ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:395/571)

ancymonek 201

Ciasto jest bardzo podzielne i dobrze się kroi. Doskonale sprawdzi się także w formie tortu. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru paczka cynamonu (30 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem cappuccino: 4 żółtka  opakowanie budyniu waniliowego 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej(...)Jeśli są za mało słodkie to można odrobinę posłodzić. Ugotowane gruszki wystudzić i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wymieszać z musem gruszkowym.  Blaty ciasta nasączyć wódka. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na blat ciasta. Przykryć musem gruszkowym i odstawić do lodówki na 15 minut do stężenia. Następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb pszenno – żytni z ziarnami 108

Szybki chleb z mąk mieszanych, żytniej i pszennej odrobiny otrąb żytnich, ziaren sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni. Przepis nie jest skomplikowany w wykonaniu, w zasadzie wystarczy wymieszać ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Chleb po upieczeniu jest wilgotny, sprężysty z chrupiącą skórką. Domowe pieczywo długo pozostaje świeże, a dzięki nasionkom, które dodałam, jest również bardzo zdrowy! Chleb smakuje ze wszystkimi(...)żytnia Prep Time 15 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 500 ml wody 260 g mąki pszennej 260 g maki żytniej typ 720 1/2 szklanki otrąb żytnich 1 łyżka pestek dyni mogą być prażone 3 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka soli morskiej 2 łyżki sezamu 4 g suchych drożdży Instructions

SprawdzonaKuchnia.pl
Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych 186

Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych to bardzo zdrowa wersja popularnego przysmaku z fastfoodu. Nuggetsy z kurczaka to małe kawałki piersi z kurczaka pieczone albo smażone

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 130

jajka 200 g maki pszennej 50 g maki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonej żurawiny 50 g twardego sera koziego szczypta soli Wykonanie Dyniowe purée roztrzepujemy widelcem z oliwą, ricottą i jajkami. Dodajemy mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia, doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy suszoną żurawinę i pokrojony w drobną kostkę twardy

Tajemnice Smaku
Maślane ciasteczka z kawałkami czekolady 218

Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżka maki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki masła - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka miodu - 100 g posiekanej czekolady deserowej Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie formujemy z ciasta małe kulki, spłaszczamy je delikatnie. Pieczemy 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Pszenne bułeczki 157

godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto, odgazować, podzielić na 10 części, a z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej matą do pieczenia i odstawić na ok 20-30 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Wstawić na ok 20 minut do piekarnika

KUCHNIA POLSKA
Orkiszowe muffinki makowo – kajmakowe 175

misce wymieszaj: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, mak oraz cynamon. W rondelku rozpuść miód z olejem kokosowym, odstaw do ostygnięcia. Do rondelka dodaj jogurt, mleko oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Masę dokładnie wymieszaj aż do połączenia składników. Do silikonowych foremek wyłóż po łyżce ciasta, tak aby przykryła dno foremki. Następnie do każdej z nich

365 dni dookoła kuchni
Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski 188

szybkie i mega pyszne .  Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej 130 gram cukru pudru 100 gram roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy

Życie zaczyna się w kuchni
ANANASOWA TARTA – szybki i prosty deser! 249

Zawsze staram się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim

Via Gusto
Bułeczki z cukinią i kiełbasą 288

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli zaczyn: 4 dkg drożdży + 1/2 łyżki cukru + 2 łyżki maki

czarrna od kuchni
Chleb Tandir (tandoori) - Azerbejdżan 196

wody  do posypania chleba: szczypta czarnuszki (albo maku lub sezamu)  W małej miseczce wymieszać letnią wodę z drożdżami, aż drożdże dobrze się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę z drożdżami, ciągle mieszając. Wyrobić mikserem z hakiem chlebowym - ok. 5-7 minut, lub tradycyjnie zagnieć ciasto ręcznie - ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie

Przepisy na domowy ser i chleb
Idealna masa makowa, pełna bakalii, na Boże Narodzenie 202

rozpuścić masło, miód i cukier. Dodać do zmielonego maku wraz z bakaliami. Dokładnie wymieszać. Masę można przechowywać w lodówce (bez białek) do 5 dni lub mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego

CookYourself
Jabłecznik 215

wychodzi myślę równie dobry. Produkty: - 1/2 kg maki - 1 szkl. cukru - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/2 opakowania proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 2 kg jabłek Przygotowanie: Mąkę, cukier, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy razem i wszystko zagniatamy aż do uzyskania ciasta. Później całość dzielę na dwie równe części i robię

Tanio smacznie i prosto
Strucla makowa z rodzynkami 191

Ta strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku. Bo

Ewa w kuchni
Drożdżowe bułeczki 205

ciasto stanie się gładkie  4. Przełóż ciasto do miski i przykryj, wstaw do lodówki. Powinno tam stać całą noc. ( lub cały dzień ) 5.Wyciągnij z lodówki i wygnieć ręką. Podziel na 10 bułeczek. Połóż na posmarowanej olejem blasze i z wierzchu posmaruj rozkóconym jajkiem. Bułeczki można też posypać makiem lub sezamem.  6.Zostaw na 20 min do wyrośnięcia

Darcia w kuchni
Gruszki pod kruszonka 221

Owoce pod kruszonką to dla nas najłatwiejszy deser.  W sezonie na gruszki będą gruszki pod kruszonką:)  Smak zniewala... Składniki; 1/2 szklanki płatków owsianych, 1

Anioły w kuchni
zakochane naleśniki 161

Składniki dla 2 osób: 1 jajko 150 g maki pszennej 200 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralne łyżka cukru szczypta soli łyżka oleju powidła śliwkowe brzoskwinie z puszki cukier puder olej do smażenia Jajko zmiksować z mlekiem  i wodą mineralną. Dodać mąkę, cukier, sól i olej. Zmiksować na gładkie ciasto. Usmażyć cienkie naleśniki. Połowę z nich posmarować powidłami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania