ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:429/571)

Domowe bułki pszenne na mleku 155

czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy kilka minut. Teraz dzielimy na 10 w miarę równych części. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy, żeby wyrosły. Ja zostawiłam ich tak na 20 minut. 5. Teraz roztrzepujemy jajko, pędzelkiem smarujemy po bułkach, ostrym nożem nacinamy i posypujemy sezamem, makiem lub jeśli chcemy bez dodatków to zostawiamy

kruche babeczki
BUNUELOS – MEKSYKAŃSKIE, SMAŻONE CIASTECZKA 110

SKŁADNIKI: * maka pszenna – 3 szkl po 250 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 łyżeczka * zimny smalec – 115 g * woda – 260 ml * ekstrakt z wanilii lub ziarna – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy zimny, pokrojony smalec – siekamy ( np.w malakserze ) aż ciasto zacznie

Ostra na Słodko
Muffinki bananowo makowe 141

sodę, wiórki kokosowe i mak, mieszamy. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji w rondelku, wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do wystudzonej mieszaniny dodajemy jajka, roztrzepujemy łyżką lub trzepaczką, dodajemy pokrojone na malutkie kawałki banany,(można rozgnieść widelcem) dodajemy śmietanę i mieszamy, wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką aż uzyskamy gładkie gęste ciasto. Formę do muffinek wykładamy papierowymi

Wanilia i Kardamon
Święta, święta, święta 148

ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania

Na moim talerzu
Pieczeń z kopytkami w sosie , danie na wyjazdy 107

sól , pieprz do smaku maka rozmieszana z woda do zagęszczenia sosu kopytka : 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 niepełna szklanka, mąki pszennej , plus trochę do podsypywania sól , szczypta Ziemniaki obieramy , gotujemy . Studzimy , przeciskamy dwukrotnie, przez praskę do ziemniaków . Dodajemy jajko , mąkę , sól , całość wyrabiamy na gładką masę . Na stolnicy oprószonej mąką , formujemy wałek z ciasta , siekamy na kopytka , przesypujemy mąką

Ogrodnik w podróży
Kolorowe babeczki 149

jaja 125 g maki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia polewa biała Emix 2 opakowania posypki kolorowej Emix Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do utartych składników dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nalewamy do każdej taką samą ilość ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy

MamaOskarka
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM I POWIDŁAMI 127

Uwielbiam babeczki,muffinki, te z owocami , marmoladą, maślane , kruche, czekoladowe , z bakaliami.  Dziś przyszła mi wielka ochota na Muffinki z Białym Makiem oraz powidłami.  Dzięki bardzo dobrej jakości produktom ze sklepu https://www.galeriaherbat.pl/ ,  babeczki wyszły rewelacyjnie. Uwaga ! Znikają z talerza bardzo szybko :)  Polecam zarówno dla  małych jak i dla tych większych BABECZKOŻERCÓW(...)szklanki MAKU BIAŁEGO  kupisz tu --- SKLEP DODATKOWO: Idealna do Babeczek:   HerbataCzarna Słodkie Pomarańcze 50g   kupisz  tu --- SKLEP  PRZYGOTOWANIE: 1. Suche oraz mokre składniki łączymy ze sobą w osobnych miskach. Następnie łączymy wszystko razem.Ja połączyłam mikserem na najwyższych obrotach (ok 2 minuty). 2. Przygotowuję foremki do muffinek. 3.Do każdej foremki/papilotka nakładam po1łyżce ciasta a następnie

Gotowanie Patki
Chleb codzienny 905

wymieszaniu wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość. Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :)  Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować . Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min.... ...wykładamy na blachę, smarujemy np. żółtkiem, posypujemy nasionami maku lub czarnuszki... wg swoich

chleba naszego
Gofry czekoladowe bezglutenowe przepis 134

mąki gryczanej pół szklanki maki ryżowej pełnoziarnistej kakao 2 łyżki jaja 2 sztuki mleko roślinne 1,5 szklanki czekolada gorzka 1/2 sztuki proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki cukier puder trzcinowy 2 łyżki Przygotowanie: Posiekałam nożem gorzką czekoladę na małe kawałeczki. Oddzieliłam złotka od białek, z białek ubiłam pianę. Z reszty składników zrobiłam gęste ciasto, dodając pianę z białek

