ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:416/571)

Naleśniki miodowe... 157

wielkości patelni) 2 szklanki mleka 1 szklanka maki 2 białka jajek 1 jajko 1 łyżka miodu (najlepiej mocno smakujacego, jak rzepakowy)  1 łyżka oleju szczypta soli Wymieszaj wszystkie składniki w sporej misce, albo w blenderze lub malakserze. Odstaw na 30-40 minut. Rozgrzej odrobinę oleju na nieprzywierajacej patelni. Wlewaj porcje ciasta (około 3-4 łyżek) i smaż

Lejdi of the house
Świąteczne makowe ciasteczka 136

Jeśli tak jak ja lubicie ciasteczka z makiem, to te na pewno Wam posmakują. Polecam na co dzień i na świat Świąteczne makowe ciasteczka Składniki: (na dużą blachę ciasteczek, ilość zależy od grubości i wielkości ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 170 g masła 1 łyżka płynnego miodu 3 pełne łyżeczki niebieskiego maku – do nabycia w e-Dana(...)Przygotowanie: Do misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, mak i cukier puder. Dodajemy masło, siekamy je nożem. Następnie wbijamy jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika. Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto grubość (około 3 mm, można zrobić ciut grubsze

Słodkie okruszki
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami 162

ciasto robię najczęściej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 60 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1. Biszkopt: białka

Kuchnia u Bietki
Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym 118

również posmakują.   Składniki: maka pszenna 2 szklanki, cukier brązowy 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 1 łyżeczka, skorka z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1 szklanka, żurawina 4 łyżki, olej kokosowy do smażenia, cukier puder do posypania placuszków Sposób  przygotowania: Mleko podgrzać, następnie wsypać wszystkie składniki ciasta do miski, wymieszać z mlekiem

kulinarne odsłony pati
Bułeczki na maślance 177

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na części, z każdej formować bułeczkę i układać na  wyłożonej pergaminem blasze.    W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190 st.C przez

Moje domowe kucharzenie
Domowe bułki do burgerów 169

chcesz kolorowe bułki do burgerów dodaj do ciasta (na oko, tak by od razu widać było kolor): - aby uzyskać kolor zielony - szpinak; - aby uzyskać kolor różowo - bordowy - sok z buraka; - aby uzyskać kolor żółty - kurkumę; - aby uzyskać kolor pomarańczowy - tartą marchewkę. Eksperymentuj i baw się domowymi bułkami, możesz je posypać makiem lub siemieniem lnianym - do woli;) Smacznego

Zasmakuj Kuchni
BEZGLUTENOWE CIASTECZKA KOKOSOWE 136

POTRZEBUJEMY: 10 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ryżowej 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 lub 2 jajka 6 łyżek cukru lub 4 łyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA (opcjonalnie) 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka łyżeczek oleju kokosowego  Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grugość ok. 4mm i wycinamy herbatniki

WYSPA SZCZĘSLIWA
Buły pszenne z pestkami dyni 125

łyżki maki i mieszamy do momentu, aż maka połączy się ze składnikami. Zostawiamy przykryty ściereczką rozczyn na 15 minut . Wykonanie: Odmierzamy 500 g mąki, przesiewamy ją i wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy rozczyn, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy koło 10 minut i zostawiamy pod przykryciem na godzinkę( Ciasto powinno być elastyczne i podwoić swoją objętość przynajmniej

Różowa kuchnia
Czekoladowa bomba (z bananem, żurawiną i płatkami owsianymi) 135

się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". (Tortownica o średnicy 16 cm) 200g maki pszennej 100g cukru 250g margaryny 20g kakao

Di gotuje
Serca z jabłkami i melisą. 172

sięgają a więc zapraszam... Składniki; 3 szklanki maki pszennej ok 15 dag  masła 3 łyżki cukru 4 łyżki zimnej wody Nadzienie; 3 duże jabłka ok 2 płaskie łyżki cukru kilka listków melisy pół łyżeczki cynamonu Dodatkowo; jajko do posmarowania serc cukier waniliowy do posypania Przygotowanie; Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około

Radość kipiąca uśmiechem.
Miękkie pierniczki 345

piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki maki (pół kg) Wykonanie : Masło , miód , cukier , kakao i przyprawę włożyć do garnka , podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się połączą a masło rozpuści . Wystudzić. Jajko lekko roztrzepać . Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko i wystudzona masę. Wyrobić całość na gładkie ciasto , najlepiej drewniana łyżką. Przykryć i odstawić najlepiej

Malinowa Kawiarenka
Bagietki Orkiszowe Łatwe 144

łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży sezam lub mak do posypania wierzchu Wykonanie: Drożdże pokruszyłam do miseczki, wsypałam cukier, wlałam 1 łyżkę wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże z cukrem. Wszystko razem zagniotłam i wyrabiałam kilka minut. Potem z ciasta ukształtowałam kulę, włożyłam ją do miski wysmarowanej oliwą

Blondynka Gotuje
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 186

zamrażarki. Następnie rozwałkować ciasto i małą szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Polecam również pozostałe "pierogowe" przepisy: Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi Pierogi z makiem Pieczone pierożki

Tradycyjna Kuchnia
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 150

wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej formie Lecue Wg uznania niektóre bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni, sezamu lub maku. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy szmatką i odstawiamy do ostatecznego

upichcona
Zimowy placek z porem. 166

zielone. Drozdzowy placek z porem skladniki: 250g maki 20g drozdzy 1 lyzeczka cukru sol 150g boczku wedzonego 1 lyza oliwy 1 por 2 cebule szczypta galki muszkatalowej i pieprzu cayenne wykonanie: Make przesiac do duzej miski. Zrobic wglebienie, wkruszyc drozdze, dodac sol i cukier. Wlac 160ml cieplej wody. Zagniesc gladkie ciasto, rozwalkowac na placek wielkosci blachy. Przelozyc na natluszczona blache

Przysmaki Karolki