ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:406/571)

CIASTA WIELKANOCNE 225

wykładano (najostrożniej) z form na puchowe poduszki lub pierzyny, aby się nie zgniotły i wolniutko ostygły. rozmawiano szeptem, bowiem i hałas mógł wrażliwym babom zaszkodzić i spowodować zapadniecie się ciasta. Dopiero nazajutrz lukrowano je i pięknie zdobiono.  każdy dwór, każda rodzina miała własne, pilnie strzeżone przepisy, przechodzące z matki na córkę. Były więc baby polskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe(...)makiem Babka cytrynowa   Babka cytrynowa II     Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką   Babka grecka (mocno waniliowa)   Babka kajmakowa   Babka mocno migdałowa   Babka pomarańczowa   Babka pomarańczowo - kakaowa   Babka serowa   Babka tulipan z kokosem Mazurek Jest specjalnością kuchni polskiej z wielowiekową, chlubną tradycją. W w rzeczywistości jego pochodzenie jest tajemnicze: ciasto prawdopodobnie

Ciastka - domowe słodkości
Domowy krem budyniowy 148

cukiernik sobie poradzić. Krem budyniowy może stanowić doskonałą bazę dla owocowych kremów opartych na bazie budyniu. Jak często robicie kochani takie typu kremy? Składnik: 750 ml mleka 360 g maki( 1 szklanka mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 300 g masła 100 g cukru 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie lub 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego) 3 żołtka(...)gotującego się mleka wlewamy masę mąki i żółtek. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta (powinna przypominać budyń). Studzimy. Miękkie masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową. Przed posmarowaniem ciasta możemy masę włożyć na 10 minut do lodówki(chłodną masą lepiej smarować ciasto lub torty).Gotową masa możemy przekładać torty, ciasta biszkoptowe. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Świąteczny sernik piernikowy z pomarańczą 159

odpowiadać moim standardom, więc składniki, które chciałam użyć znalazły się pod lupą. Suma summarum jednak powstał dość tradycyjny sernik, z tradycyjnym brązowym cukrem. Ostatecznie i tak zjadam zaledwie kawałek ciasta więc większej szkody dla organizmu nie ma. Czasami można sobie pofolgować i dla mnie to był właśnie ten moment. Po świętach znów przez długi czas nic słodzonego nie zagości(...)który powinien być wilgotny i mocno serowy. Taki właśnie jest mój świąteczny sernik, który polecam wszystkim również na Sylwestra. Sernik piernikowy z galaretka pomarańczową składniki na spód: 100 g maki owsianej - 5 łyżek 60 g mielonych migdałów - 4 czubate łyżki 1 łyżka gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki miodu 1 jajko 1 czubata łyżka płatków owsianych

Przysmaki Karolki
Ekspresowe bułeczki 163

następnie  3 min/ Interwał ]  Ciasto podzielić na 6-8 części, uformować bułki (należy je mocno spłaszczyć, bo wyrastają), wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 25 minut w 200 stopniach.Pod koniec pieczenia bułeczki spryskać zimną wodą. Bułeczki po uformowaniu można posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem

Moje domowe kucharzenie
Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis 94

łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli łyżka sezamu lub maku do posypania (niekoniecznie)   Przygotowanie Jajko roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy łyżką. Do suchych produktów wlewamy mokre. Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy przez chwilę ciasto. Następnie podsypujemy je delikatnie mąką i dzielimy na pół

e-PrzepisyKulinarne
Ekspesowe bułeczki bez wyrastania 155

następnie  3 min/ Interwał ]   Ciasto podzielić na 6-8 części, uformować bułki (należy je mocno spłaszczyć, bo wyrastają), wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 25 minut w 200 stopniach.Pod koniec pieczenia bułeczki spryskać zimną wodą. Bułeczki po uformowaniu można posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Źródło - klik

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka walentynkowe. 150

Część zostawiłam bez przełożenia, żeby było urozmaicenie. Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła ( 200 g.) 1 żółtko 1 jajko Dodatkowo: marmolada owocowa Wykonanie: Mąkę i cukier wysypać na stolnicę. Dodać masło i wysiekać nożem. Zrobić kopczyk i wbić jajko i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie, lub trzy części, żeby łatwiej się wałkowało

Agusiowe smakołyki
Sernik bananowo-kakaowy 106

cieście kakaowym, pieczony razem z polewą. Dzięki niej wierzch ciasta jest również kakaowy, gładki i pozbawiony pęknięć. Poza tym taka polewa nie maże się, ponieważ ma piankową konsystencję. Dodatkowo w serniku wyczuwalny jest akcent makowy, a to dlatego, ponieważ cała tortownica po wysmarowaniu masłem została na grubo posypana makiem. Mamy tu zatem całą paletę smaków, które tworzą razem bardzo

Arabeska waniliowa
Makowe babeczki z kremem pomarańczowym 149

Powoli zaczynam myśleć o świątecznych wypiekach i z tej racji będę miała dla Was kilka propozycji. Dziś pierwsza z nich - babeczki z typowo świątecznymi składnikami tj. makiem i pomarańczami. Mówcie co chcecie ale mi się zapach pomarańczy i mandarynek zawsze kojarzy z Bożym Narodzeniem. Babeczki są nie tylko smaczne ale dodatkowo mogą stanowić ozdobę świątecznego stołu, jeśli je pięknie(...)sztuk): 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja 1 szklanka mleka (lub wody gazowanej) 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki skórki pomarańczowej Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy do nich składniki mokre i całość dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy papilotki (do ok 3/4 ich wysokości). Pieczemy  przez

Cynamonowe szczęście
Placki kokosowe z porzeczkami 159

brązowego cukru 220 ml jogurtu bez laktozy 1,5 szkl. maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści owoców czarnej porzeczki 2 łyżki wiórków kokosowych olej do smażenia do podania: cukier puder i owoce Jajka miksujemy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jogurt oraz przesiana make z proszkiem. Ciasto mieszamy z owocami i wiórkami. Smażymy na patelni na rozgrzanym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki razowe na zakwasie 98

potrzebne są: 300g razowej mąki pszennej (typ 2000), 300g maki pszennej (typ 650), 170g zakwasu, 250g mleka, 100g oleju, 2 jajka, opakowanie drożdży instant (7-8g) lub 25g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli. Sposób przygotowania bułeczek razowych na zakwasie. Z podanych składników wyrabiam gładkie ciasto (drożdże instant dodaję bezpośrednio do mąki

Gotuj Się Kto Może
Naleśniki - przepis podstawowy 144

sztuk): 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 300 g maki pszennej, 2 jajka, 4 łyżki oleju, szczypta soli. Sposób przygotowania naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszam tak, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju, rozprowadzam go ręcznikiem papierowym i łyżką wazową wylewam pierwszą porcję. Gdy brzegi ciasta zaczynają już delikatnie odstawać od patelni przewracam naleśnik na drugą

Gotuj Się Kto Może
Hamanki - rogaliki 155

marmolady. Również można je przygotować z serem lub makiem. Bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko znikają Idealne do kawy lub herbaty. Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników. Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki. Ciasto 500 g mąki 250 g margaryny 50 g świeżych drożdży

O kuchni z uczuciem
KAKAOWO TWAROGOWE MUFFINY 129

płaskie łyżki mąki Składniki na część kakaową:  200g maki pszennej 150g cukru 30g kakao 2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka wody 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu jabłkowego Ponadto: owoce do dekoracji Masa serowa: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, całość zblendować na gładką, jednolitą masę.  Ciasto kakaowe: Cukier, wodę i olej wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać

Słodki Zakątek