godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto, odgazować, podzielić na 10 części, a z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej matą do pieczenia i odstawić na ok 20-30 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Wstawić na ok 20 minut do piekarnika
KUCHNIA POLSKAmisce wymieszaj: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, mak oraz cynamon. W rondelku rozpuść miód z olejem kokosowym, odstaw do ostygnięcia. Do rondelka dodaj jogurt, mleko oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Masę dokładnie wymieszaj aż do połączenia składników. Do silikonowych foremek wyłóż po łyżce ciasta, tak aby przykryła dno foremki. Następnie do każdej z nich
365 dni dookoła kuchniszybkie i mega pyszne . Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej 130 gram cukru pudru 100 gram roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy
Życie zaczyna się w kuchniZawsze staram się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim
Via GustoSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli zaczyn: 4 dkg drożdży + 1/2 łyżki cukru + 2 łyżki maki
czarrna od kuchniwody do posypania chleba: szczypta czarnuszki (albo maku lub sezamu) W małej miseczce wymieszać letnią wodę z drożdżami, aż drożdże dobrze się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę z drożdżami, ciągle mieszając. Wyrobić mikserem z hakiem chlebowym - ok. 5-7 minut, lub tradycyjnie zagnieć ciasto ręcznie - ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie
Przepisy na domowy ser i chlebrozpuścić masło, miód i cukier. Dodać do zmielonego maku wraz z bakaliami. Dokładnie wymieszać. Masę można przechowywać w lodówce (bez białek) do 5 dni lub mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego
CookYourselfwychodzi myślę równie dobry. Produkty: - 1/2 kg maki - 1 szkl. cukru - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/2 opakowania proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 2 kg jabłek Przygotowanie: Mąkę, cukier, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy razem i wszystko zagniatamy aż do uzyskania ciasta. Później całość dzielę na dwie równe części i robię
Tanio smacznie i prostoTa strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku. Bo
Ewa w kuchniciasto stanie się gładkie 4. Przełóż ciasto do miski i przykryj, wstaw do lodówki. Powinno tam stać całą noc. ( lub cały dzień ) 5.Wyciągnij z lodówki i wygnieć ręką. Podziel na 10 bułeczek. Połóż na posmarowanej olejem blasze i z wierzchu posmaruj rozkóconym jajkiem. Bułeczki można też posypać makiem lub sezamem. 6.Zostaw na 20 min do wyrośnięcia
Darcia w kuchniOwoce pod kruszonką to dla nas najłatwiejszy deser. W sezonie na gruszki będą gruszki pod kruszonką:) Smak zniewala... Składniki; 1/2 szklanki płatków owsianych, 1
Anioły w kuchniSkładniki dla 2 osób: 1 jajko 150 g maki pszennej 200 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralne łyżka cukru szczypta soli łyżka oleju powidła śliwkowe brzoskwinie z puszki cukier puder olej do smażenia Jajko zmiksować z mlekiem i wodą mineralną. Dodać mąkę, cukier, sól i olej. Zmiksować na gładkie ciasto. Usmażyć cienkie naleśniki. Połowę z nich posmarować powidłami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniailości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy od użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy do smaku. Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać jagód. Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego
Pyry na GazNazywam je często "placuszkami dla misia", ze względu na dużą ilość miodu, orzechów :) Składniki na placki: 20 dag marchewki 5 dag orzechów włoskich 5 dag maki
Tradycyjna Kuchniaburgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 2 i 3/4 szklanki) 1 łyżeczka
Powiedz dietom nieciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, piec na blaszce, lub tak jak ja przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub jakiejś innej foremki. Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać płatkami ( ja posypałam makiem) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo
Na słodko lub wytrawnielśniącej piany dodajemy żółtka i miksujemy. Obie maki i kakao przesiewamy ze sobą i w niewielkich ilościach dodajemy do masy, lekko mieszając. Całość przelewamy do średniej tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 25-30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko uderzamy o blat
