ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:418/571)

Domowy chleb z dodatkiem ziaren 86

ziarna konopii, słonecznik, pestki dynii, mak) 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie : Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Mąki przesiewamy na stolnicę, robimy w środku zagłębienie. Masło ścieramy na wiórki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego mleka, sól i ziarna. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy

Czarnawisienka
CHLEB PSZENNY 94

owsianych, sezamu, mielonych orzechów lub maku Uwagi do przepisu: Przepis jest na formę keksową o wyższych wymiarach 30 x 11 cm. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję kefir lub maślankę, mieszam dokładnie łyżką. Formę keksową smaruję olejem, np. rzepakowym, posypuję dno i boki ziarnami, wkładam ciasto chlebowe, wyrównując smaruję je jeszcze

Zasmakuj Kuchni
ciasteczka orkiszowe z twarogiem 135

mąki to 170g 350 g maki - u mnie orkiszowa Typ 630 250g półtłusty twaróg 250 g masło miękkie 2 jajka 4 łyzki olej 4 łyżki cukier kryształ szczypta soli Wykonanie Połączyć mąkę z sola, cukrem,dodać ser twarogowego (nie może być zbyt suchy!) oraz miękkie masło. Wymieszać składniki do konsystencji kruszonki - następnie zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i włożyć

w mojej kuchni
ciasteczka orkiszowe z twarogiem 126

mąki to 170g 350 g maki - u mnie orkiszowa Typ 630 250g półtłusty twaróg 250 g masło miękkie 2 jajka 4 łyzki olej 4 łyżki cukier kryształ szczypta soli Wykonanie Połączyć mąkę z sola, cukrem,dodać ser twarogowego (nie może być zbyt suchy!) oraz miękkie masło. Wymieszać składniki do konsystencji kruszonki - następnie zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i włożyć

mojej kuchni
Chałka na zakwasie czyli Styczniowa Piekarnia w kolejnej odsłonie 163

Formujemy chałkę zaplatając warkocz. Ciasto bardzo dobrze współpracuje, jest elastyczne i nie klei się do rąk, bardzo łatwo daje się formować. Ja zrobiłam dwie chałki, które ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiłam je w cieple  na kolejna godzinę do wyrastania. Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy tym, co lubimy - ja jedną posypałam makiem a druga płatkami migdałowymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chałka bez mleka i jajek. 141

łyżka cukru 2 łyżki maki Wykonanie: Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Drożdże wkruszyć do ciepłej wody, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Uformować kulę, posypać mąką i nakryć ściereczką. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. delikatnie

Agusiowe smakołyki
Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną 91

przykrywamy czwartym. Nacinamy ciasto tak jak poniżej (nie do samego środka). Bierzemy do ręki dwa sąsiadujące paseczki i wywijamy do zewnątrz, łączymy, sklejamy końcami do sąsiadującego paska. Smarujemy gotową gwiazdę roztrzepanym jajkiem, posypujemy żurawiną. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Artykuł Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną pochodzi z serwisu Moja

MojaQchnia.pl
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 225

jajka 3 łyżki maki pszennej 50 g żółtego sera Sól 6 łyżek bułki tartej Oregano Olej do smażenia Pieczarki – przepis: Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dopraw sola pieprzem i oregano, dodaj mąkę i jajka i zmiksuj na gładką masę, Pieczark i dobrze umyj, obierz i usuń nóżki, każdą zanurz w cieście a następnie w bułce tartej, Rozgrzej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówka z makiem [ inaczej] 163

Drożdżówka z makiem, ale w innym wydaniu..Po upieczeniu możemy odrywać po małym kawałeczku i zajadać ze smakiem. 500 g mąki  50 g masła 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl.letniego mleka 2 jajka Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. nadzienie

Moje domowe kucharzenie
Szwedzki chlebek czyli Niedzielne Śniadanie odc.112 272

inna kombinacja np. 400 g maki pszennej i 100 zytnie 720) 10 g drożdży instant lub 35 g świeżych drożdży 240 ml wody 80 g gęstej śmietany 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli W misce łączymy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki. Mieszamy mikserem (końcówki haki) aż do powstania gładkiego ciasta. Przekładamy ciasto do posypanej mąką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Truskawkowy sernik na makowym biszkopcie 106

końcu dodaj mąkę oraz mak. Całość wymieszaj delikatnie i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25 minut. Składniki masy serowej zmiksuj na jednolitą masę. Masę serową wylej na podpieczony spód i piecz sernik w piekarniku przez jeszcze 40 minut. Wystudź do temperatury pokojowej ciasto a następnie schłodź w lodówce. Przed

Mango Papaja
PĄCZUSIE SEROWE 129

jajka 1 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia cukier puder np. waniliowy Przygotowanie: Ser zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Połączyć ser z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Następnie wymieszać z jajkiem i stopniowo dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste

Ciastka - domowe słodkości
Chleb na mleku 191

margaryna do wysmarowania formy mak do posypania - moja propozycja Wykonanie; mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i zrobić w środku dołek wsypać do niego cukier, rozdrobnione drożdże, wlać połowę mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut dodać resztę mleka, jajka i stopione masło, zacząc wyrabiać ciasto około 15 minut, ma być

Anioły w kuchni
Kruche słone ciasteczka z sezamem 137

żółtka, to wiadomo - kruche ciasto. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś na słono, a że nie miałam specjalnie ochoty na nic konkretnego typu tarta, pomyślałam o drobnych ciasteczkach. Udały się wybornie, niewiarygodnie kruche natychmiast po upieczeniu, ale po trzech dniach spędzonych w metalowej puszce jeszcze smaczniejsze. Oczywiście zamiast sezamu, do posypania można użyć maku czy kminku, albo nawet tartego żółtego

Kuchenne zapiski Edyty
Cebulaki 164

gorącej cebuli dodajemy mak, olej i sól.  Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem. Mleko podgrzewamy i do ciepłego (nie gorącego) dodajemy margarynę, cukier, 2 łyżki mąki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się składników. Rozczyn pozostawiamy na ok. 20 minut pod przykryciem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania