łyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA (opcjonalnie) 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka łyżeczek oleju kokosowego  Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grugość ok. 4mm i wycinamy herbatniki

WYSPA SZCZĘSLIWA
Czekoladowa bomba (z bananem, żurawiną i płatkami owsianymi) 177

się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". (Tortownica o średnicy 16 cm) 200g maki pszennej 100g cukru 250g margaryny 20g kakao

Di gotuje
Serca z jabłkami i melisą. 205

sięgają a więc zapraszam... Składniki; 3 szklanki maki pszennej ok 15 dag  masła 3 łyżki cukru 4 łyżki zimnej wody Nadzienie; 3 duże jabłka ok 2 płaskie łyżki cukru kilka listków melisy pół łyżeczki cynamonu Dodatkowo; jajko do posmarowania serc cukier waniliowy do posypania Przygotowanie; Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około

Radość kipiąca uśmiechem.
Miękkie pierniczki 374

piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki maki (pół kg) Wykonanie : Masło , miód , cukier , kakao i przyprawę włożyć do garnka , podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się połączą a masło rozpuści . Wystudzić. Jajko lekko roztrzepać . Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko i wystudzona masę. Wyrobić całość na gładkie ciasto , najlepiej drewniana łyżką. Przykryć i odstawić najlepiej

Malinowa Kawiarenka
Bagietki Orkiszowe Łatwe 176

łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży sezam lub mak do posypania wierzchu Wykonanie: Drożdże pokruszyłam do miseczki, wsypałam cukier, wlałam 1 łyżkę wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże z cukrem. Wszystko razem zagniotłam i wyrabiałam kilka minut. Potem z ciasta ukształtowałam kulę, włożyłam ją do miski wysmarowanej oliwą

Blondynka Gotuje
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 220

zamrażarki. Następnie rozwałkować ciasto i małą szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Polecam również pozostałe "pierogowe" przepisy: Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi Pierogi z makiem Pieczone pierożki

Tradycyjna Kuchnia
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 182

wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej formie Lecue Wg uznania niektóre bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni, sezamu lub maku. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy szmatką i odstawiamy do ostatecznego

upichcona
Zimowy placek z porem. 201

zielone. Drozdzowy placek z porem skladniki: 250g maki 20g drozdzy 1 lyzeczka cukru sol 150g boczku wedzonego 1 lyza oliwy 1 por 2 cebule szczypta galki muszkatalowej i pieprzu cayenne wykonanie: Make przesiac do duzej miski. Zrobic wglebienie, wkruszyc drozdze, dodac sol i cukier. Wlac 160ml cieplej wody. Zagniesc gladkie ciasto, rozwalkowac na placek wielkosci blachy. Przelozyc na natluszczona blache

Przysmaki Karolki
Omlet z cebula i kielbasa 155

jajka 3 szklanki maki 120 ml mleka  sol Obieramy cebule i kroimy w drobna kostke  Kroimy kielbase w drobna kostke  Na patelni rozgrzewamy tluszcz i wrzucamy na niego cebule, troche podsmarzamy  Do cebuli dorzucamy kielbase i wszystko razem smarzymy  Odstawaimy patelnie z ognia i zajmujemy sie ciastem na omlety Do miski wbijamy jajka, chwilke mieszamy

Klaudynkowa kuchnia
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 223

ksylitolu 50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki) 50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej) 50g żurawiny, rodzynek, owoców goji olejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mak zalać wodą i mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno) i trzymać na ogniu(...)czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2 W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna

CoolinarniePL
Murzynek jak za "komuny" 177

cieście, kiedy to za tłuszcz równie dobrze służyła zwykła margaryna. Reszta składników też nie nastręczała wtedy większych trudności w zdobyciu i w efekcie powstawało proste, ale jakże pyszne ciasto. Do tej pory mam do niego ogromny sentyment. Inny przysmak PRL-u, do którego lubię wracać wspomnieniami to blok czekoladowy - taka namiastka Pewex-owej czekolady . Zapraszam do podejrzenia przepisu TU . Składniki(...)blaszkę o wymiarach LxWxH 30x12x10 cm: 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła roślinnego 2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. cukru mały proszek do pieczenia - na 1/2kg maki 3-4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 4 jajka szczypta soli 1 olejek rumowy - lub inny w zależności od preferencji W oczekiwaniu na zagotowanie się płynu W garnku podgrzać lekko mleko

Grunt to przepis!
Ciasto 3 bit 140

Wiele o tym cieście słyszałam, kilka razy jadłam u kogoś wreszcie przyszła pora na zrobienie u siebie.   Składniki: 400 g herbatników, puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej, 500-600 ml mleka śmietany kremówki 30% lub 36%, 1 łyżka cukru pudru, 100 g czekolady. Masa budyniowa: 750 ml mleka, 3 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 3 czubate łyżki(...)jeśli trzeba dolewamy jej. Zagotować 1/2 litra mleka wraz z cukrem i masłem. Resztę mleka zmiksować z jajkami i mąkami. na gotujące się mleko wlać mieszankę z jajek i maki i ugotować budyń. Trzeba dokładnie i energicznie mieszać, aby budyń nie miał grudek i nie przypalił się. Gotować kilka minut. blachę wyłożyć folią aluminiową, a na spód wyłożyć pierwszą warstwę