Słodkie Przyjemnościmaki pszennej 2 lyzki zakwasu zytniego 50 g maki zytniej(u mnie razowa) 2 g swiezych drozdzy 300 ml wody 1,5 lyzeczki soli 2 lyzeczki kuminu rzymskiego( nie dawalam) Wieczorem wszystkie skladniki wymieszac w misce lyzka tylko do polaczenia skladnikow.Miske przykryc folia spozywcza i pozostawic na cala noc.Rano wyrzucic ciasto na sciereczke mocno wysypana maka.Jest to konieczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maki ( typ 550)+do podsypania 1 plaska lyzeczka soli 1 zoltko 175 ml cieplego mleka 1 1/2 lyzki drobnego cukru 1 czubata lyzeczka suchych drozdzy 5 lyzek maku 2 lyzki oleju Do posmarowania:1 zoltko+1 lyzka mleka(...)Make z sola przesiac do misy robota.Wymieszac z drozdzami i cukrem.Dodac mleko z olejem i zagniesc ciasto.Dodac make i wyrabiac okolo 10 minut,az stanie sie gladkie i elastyczne.Uformowac ciasto w kule ,przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.Okolo 1 godziny. Wylozyc ciasto na lekko omaczony blat i powtornie zagniesc.Nastepnie podzielic na trzy czesci.Z kazdej uformowac walek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blaszek. W blaszkach ciasto dociskamy do brzegów, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bochenki nacinamy w kilku miejscach bardzo ostrym nożem i wstawiamy do pieca 180 st. C z termoobiegiem na 40 minut na niższym poziomie pieca. Kiedy chleb jest w piecu przygotowujemy krochmal z maki ziemniaczanej o konsystencji rzadkiego kisielu. Po 40 minutach
Maminek kulinarnyziemniaków 25 dag twarogu 35 dag maki pszennej 2 jajka 40 dag śliwek 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto
Salonik smakówsię, że nie dodałam cukru....no i musiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam tutaj. ,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego 1 jajko 350 g maki pszennej 150 g cukru 1,5 łyżeczki
Moje domowe kucharzenielyzka cukru 1 lyzeczka soli 1 jajko 280g maki pszennej wykonanie: Drozdze rozpuszczamy w polowie mleka i odstawiamy na 5 minut. Reszte mleka mieszamy z 30g masla, jajkiem i cukrem. Make mieszamy ze sola, dodajemy do niej rozpuszczone drozdze i reszte skladnikow. Zagniatamy do chwili jak powstanie gladkie i elastyczne ciasto. Wkladamy do miski wysmarowanej maslem i odstawiamy
Przysmaki KarolkiUwielbiam piec babeczki, szybko mieszam mokre składniki dosypuję suche, bez miksera, bez hałasu... Świetny pomysł na słodkie niedzielne śniadanie, wszyscy jeszcze śpią a ja mieszam ciasto i czekam aż zapach szarlotki wyciągnie moje śpiochy z łóżek. Do tego serwuję duży kubek kakao i cieszę się ze szczęścia moich dzieci, kiedy jedzą SŁODYCZE NA ŚNIADANIE... ...ich nieświadomość ... i moja(...)tych ich słodkości. Gdy macie więcej czasu warto zrobić różyczki z jabłek, ale można też wcisnąć w babeczkę po plasterku surowego jabłka skropionego sokiem z cytryny. Babeczki szklanka maki pełnoziarnistej 2,5 łyżki płatków jaglanych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżki cynamonu 5 łyżek cukru trzcinowego 5 łyżek oliwy z oliwek
Upiecz sobie babeczkępierniczki wzięłam z fanpage firmy Kamis https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem/videos/10153615722076117 Składniki: 100 g miodu, 100 g brązowego cukru, 100 g białego cukru, 140 g masła, 1 jajko, 400 g maki, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżka przyprawy do pierników (lub więcej co kto lubi). Przygotowanie: Miód, cukry biały i brązowy oraz masło włożyć do garnka , podgrzać, aby się wszystko połączyło. Należy(...)dodać jajko i wymieszać. Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową i wymieszać. Następnie wlać w to przygotowaną masę i wymieszać łyżką. Wyjąć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść delikatnie ciasto, rozwałkować i wykraiwać pierniczki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia w 180 stopniach przez 8 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby przestygły, a następnie dekorujemy. Lukier
Państwo Wojtczuk gotującukru waniliowego upiec 2 sztuki WYKONANIE: Ubić białka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 min. w temp. 180* CIASTO KOKOSOWE: SKŁADNIKI: 5 białek 20dag wiórków kokosowych 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka prszku do pieczenia WYKONANIE: Ubić pianę z białek, dodać(...)temp 180* około 20min MASA nr 1 SKŁADNIKI: 3-4 żółtka 3-4 łyżki cukru 1 szkl mleka 25 dag masła 3-4 łyżki kawy cappuccino 1 łyżka maki ziemniaczanej WYKONANIE: W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka(z cukrem). zagotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA
Dziś Ja gotujecukru waniliowego upiec 2 sztuki WYKONANIE: Ubić białka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 min. w temp. 180* CIASTO KOKOSOWE: SKŁADNIKI: 5 białek 20dag wiórków kokosowych 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka prszku do pieczenia WYKONANIE: Ubić pianę z białek, dodać(...)temp 180* około 20min MASA nr 1 SKŁADNIKI: 3-4 żółtka 3-4 łyżki cukru 1 szkl mleka 25 dag masła 3-4 łyżki kawy cappuccino 1 łyżka maki ziemniaczanej WYKONANIE: W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka(z cukrem). zagotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA
Dziś Ja gotujedelicjusz :-) Musiałam je wypróbować, bo wyglądało cudnie, i składało się z warstw, które uwielbiam-kakaowy biszkopt, budyń, powidła i masa z orzechami :-) oryginalny przepis pochodzi stąd klik Ciasto jest rewelacyjne Zaczynamy SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę 22x35 Ja piekłam w małej kwadratowej 25x25 (PROPORCJE NA BLASZKĘ 25x25 w nawiasach) BISZKOPT -6 jajek(...)cukru) -8 łyżek oleju rzepak. (6 łyżek oleju rzepakowego) -2 łyżeczki proszku do piecz, (1,5 łyżeczki proszku do pieczenia) -1,5 szkl mąki pszennej tortowej, (1 szkl maki pszennej tortowej) -2 łyżki kakao (1,5 łyżki kakao) PONCZ -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -1 łyżka cukru -3/4 szkl wody MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj kolejna propozycja dla dzieci, domowa pizza , w której możemy przemycić wiele warzyw i możemy zachęcić dziecko, żeby samo taka pizzę udekorowało. Ciasto na pizzę w zdrowszej wersji, bo mąka pszenna wymieszana z mąką żytnią razową, na środku bałwanek Olaf (my daliśmy za dużo mozzarelli i troszkę się nam rozmył), młody miał ogromną frajdę z dekorowania. Pizza bardzo smaczna(...)dziećmi, żeby spędzić z nimi miło czas i zachęcić do pobudzenia kreatywnego myślenia :-). Z podanego przepisu wychodzi dwie pizze (formy na tarte 26 cm). Udanego dzionka :-). Składniki: 200 g maki pszennej 200 g mąki żytniej razowej 7 g suszonych drożdży płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy szklanka letniej wody sos pomidorowy 1 kulka mozzarelli pomidorki koktajlowe
kruche babeczkiJeszcze niedawno myślałam, że zrobienie ciasta drożdżowego jest poza zasięgiem moich kulinarnych możliwości. Długo nie mogłam się przełamać do ich pieczenia i słodkie drożdżówki znałam tylko ze sklepów. Jednak wpadały mi w ręce coraz to nowe przepisy i pomysły na drożdżowe słodkości. W końcu się pokusiłam na upieczenie słodkich bułeczek drożdżowych, a teraz nie potrafię się powstrzymać żeby(...)nadzienia i smaki. Dziś w ramach cyklu "Słodkie środy" zapraszam na rwane drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym. Są po prostu pyszne!! Drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym SKŁADNIKI: 250 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru duża łyżka masła 1 żółtko 200 g sera białego 300 g dżemu jabłkowego tłuszcz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzepis, który dopiero nie dawno przetestowałam i mogę powiedzieć, iż był to strzał w dziesiątkę. Na pewno posmakuje również waszym gościom podczas rodzinnego przyjęcia. Polecam! Składniki: 350 g maki pszennej(2 szklanki) 250 g białego sera 200 g masła 200 g cukru 8 g proszku do pieczenia( 2 łyżeczki) aromat śmietankowy 4 jajka polewa 100 g czekolady deserowej(...)cały czas miksując. Dodaje przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromat śmietankowy. Całość miksuję do połączenia się składników. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam ciasto. Ciasto piekę około 60 minut w 170 stopniach . Studzę. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam. Polewam wystudzone ciasto. Smacznego! Źródło: https://przepisyjoli.com/2017/03/babka-serowa/
Ciasta z tradycjamimąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość(...)narodził” się z mężczyzny” ,obdarza męską potencją i płodnością. Pszenica „narodziła się kobiety” i wyraża pieniądze i bogactwo. Oczywiście mak gwarantował domowi dostatek na cały przyszły rok ,musi być makowiec lub mak z bakaliami czy kluski z makiem. Potrawy z maku często łączono z miodem „jadłem niebiańskim”, zapewniającym boską miłość. Miód w prawie wszystkich kulturach
Kulinarny karnet Christophera