AZgotuj!
BEZGLUTENOWY MAKOWIEC JAPOŃSKI Z BIAŁEGO MAKU 185

Tradycyjny makowiec japoński robi się z kaszą manną i makiem czarnym, a że kaszy mannej nie mogę, a biały mak został mi po świętym Marcinie, to wykombinowałam taki oto bezglutenowy :) SKŁADNIKI: - 250 g maku białego - 160 g cukru - 6 łyżek komosy ryżowej białej - 300 g jabłek - 125 g masła - 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia (bezglutenowy) - 6 jajek (oddzielone(...)białka) - 100 g marcepanu - cukier puder do posypania - mleko do sparzenia maku i komosy ryżowej MAK I KOMOSĘ RYŻOWĄ zalej gorącym mlekiem i odstaw na godzinę, możesz też je chwilę pogotować aby skrócić czas namaczania. Następnie przełóż na sitko wyłożone gazą i dobrze odciśnij. Zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na sitku o najmniejszych oczkach. DO MASZYNKI WRZUĆ

Kuchnia bezglutenowa Loli
Paszteciki z kapustą i grzybami 394

karzę wam robić własnoręcznie ciasta francuskiego). Płaty przekrawamy wzdłuż i otrzymujemy dwa długie prostokąty. Na dłuższy bok nakładamy obficie farszu i zwijamy rulonik. Rulonik układamy łączeniem do dołu i dzielimy go na dowolnej wielkości paszteciki. Paszteciki układamy łączniem do dołu, na blaszce, każdy kawałek smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Zamiast kminku może być sezam, mak lub czarnuszka. Paszteciki układamy

ladykitchen
Paszteciki 115

ciasta pierogowego. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 - 5 mm, na brzegu układamy dowolny farsz (na całej długości) i zawijamy rulonik, odcinamy wzdłuż rozwałkowanego placka i w taki sam sposób tworzymy kolejne rulony. Następnie każdy rulon kroimy na paszteciki dowolnej długości. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem (możecie też posypać wierzch makiem lub kminkiem) i pieczemy

Czary - gary w kuchni
Seromakowiec, czyli sernik z kulkami maku 237

jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek.  foremka 23x33cm Masa makowa:   200g zmielonego maku (użyłam BackMit),  łyżka

Z miłości do słodkości
Udka w sosie paprykowym i kluseczki ziemniaczane 153

ugotowanych ziemniaków 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko Udka umyć, oczyścić. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić udka z obu stron, Dodać pokrojone w kostkę warzywa, podlać rosołem i dodać przyprawy, Dusić pod przykryciem ok 30 min. Pod koniec podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką kukurydzianą. Przygotować kluseczki.. Z mąki ziemniaków i jajka zagnieść ciasto . formować podłużne kluseczki w formie

Gotowanie jest łatwe
Kartoflanka z kluskami z pod pachy - skubanymi 176

kluski 1 szkl maki 1 jajko szczypta soli woda W garnku nastawić wodę, dodać porcję rosołową lub kości na rosół, marchewkę , pietruszkę, cebulę i seler, ugotować rosół. Wyjąć kości, oderwać resztki mięsa i dodać do zupy, Następnie ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować do miękkości. Z mąki jajka soli i odrobiny wody zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i poskubać palcami

Gotowanie jest łatwe
Bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach, czyli akcja "Wypiekanie na śniadanie" 108

wygląda następująco: 225 g maki pszennej 150 g mąki orkiszowej 7 g drożdży instant 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 200 ml letniej wody 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka suszonego oregano Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek mieszamy ze sobą. Stopniowo dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie

Marder&Marder Manufacture
Minestrone i Węgry (1) 152

Rafał na Wzgórzu Zamkowym Ciastko w kształcie dużej rury, posypane cukrem i cynamonem Obiady w Falánk Fanny (coś w stylu jadłodajni) na ul. Széchenyi u. 70: tanio i smacznie. Dogada się po niemiecku lub na migi, gorzej z angielskim. Bardzo smaczne węgierskie kluseczki i panierowany kalafior G ombóc : drożdżowa kula z powidłem śliwkowym, mielonym makiem i sosem

