ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:420/571)

Napoleonka bez pieczenia 236

tych ciast, które zawsze się udają. Proste i szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim wyśmienite w smaku. Idealnie nadaje się zarówno na święta jak i na wizytę gości czy też po prostu do popołudniowej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1800 ml mleka 300 g margaryny bądź masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 4 czubate łyżki maki pszennej

Blog kulinarny S9.PL
Lunchbox dla przedszkolaka 198

makiem Drożdżówki z dżemem Dzień 3: makaron penne pełnoziarnisty ugotowany al dente ( przepis ) szynka domowa ( przepis ) – grube plastry wycięte foremka w kształcie serca banan pomidorki ser żółty wycięty foremką w kształcie serca Dzień 4: buła z szynką domową ( przepis ), sałatą i papryką winogrona daktyle suszone Może Cię zainteresować: Zbiór przepisów na domową wędlinę Dzień 5: marchewka ciasto

Dorota Smakuje
KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z BIAŁEGO MAKU 220

maku, która została mi od pieczenia rogali marcińskich.  Składniki : 3 szk. mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego 1 kostka masła (lub innego tłuszczu) 1 roztrzepane białko (do posmarowania rogali) 1 cukier waniliowy (do posypania rogali) trochę posiekanych orzechów włoskich (do posypania rogali) Wykonanie:  Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym  wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto

Walijskie Pichcenie
Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym. 259

maki pszennej 1 jajko ok. pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1 cebula Przygotowanie; Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Do miski przekładamy pasztet , dodajemy cebulkę i dokładnie mieszamy.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli,2 łyżki oleju i dolewamy tyle wody ile zabierze mąka. Ciasto ma być

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciastka owsiane bez cukru 233

łyżka maku 1 łyżka sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki żurawiny opcjonalnie: szczypta przyprawy do piernika (lub cynamonu) Daktyle pokroić w drobną kostkę. Miód i olej podgrzać, żeby olej się rozpuścił. Do oleju dodać jajko, roztrzepać widelcem. Mąkę, płatki, proszek i przyprawę wyspać do miski, wymieszać. Wlać płynne składniki, dodać bakalie, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha

Obiad gotowy
Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem 177

szklanki maki pszennej Mleko do posmarowania Czarnuszka Sezam W rondelku mieszamy mleko, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do misy miksera. Dodajemy pokruszone drożdże i sól. Dolewamy wodę i wsypujemy pierwsza szklankę mąki. Włączamy mikser. Mieszamy na średnich obrotach z końcówką o kształcie haka. Stopniowo dosypujemy kolejne szklanki mąki (aż do wyczerpania). Ciasto będzie gotowe

VioletoweKucharzenie
Najlepsze razowe bułeczki do burgerów 242

ziarna maku Przygotowanie: W miseczce połącz drożdże z ciepłym mlekiem i wodą, dodaj cukier i zamieszaj. Odstaw na około pięć minut w ciepłe miejsce. W dużej misce zmieszaj mąki z solą. Dodaj masło i wygnieć palcami. W kubeczku roztrzep jedno jajko. Dodaj gotowe drożdże do mieszaniny mąk z solą i masłem, wlej jajko i dobrze wymieszaj.  Przełóż ciasto (które

Gotowanie to kochanie
Bułka pszenna drożdżowa 252

Ciasto wyjąć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków skleić razem i spleść luźny warkocz. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Białko roztrzepać widelcem i posmarować wierzch wyrośniętej bułki. Można posypać- jak ja -makiem lub sezamem

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka z kawałkami czekolady 164

maki kukurydzianej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g posiekanej mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy. Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy

Słodkie Przyjemności
Kruche babeczki z makiem 586

makiem.  Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g margaryny 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Do nadzienia 200 g masy makowej z bakaliami Helio 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka krojonych migdałów 2 łyżki rodzynek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść

Ala piecze i gotuje
Jabłecznik z bezą 170

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne ciasto do popołudniowej herbatki jak i do imieninowej kawy    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na masie jabłkowej Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o takich samych wymiarach jak biszkopt wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia

W garach u Gosi
Jabłecznik z bezą 226

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne ciasto do popołudniowej herbatki jak i do imieninowej kawy    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na masie jabłkowej Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o takich samych wymiarach jak biszkopt wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia

W garach u Gosi
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania 262

chleb robiony jest na drożdżach. Nie robisz też rozczynu, bo używamy w przepisie suchych drożdży a chlebek rośnie w czasie naszego snu. Kolejny plus to brak wyrabiania ciasta. Normalnie ciasto chlebowe należy dobrych kilkanaście minut wyrabiać. Tutaj tego nie robimy, więc możemy powiedzieć, że to przepis na chleb na leniwych początkujących Mieszamy składniki łyżką a potem zagniatamy ręką do kształtu(...)chrupiący i po prostu przepyszny. My uwielbiamy go z bryndzą, serem, sam z masłem. Zioła prowansalskie jakie dodaliśmy i oliwki podkreślają smak chleba. Jeśli lubicie, górę chleba można posypać makiem czy sezamem. Drukuj Najprostszy chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 520 g mąki chlebowej 1 opakowanie drożdży suchych (7 g) 300 ml ciepłej wody

