każdym prostokącie wyłożyć na środku farsz wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawinąć w rulonik i skleić łączenie. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy rulonik pokroić na kawałki w odstępach co około 4 cm. Każdego pasztecika posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzch można posypać kilka ziaren siemienia lnianego, maku lub czarnuszki. Paszteciki odstawić na około 10 minut, aby trochę podrosły. Wstawić
Zrób to smaczniechudego twarogu do posmarowania: mleko do posypania: sezam, mak lub gruby cukier Mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Odstawiamy na 10 minut by ruszyły. W misce łączymy mąkę z cukrem i solą. Do dołka, który robimy w mące wbijamy jajko, żółtka, zaczyn i wkruszamy twaróg. Wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ścianek miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewióryuzyskania jednolitej masy. Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową. Beza orzechowa: 6 białek 5 łyżek cukru 80 g zmielonych orzechów 120 g posiekanych orzechów 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka maki pszennej Białka ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy stopniowo cukier
Pyszności SłodkościKolejna odsłona pysznego i bardzo ciekawego ciasta! Daktyle świetnie połączyły się z kokosem, więc smak jest idealny! Składniki: 2 jaja 1/2 szklanki cukru brązowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 20 sztuk namocoznych daktyli + maka do obtoczenia 1/2 szklanki wiórek kokosowych aromat Sposób przygotowania: Na początku daktyle zalewamy wrzątkiem
Truskawkowa Fiestamakiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia(...)już tylko chwilę do połączenia składników. Mąki przesiewam, dodaję proszek, mak i mieszam razem. Mąki wsypuję na trzy raty i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół
wesoła kuchniamakiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia(...)już tylko chwilę do połączenia składników. Mąki przesiewam, dodaję proszek, mak i mieszam razem. Mąki wsypuję na trzy raty i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół
wesoła kuchniaktóre na pewno Was zainteresują! Będą kluski z makiem, pierogi, kompot z suszu ... Pamiętajcie także o specjalnej zakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga. Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich(...)mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsącz mak z nadmiaru mleka i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu. Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki
Garniec MagalieUwielbiam serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pyszny sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam bez spodu, choć oczywiście możecie przygotować go np. na spodzie z ciasteczek tak jak w przepisie na sernik z makiem i nutą pomarańczy . Do sernika dodałam kaszę manną błyskawiczną, aby mój sernik był bardziej
Słodkie okruszkiłyżeczki soli 1.5 dag.drożdży lub 7 g.suszonych(instant) mak 1 jajo do posmarowania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem.Odstawiamy na 5 min.Do miski przesiewamy mąkę pszenną,dodajemy drożdże,sól i roztopione,wystudzone masło.Mieszamy,wyrzucamy na blat i zagniatamy.Wstawiamy do miski na 1 godz.Przykrywamy ściereczką.Wyrośnięte ciast dzielimy na dwie części.Rozpłaszczamy i zaginamy bok do środka,dobrze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzekąska :) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 i 1/2 szkl maki tortowej 100 gr margaryny 1/2 kubka serka twarogowego - może być smakowy ( ja użyłam o smaku grillowanej papryki od Piątnicy ) kminek, papryka słodka i ostra w proszku do smaku 3/4-1 płaskiej łyżeczki soli 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na pól i wałkujemy dość cienko. Wykrajmy dowolnej wielkości
Gotowanie...to proste !Dziś mam dla Was bajecznie lekkie i delikatne ciasto. Puszysty biszkopt z kremem w którym delikatną słodycz białej czekolady przełamuje cytrynowa galaretka, a dodatkowego smaczku dodają wiórki kokosowe i płatki migdałów. Czyż nie brzmi jak poezja? Spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu
Cynamonowe szczęściewodzie palca powinniśmy odczuć zdecydowaną ciepłotę. Temperatura decyduje o tym, czy ciasto drożdżowe wyrośnie, czy nie. Prawdopodobnie najczęstszą przyczyną nieudanych wypieków drożdżowych, przygotowywanych na drożdżach instant , jest właśnie zbyt niska temperatura wody lub mleka. A na koniec poradnik Zosi-Samosi czyli przeliczniki ilości produktów :) produkt szklanka łyżka łyżeczka Maka tortowa 160g 10g 5g Cukier kryształ 220g 12g 7g Cukier puder
Pyry na Gaznajwartosciowsza. Odlac wode,a mase cukiniowa wymieszac z jajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace. Smazyc male placuszki na rozgrzanym oleju.Nakladac naprawde male porcje ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pokojowej. Zaczyn faza II: cały zaczyn fazy I 45 g maki żytniej starogardzkiej 1850 55 g wody o temp. ok. 29 °C Do zaczynu pierwszej fazy dodaj wodę, dosyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze 28 - 30 °C na 3 - 4 godziny. Ciasto chlebowe (1 bochenek): cały zaczyn całość zaparzonych otrębów z kminkiem
Grahamka, weka i kajzerka