ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:434/571)

Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami, Frank Sinatra w Filharmonii 161

najlepsze ciasto czekoladowe, jakie jadłam. Poszukajcie do niego bardzo twardych gruszek – to warunek konieczny, aby się udało. No i dobrze ubijcie masło z jajkami. Więcej nie będę pisać. Po prostu je zróbcie, a przekonacie się, że mam rację:). Przepis nieco zmieniony od Gosi-emigrantki w kuchni. Dzięki. Składniki na formę(...)drobno posiekanej żurawiny 1 i 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 165 g  miękkiego masła 1 szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 mniejsze jajka 200 g maki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 130 ml słodkiej śmietanki (dałam kwaśną i też było ok) ok. 10 g – mały kawałek świeżego, obranego i startego imbiru

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasternak. Pigwa. Tort. I złudzenia. 155

zdaje. A już na pewno pasternak nie jest pietruszką, choć bardzo ją przypomina.  Zdawało mi się, że znajdę czas na ten i wiele innych przepisów. Zdawało... Figa z makiem z pasternakiem ... Z figami poczekam na sezon, ale tort? Tort z pasternaku nie jest szaleństwem, choć pewnie się zdaje.  Jest pyszny, zaskakująco pyszny. W smaku i strukturze mocno(...)korzenno-orzechowe smaki.   Poszukajcie pasternaku. Upieczcie tort.  Jest pyszny. I to nie jest złudzenie. TORT Z PASTERNAKU Z PIGWĄ /na 8-10 porcji, przepis własny/ Na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżeczka gałki muszkatołowej

KUCHARNIA
Pączki z ricottą 87

cukru 250 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g ricotty dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Thermomix przepisy. Paczki z ricotta. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy jajka i wsypujemy cukier. Mieszamy czas 3 min/obr.4. Wyjmujemy motylek i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ricottę. Mieszamy czas 1 min/obr.4. Ciasto po wymieszaniu będzie

Themo przepisy
Ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową-bardzo kruche 102

maki tortowej  100 g kandyzowanej czarnej porzeczki Helio   1 polewa czekoladowa Helio   Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodajemy jajka i śmietanę ciągle ucierając. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, mlekiem w proszku i sodą, stopniowo dodajemy do masy i ucieramy. Dodajemy porzeczkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto będzie miało lekko

Sama słodycz i szczypta chili
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 169

posypania 125 g maki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia po 100 g cukru trzcinowego i margaryny bez mlecznej lub masła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki iwsypujemy proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pączki 2016 rok 153

Składniki: 4 szklanki maki pszennej typ 500 Kłos -Pol 4 żółtka 1 jajko drożdże świeże 40 g mleko 1.1/2 szklanki margaryna 70 g rozpuszczona cukier 150 g szczypta soli Wykonanie rozczynu: Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże,wsypujemy cukier i mąkę ( 3 łyżki). Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką. Wykonanie ciasta na pączki

Różowa kuchnia
Rogale 132

wyrośnięciu ciasto podzielić na części [ u mnie 12 ].Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 190 stopni Bułeczki posmarować mlekiem,można posypać sezamem, makiem lub grubą solą.Piec

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowa bułka 117

waniliowego 3 łyżki maki 1 jajko Sposób przygotowania Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, dwa jajka, olej oraz szczyptę soli, mieszamy całość nożem albo drewnianą łyżką, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić

Miód i pieprz
Kotlety szarpane 480

łyżek maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, pęczek natki pietruszki, olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy razem z cebulą. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i   kroimy.   Do kurczaka dodajemy wystudzone pieczarki i wszystkie przyprawy, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie bardzo rzadkie

Passion of Cooking
Chleb na zakwasie. Numer 1 na wigilijnym stole. 197

żytniego (mój z maki żytniej typ 2000 Gdańskie Młyny) 550 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 10 g świeżych drożdży (jeżeli zakwas jest młody, bądź zależy nam na szybszym wyrastaniu) 1 łyżka miodu pół filiżanki ziaren (do wyboru, do koloru, ja dałam ziarna dyni i siemienia lnianego) Do miski wlewamy ciepłą wodę, zakwas i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie potrwa

MamaOskarka
Chleb naan 166

szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej 3/4 szklanki cieplej wody 1 łyżeczka drozdzy instant 1 lekko czubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 i pol łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki masła klarowanego (masło ghee), można je zastąpić dwoma łyżkami oleju.  ewentualnie odrobina wody mleka jeśli ciasto jest zbyt twarde ewentualnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zawijane bułki drożdżowe z makiem 119

odcedzić. Przełożyć mak do większej miski, dodać resztę składników, wymieszać i odstawić. Następnie przygotować rozczyn -pół  szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min.  W między czasie roztopić margarynę, dodać resztę mleka i podgrzać. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto, aż będzie

pink envelope
Przepis na Rafaello na krakersach 368

niedogodności ciasto jest fantastyczne… nie za bardzo słodkie, za to bardzo kokosowe. Chodzi mi po głowie bardzo ekskluzywana wersja Rafaello, ale chyba poczekam z tym na jakąś specjalną okazję..:) Przepis na Rafaello na krakersach Składniki: 1 litr mleka (u mnie 400 ml mleczka kokosowego i 600 ml mleka) 3 czubate mąki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej pół szklanki cukru

UgotujmyTo.pl
V AKCJA piekarnie w twoim mieście 152

jedna z makiem. Cena chleba 2,30zł a bułek 1,60zł więc standardowe ceny jak za pieczywo u nas. Swoje zakupy poczyniłam przy ulicy Żagańskiej ale z tego co widzę na stronie internetowej to piekarnia ma swoje punkty sprzedaży także przy ulicy Sportowej oraz Rybackiej w Żaganiu i jeden sklep w Gozdnicy. Można kupić także ciastka , ciastka

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka z płatkami owsianymi 73

wykonanie. Course Desery Cuisine Polska Keyword jagody goji, płatki owsiane Prep Time 20 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 35 minutes Servings 30 Author Anna Ingredients 300 g maki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 160 g cukru dałam trzcinowy 2 średnie jajka 50 g jagody goji 50 g suszonej żurawiny 150 g płatków owsianych(...)mikserem na gładką masę. Na koniec dodać płatki owsiane, żurawinę i jagody. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C. Na dużą blachę położyć papier do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości średniej śliwki, układać kulki na papierze, delikatnie spłaszczyć od góry, zachować około 6 cm odstępy między ciastkami. Wstawić do piekarnika, piec 15 minut z termoobiegiem. Wystudzić

SprawdzonaKuchnia.pl