ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:406/571)

TORCIK Z KREMEM CAPPUCCINO 193

ciasteczkami oraz malinami dodatkowo cieszy swoim wyglądem :)   SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 20 CM: BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  0,5 łyżeczki octu KREM: 330 ml śmietanki 30 % 4 łyżki jogurtu greckiego 2-4 łyżki cukru pudru 4-6 łyżek(...)się zapieni wlewamy powoli do białek, dobrze ubijamy. Mąki przesiewamy, dzieląc na 3 części wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Dno tortownicy wykładamy papierem, wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok 30 minut  w temp. 170 st. C  do suchego patyczka. Po przestudzeniu kroimy na 3-4 części. KREM: Do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cappuccino

Pani na deser
KANELBULLAR – SŁODKIE, CYNAMONOWE BUŁECZKI 166

się je błyskawicznie! Są mega łatwe i mega pyszne! Koniecznie sprobujcie i dajcie znać ile zjedliście ;) Bo, że będą smakować – to ja wiem! SKŁADNIKI : ( ok. 12-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * mielony kardamon – 1 łyżeczka * jajko(...)sól – 1 szczypta MASA CYNAMONOWA: * masło min. 82& – 100 g * cukier – 100 g * cynamon – 2 łyżeczki + cukier perlisty do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z kardamonem. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy

Ostra na Słodko
Czekoladowe ciasteczka z cynamonem “Glamour” 62

czekoladowe to dobra alternatywa dla pierniczków, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki 175g masła ½ szklanki brązowego cukru 2 jajka ½ opakowania cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250g maki pszennej 120g mąki ziemniaczanej szczypta soli ½ łyżeczki cynamonu 150 gr gorzkiej czekolady Polewa ciemna 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka mleka Polewa biała 100g białej czekolady 1 łyżka(...)masy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Mąkę pszenna i ziemniaczana przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem na stolnicę. Wykładamy na to masę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Chowamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 0,5 cm (dla ułatwienia można podzielić na mniejsze części) foremkami wykrawamy

Tajemnice Smaku
Zielone szpinakowe naleśniki z czerwoną soczewicą 92

Zielone szpinakowe naleśniki z czerwoną soczewicą Nawet najwspanialsze naleśniki mogą się kiedyś znudzić, więc dziś odmiana – wiosenne naleśniki w kolorze zielonym z czerwonym nadzieniem. Dodanie szpinaku do ciasta to całkiem niezła myśl, szczególnie, gdy mamy w domu zagorzałych wrogów tego wspaniałego i wartościowego warzywa. To danie z pewnością zachwyci również jego amatorów a co niektórych może nieco(...)serem można przygotować w na prawdę krótkim czasie. Są rewelacyjne. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zielonych szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą (6 naleśników): Naleśniki: 5 łyżek maki pszennej typ 450 albo 500, 5 łyżek maki pszennej razowej, szklana mleka, 2 jajka, 20 dag mrożonego szpinaku w liściach, szczypta soli, 1 łyżka oleju. Nadzienie: 20 dag czerwonej soczewicy

Gotuj Się Kto Może
Ciasteczka owsiane z żurawiną, orzechami i białą czekoladą 211

zmodyfikowałam, według własnego uznania. Ciasteczka należy ułożyć dosyć luźno bo w trakcie pieczenia się "rozlewają". Ja na standardowej blasze do piekarnika układam 12 ciasteczek (kulek). Składniki: 150 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 85 g płatków owsianych (nie błyskawicznych) 125 g masła 75 g ciemnego cukru trzcinowego 100 g cukru (białego) 1 jajko 1 łyżeczka esencji(...)wanilię i miksować aż się połączą. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. Połączyć obie masy. Dodać czekoladę, żurawinę, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 - 13 min. Piec aż będą

