Cytrynowa babka z białej fasoli 182prostu do niedzielnej kawy. Dzięki dodatkowi w postaci białej fasoli z puszki babka jest delikatna, wilgotna i puszysta, a smak fasoli jest w ogóle nie wyczuwalny. To ciasto jest idealne jeszcze z jednego powodu, a mianowicie przez swoje 36- letnie życie nie upiekłam jeszcze dobrej babki. No biszkopty wyśmienite, idealne lub mniej, szarlotki i inne murzynki. Ba, nawet trochę(...)dziś tadam!!! Babka fasolowa wyszła pyszna, mięciutka i bez zakalca!!! Na formę o poj. 1,4 L: 1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 220 g) użyłam Pudliszki 350 g maki pszennej 3 jajka L sok z 1/2 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 60 g masła 250 g kwaśnej śmietany 12 % 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Krylowa Kuchnia
Chleb orkiszowo żytni na drożdżach 233wstawiamy do zimnego piekarnika. Następnym razem upiekę chlebek wrzucając go do gorącego garnka i sprawdzę różnicę A co! Ja do mojego chleba orkiszowo żytniego dodałam nasionka i do ciasta i na wierzch. W oryginale ich nie było. Użyłam również ciemniejszych-cięższych mąk, niż zalecane przez Elę. Chleb jest pyszny, a jedyna różnicą chyba polega na wyglądzie i fakturze chleba. Mój(...)efekt jest naprawdę świetny. Drukuj Chleb orkiszowo żytni na drożdżach Pyszny chleb na drożdżach, który długo pozostaje świeży. Składniki 42 g drożdży 640 ml letniej wody 200 g maki żytniej 995 (dałam 1400) 300 g mąki orkiszowej 630 (dałam 200 orkiszowej jasnej i 100g orkiszowej ciemnej) 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego 2 łyżeczki soli 0,5 szkl. ulubionych ziaren (opcjonalnie
Mieszam w Garnku
Pizza z białym sosem, mozzarellą, figami i szynką parmeńską 150już przepis, który "puszczam" jako konkursowy Galbani ;) Nie wyobrażam sobie kuchni włoskiej bez pizzy i szczerze marzy mi się spróbowanie takowej właśnie tam, na miejscu. Zastanawia mnie smak tamtejszego ciasta, dodatków no i oczywiście całości. Domyślam się, że jest bez porównania lepsza, choć to zapewne kwestia tego, gdzie się trafi i gdzie spróbuje. Niemniej jest to jedno z moich marzeń(...)zrealizować i tym samym spełnić. Przygotowanie jest banalne, choć wymaga składników, które u mnie znowu ciężko było dostać. Figi choć "na gazetce", to nic innego jak przysłowiowa figa z makiem. Nie ma! O rukoli i szynce też mogłam zapomnieć. Na szczęście z pomocą przyszedł brat i udało się zrobić wszystko na czas :) Normal 0 21 false false false
Kuchnia w czekoladzie
Owsiany mazurek z masą z krówek 143udekorowanym białą i deserową czekoladą. Kto planuje jeszcze dziś coś robić?" Kruchy spód: 2 jajka 80 g cukru 50 g mąki kukurydzianej 35 g płatków owsianych 350 g maki pszennej Dodatkowo : 400 g cukierków - krówek waniliowych 100 ml śmietanki 30% 50 g czekolady deserowej 50 g białej czekolady Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy płatki owsiane(...)czasie do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone na małe kawałki cukierki, co jakiś czas mieszamy, do momentu, aż masa będzie jednolita, odstawiamy do przestudzenia. Kruche ciasto rozwałkowujemy na blaszce obsypanej mąka pszenną i wykrawamy duże koło radełkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 20 minut lekko nakłuwając. Studzimy na blaszce. Gotowy kruchy blat smarujemy równą
Słodkie Przyjemności
Podwójnie czekoladowe ciasto bez pieczenia z jeżynami. 234ciasto, które naprawdę nie tylko wygląda ale i smakuje! Na spodzie umieściłam krakersy z nutellą, następnie mus czekoladowy z dobrą czekoladą mleczną, a wierzch udekorowałam jeżynami i polewą czekoladową. Ciasto słodkie - idealne do gorzkiej herbaty lub mocnego espresso. Kto się skusi? :-) Składniki na małą tortownicę: Spód: 200 g krakersów 250 ml kremu czekoladowego o smaku orzechowym (np. nutella) Mus czekoladowy(...)kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wody (przygotować wg opisu na opakowaniu) Wierzch: 50 g mlecznej czekolady łyżka mleka kubek jeżyn Wykonanie: Krakersy pokruszyć na mak. Dołożyć nutellę, ważne by była w temperaturze pokojowej. Zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na dno formy i ucisnąć łyżką by całość była zbita oraz równo położona. Przygotować mus. W między czasie
Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami 180pominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy! Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek (rozmiar L) 150 gr drobnego cukru 115 gr maki pszennej 25 gr kakao 50 gr masła roztopionego i ostudzonego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 st. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo(...)cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Do miski z jajkami przesiać mąkę wymieszaną z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić
moj przepis na
Migdałowe brownie z gruszkami 116maki migdałowej). Przełożyć do innego naczynia. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Do większej miski przełożyć rozpuszczoną czekoladę, dodać masło, szczypię soli i cukier. Wszystko wymieszać (najlepiej za pomocą robota kuchennego) Do czekoladowej masy dodawać jajka, cały czas mieszając. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Masę dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik na 180 C. Gotowe ciasto przelej
Niezły Młynek
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem na zakwasie 149maki pszennej 20 g oliwy 300 g wody 1 pełna łyżeczka soli 100 g ziaren słonecznika dodatkowo: woda i ziarna słonecznika do posmarowania wierzchu chleba Chleb na zakwasie Thermomix Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy zakwas i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 2 min/temp 37/obr. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwa
Themo przepisy
Piwoszki 343posypać makiem, sezamem, czarnuszką lub po prostu grubą solą :) SKŁADNIKI: 250 g półtłustego twarogu 250 g margaryny 250 g mąki 2 jajka 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego kminku białko do posmarowania cały kminek do posypania Wszystkie składniki oprócz mąki wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę mikserem. Dodajemy mąkę i już rękoma wyrabiamy na ciasto. W cieście
Kuchnia od dwojga
Bułki pszenne. 205maki pszennej 30 g drożdży 200 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zaczyn drożdżowy, wodę i na koniec olej.Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiam mikserem
Agusiowe smakołyki
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 194pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe
kruche babeczki
baletki - biszkoptowe ciasteczka z makiem i marmoladą 221pieczenia szczypta soli 2 łyżki maku marmolada lub konfitura Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z solą na pianę, stopniowo dodając cukier puder a następnie żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżeczką małe porcje i posypać je makiem. Od razy wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki śniadaniowe z chia 231przygotowanego ciasta formuję owalne bułeczki. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami chia. Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Do przygotowania bułeczek wykorzystałam nasiona szałwii hiszpańskiej chia, które otrzymałam do testowania od firmy " MAKAR ". Swoim wyglądem ziarenka przypominają mak, natomiast zalane gorącą
Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb samo zdrowie 190szklanka maki pszennej typ 650 2 szklanki płatków owsianych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanka nasion dyni Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru. Dodać obie mąki, płatki owsiane, sól, pestki dyni i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Formę podłużną na keksa wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto i wygładzić wierzch
Pyry na Gaz
Klasyczne kruche ciasteczka 185maki pszennej 200 g cukru łyżka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego 200 g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę i pokrojone na kawałki masło. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika
Słodkie Przyjemności