drożdżówki z truskawkami, ale po wyrobieniu ciasta, robienie kruszonki i myśl o formowaniu małych drożdżówek kompletnie mnie przerosły. Do głowy przyszedł pewien pomysł - dodać trochę cynamonu i orzechów, wylać ciasto do foremki, posypać borówkami i mieć nadzieję, że wyjdzie z tego coś w miarę jadalnego. Efekt przerósł najśmielsze oczekiwania, a bułacz stal się jedną z ulubionych śniadaniowych pozycji na naszym(...)ochoty i siły spędzać przy tym zbyt wiele czasu. Aktywny czas potrzebny do przygotowania bułacza to zaledwie 10 minut! Składniki (na bułacz dla 2 osób): - 1 i 1/4 szklanki maki - 100 ml mleka - 1 jajko - pół saszetki (3.5 g) suchych drożdży - łyżka masła - 2 łyżki cukru - 2 łyżeczki cynamonu - szczypta kardamonu - szczypta soli - łyżka startych na drobno orzechów włoskich
Roślinożerni urlopowiczepachnące i kwaskowate w smaku...pyszne do kawki, u mnie zniknęły jeszcze ciepłe z blaszki :) Są bardzo łatwe w zrobieniu, polecam spróbować. Składniki na 16sztuk: -500g maki pszennej typ550 -200g cukru -50g świeżych drożdży -50g roztopionego masła -200ml mleka 3.5% -2 jajka masa serowa: -600g białego sera -1żółtko (białko do posmarowania(...)50ml letniego mleka i łyżką cukru, mieszamy, wlewamy do miski z mąką, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, jak rozczyn urośnie mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5h do wyrośnięcia. Ser mieszamy z jajkiem, budyniem i cukrem. Po tym czasie wyrabiamy i dzielimy ciasto
Wypieki Renewykonaniu ciasto na pewno Was zachwyci, wiec jeśli jeszcze nie mieliście okazji takiego próbować koniecznie przekonajcie się jak smakuje :) Myślę, że jeszcze nie raz sięgniecie po nie tego lata :) A przez pozostałą część roku wykorzystajcie mrożone owoce, jakie tylko lubicie :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej SKŁADNIKI(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 stopni C przez około 20 - 22 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika
Słodko-Słony Świat Ilonyskładniki: 500 g świeżych mięsistych pomidorów (malinówka, bawole serca) 700 g ziemniaków 200 g kiełbasy 2 cebule 100 g sera żółtego 250 ml mleka 2 jaka
Domowy Smak Jedzeniacukru 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 70 g masła 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych Dodatkowo: 50 g masła 1 jajko coś do posypania rogalików (mak, sezam) ja nie dałam nic 1. Jeśli rogaliki robimy ze świeżymi drożdżami, to najpierw musimy zrobić rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1/4 szklanki letniego mleka i 2 łyżki(...)Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy. 2. Na stolnicę lub do misy miksera dajemy pozostałe składniki. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy tłuszcz. Po wyrobieniu nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 1,5 godziny. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z których formujemy kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około
kruche babeczkicukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać wymieszane razem mąki oraz ocet. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa budyniowa: Z mleka odlać 100ml. Pozostałe mleko(...)brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem zmiksować blenderem na jednolity mus. Mus przelać do garnka i zagotować. Do gorącego musu wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić do stężenia. 4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Ubitą śmietaną udekorować wierzch ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasipokrojone w kostkę jabłka - mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać dodatkowymi 2 łyżkami brązowego cukru i migdałami. Piec około 50 minut w 180 C. Kilka dni temu otrzymałam kolejną niespodziankę - już drugą paczkę pyszności od firmy Radix . Tym razem będę testować: bezglutenowe musli, mak niebieski, mąkę migdałową, orzechy laskowe, chrupiące zboża preparowane, suszone gruszki
Lekcje w kuchnijogurt (np. jak u mnie marcepanowy jogurt z makiem) i odrobina domowej konfitury. Te pancakes szykujemy tak samo jak muffinki – mokre składniki dokładnie mieszamy ze sobą, suche składniki dokładnie razem przesiewamy, a na koniec łączymy wszystko razem, dodając zawartość ‘mokrej miski’ do suchej. Jak przy pieczeniu prawie wszystkich ciast tak i w wypadku tych pancakes dobrze byłoby, gdyby
Karo in the Kitchenszkl cukru 1 jajko 2 i 1/2 szkl maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 150 g czekolady Przygotowanie: Masło ucieramy na puch dodajemy cukier i mieszamy do połączenia. Dodać jajko i jeszcze chwile miksować. Mąkę wymieszać z solą i sodą, dodać do masy maślanej i zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać na małe kawałki, dodać do ciasta i zagnieść
Motylkowa Kuchniaszczypta soli Przygotowanie: Do miski wkładamy mąkę, cukry, mak i proszek do pieczenia. Mieszamy i odkładamy. Masło rozpuszczamy, studzimy i przelewamy do miski. Do masła wlewamy sok i skórkę z cytryny i pomarańczy, jogurt, wanilię oraz jajka. Mieszamy dokładnie. Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy 15 minut
Zainspirowana w kuchniprzygotowaniu masę makową. Idealnie sprawdza się w ciastach kruchych, drożdżowych, francuskich. Według mnie najlepsza masa makowa jaką jadłam, pełna ulubionych bakalii, niczym nie równa się tej gotowej zakupionej w sklepie. Tak przygotowana masa makowa powinna być przechowywana w lodówce maksymalnie 5-6 dni. Składniki: * 200 g niebieskiego maku (użyłam Skworcu) * 300 ml mleka * 50 g masła
Zrób to smaczniesmażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy suchy mak. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i chwilę jeszcze smażymy, odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość
Bajeczna Kuchniapierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ser zmiksować lub zmielić. Dodać mąkę, masło i aromatyzowany cukier. Wszystko razem bardzo dobrze wyrobić, na gładka masę. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce
Kuchnia w opałachPotrzebuje jedynie ciepłego miejsca i czasu :) Składniki: 250 g maki pszennej chlebowe (typ 750) 250 g mąki pszennej (typ 650) 225 g wody 1 łyżeczka soli morskiej 150 g bardzo aktywnego zakwas żytniego Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z końcówką z hakiem ok. 5 minut lub ręcznie ok 7 minut. Ciasto jest kleiste i dość luźne. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem
Delicious Titbits