IMPRESJA SMAKU
Pyszne pączki na piwie 95

cukru i łyżeczką maki *** *** Tak przygotowany rozczyn odkładamy na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia *** *** Mało roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajko i dodajemy żółtka oraz cukier, ucieramy. Wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy piwo i rozczyn, mieszamy i wyrabiamy przez około 10 minut – najlepiej to robić robotem z hakiem. Ciasto będzie dość luźne *** *** Następnie

Blog z Apetytem
Sernik z bialej czekolady 648

bialej czekolady , na ktory przepis znalazlam na stronie Kwesta Smaku. Te niesamowite zdjecia od razu przemowily do mojej wyobrazni i nie bylo rady, musialam i ja zrobic to ciasto. W trakcie przygotowan do pieczenia nie moglam sie powstrzymac od wyjadania masy serowo-czekoladowej. W moje slady zaraz poszla moja Coreczka :) Sernik zapowiadal sie wspaniale. Niestety w tym wyjatkowym dniu, kiedy(...)tego lezalam sobie w lozeczku nie wiedzac o bozym swiecie. Ot taki los... Jednak na otarcie lez pozostaly mi wspomnienia z przygotowan i kilka fotek;) skladniki na spod: 250g maki 200g schlodzonego masla 100g zmielonych migdalow 125g jasnego cukru brazowego 1 duze zoltko skladniki na mase serowa: 1kg serka smietankowego 235g drobnego cukru 100ml mleka 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego 500g

Przysmaki Karolki
Miodowy orzechowiec z kremem orzechowym +FILM-wspaniałe ciasto na każdą okazję 278

ciastem niezwykle eleganckim, idealnym na wszelkie imprezy, rodzinne spotkania czy po prostu jako wypiek do kawki. Jest to wspaniały orzechowiec z rewelacyjnym kremem orzechowym. Ciasto jest na prawdę wspaniałe, bardzo eleganckie. Składa się ze spodów miodowych, jeden z nich jest pieczony z orzechami w miodzie. Całość przełożona jest kremem orzechowym, i polana polewą. Bardzo Wam polecam to ciasto, jest idealne(...)50ml gorącej wody POLEWA  -100g czekolady deserowej lub gorzkiej -3 łyżki mleka -ok 30g masła Do miski dajemy składniki na spody miodowe, zagniatamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki. W tym czasie robimy orzechy Do garnka dajemy cukier puder, miód oraz masło-wszystko podgrzewamy i mieszamy do połączenia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierniczki 130

obserwujac mojego Meza i Coreczke moge sie domyslac, ze sa naprawde smaczne. Ja moge tylko powiedziec, ze jeszcze przed upieczeniem pierniczki sa niesamowicie dobre. Przez caly ten czas kiedy ciasto dojrzewalo w mojej lodowce prawie codziennie podjadalam z niego odbrobine. Moj Maz martwil sie nawet, ze za chwile nie bedzie z czego tych piernikow piec. Jego troska okazala sie daremna(...)zrobic jeszcze 350 slicznych pierniczkow. Teraz az do Swiat beda lezaly zapakowane w puszki, a tuz przed Bozym Narodzeniem zabierzemy sie za ich dekorowanie. skladniki: 1 kg maki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do piernikow dodatkowo: cynamon, imbir, galka muszkatalowa

Przysmaki Karolki
Jesienne ciasto z jablkami 156

bylo . Miałam urlop od bloga ;) chcialam Wam wynagrodzic jakos brak nowych przepisow i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wisni kandyzowanych i jabluszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut Składniki: 5 jajek 125 g cukru pudru(...)margaryny 4 jabłka sok z 1/2 cytryny wisnie kandyzowane lub suszona żurawina 1 op. cukru wanilinowego 1 lyzka skorki startej z cytryny 125 g mielonych orzechów włoskich 200 g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy na pol i usuwamy gniazda nasienne. Robimy nacięcia na wypuklej czesci jabłka i wkładamy jabłka do 200 ml wrzącej wody

Słodkości i nie tylko
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI LATA 124

maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * owoce lata: truskawki, borówki, jeżyny * jajko do posmarowania KRUSZONKA: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA : Zagniatamy w palcach wszystkie składniki tworząc kruszonkę. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy

Ostra na Słodko
Pełnoziarnista słodka bułka 109

zmienić kaliber… Na pierwszy ogień poszła chałka. Chciałem zrobić tradycyjną, puchatą bułę z mąki pszennej, która by połechtała moje glutenowe receptory. Niestety okazało się, że jak to na ciasto drożdżowe przystało, chałka za bardzo urosła już w piekarniku i dotykała górną częścią grzałki… wsio się spaliło i nie było co pokazać. Poirytowany poleciałem do marketu po mąkę pełnoziarnistą(...)mleka do zaczynu *opcjonalnie sezam, mak lub inna posypka Wykonanie: 1 W kubeczku połącz składniki do zaczynu i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. 2 W misce odważ mąkę, cukier, wsyp sól i dodaj zaczyn. Wymieszaj. 3 Dodaj mleko oraz olej kokosowy, wymieszaj i zacznij wyrabiać. Jeśli po kilku minutach wyrabiania ciasto nadal się lepi do palców

Blendman
Wielkanocna baba trzcinowo kakaowa na oleju rzepakowym 170

Polecam wielkanocną 🌿 babę 🍥 👵  dwukolorową, trzcinowo kakaową.  Ciasto z dodatkiem cukru trzcinowego i oleju rzepakowego zmiksowałam, a do połowy porcji kakao dodałam. Tylko max. 10 min ⌚ je przygotowywałam,  ale ok 55 min w piekarniku wypiekałam. Polewę ze śmietanki 30% i gorzkiej czekolady 90% 🍫 zrobiłam i nią babkę 🍥 ozdobiłam.  Kto za babkami 👵👅 mocno słodkimi nie przepada, to dobrze(...)delikatnie osłodziłam i dodatkowo gorzko doprawiłam.     Składniki na dużą formę, na babkę: 40 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 150 g cukru trzcinowego, 300 g maki pszennej typ. 550, 3 duże jaja, 50 ml oleju rzepakowego, szczypta soli, 2 duże łyżki kakao, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, kakao do posypania formy, ok. 100 ml śmietanki

Moniki Smakołyki
CIASTA WIELKANOCNE 222

wykładano (najostrożniej) z form na puchowe poduszki lub pierzyny, aby się nie zgniotły i wolniutko ostygły. rozmawiano szeptem, bowiem i hałas mógł wrażliwym babom zaszkodzić i spowodować zapadniecie się ciasta. Dopiero nazajutrz lukrowano je i pięknie zdobiono.  każdy dwór, każda rodzina miała własne, pilnie strzeżone przepisy, przechodzące z matki na córkę. Były więc baby polskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe(...)makiem Babka cytrynowa   Babka cytrynowa II     Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką   Babka grecka (mocno waniliowa)   Babka kajmakowa   Babka mocno migdałowa   Babka pomarańczowa   Babka pomarańczowo - kakaowa   Babka serowa   Babka tulipan z kokosem Mazurek Jest specjalnością kuchni polskiej z wielowiekową, chlubną tradycją. W w rzeczywistości jego pochodzenie jest tajemnicze: ciasto prawdopodobnie

Ciastka - domowe słodkości
Domowy krem budyniowy 144

cukiernik sobie poradzić. Krem budyniowy może stanowić doskonałą bazę dla owocowych kremów opartych na bazie budyniu. Jak często robicie kochani takie typu kremy? Składnik: 750 ml mleka 360 g maki( 1 szklanka mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 300 g masła 100 g cukru 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie lub 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego) 3 żołtka(...)gotującego się mleka wlewamy masę mąki i żółtek. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta (powinna przypominać budyń). Studzimy. Miękkie masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową. Przed posmarowaniem ciasta możemy masę włożyć na 10 minut do lodówki(chłodną masą lepiej smarować ciasto lub torty).Gotową masa możemy przekładać torty, ciasta biszkoptowe. Smacznego

Ciasta z tradycjami