ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:405/571)

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 97

każdym prostokącie wyłożyć na środku farsz wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawinąć w rulonik i skleić łączenie. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy rulonik pokroić na kawałki w odstępach co około 4 cm. Każdego pasztecika posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzch można posypać kilka ziaren siemienia lnianego, maku lub czarnuszki. Paszteciki odstawić na około 10 minut, aby trochę podrosły. Wstawić

Zrób to smacznie
Bulki twarogowe czyli Niedzielne Sniadanie odc. 116 245

chudego twarogu do posmarowania: mleko do posypania: sezam, mak lub gruby cukier Mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Odstawiamy na 10 minut by ruszyły. W misce łączymy mąkę z cukrem i solą. Do dołka, który robimy w mące wbijamy jajko, żółtka, zaczyn i wkruszamy twaróg. Wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ścianek miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik z kajmakiem 257

uzyskania jednolitej masy.  Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut  w temperaturze 180 stopni.  Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową. Beza orzechowa: 6 białek 5 łyżek cukru 80 g zmielonych orzechów 120 g posiekanych orzechów 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka maki pszennej Białka ubijamy na sztywno pianę.  Dodajemy stopniowo cukier

Pyszności Słodkości
Ciasto daktylowo-kokosowe 134

Kolejna odsłona pysznego i bardzo ciekawego ciasta! Daktyle świetnie połączyły się z kokosem, więc smak jest idealny! Składniki: 2 jaja 1/2 szklanki cukru brązowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 20 sztuk namocoznych daktyli + maka do obtoczenia 1/2 szklanki wiórek kokosowych aromat Sposób przygotowania: Na początku daktyle zalewamy wrzątkiem

Truskawkowa Fiesta
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 120

makiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady.    biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia(...)już tylko chwilę do połączenia składników. Mąki przesiewam, dodaję proszek, mak i mieszam razem. Mąki wsypuję na trzy raty i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto  i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół

wesoła kuchnia
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 120

makiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady.    biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia(...)już tylko chwilę do połączenia składników. Mąki przesiewam, dodaję proszek, mak i mieszam razem. Mąki wsypuję na trzy raty i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto  i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół

wesoła kuchnia
Świąteczne kluski z makiem 519

które na pewno Was zainteresują! Będą kluski z makiem, pierogi, kompot z suszu ... Pamiętajcie także o specjalnej zakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga.  Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich(...)mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsącz mak z nadmiaru mleka i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu.  Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki

Garniec Magalie
Sernik z dodatkiem kaszy manny 176

Uwielbiam serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pyszny sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam bez spodu, choć oczywiście możecie przygotować go np. na spodzie z ciasteczek tak jak w przepisie na sernik z makiem i nutą pomarańczy . Do sernika dodałam kaszę manną błyskawiczną, aby mój sernik był bardziej

Słodkie okruszki
BAGIETKA NA ŠNIADANIE 111

łyżeczki soli 1.5 dag.drożdży lub 7 g.suszonych(instant) mak 1 jajo do posmarowania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem.Odstawiamy na 5 min.Do miski przesiewamy mąkę pszenną,dodajemy drożdże,sól i roztopione,wystudzone masło.Mieszamy,wyrzucamy na blat i zagniatamy.Wstawiamy do miski na 1 godz.Przykrywamy ściereczką.Wyrośnięte  ciast dzielimy na dwie części.Rozpłaszczamy i zaginamy bok do środka,dobrze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowe Krakersy 135

przekąska :) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 i 1/2 szkl maki tortowej 100 gr margaryny 1/2 kubka serka twarogowego - może być smakowy ( ja użyłam o smaku grillowanej papryki od Piątnicy ) kminek, papryka słodka i ostra w proszku do smaku 3/4-1 płaskiej łyżeczki soli 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na pól i wałkujemy dość cienko. Wykrajmy dowolnej wielkości

Gotowanie...to proste !
Rafaello na biszkopcie 183

Dziś mam dla Was bajecznie lekkie i delikatne ciasto. Puszysty biszkopt z kremem w którym delikatną słodycz białej czekolady przełamuje cytrynowa galaretka, a dodatkowego smaczku dodają wiórki kokosowe i płatki migdałów. Czyż nie brzmi jak poezja? Spróbujcie koniecznie.    Biszkopt: 5 jajek    3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu

Cynamonowe szczęście
Triki kuchenne – pieczenie 12870

wodzie palca powinniśmy odczuć zdecydowaną ciepłotę. Temperatura decyduje o tym, czy ciasto drożdżowe wyrośnie, czy nie. Prawdopodobnie najczęstszą przyczyną nieudanych wypieków drożdżowych, przygotowywanych na drożdżach instant , jest właśnie zbyt niska temperatura wody lub mleka. A na koniec poradnik Zosi-Samosi czyli przeliczniki ilości produktów :) produkt szklanka łyżka łyżeczka Maka tortowa 160g 10g 5g Cukier kryształ 220g 12g 7g Cukier puder

Pyry na Gaz
Placki z cukinii - I wersja 199

najwartosciowsza. Odlac wode,a mase cukiniowa wymieszac z jajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace. Smazyc male placuszki na rozgrzanym oleju.Nakladac naprawde male porcje ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Litewski na starogardzkiej 229

pokojowej. Zaczyn faza II: cały zaczyn fazy I 45 g maki żytniej  starogardzkiej 1850 55 g wody o temp. ok. 29 °C Do zaczynu pierwszej fazy dodaj wodę, dosyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze 28 - 30 °C na 3 - 4 godziny. Ciasto chlebowe (1 bochenek): cały zaczyn całość zaparzonych otrębów z kminkiem

Grahamka, weka i kajzerka