ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:416/571)

Drożdżowe racuchy z rabarbarem 105

Racuchy z ciasta drożdżowego- miękkie i puszyste, odpowiednio słodkie i smakujące... dzieciństwem ❤️ Jako dziecko często je jadłam- robiła je moja mama oraz babcia, teraz robię ja, aby i moja córka będąc już dużą 'dziewczynką' też miała smaczne wspomnienia, jak ja 🥰 Zazwyczaj racuszki drożdżowe robię z jabłkami, ale warto mieć na uwadze sezonowość więc dziś są z rabarbarem. Powiedzenie: 'warto czekać(...)końcowym efekcie ten boski smak wynagradza wszystko! A jaki cudny zapach rozchodzi się podczas smażenia, mmmm! No i ta biała kołderka z cukru pudru...❤️ około 30 szt.: 500 g maki pszennej tortowej 500 ml ciepłego mleka 100 g cukru 30 g roztopionego masła 25 g świeżych drożdży 2 jaja 1 opakowanie cukru z wanilią szczypta soli 3-4 łodygi rabarbaru

Kraina Miodem Płynąca
Flammkuchen 117

tradycyjne alzackie danie.Skad wlasciwie dokladnie pochodzi do dzis trwaja spory.Obie strony przygraniczne i francuska i niemiecka uznaja je za swoj specjal.W formie tarty, na bazie ciasta chlebowego,z dodatkiem cebuli,boczku cietego w drobne slupki i smietana.Pieczona krotko w wysokiej temperaturze.Przypomina wloska pizze,ale nia nie jest.Ciasto wykonane jest bez dodatku drozdzy,jest bardziej chrupiace i szybsze w przygotowaniu.Spotykamy Flamkuchen(...)chleba.Tak zostalo spopularyzowane w calej Alzacji i calej niemieckiej strefie przygranicznej Badenii-Witembergi.. Tradycyjnie podawana jest na drwenianej desce.Najlepiej smakuje z rieslingiem lub piwem. Moje Flammkuchen upieklam z maki pszennej pelnoziarnistej. Skladniki na dwa placki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik rabarbarowo-krówkowy 153

przesłodzony, polewa z gorzkiej czekolady dopełnia smaku. Ciężko odmówić sobie dokładki, słodka rozpusta do filiżanki popołudniowej  herbaty. Tortownica 24 cm Biszkopt: 3 jajka ¼ szklanki cukru ½ szklanki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: ½ kg rabarbaru ½ szklanki cukru ½ szklanki zimnej wody 1 cytrynowa galaretka Masa krówkowa: 25 dag serka mascarpone 25 dag kajmaku (masa krówkowa(...)cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru, dodajemy żółtka mieszamy chwilę Do masy jajecznej przesiać  mąkę pszenną wymieszaną z łyżką mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia , delikatnie wmieszac do ciasta za pomocą rózgi od miksera.  Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno , wygładzić, piec w 170*c przez 25-30  minut lub do suchego patyczka

Wanilia i Kardamon
Ciasto jogurtowe z owocami i mleczną kruszonką. 176

kolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione " Proste  , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi owocami sezonowymi  . Ja dziś wykorzystałam rabarbar  , ale miałam go mało więc dodałam nieco mrożonych czarnych porzeczek . (nie rozmrażałam ) Wyszło smakowicie . Kruszonkę zrobiłam z dodatkiem mleka w proszku  ... ach te smaki dzieciństwa :) Musicie koniecznie wypróbować(...)jajka  1,5 szklanki cukru (330g) 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka oleju (250 ml ) 300 g gestego jogurtu naturalnego  (wykorzystałam ten typu greckiego ) 3 szklanki maki pszennej (pół kg ) 3 łyżeczki proszku do pieczenia  1 op. budyniu waniliowego (40 g ) Dodatkowo : ok 600 g dowolnych owoców 3 łyżki kislu owocowego (dowolnego ) Kruszonka mleczna : 3/4 szklanki mleka

Malinowa Kawiarenka
Chlebek bananowo-dyniowy 189

bananowo-dyniowy Czas przygotowania: 75 minut Proporcje na keksówkę o dł. 23 cm Składniki: 200 g pure  z pieczonej dyni 1 dojrzały banan 2 łyżki miodu 200 g maki pszennej 550 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g brązowego cukru 120 g oleju 2 jajka 50 g czekolady cukier puder do posypania Wykonanie: Banana rozgniatamy widelcem(...)pieczenia, cukier, olej i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około godziny. Studzimy na kratce. Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Chleb marchewkowy 120