Mieszam w Garnku
Makowiec z żurawiną na kruchym spodzie. 172

ciasta. Dziś mam dla Was pyszne makowe z żurawiną. Może i kojarzy się z Bożym Narodzeniem, ale to tylko złudzenie... Miłej makówki! W domu ;-) S kładniki; 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Skworcu Dodatkowo ; 2 słoiczki żurawiny w syropie (jeden 180ml) masa makowa; 30 dag  niebieskiego maku(...)przełożyć do miski. Dodać ekstrakt z wanilii, wyrabiać między palcami tworząc kruszonkę. Odstawić.  Mak zalać wrzątkiem. Odstawić do wystudzenia, odcedzić. Zmielić dwa razy w maszynce do mięsa  przez najmniejsze oczka. Żurawinę i skórkę można dodać w całości lub też zmielić razem z makiem. Następnie dodać miód, cukier, ekstrakt migdałowy a na końcu piane ubitą na sztywno

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowiec błyskawiczny 193

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Święta są tuż tuż! Dlatego znów mamy dla was przepis, która jak magiczna różdżka pozwoli wam

CRAVEmonkey
Makowiec japoński 1121

margaryny 1/4 szkl cukru pudru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao orzechy włoskie i migdały płatki do posypania Przygotowanie: Mak zalać wrzątkiem, przykryć, zostawić kilka godzin a najlepiej na całą noc by napęczniał. Mak przelać na sitko, dobrze odsączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na dużych oczkach i odcisnąć z nadmiaru(...)pieczenia, mak i nadal ucierać. Wsypać bakalie dodać jabłka i tu już wymieszać masę ręcznie. Ubić białka na sztywno przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Blaszkę 33*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Stella . Wylać masę i wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 55-60 minut przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ciasto

Ala piecze i gotuje
Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą 264

cieście, posypujemy lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi i posiekanymi daktylami. Delikatnie dociskamy. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Studzimy i polewamy wierzch mazurka. Schładzamy. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Mazurek czekoladowo – orzechowy → Mazurek czekoladowo – marcepanowy → Mazurek z makiem

Oryginalny smak
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami 222

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego

Moja Delicja
torcik kiwi 234

maki 1 duża łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na przełożenie: 350 ml kremówki  2 opakowania galaretki o smaku kiwi 300 g dżemu z kiwi dodatkowo: 3 owoce kiwi Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, Nadal ubijając dosypywać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć, przełożyć ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche ciastka z wiśniami 259

maki pszennej 200 g.margaryny bezmlecznej 3 duże łyżki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dżem lub owoce bez pestek (u nas wiśnie ze słoika) cukier puder (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę i posiekać. Następnie dodać cukier, żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
ciasto na naleśniki 341

łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski lub innego głębszego naczynia przesiewamy mąkę. 2. Do przesianej maki dodajemy: cale jajka, sól, mleko. Mieszamy. Na koniec dodajemy olej.   3. W szystko dokładnie mieszamy (np za pomocą rózgi lub miksera kuchennego), tak byśmy pozbyli się wszystkich grudek(...)Patelnie umieszczamy na dużym ogniu i smarujemy dokładnie olejem.  Ja smaruje tłuszcz tylko przed pierwszym naleśnikiem. reszta naleśników już go nie potrzebuje ponieważ jest on zawarty w cieście. 5. Wylewamy na nagrzany tłuszcz (za pomocą np łyżki do sosów) wcześniej przygotowane przez nas ciasto. Nie lejemy za dużo cista- ma ono jedynie cienko przykryć dno patelni. Gdy widzimy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami 194

szklanki maki pszennej 2 szklani mąki ziemniaczanej 3 jajka pół szklanki słodkiej śmietanki 12% duża łyżka masła śliwki dżem wiśniowy płatki migdałów poza tym: kwaśna/słodka śmietana cukier brązowy WYKONANIE: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć na gładko. Śmietankę podgrzać z masłem. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto

Pyry na Gaz
Chlebek paprykowy 182

200g maki żytniej razowej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 30g płatków słodkiej papryki Sposób przygotowania Drożdże mieszamy z 50ml letniej wody, łyżeczka cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Mąki mieszamy z solą, dodajemy rozczyn, oliwę oraz około 300ml wody. Wyrabiamy łyżką a następnie ręką elastyczne, jednolite ciasto

Pyry na Gaz
Krakersy 217

Pomysł na lekką, szybką i bardzo domową przekąskę? Domowe krakersy z sezamem, z makiem, z solą... co kto lubi ;) Ja robiłam krakersy z sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych krakersów znika :) Krakersy Składniki: 125 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sezamu  1 1/2 łyżeczki oleju około(...)wody (ile zabierze) Przygotowanie: Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wody trzeba wlać tyle ile zabierze, jeśli jednak wyjdzie nam zbyt luźne, trzeba podsypać troszkę mąki. Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika.  Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia.  Wycinamy nożem do pizzy

Lawendowe Niebo