Państwo Wojtczuk gotują
Dwukolorowy placek z rabarbarem 84

Choć się nie zarzekam. W formie tegoż wypieku rabarbar okazał się przyswajalny przez dzieci. To rzadkość. Zapewne to zasługa czekoladowych fragmentów masy, nie będę się oszukiwać. Ale nie tylko. Ciasto ogółem jest bardzo przyjemne w strukturze, puchate, aromatyczne i można w dodatku konsumować jeszcze ciepłe. Upiekłam je w zasadzie spontanicznie, wpadła do nas przyjaciółka córki, która poważnie oświadczyła, że musi(...)miałam nic,  poza kupionym po pracy rabarbarem. Zapytałam, czy to na nerwy się nada. Nada. W terapii uczestniczyć miała też moja córka antyrabarbarowa, pro - czekoladowa. Upiekłam to ciasto. Zuza w stresie zjadła dwa kawałki. Nie wiem, jak bezpośrednio przełożyło się na stan jej psychiki, ale przepis w archiwum się znalazł z dopiskiem, że rewelacja. Polecam więc, na stresy, problemy

Kronika Piekarnika
Placuszki z jagodami 97

duże jajka 2 łyżki roztopionego masła lub innego tłuszczu 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 180 g maki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo 1 szklanka jagód cukier puder miód, śmietana, syrop klonowy lub inna słodkość, którą wykorzystamy do podania placuszków Instructions Do miski wbić(...)dodać jogurt i cukier, ubić na puszystą masę, następnie dodać tłuszcz, mąkę, proszek, sól i sodę, całość wymieszać do połączenia się składników. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę tłuszczu, nakładać porcję ciasta ( około 1 łyżka ciasta na jeden placek ), smażyć placuszki przez chwilę, kiedy zaczną rosnąć, nałożyć na wierzch po łyżce jagód, delkiatnie je dociskając, placek przewrócić na drugą stronę, smażyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową 196

Czerwony barwnik spożywczy Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy białka są sztywne kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia się składników. Maki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy. Całość łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Gotową masę przelewamy do foremki w kształcie serca (około 21cm*21 cm). Wcześniej formę(...)papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (z termo obiegiem) na 25 minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady

VioletoweKucharzenie
CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ Z OWOCAMI 166

Zdrowe ciacho... bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczów. To propozycja dla osób, które unikają słodkiego, ale od czasu do czasu zjedliby kawałek zdrowego ciasta. Nie jest

Kuchnia MagdaLeny
Zielone jeżyki 188

Zapraszam na przezabawne zielone jeżyki. Co kryje się pod tą zabawną nazwą? Zielone jeżyki to szpinakowe kopytka w ziarnach słonecznika podsmażone na maśle. Wspaniały pomysł na

dolcevitainmykitchen
Ciabatta bułki 218

mają te charakterystyczne duże bąble powietrza w środku a skórka jest chrupiąca :) ślinka cieknie na samą myśl :) Składniki : Biga : - 175 g maki pszennej typ 450 do 550 - 175 g maki pszennej typ 650 do 750 ja połączyłam 550 z 750 - 4 g świeżych drożdży - 200 ml letniej wody Wyrabiamy wszystko 5 minut ,konsystencja jest gęsta i zwarta ,powiedziałabym ,że ciężko(...)temperaturze pokojowej na 16 - 24 godzin ,zależy ile kto ma czasu :) Najlepiej zrobić rano jednego dnia i na drugi dzień rano zacząć drugi etap . tak wygląda na drugi dzień Ciasto : - 450 g mąki w proporcji 1:1 z mąk , których użyliśmy do bigi - 10 g świeżych drożdży - 50 g oliwy z oliwek - 400 ml wody - 15 g soli - cała biga

Wypieki Rene
Ciasto cukiniowe, lekko cynamonowe... 114

czyli około 10 porcji) 2 duże jajka 125ml oleju 85g miękkiego brazowego cukru 2 niewielkie cukinie (okolice 350g), starte na tarce o dużych oczkach 1 łyżeczka ektraktu waniliowego 300g maki 2 łyżeczki cynamonu spora szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50g orzechów włoskich, połamanych na kawałki 100g sułtanek dodatkowo, opcjonalnie 150g serka kremowego typu Philadelphia(...)sporej misce wymieszaj jajka, olej i cukier, a następnie wmieszaj cukinię. W osobnej misce wymieszaj ze szczypta soli pozostałe składniki. Wmieszaj suche składniki do mokrych i wlej gotowe ciasto do przygotowanej tortownicy. Piecz przez około 40 minut - dobrze jest sprawdzać wcześniej, bo duzżo zależy od mocy piekarnika. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. (W tym momencie można ciasto zamrozić

Lejdi of the house
Czekoladowa babka bez jajek 370

Dziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście - tak można go z łatwością zrobić bez dodatku jaj - klik , ale potem moje myśli przeniosły się na bardziej Wielkanocne smaki. Od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznej baby czekoladowej bez dodatku jaj i sztucznych(...)wiśniowy z letnich zbiorów i wodę, zamiast masła - aby baba była lżejsza użyłam oleju, a aromat? Oczywiście również naturalny ekstrakt waniliowy.  Składniki szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej  3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią łyżeczka ekstraktu waniliowego 90 g cukru 2 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki soku z wiśni 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki letniej wody

Słodkie Przyjemności
Domowe pieguski 364

szklanki maki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli tabliczka czekolady orzechy laskowe Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, posiekane orzechy i czekoladę – wymieszać. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać

Pasja Smaku