łyżki  oleju, mak do posypania, jajko do posmarowania' Zaczyn: do wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, wszystko mieszamy i pod  przykryciem odstawiamy na 10-15 minjut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować . Do wyrośnietego zaczynu przesiewamy mąkę, dosypujemy sól, utartą na drobnych oczkach  marchew i zagniatamy ciasto, jak jest zbyt suche dolewamy olej

chleba naszego
Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) 81

Pyszne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną , chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki Składniki

Kulinarne Przeboje
KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 331

I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie jadłam krewetek a teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie

Ola la LCHF
ROLADA BISZKOPTOWA Z SEREM I BRZOSKWINIAMI 184

reszty upiekłam kilka pysznych ciast, którymi zasłodzę Wam bloga ! Dziś zapraszam na pyszną roladę biszkoptową z nadzieniem serowym i brzoskwiniami. Lekka, nie przesadnie słodka, idealna na upalny dzień. Robi się ja błyskawicznie i smakuje genialnie! Ps. brzoskwinie możecie oczywiście zastąpić innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 100 g * maka pszenna – 100 g * proszek

Ostra na Słodko
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku. 248

ciasto podziel na części.   Rozwałkuj cienko.   Wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz i zlep jak pierogi.   Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem, możesz też posypać je makiem

kuron.com.pl
Bułki pszenno orkiszowe. 111

zamieszać. Do miski wsypać obie maki i sól. Zawartość miseczki z drożdżami przelać do miski z mąką i wyrobić. Ja wyrabiałam mikserem z hakami. Gdyby za bardzo się kleiło, można trochę podsypać mąka, ale nie za dużo żeby bułki nie były za twarde. Przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Uformować wałek

Agusiowe smakołyki
Chleb Pałanga (Litwa) 157

godzinie fermentacji ciasto wyłożyć na posmarowany olejem blat i mokrymi dłońmi uformować bochenek. Wyrastanie 1 godzina w temp. 28-30oС (podczas wyrastania ma być wilgotno, chleb spryskiwać co 15 minut wodą). Pieczenie 30-40 minut w temp. 250-220oC. Studzić na kratce, można posmarować skórkę chleba "kisielkiem" z maki ziemniaczanej. Smacznego chleba! Zaczyn drożdżowy i zakwaszona zaparka Formowanie

Przepisy na domowy ser i chleb
Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku 172

pomiędzy palcami. 4. Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy eklerki w  sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !  Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania. 5. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy

Gotowanie...to proste !
Placek ze śliwkami i marchewką. 150

pasują do różnych ciast. Obecnie dostałam śliwki wiec jak tu z nich nie zrobić czegoś pysznego. Dodatkowo pomyślałam sobie o walorach zdrowotnych i dodałam ulubioną marchewkę i pokombinowałam z syropem klonowym. Wyszło smacznie i bez wyrzutów sumienia co lubię najbardziej, więc nie żałujcie sobie;) Zapraszam...     Składniki na dużą tortownicę: 250 g maki pszennej   500 g obranej marchewki

Kubki smaku
WEGAŃSKIE ŚWIĘTA: makiełki, pasztet, zapiekane pieczarki 243

W święta zawsze odwiedzam rodziców i to oni przygotowują jedzenie - nie mogę się już doczekać kapusty z grochem mojego Taty :) Mama pewnie jak zawsze upiecze dla

Kasia Sarna
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 172

pomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biszkoptowo-makowe z wiśniową pianką 145

Pyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 8 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka: 800 ml śmietany(...)piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Ostudzić. 3. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki

Na Ciasteczkowych Papierach
Placek z jabłkami 142

porcje szklanka maki 2 jajka pół szklanki cukru pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką  , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko delikatnie łączymy . Do wysmarowanej  tłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania

Smakowite Dania
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 141

mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy

vegetanie
Domowe pieczywo - bułeczki śniadaniowe 142

drożdży  1/2 łyżeczki soli mak, słonecznik, sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od rozpuszczenia suchych drożdży w ciepłej wodzie i odstawieniu na kilka minut. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, a następnie wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeśli będzie zbyt klejące dosypujemy mąki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania