ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:418/571)

Cytrynowa babka na oleju 365

babek :) Pyszna jest polana lukrem, posypana cukrem pu drem lub oz dobiona czarna lub białą czekola dą :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 4 duże jaja w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru skórka otarta z całej cytryny sok z 1/2 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju rzepakowego(...)drobniejszych oczkach, dolać sok z cytryny i ponownie masę jajeczną wymieszać mikserem. Suche skła dniki przesypać do miski z mokrymi skła d nikami i wymieszać drewnianą łyżką, aby ciasto zostało na dal napowietrzone.  Masę przelać do natłuszczonej formy i wstawić na około 45 minut (lub do suchego patyczka) do rozgrzanego do 165 stopni. Polać ulubiona polewą lub posypać cukrem

ChilliJemy
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 223

podejrzałam na czyimś blogu całkiem fajny patent, aby paszteciki były pasztecikami – poduszeczkami a nie takimi płaskimi rulonami. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Wystarczy nasze zrolowane ciasto już z nadzieniem, ponacinać co 2-3 cm. Ponacinać, ale nie przecinać do końca. W takiej postaci pieczemy paszteciki, a po upieczeniu tniemy rulony do końca na nasze paszteciki-poduszeczki(...)czas;) Jak wiecie pewnie, my lubimy kminek, dlatego posypujemy zwykle takie paszteciki kminkiem czy czarnuszką. Ale o ile nie wiecie, czy Wasi współbiesiadnicy lubią tą przyprawę, można posypać paszteciki makiem, siemieniem lnianym albo pozostawić bez dodatków. Ja zwykle robię farsz dzień wcześniej. Dzięki temu, nie spędzam w kuchni jednego dnia dużo czasu, tylko robię wszystko z doskoku i całej

Mieszam w Garnku
Rolada rafaello 146

bardzo szybko,i prosto-czego chcieć więcej?....Idealna do kawy i bardzo podzielna-polecam SKŁADNIKI :  Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej, czubata szczypta soli Krem kokosowy: 400 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka Malibu (opcjonalnie) Poncz: 1/2 szklanki(...)kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Blachę o wym.33×37 cm (użyłam takiej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu biszkopt wykładamy na ściereczkę wysypaną cukrem, aby nie przywierała. Ściągamy papier do pieczenia

Swojskie jedzonko
KAJZERKI ŚNIADANIOWE. PROSTE I PYSZNE 369

posmarowania kajzerek, jeśli lubimy - sezam lub mak do posypania. Wykonanie: Do odmierzonej ciepłej wody dodajemy cukier oraz drożdże. Mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki: miękkie masło, jajko, sól oraz wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiamy całość do połączenia się składników. ja robiłam to przy użyciu haka od miksera, ale spokojnie wyrobimy ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką

Walijskie Pichcenie
Bułki pszenne na drożdżach 69

soli Dodatkowo: ziarna do posypania (mak, sezam) 1 jajko rozmieszane z łyżką mleka Przygotowanie: W misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką

Kocham..lubię..gotuję..
Wigilijny wianuszek z kapustą i grzybami 158

przykryciem aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto wałkujemy w kształt prostokąta o grubości 0,5 cm. Układamy farsz  po calości zostawiając 2cm margines zawijamy w rulon, następnie końce zawijamy tak aby powstał okrąg,zlepiamy końcówki. Gotowy okrąg nacinamy ostrym nożem do połowy wysokości wianuszka. Tak przygotowany wianuszek smarujemy roztrzepanym jajkiem,Posypujemy makiem lub czarnuszką i przekładamy

Andzia Pichci
BUŁECZKI SEROWE Z MOZZARELLĄ I SUSZONĄ CEBULKĄ 117

wracać! SKŁADNIKI : ( ok. 15-17 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 40 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 260 ml * cukier – 1 płaska łyżka * jajko – 2 szt * sól – 1 płaska łyżeczka DODATKOWO: * mozzarella – 2 op * ser żółty np. cheddar – ok. 17 plastrów * suszona cebulka * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku

Ostra na Słodko
Tort makowo -orzechowy z wiśniami 142

Wtorek, a ja zapraszam na pyszny tort makowy. Tym samym otwieram nim serię przepisów na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Dotąd torty makowe robiłam z suchego maku

Gosia gotuje
Jak się robi rogaliki. 167

tutaj żadnych tajemnic,  Ciasto wykładamy na posypany mąką blat/ stół. Wałkujemy na grubość 2-3 mm. Kroimy na 8 części. Potem zaczynamy zwijać rogale. Zwijamy od podstawy do czubka. Jeżeli  dajemy nadzienie, zasada jest taka sama. Potem wykładamy na blachę, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem . Pieczemy w 200 st.C / 20- 30 min. zależy

chleba naszego
Kluseczki Gnocchi 147

Tescoma Składniki: 600g ugotowanych ziemniaków 80g maki pszennej, choć dokładna ilość zależy też od gatunku ziemniaków 1 jajko Szczypta soli W oryginalnym przepisie dodatkowo 30g drobno tartego parmezanu. Ja przygotowałam kluski bez dodatku sera. Przygotowanie: Ugotowane wcześniej ziemniaki, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mąkę, jajko oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto. Na posypanej mąką stolnicy przygotować wałeczki o średnicy

W garach u Gosi
Leniwe 144

pełnotłustego twarogu 1 jajko ok 1/3 szklanki maki pszennej szczypta soli Dodatkowo brązowy cukier cynamon 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde 2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem  3. W oryginale ciasto formujemy

Słodki Kompromis
Ciasteczka cynamonowe z maszynki 126

roznosi się po całym domu! 300 g maki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka startego cynamonu 1 jajko 200 g masła lub margaryny Marmolada do dekoracji Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz przesiany przez sitko cukier puder. Wbijamy jajko. Dodajemy starty cynamon i posiekaną margarynę lub masło. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Kawałkami przekładamy do pistoletu lub maszynki

VioletoweKucharzenie
pełnoziarnisty chleb na drożdżach 146

garści: ziaren słonecznika sezamu siemienia lnianego suchego maku otrębów pszennych ponadto: tłuszcz do blaszki łyżka otrębów łyżka ziaren siemienia lnianego łyżeczka czarnuszki W szklance wody rozpuścić miodek, dodać drożdże i łyżkę mąki pszennej; odstawić na 10 minut. Obie mąki wymieszać z solą, dodać do zaczynu wraz z resztą wody i ziarnami. Wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić na 40 minut w ciepłe

6niebo
chleb pełen ziaren 141

dyni siemienia lnianego sezamu białego sezamu czarnego maku ponadto: tłuszcz i otręby do wysypania blaszki 2-3 łyżki ziaren do obsypania chleba W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z innymi suchymi składnikami, dodać resztę wody i sól oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto (będzie dość luźne), odstawić w ciepłe miejsce

6niebo
Bułeczki mocno nadziane serem. 159

jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego troszkę maku do posypania 4 łyżki mleka do posmarowania bułek Wykonanie :     Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze

Sama słodycz i szczypta chili