ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:405/571)

Scones serowe... 156

Składniki: (na 12 niewielkich sztuk) 250g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) szczypta soli płatki chilli, do smaku - u mnie: szczypta; ale można nie dodać wcale 50g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę 60g startego żółtego sera (dobrze sprawdza się dojrzały Cheddar) chlust toniku mleko - dodawaj po odrobinie, do czasu, aż ciasto będzie miało odpowiednia konsystencję dodatkowe mleko, albo

Lejdi of the house
Mini serniczki na spodzie migdałowym 197

dodajemy cukier puder oraz czubatą łyżkę maki. Całość mieszamy łyżką. Białka ubijamy z drobnym cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany w trzech porcjach dodajemy przygotowane wcześniej suche składniki i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę i równomiernie rozprowadzamy po całej blasze. Pieczemy w 180oC 12-14 minut. Od razu po wyjęciu z pieca ciasto przewracamy na lewą stronę, odrywamy papier

Mechanik w kuchni
Bułki ze śrutą i nasionami 207

posypania, u mnie siemię lniane, mak i sezam Wsyp śrutę do rondelka, wlej 400 ml wody i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z kuchni, dodaj pozostałą wodę, melasę i oliwę. Zamieszaj jeśli temperatura nie przekracza 37ºC dodaj drożdże i mieszaj do ich rozpuszczenia. Do misy robota wsyp obie mąki i dodaj rozczyn. Zarób ciasto po czym dodaj sól i dalej zarabiaj

codojedzenia
Walentynki – serduszkowe ciasteczka 183

masła 2 żółtka, 200 g maki pszennej, 100 g cukru białego na lukier: 1 białko, cukier puder, opcjonalnie: soku z cytryny, ponadto: cukrowe dekoracje, czerwony barwnik. Przygotowanie: Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy ciasto.  Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy

Moniki Smakołyki
Przygotowanie Makaronu na Lazanie 198

płaty makaronu) 500 g maki pszennej (użyłam poznańskiej) – 3 szklanki o pojemności 250 ml 5 jajek (waga jednego jajka około 70 g) 2 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli folia spożywcza lub woreczek Link do filmu z przygotowania: Makaron na lazanie  https://www.youtube.com/watch?v=ogPaOhl5TeA Przygotowanie : Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, jajka, olej, sól. Składniki łącze

Uwaga Babcia Gotuje
Słodkie środy - Muffiny z czekoladą i truskawkami 163

łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 25 g masła PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy.  Do drugiej miski wlewamy ostudzone roztopione masło, jogurt oraz wbijamy jajka i mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muzycznie i Wloskie ciasteczka Cantuccini czyli poWeekendowe Lakocie odc.83 221

Lidla". Wloskie ciasteczka Cantuccini 250 g maki pszennej tortowej 150 g cukru trzcinowego 5 g proszku do pieczenia 50 g migdałów mielonych 50 g całych migdałów skórka otarta z 1 cytryny 2 jajka szczypta soli Do mielonych migdałów dodajemy mąkę, dodajemy sól, proszek, cukier, skórkę oraz 2 jajka i całe migdały. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec gotowany 249

mieszając gotować kilka minut. 4. Do maku dodać cukier. Mieszać. 5. Do masy makowej wbić po jednym jajku i szybko wmieszać. Dodać kilka kropel olejku migdałowego, mąkę oraz wiśnie i orzechy. 6. Całość gotować jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. 7. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 8. Gdy masa już wystygnie, ciasto polać czekoladową polewą i posypać orzechami

A Ty Smakuj Mnie
Makowe bułki 131

Miękkie, lekko słodkie i bardzo puszyste bułki z makiem. Idealne na niedzielne śniadanie. Bułki zachowują świeżość przez 2 dni. Jest to jeden z lepszych przepisów na domowe wypieki. Jeżeli macie chęci i czas przygotować domowe bułki to skorzystajcie z poniższego przepisu, bo naprawdę warto :) Składniki na 12 sztuk: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 275 ml letniej wody(...)drożdży (7 g) 3 łyżki zwykłego cukru 3 łyżki maku jajko 1 łyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiać, następnie dodać do niej suche drożdże i 1/2 łyżeczki soli. Składniki ze sobą wymieszać. Następnie dodać miękkie masło i za pomocą dłoni rozetrzeć je z pozostałymi składnikami. Na sam koniec wsypać mak, cukier, mleko w proszku i dodać letnią wodę

Ugotować
Kruche malezyjskie ciasteczka suji 181

cukru pudru 150 g maki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g zmielonych migdałów 50 g kaszy manny, sól Przygotowanie : Masło i cukier oraz dodaną szczyptę soli zmiksować lub utrzeć na gładką masę Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, migdałami i kaszą manną Suche składniki połączyć z masą i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki

Proste Potrawy
Domowa Masa Makowa 203

lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :) Składniki : 1 kg maku 250 g cukru pudru 3 łyżki miodu

Słodkie Przyjemności
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 250

makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście.   SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną) 2 jajka szczyptę soli 1 łyżeczka pełna cynamonu  SPOSÓB WYKONANIA: - semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany dodajemy jajka, wyrabiany na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy

Basia w kuchni
Rogaliki drożdżowe z konfiturą 300

około 30 rogalików 450 gram maki pszennej 50 gram mąki pełnoziarnistej 100 gram cukru 250 ml. śmietanki 36% 40 gram drożdży 2 żółtka  1 jajko 60 gram płynnego masła konfitura owocowa, budyń lub czekolada jako nadzienie cukier puder do posypania Drożdże widelcem rozcieramy dodajemy cukier, a następnie wszystkie pozostałe składniki...I wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 60 min w ciepłe

NaKońcuJęzyka
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 174

nitek szafranu Czerwone . 1 jajko 10dag maki ½ szklanki wody 4 łyżki keczupu Zielone. 1jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 4 łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła Dodatki. Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki. Papryka ,ogórek konserwowy, kukurydza mała konserwowa Pomidorki koktajlowe ,ser żółty ,oliwki ,kiełki ,szynka konserwowa ,salami, ryba wędzona itp. Wykonanie. Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować

Kulinarny karnet Christophera
KAJZERKI ORKISZOWE Z MAKIEM I SEZAMEM- NAJLEPSZE ! 283

soli - ziarna do posypania (u mnie mak i sezam:biały i czarny) Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i trochę letniej wody, dokładnie zamieszać i odstawić na ok.10-15 minut do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić makę (z 620g), dodać wyrośnięty zaczyn, sól, oliwę, wodę oraz mleko (gdy dajemy) i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne ale nie klejące

Smaczne Zdrowe