ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:405/571)

Świąteczne kluski z makiem 524

które na pewno Was zainteresują! Będą kluski z makiem, pierogi, kompot z suszu ... Pamiętajcie także o specjalnej zakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga.  Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich(...)mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsącz mak z nadmiaru mleka i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu.  Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki

Garniec Magalie
Sernik z dodatkiem kaszy manny 186

Uwielbiam serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pyszny sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam bez spodu, choć oczywiście możecie przygotować go np. na spodzie z ciasteczek tak jak w przepisie na sernik z makiem i nutą pomarańczy . Do sernika dodałam kaszę manną błyskawiczną, aby mój sernik był bardziej

Słodkie okruszki
BAGIETKA NA ŠNIADANIE 120

łyżeczki soli 1.5 dag.drożdży lub 7 g.suszonych(instant) mak 1 jajo do posmarowania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem.Odstawiamy na 5 min.Do miski przesiewamy mąkę pszenną,dodajemy drożdże,sól i roztopione,wystudzone masło.Mieszamy,wyrzucamy na blat i zagniatamy.Wstawiamy do miski na 1 godz.Przykrywamy ściereczką.Wyrośnięte  ciast dzielimy na dwie części.Rozpłaszczamy i zaginamy bok do środka,dobrze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowe Krakersy 139

przekąska :) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 i 1/2 szkl maki tortowej 100 gr margaryny 1/2 kubka serka twarogowego - może być smakowy ( ja użyłam o smaku grillowanej papryki od Piątnicy ) kminek, papryka słodka i ostra w proszku do smaku 3/4-1 płaskiej łyżeczki soli 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na pól i wałkujemy dość cienko. Wykrajmy dowolnej wielkości

Gotowanie...to proste !
Rafaello na biszkopcie 186

Dziś mam dla Was bajecznie lekkie i delikatne ciasto. Puszysty biszkopt z kremem w którym delikatną słodycz białej czekolady przełamuje cytrynowa galaretka, a dodatkowego smaczku dodają wiórki kokosowe i płatki migdałów. Czyż nie brzmi jak poezja? Spróbujcie koniecznie.    Biszkopt: 5 jajek    3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu

Cynamonowe szczęście
Triki kuchenne – pieczenie 12871

wodzie palca powinniśmy odczuć zdecydowaną ciepłotę. Temperatura decyduje o tym, czy ciasto drożdżowe wyrośnie, czy nie. Prawdopodobnie najczęstszą przyczyną nieudanych wypieków drożdżowych, przygotowywanych na drożdżach instant , jest właśnie zbyt niska temperatura wody lub mleka. A na koniec poradnik Zosi-Samosi czyli przeliczniki ilości produktów :) produkt szklanka łyżka łyżeczka Maka tortowa 160g 10g 5g Cukier kryształ 220g 12g 7g Cukier puder

Pyry na Gaz
Placki z cukinii - I wersja 201

najwartosciowsza. Odlac wode,a mase cukiniowa wymieszac z jajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace. Smazyc male placuszki na rozgrzanym oleju.Nakladac naprawde male porcje ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Litewski na starogardzkiej 232

pokojowej. Zaczyn faza II: cały zaczyn fazy I 45 g maki żytniej  starogardzkiej 1850 55 g wody o temp. ok. 29 °C Do zaczynu pierwszej fazy dodaj wodę, dosyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze 28 - 30 °C na 3 - 4 godziny. Ciasto chlebowe (1 bochenek): cały zaczyn całość zaparzonych otrębów z kminkiem

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z cukinią i porem 184

Eksperyment wart powtórzenia! :) Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)   180 ml ciepłej wody   3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej

Grunt to przepis!
STAROPOLSKA BABA PARZONA 175

pozostaw do ostygnięcia. Zagotuj ¼ l mleka. Zalej nim szklankę przesianej maki i rozetrzyj tak, aby niebyło grudek. Gdy masa wystygnie dodaj drożdże, wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 5 żółtek utrzyj ze szklanka cukru na gładką masę, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Wsyp resztę mąki. Staranie wyrabiaj ciasto, wybijając je ręką, aby było pulchne i puszyste. Gdy pojawią się

RAROSSA
Slodka pokusa - czekolada 159

gruszkami skladniki na biszkopt: 3 jajka 80g cukru 60g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki kakao wykonanie: Oddzielamy bialka od zoltek. Bialka ubijamy z cukrem. Zoltka rozmacic i wymieszac z piana z bialek. Na piane przesiac make, proszek do pieczenia i kakao, a nastepnie wymieszac. Ciasto przelac do tortownicy (24cm). Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku

Przysmaki Karolki
Ciasto z arbuzem 696

zaskoczona smakiem oczywiście na plus. Myślałam, że arbuz w trakcie gotowania się rozgotuje i zrobi się papka i tu się myliłam bo zachowały się ładne kawałki przez co w cieście arbuz był wyczuwalny. Sezon na tanie arbuzy jeszcze trwa więc do dzieła by zatrzymać choć na chwilę smak wakacji #MyVictorinox.             Składniki: Biszkopt kakaowy(...)jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 3 łyżki maku Galaretka arbuzowa: 600 g czerwonego dojrzałego arbuza 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżeczki

Ala piecze i gotuje
TORCIK Z KREMEM CAPPUCCINO 193

ciasteczkami oraz malinami dodatkowo cieszy swoim wyglądem :)   SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 20 CM: BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  0,5 łyżeczki octu KREM: 330 ml śmietanki 30 % 4 łyżki jogurtu greckiego 2-4 łyżki cukru pudru 4-6 łyżek(...)się zapieni wlewamy powoli do białek, dobrze ubijamy. Mąki przesiewamy, dzieląc na 3 części wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Dno tortownicy wykładamy papierem, wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok 30 minut  w temp. 170 st. C  do suchego patyczka. Po przestudzeniu kroimy na 3-4 części. KREM: Do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cappuccino

Pani na deser
KANELBULLAR – SŁODKIE, CYNAMONOWE BUŁECZKI 166

się je błyskawicznie! Są mega łatwe i mega pyszne! Koniecznie sprobujcie i dajcie znać ile zjedliście ;) Bo, że będą smakować – to ja wiem! SKŁADNIKI : ( ok. 12-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * mielony kardamon – 1 łyżeczka * jajko(...)sól – 1 szczypta MASA CYNAMONOWA: * masło min. 82& – 100 g * cukier – 100 g * cynamon – 2 łyżeczki + cukier perlisty do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z kardamonem. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy

Ostra na Słodko
Czekoladowe ciasteczka z cynamonem “Glamour” 62

czekoladowe to dobra alternatywa dla pierniczków, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki 175g masła ½ szklanki brązowego cukru 2 jajka ½ opakowania cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250g maki pszennej 120g mąki ziemniaczanej szczypta soli ½ łyżeczki cynamonu 150 gr gorzkiej czekolady Polewa ciemna 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka mleka Polewa biała 100g białej czekolady 1 łyżka(...)masy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Mąkę pszenna i ziemniaczana przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem na stolnicę. Wykładamy na to masę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Chowamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 0,5 cm (dla ułatwienia można podzielić na mniejsze części) foremkami wykrawamy

Tajemnice Smaku