Qlinarnie i Qlinarnie
Kluseczki z cukinii 170

szklanki maki pszennej Szklanka maki razowej typ 2000 2 jajka M Sól, czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Cukinie myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i solimy. Pozostawiamy na przynajmniej 30 minut, aby puściła sok. Bardzo mocno odciskamy płyn (z mojego 1 kg cukinii zostało po odciśnięciu około 500g). Dodajemy jajka i mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Doprawiamy do smaku solą (uwaga

Pyry na Gaz
Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem 134

około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika  Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować

Pyry na Gaz
Bezy kawowe 162

Robiłam szarlotkę i z ciasta zostały mi białka. Zrobiłam więc bezy w dwóch wersjach. Pierwsze bezy zrobiłam o smaku kawowym. Wyszły naprawdę przepyszne. Trochę mi popękały bo było już późno i skróciłam czas pieczenia. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże blachy bez. Składniki: 3 białka Szczypta soli 190 g cukru pudru 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Na słodko lub wytrawnie
Święta, święta, święta 187

ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania

NA MOIM TALERZU
Mala babeczka, a tyle radosci 142

masla 60g cukru 100g maki 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 lyzeczki proszku do pieczenia 50g bialej czekolady garsc platkow migdalowych wykonanie: Nutelle rozpuszczamy w podgrzanym lekko mleku. W misce ucieramy maslo, cukier i cukier waniliowy na pulchna mase. Dodajemy jajka, make, proszek do pieczenia. Ucieramy. Na koncu dodajemy przygotowana wczesniej nutelle. Gotowym ciastem wypelniamy foremki do muffinek. Pieczemy

Przysmaki Karolki
Pizza na razowym spodzie 172

pszennej razowej 1 szklanka maki pszennej 1/4 kostki drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżka soli 3/4 szklanki ciepłej wody Wykonanie: Drożdże rozrabiamy z wodą cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na ok 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i rozczyn, a na końcu w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Dokładnie wyrabiamy

Blondynka Gotuje
Chlebek ziołowy z ziarnami 131

dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Wierzch można posypać słonecznikiem. Foremki wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się za brązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i położyć na kratce aby odparował. Do chlebka można użyć również maki pełnoziarnistej wtedy chlebek będzie ciemniejszy

Monia miesza i gotuje
Ciasto dyniowe z solonym karmelem - bez glutenu 201

wydaniu sprawdzi się znakomicie jako ... tort urodzinowy lub świąteczne ciasto na zbliżające się Boże Narodzenie. Ciasto jest w pełni bezglutenowe i zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki gryczanej białej (z kaszy niepalonej) * 150 g mielonych migdałów 400 g pur é e z dyni = nieduża dynia najlepiej hokkaido (przepis poniżej) 225 ml oleju 150 g cukru(...)temperaturze pokojowej) 60 g śmietany kremówki 36% 1/2 łyżeczki soli Ponadto: 35 g płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni) * Mąka gryczana z kaszy niepalonej nie ma charakterystycznego intensywnego smaku maki gryczanej z kaszy palonej. Jest bardziej delikatna. Wykonanie pur é e z dyni: Dynie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką środek z nasionami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem

maniapieczenia
Jeżynianki 97

pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn(...)nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule

moj przepis na
Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 540

ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki(...)mieszamy. (Alkohol powoduje, że banany nie czernieją). Następnie dodajemy je do gotowego kremu budyniowego i całość mieszamy łyżką. Masa makowo- kokosowa: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka kokosu Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy mak i kokos. Całość mieszamy łyżką, a następnie wylewamy

Smakowy Raj
Kawowo-adwocatowa babka z białek 179

likieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających białek. Olej nadaje jej miękkości i wilgotności. 8 białek z jajek (L) 150 g cukru 1,5 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka” 75 g margaryny 7 łyżek oleju Kujawskiego 4 łyżki likieru adwocatowego Polewa: 25 g margaryny 70 ml śmietany(...)talerz. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wkładamy margarynę i kawałki czekolady. Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo możemy obłożyć ją ziarenkami kawy. ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent oleju Kujawski

VioletoweKucharzenie
DROŻDŻOWE ROGALE Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 188

razem też nie było inaczej. Wybór padł na  klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ...  Pychota :)) Składniki: (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe 1 rozkłócone jajko(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale

Walijskie Pichcenie
Najlepsza chałka z kruszonką 92

masło, wyrabiam jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.Z ciasta formuję kulę, przekładam do wysmarowanej masłem miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 60-90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). 3. Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę, chwilkę wyrabiam i dzielę na 3 równe części. Z każdej porcji ciasta formuję wałek, cienki na końcach(...)układam na niej wałeczki ciasta. Zaplatam warkocz i lekko ściskam końcówki z obu stron, aby się połączyły (w ten sposób łatwiej uformować chałkę w kształcie rogala) albo wkładam końcówki pod spód. Uformowaną chałkę przykrywam ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed włożeniem do piekarnika, smaruję chałkę rozmąconym jajkiem i obsypuję kruszonką lub makiem. Chałkę z kruszonką

Cztery Fajery
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej 121

Chleb z kaszy gryczanej to wypiek, który nie wymaga wielu czynności w trakcie przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Jeśli chcesz zrobić domowy chleb bezglutenowy, ale nie lubisz

Wiszniówka
Słodkie bułeczki „Kwiatek” 103

Pieczywo szczególnie dla najmłodszych. Bułeczki „Kwiatek” nie tylko ładnie się prezentują, ale też pysznie smakują. Delikatnie słodkie, puszyste i z dodatkami, które możecie wybrać

Do Garów!
Jagodzianki maślane wypełnione po brzegi jagodami! 164

minut. Masa podwoi swoją objętość. Przygotowany rozczyn przenieś do dzieży robota. Dodaj pozostałą część mąki, mleka, cukru i 2 żółtka. Wyrabiaj ciasto przez 8 minut robotem planetarnym na prędkości 3-4 ( u mnie 3 KitchenAid). Ciasto pozostaw w misie na 10 minut. w tym czasie stop masło w rondelku i przestudź, nie może być gorące, ma być ciepłe - jak włożysz(...)kolejną porcję, aż do wyczerpania się składnika. Robimy to po mału, nie spieszymy się. Ciasto musi mieć czas aby wchłonąć tłuszcz i aby powstała dobra siatka glutenowa. Ja ciasto wyrabiałam 16 minut na prędkości 4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Z ciasto uformuj kulę , podziel na 6 lub 8 części w zależności, jak duże chcesz jagodzianki. Każdą

SMYKWKUCHNI
Słone Bułeczki Na Cydrze 159

godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. 4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i obsypujemy makiem i/lub kminkiem. Pieczemy przez około

Gotowanie...to proste !
Gofry wytrawne 118

warzywa. 1 szklanka maki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 2 jajka M 50 gram startego żółtego sera 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie rozgrzać gofrownicę ,musnąć delikatnie olejem i nakładamy ciasto. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy

Andzia Pichci
Oponki z serka homogenizowanego 135

mnie waniliowy) 1/2 kg maki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Jajka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy serki homogenizowane, miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. 2. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i solą i dodajemy do reszty. Zagniatamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy

kruche babeczki
PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY (keto, LCHF, bez glutenu) 261

Placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki to danie bardzo popularne w Bieszczadach. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście domowa kapusta kiszona, do której w oryginalnej wersji dodaje się

Ola la LCHF
ROZRYWAJĄCE PIEŁECZKI 133

maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder Przygotowanie:   Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i  kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota najlepiej z końcówką do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto wychodzi bardzo

Ciastka - domowe słodkości
Chlebek kukurydziany, mocno serowy... 141

sporej misce wymieszaj obie maki i proszek do pieczenia. W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep mleko z jajkami. Delikatnie stop masło. Wsyp ser i kukurydzę do suchej mieszanki, następnie wlej mieszankę jajeczna i stopione masło. Wymieszaj - szybko i delikatnie, tylko do połaczenia składników. Przelej do przygotowanej blaszki. Wyrównaj wierzch i piecz około 20 minut, aż ciasto będzie sprężyste przy dotyku

Lejdi of the house
Mini serniczki z Baileys 145

Małe niezobowiązujące serniczki są świetną, słodką przekąską na przyjęciach. Puszyste, kremowe a do tego łatwe i nieskomplikowane w przygotowaniu.   Składniki: 250g jogurtu greckiego 250g serka

Pyry na Gaz
Kruche ciasteczka 106

pieczenia do dekoracji: mak, orzechy włoskie, kakao, migdały całe i/lub płatki, kolorowe słodkie pisaki, kandyzowana skórka pomarańczy, inne dowolne bakalie Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż ciasto na około

