ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:425/571)

Bułki pszenno orkiszowe. 100

zamieszać. Do miski wsypać obie maki i sól. Zawartość miseczki z drożdżami przelać do miski z mąką i wyrobić. Ja wyrabiałam mikserem z hakami. Gdyby za bardzo się kleiło, można trochę podsypać mąka, ale nie za dużo żeby bułki nie były za twarde. Przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Uformować wałek

Agusiowe smakołyki
Chleb Pałanga (Litwa) 142

godzinie fermentacji ciasto wyłożyć na posmarowany olejem blat i mokrymi dłońmi uformować bochenek. Wyrastanie 1 godzina w temp. 28-30oС (podczas wyrastania ma być wilgotno, chleb spryskiwać co 15 minut wodą). Pieczenie 30-40 minut w temp. 250-220oC. Studzić na kratce, można posmarować skórkę chleba "kisielkiem" z maki ziemniaczanej. Smacznego chleba! Zaczyn drożdżowy i zakwaszona zaparka Formowanie

Przepisy na domowy ser i chleb
Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku 150

pomiędzy palcami. 4. Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy eklerki w  sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !  Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania. 5. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy

Gotowanie...to proste !
Placek ze śliwkami i marchewką. 138

pasują do różnych ciast. Obecnie dostałam śliwki wiec jak tu z nich nie zrobić czegoś pysznego. Dodatkowo pomyślałam sobie o walorach zdrowotnych i dodałam ulubioną marchewkę i pokombinowałam z syropem klonowym. Wyszło smacznie i bez wyrzutów sumienia co lubię najbardziej, więc nie żałujcie sobie;) Zapraszam...     Składniki na dużą tortownicę: 250 g maki pszennej   500 g obranej marchewki

Kubki smaku
WEGAŃSKIE ŚWIĘTA: makiełki, pasztet, zapiekane pieczarki 211

W święta zawsze odwiedzam rodziców i to oni przygotowują jedzenie - nie mogę się już doczekać kapusty z grochem mojego Taty :) Mama pewnie jak zawsze upiecze dla

Kasia Sarna
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 158

pomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biszkoptowo-makowe z wiśniową pianką 132

Pyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 8 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka: 800 ml śmietany(...)piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Ostudzić. 3. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki

Na Ciasteczkowych Papierach
Placek z jabłkami 128

porcje szklanka maki 2 jajka pół szklanki cukru pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką  , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko delikatnie łączymy . Do wysmarowanej  tłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania

Smakowite Dania
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 133

mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy

vegetanie
Domowe pieczywo - bułeczki śniadaniowe 133

drożdży  1/2 łyżeczki soli mak, słonecznik, sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od rozpuszczenia suchych drożdży w ciepłej wodzie i odstawieniu na kilka minut. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, a następnie wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeśli będzie zbyt klejące dosypujemy mąki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
1557. Niezawodny chleb 118

robiąc nad formą „namiot” gdyż ciasto jak urośnie to się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską ]. Wstawić

Moje domowe kucharzenie
Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) 1768

Pyszne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną , chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki Składniki

Kulinarne Przeboje
Kukurydziano - pszenne bułeczki z ziarnami 142

białko,  do posypania: sezam, mak, słonecznik, ziarna dyni, siemię lniane (użyłam produktów Kresto).  Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż zaczną się pienić. Masło stopić, po czym przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę. Zagnieść lśniące, jednolite ciasto. Uformować z niego około

Z miłości do słodkości
Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku) 101

przepisie. Niestety filo bardzo się kruszy i przez to nie do końca sprawdza się w na wycieczce czy pikniku. Mam nadzieję więc, że podejmiecie wysiłek i zrobicie swoje ciasto drożdżowe i zabierzecie borek na Majówkę! Turecki borek - propozycje nadzienia: Borek można nafaszerować w bardzo różny sposób - mięsem, serem, warzywami. Poniżej zostawiam Wam kilka propozycji: mięso mielone z cebulką duszony(...)pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 150 g sera feta 150 g twarogu w kostce półtłustego sól i pieprz opcjonalnie: żółtko, ziarna do posypania, np. czarny lub biały sezam, mak, nasiona kuminu, nasiona chia Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej, aby było ledwo ciepłe. Wsyp do niego drożdże i wymieszaj, żeby się rozpuściły. Jeżeli używasz świeżych drożdży, musisz najpierw zrobić zaczyn

Chilli Czosnek i Oliwa
Słodki omlet z... czerwonej fasoli! Bez mąki, cukru i bez pieczenia! 131

podałam lekką polewę z serka naturalnego z dodatkiem miodu. W omlecie poza fasolą znajdują się tylko jajka, banan i kakao. W tym pysznym słodkim omlecie nie znajdziecie zatem ani maki, ani dodanego cukru. Za całą słodycz odpowiada niepozorny banan oraz cynamon, który wydobywa z potraw naturalną słodycz. SŁODKI OMLET Z CZERWONEJ FASOLI, BEZ CUKRU I MĄKI 150 g fasoli czerwonej(...)Cynamon Odrobina sody Fasolę wypłukać i odcedzić z wody Fasolę jajka i banana zblendować na gładką masę Dodać kakao, cynamon i sodę, wymieszać W razie potrzeby dodać odrobinę wody, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (smażę na teflonowej bez dodatku tłuszczu) Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, aż dół będzie ścięty

HealthyCreations