ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:418/571)

Zielone jeżyki 150

Zapraszam na przezabawne zielone jeżyki. Co kryje się pod tą zabawną nazwą? Zielone jeżyki to szpinakowe kopytka w ziarnach słonecznika podsmażone na maśle. Wspaniały pomysł na

dolcevitainmykitchen
Ciabatta bułki 181

mają te charakterystyczne duże bąble powietrza w środku a skórka jest chrupiąca :) ślinka cieknie na samą myśl :) Składniki : Biga : - 175 g maki pszennej typ 450 do 550 - 175 g maki pszennej typ 650 do 750 ja połączyłam 550 z 750 - 4 g świeżych drożdży - 200 ml letniej wody Wyrabiamy wszystko 5 minut ,konsystencja jest gęsta i zwarta ,powiedziałabym ,że ciężko(...)temperaturze pokojowej na 16 - 24 godzin ,zależy ile kto ma czasu :) Najlepiej zrobić rano jednego dnia i na drugi dzień rano zacząć drugi etap . tak wygląda na drugi dzień Ciasto : - 450 g mąki w proporcji 1:1 z mąk , których użyliśmy do bigi - 10 g świeżych drożdży - 50 g oliwy z oliwek - 400 ml wody - 15 g soli - cała biga

Wypieki Rene
Ciasto cukiniowe, lekko cynamonowe... 73

czyli około 10 porcji) 2 duże jajka 125ml oleju 85g miękkiego brazowego cukru 2 niewielkie cukinie (okolice 350g), starte na tarce o dużych oczkach 1 łyżeczka ektraktu waniliowego 300g maki 2 łyżeczki cynamonu spora szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50g orzechów włoskich, połamanych na kawałki 100g sułtanek dodatkowo, opcjonalnie 150g serka kremowego typu Philadelphia(...)sporej misce wymieszaj jajka, olej i cukier, a następnie wmieszaj cukinię. W osobnej misce wymieszaj ze szczypta soli pozostałe składniki. Wmieszaj suche składniki do mokrych i wlej gotowe ciasto do przygotowanej tortownicy. Piecz przez około 40 minut - dobrze jest sprawdzać wcześniej, bo duzżo zależy od mocy piekarnika. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. (W tym momencie można ciasto zamrozić

Lejdi of the house
Czekoladowa babka bez jajek 338

Dziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście - tak można go z łatwością zrobić bez dodatku jaj - klik , ale potem moje myśli przeniosły się na bardziej Wielkanocne smaki. Od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznej baby czekoladowej bez dodatku jaj i sztucznych(...)wiśniowy z letnich zbiorów i wodę, zamiast masła - aby baba była lżejsza użyłam oleju, a aromat? Oczywiście również naturalny ekstrakt waniliowy.  Składniki szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej  3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią łyżeczka ekstraktu waniliowego 90 g cukru 2 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki soku z wiśni 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki letniej wody

Słodkie Przyjemności
Domowe pieguski 320

szklanki maki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli tabliczka czekolady orzechy laskowe Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, posiekane orzechy i czekoladę – wymieszać. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać

Pasja Smaku
Domek Baby Jagi z piernika 193

zabawa, która łączy pokolenia. Jest trochę czasochłonny ale efekt końcowy wybacza mu wszystko. A co najważniejsze jest świetnym prezentem :)  Składniki: 1 kg miodu 1/4 l wody 1250 g maki pszennej  1 przyprawa do piernika 3 łyżeczki kakaa 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamony 30 g sody oczyszczanej 100 g pokrojonej skórki pomarańczy(...)mieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać skórkę pomarańczy, przyprawę do piernika, sodę. Zrobić na środku wgłębienie i wlać schłodzoną schłodzony miód. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto.  Dwie duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym i rozgrzać piekarnik na 200 C. Z ciasta uformować wałeczki o długości 40 cm i średnicy 1,5 cm. Układać je na blaszce