Zasmakuj Kuchni
Kotleciki brokułowe z miętą 133

twardo 1 surowe jajko maka pszenna sól, pieprz cytrynowy, skórka otarta z jednej limonki łyżka posiekanej mięty Przygotowanie: Brokuła mielimy w maszynce lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i przekładamy do dużej miski. Jajka ugotowane na twardo drobno siekamy i dodajemy do brokuła. Dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, skórkę z limonki, mięte oraz mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno być dość zwięzłe

Życie ze smakiem
Sernik 3-składnikowy (z białą czekoladą) i smażoną pomarańczą 176

Moja Mama w okolicy Bożego Narodzenia oglądała telewizję śniadaniową, gdzie przygotowywany był sernik z białą czekoladą i smażoną konfiturą z pomarańczy. Nie mogłam znaleźć tego przepisu

Słodkie inspiracje
Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano 110

Składniki: 2 1/2 szklanki maki pszennej 100 g świeżych drożdży 1/4 szklanki startego parmezanu 2 łyżki suszonego oregano 1 łyzka czarnuszki 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, ser, oregano, czarnuszkę i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym

Moja smaczna kuchnia
Placuszki z masłem orzechowym FIT 174

maki otrębowej  2 jajka  3 łyżki masła orzechowego  4 łyżki miodu  2 łyżki proszku do pieczenia  1,5 szklanki mleka sojowego naturalnego  olej kokosowy do smażenia  Wykonanie  Do miski dodaję mąkę otrębową , proszek do pieczenia , jajka , masło orzechowe , miód , mleko , i mikserem bardzo dokładnie mieszamy około 5 minut , następnie kiedy nasze ciasto

Mój Smak
Burgery z kaszy gryczanej z sadzonym jajkiem 195

Czas przygotowania: 45 min. Składniki na 6 burgerów Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 200 g kaszy gryczanej palonej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1

kulinarnyJa
Biszkoptownik kolorowy 167

Piękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl

Gotowanie...to proste !
Korzenne pierniczki wg. przepisu pani Haliny 163

maki,  pół szklanki miodu,  łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia,  2 jajka.  Lukier:  10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao,  1 białko.  Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy

Anioły w kuchni
Chleb pszenny z ziarenkami 242

pestek dyni, sezamu, maku, czarnuszki, itp.) odrobina oleju do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. W większej misce mieszamy wodę z solą. Dodajemy do niej drożdże, dokładnie mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę (400 g) i ziarenka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę z drożdżami, ręką wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie

W kuchni Katie
Chleb mieszany na zakwasie żytnim 157

czasie ciasto znowu wyrabiać przez chwilę, uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia. Można w koszyczku, można w foremce - ja piekę w foremkach. Foremkę najlepiej spryskać oliwą i wysypać mąką. Jak formować bochenek można zobaczyć np.   tutaj Piekarnik nagrzać do 230 st C.  Wyrośnięty chleb naciąć skalpelem lub żyletką , posypać np kminkiem lub makiem ,spryskać wierzch wodą

Stare Gary
Kokosowy sernik z Physalis 166

cm.Foremka byla wypelniona ciastem po brzegi,jesli wiec dysponujecie nie za wysoka foremka,lepiej uzyc takiej o wiekszym przekroju. Skladniki na spod: 6 sucharkow pelnoziarnistych 3 czubate lyzki wiorkow kokosowych 50 g masla Skladniki na mase serowa: 750 g sera 4 jajka L 180 g cukru 1 puszka mleka kokosowego-400 g 3 lyzki maki ziemniaczanej lub mondaminy 1 lyzka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Korzenne pierniczki wg. przepisu pani Haliny 364

maki,  pół szklanki miodu,  łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia,  2 jajka.  Lukier:  10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao,  1 białko.  Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy

Anioły w kuchni
Mrówkowiec 114

jest to ciasto z serii zawsze udających się. Składniki do mrówkowca zawsze mamy w domu. Polecam zrobić bo wszystko miksujemy i pieczemy do suchego patyczka. Można polać polewą i ozdobić cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszne!       Składniki : * kostka Kasi bądź masła roślinnego * 6 jajek  * 1,5 szklanki cukru * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 szklanka maku

Magiczne Życie Marty