ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:420/571)

chleb pełen ziaren 115

dyni siemienia lnianego sezamu białego sezamu czarnego maku ponadto: tłuszcz i otręby do wysypania blaszki 2-3 łyżki ziaren do obsypania chleba W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z innymi suchymi składnikami, dodać resztę wody i sól oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto (będzie dość luźne), odstawić w ciepłe miejsce

6niebo
Bułeczki mocno nadziane serem. 151

jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego troszkę maku do posypania 4 łyżki mleka do posmarowania bułek Wykonanie :     Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze

Sama słodycz i szczypta chili
Krakersy - krakersiki 105

łyżki oleju rzepakowego, 200 g maki pszennej, 50 g siemienia lnianego złotego, świeżo mielona papryka chili do smaku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól,  chili, pastę z pomidorów, olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy siemię lniane, mąkę pszenną i wyrabiamy gładkie ciasto (jak na pierogi). W razie potrzeby dodajemy mąki

Moniki Smakołyki
Biszkoptowe babeczki z orzechowo - cukrową posypką. 114

   Babeczki powstały bardzo szybko i tak samo szybko zniknęły. Moja córka uznała ze sa godne polecenia wiec to robie ;-)         Skłądniki

Radość kipiąca uśmiechem.
Gofry z żytniej razowej mąki - śniadanie 184

Pyszne razowe gofry z maki żytniej. Przyznam, że bałam się je robić. Wyobrażałam sobie jak lądują w koszu. Nie upieczona breja.  Ale widziałam na jednym z blogów, że wyszły z żytniej mąki. Ucieszyłam się jak dziecko, bo mam sporo żytnich mąk. Ciągle je kupuję nie pamiętając, że przecież mam. Ciasto wygląda śmiesznie. Jest szare jak popiół, ale pięknie się

AZgotuj!
Chleb żytni 80

razem zgodnie z planem :) 250 g maki żytniej typ 720 250 g mąki żytniej typ 2000 150 g zakwasu 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin przed pieczeniem. Wrzucamy/wlewamy/wsypujemy zatem wszystkie składniki do miski i wyrabiamy ciasto. Nie musimy długo, wystarczy 7 minut. Mąka żytnia

Marder&Marder Manufacture
Bułki kukurydziane 84

mleka 150 g mąki kukurydzianej 400 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki syropu klonowego 50 g masła Masło kroimy na małe kosteczki i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy do miski. Albo możemy wyrabiać na kuchennym blacie, to już jak lubimy. No i właśnie wyrabiamy ciasto. Przez 15 minut. Ma być elastyczne

Marder&Marder Manufacture
Racuchy bananowo - kokosowe 161

łyżek wiórek kokosowych - 1/2 szklanki maki owsianej - 1 jajko duże - 3/4 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i żółtko. Białko ubij na sztywno dodaj do masy i wymieszaj.  Banana kroimy w grube plastry zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Podajemy posypane wiórkami

SMYKWKUCHNI
BABECZKI Z JABLKAMI LUB BANANAMI W SRODKU 190

blaszki użyłam formy do babeczek i zmniejszylam ilosc skladnikow :D:D. Pyszne, puszysyste i lekkie! Dobre na przekąskę, do kawy/herbaty, dla dzieciakow i na gorące dni. SKLADNIKI: -1 szkl. Maki -2 jaja -3/4 szkl. Cukru + troche cukru do posypania owocow -5 dag margaryny -1 lyzeczka proszku do pieczenia -2 jablka lub 2 banany ( możemy zrobic 1 polowe babeczek(...)jabłek, możemy posypac również cynamonem). Polowe porcji margaryny roztopic. Zoltka utrzec z cukrem, dodac przestudzona margaryne. Do zoltek z cukrem dodac proszek do pieczenia i make, dokladnie wymieszac. Jeżeli ciasto jest zbyt geste, dolewamy wody. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie polaczyc z ciastem. Foremke natłuszczamy 2 czescia margaryny ( ja mam metalowa forme, ale tez sylikonowe foremki) i lejemy

PychaDania
Sezon na węgierki - Knedle :) 122

ziemniaków czubata łyżka maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 żółtko 1/2 kg śliwek cukier sól Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Z mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka szczypty soli i ziemniaków zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki

vegetanie
Kluski śląskie 117

ŚLĄSKIE  SKŁADNIKI: ziemniaki - 1,5 kg maka ziemniaczana - 3 łyżki jajko - 1 sztuka WYKONANIE: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta).  Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy

Kuchnia Beaty
Bułki z czosnkiem 112

godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części.  Uformować kulki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godziny. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Można posypać ziarnem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Baby, babki, babeczki 361

jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 350g maki 75ml mleka 3 lyzki kakao 3 lyzeczki rozpuszczonego espresso glazura: cukier puder kilka lyzeczek zaparzonej kawy wykonanie: Miekkie maslo ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Nastepnie dodajemy po jedym jajku i dokladnie ucieramy. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mleko. Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na 2 czesci. Do jednej

Przysmaki Karolki
Babeczki na zyczenie 134

czekolady z zawartością 60% kakao 100g maki 80g miękkiego masła 90g cukru  2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia składniki na polewę: 80g czekolady gorzkiej 100ml śmietany 18% wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy jajka i nadal ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy roztopiona, przestudzona czekoladę. Gotowym

Przysmaki Karolki
Bezy 275

No i zostal nam deser Po wczorajszej napoleonce- kremowce zostalo mi bialko- Wiec na zamowienie mojej rodzinki zrobilam bezy Ubilam piane z 6 bialek , dodajac 250gr

Smaki Edyty