Niezły Młynek
Drożdżowy kwiat z makiem 86

ciasta czy z kremem? Bardzo lubię ciasta drożdżowe, w różnej postaci więc takie musi być. Jednak aby nie było nudno zmodyfikowałam moje drożdżowe. Podejrzałam co tam w necie ciekawego i jest makowy kwiat drożdżowy:)) Składniki 400 g mąki 2 sztuki cukier waniliowy 2 jajka 50 … Czytaj dalej Drożdżowy kwiat z makiem

gotuj ze mną
Ciastka z suszonymi owocami i mąką z amarantusa 76

cytryny 2 jajka 100g mąki pszennej 60g maki z amarantusa Dodatkowo: 80-100g suszonych owoców (*) (u mnie rodzynki, morele i żurawina) Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Ciągle mieszając - wbić jajka i dodać sok z cytryny. Następnie masę połączyć z obiema mąkami. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji - do ciasta wmieszać suszone owoce (morele drobno pokroić). Blachę wysłać

Di gotuje
Żytnie rogale z ziarnami 129

łyżki ziaren : słonecznik,dynia,sezam,mak,siemię lniane + po pół łyżki na mieszankę do posypania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże ,miód i trochę wody wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie ,jak przelejemy wodę

Wypieki Rene
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym 97

bożonarodzeniowy i noworoczny trwa w najlepsze, a mak jest nieodłącznym symbolem świąt mającym przynieść dostatek na cały rok, dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Idealne jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g cukru

MyCookBook.pl
Ciasteczka cynamonowo-makowe 175

mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g maku 50 g mlecznej czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło razem z cukrem i ucieramy. Gdy masa się połączy, dodajemy żółtka i dalej ucieramy razem z ekstraktami. W oddzielnej misce łączymy suche składniki które dodajemy do wcześniej wymieszanej masy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę

Słodkie Przyjemności
Knedle twarogowe z truskawkami 163

knedli 2o0g miekkiego twarogu 2oo g maki krupczatki 1 zoltko 0,5 szkanki mleka sol 16 malych truskawek dodatkowo 4 lyzki masla 2 lyzki brazowego cukru 4 lyzki posiekanych orzechow wloskich wykonanie: W misce mieszamy ze sobia twarog, make, zoltko i mleko. Mleka ma byc tyle by sie skladniki polaczyly. Ciasto walkujemy na grubosc 1 cm i kroimy na kwadraty

Przysmaki Karolki
Kluski kladzione 131

szklanki maki  2 jajka 0,5 szklani cieplej wody  sol  cukier 50g masla Do miski rozbic jaja wsypac make i wlac wode  Wszystko razem rozmieszac (mozna mikserem) wsypac szczypte soli i pomieszac lyzka. Zagotowac wode w garnku  Do gotujacej lekko osolonej wody wlewac z lyzki ciasto ksztaltujac kluski  Po wyplynieciu klusek gotowac ok 5min

Klaudynkowa kuchnia
Biszkoptowa krówka. 133

Białka ubić ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodać cukier, a następnie żółtka z miodem. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut. Składniki na masę: 1 litr mleka 5 łyżek cukru 1 żółtko(...)płatków migdałów Odlać 1 szklankę mleka, dodać żółtko i obie mąki. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać mieszankę maki z mlekiem. Cały czas mieszać żeby nie powstały grudki. Masę budyniową zostawić do wystudzenia. Co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skorupa. Można też przykryć folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem, dodawać

Agusiowe smakołyki
Biszkopt z prostymi kremem, owocami i polewą 281

ciasta prawie nikt nie ruszył, podobnie jak i drożdżówek. Nic to, zostało więcej dla nas. Zwłaszcza mój mąż nie narzekał No i wiem, że nawet po trzech dniach ciasto jest nadal świeże i pyszne. Mam też spostrzeżenie odnośnie kremu. Kiedyś ubijałam kremówkę i dopiero wtedy łączyłam ja z mascarpone. Tutaj wszystko wrzuca się do jednej miski i miksuje do zgęstnienia(...)galaretką bardzo pozytywnie mnie zaskoczył Biszkopt z kremem, owocami i polewą Składniki na blachę: 25×40 cm Biszkopt: – 7 jajek (białka i żółtka osobno) – 200 g maki pszennej – 170 g masła – 170 g czekolady gorzkiej – 250 g cukru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Najlepiej zrobić biszkopt w pierwszej kolejności. Masło wrzucamy

Relaxtime