ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:427/571)

Owsiane babeczki z bananami i jabłkiem. 155

Owsiane babeczki z bananami i jabłkiem, to był nasz przysmak jeszcze kilka dni temu. Wyszły bardzo aromatyczne, mięciutkie i fajnie delikatnie wilgotne. Muffinki bezglutenowe możecie jeść

SMYKWKUCHNI
makaron domowy z pieczonym burakiem 208

Składniki 400 g mąki 4-6 łyżek wody 3 jajka sól 2 upieczone buraki Wykonanie Buraki nieduże dwa ,lub jeden duży upiec w piekarniku.Przesiać mąkę

w mojej kuchni
Biszkopt Czekoladowy na Tort 183

Zawsze wychodzi. Nigdy nie opada. Nie trzeba nim rzucać, przyznam się - nigdy nie rzucałam swoimi biszkoptami, które nigdy mi nie opadają. Polecam! Biszkopt: 6 jajek 1

Blondynka Gotuje
Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej 128

Składniki  40 g drożdży świeżych 500 g mąki orkiszowej chlebowej  - użyłam ekologicznej ( + 1/2 szklanki do podsypywania) pół szklanki ciepłego mleka migdałowego duże jajo + żółtko do posmarowania chałki + mak 2 łyżki masła/ lub oleju kokosowego 4 łyżki wody 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ miodu/ ksylitolu ( użyłam ksylitol) Przygotowanie: 1.  Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru/ksylitolu/miodu, wlać letnie mleko rozmieszać(...)wyrośnięcia. 2.  Do naczynia przesiać  mąkę,dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z jajko i cukier/ksylitol/miód, rozpuszczone letnie masło/olej kokosowy, wodę i zagnieść luźne  ciasto do momentu kiedy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza a ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.   3.  Po wyrośnięciu znów

AZgotuj!
Krokiety z mięsem z rosołu 222

Drukuj Prep time 30 min Cook time 20 min Total time 50 min   Krokiety z nadzieniem z mięsa z rosołu. Author: Cooking for Emily Ingredients 1 szklanka maki pszennej ½ szklanki mąki gryczanej 1 jajko 1 szklanka mleko ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia NADZIENIE: rosołowe mięso ( ja miałam kawałek kurczaka, kawałek wołowego(...)indyka) 2 cebule 1 łyżka oleju 100 g ricotty pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego sol, pierz do smaku Instructions Rozpuścić masło w małym garnku. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 30 minut. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Posiekać cebulę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę aż zmięknie i będzie rumiana. Natkę

Cooking for Emily
Paluszki krucho-drożdżowe do barszczu 218

również stanowią świetną przekąskę na piknik, do pracy czy do szkoły. Do posypania paluszków użyłam kminku bo on mi najbardziej do nich pasował. Ale równie dobrze może to być mak lub ulubione suszone zioła. 2 szkl mąki pszennej 3 łyżeczki soli 15 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ok 175 ml ciepłego mleka 1 jajko(...)sól gruboziarnista i kminek do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę, sól, masło i drożdże zarobić z taką ilością ciepłego mleka (u mnie było to 175 ml) aby otrzymać ciasto gładkie i elastyczne, jak np. na kopytka. Grubo rozwałkować i kroić wąskie i długie paluszki. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem

Smakołyki Asi
Cynamonowe drożdżówki 124

Składniki na około 8 sztuk: 250g maki tortowej 50g cukru szczypta soli 25g masła 25g drożdzy 1 żółtko pół szklanki mleka oraz składniki na cynamonowe nadzienie: 100g brązowego cukru łyzka cynamonu 50g masła Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z żółtkiem, mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut. Mąkę, cukier oraz sól umieścić w dużej misce. Dodać masło(...)utrzeć. Następnie wlać drożdże z mlekiem i ugniatać ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto będzie się lepić, więc można dosypać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie można przygotować nadzienie. Masło roztopić, wymieszać z cukrem i cynamonem. Wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta. Posmarować cynamonowym nadzieniem i zrolować. Kroić ostrym nożem i układać

wysmienity
Placki ziemniaczane wersja 2 182

którym placki nie są tak ciężkie. Dla mnie placki te smakują lepiej niż te w wersji pierwszej . Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej pęczek koperku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby(...)Koperek i natkę umyć i posiekać. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem

Mama Gotuje
Racuszki z mlekka zsiadłego 202

Dzieciństwo kojarzy mi się właśnie z takim piątkowym obiadem: racuchy, placki ziemniaczane, kopytka, czy domowe frytki.  W piątki zawsze obiad mi smakował..... :) Składniki 200 g maki pszennej tortowej 370 g mleka zsiadłego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru Dodatkowo: Cukier puder, dowolna konfitura W misce wymieszać rózga mleko(...)zsiadłe jajka i cukry. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia., wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na średniej mocy palniku, placuszki. Jedna łyżka to jeden placuszek. Ciasto jest dość luźne ale nie dosypujemy mąki, delikatnie przewracamy na drugą stronę gdy już będzie z jednej strony placuszek będzie rumieniony. Odsączyć na papierowym  ręczniku

Delicious Titbits
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 220

otrębami. Masę dokładnie ubijamy (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wyrównujemy, smarujemy oliwą z oliwek (gdy chcemy) i posypujemy ziarnami, u mnie ostatnio słonecznikiem, siemieniem lnianym i makiem. Skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja nieodpadających ziaren po upieczeniu) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. Zwykle trwa to ok.3-5h. w zależności od zakwasu. Czym zakwas młodszy tym szybciej wyrasta(...)tylko zakwasu żytniego, chleb również wyrośnie nam szybciej, na samym orkiszowym czas się trochę wydłuży. Ja dlatego używam zawsze dwóch zakwasów, żytni przyspiesza wyrastanie, orkiszowy nadaje niepowtarzalny smak. Gdy ciasto wypełni formę wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę w tej temperaturze 30 minut. Następnie temperaturę zmniejszam do 200*C i dopiekam jeszcze 30 minut. Ja piekę

Smaczne Zdrowe
Pączki z pieca 168

Składniki maka pszenna, 400g masło, 50g mleko, 10 łyżek drożdże suche, 4 łyżeczki jajka, 2 szt cukier, 4 łyżki dżem lub marmolada, 20 łyżeczek cukier puder Przygotowanie Masło wyciągamy wcześniej żeby zmiękło. Mleko podgrzewamy, ma być lekko ciepłe. Do mleka dodajemy cukier i drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. W misce rozcieramy miękkie masło z mąką, dolewamy mleko z drożdżami i wbijamy(...)jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy na 20 części. Każdy kawałek rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę dżemu lub marmolady. Boki sklejamy razem i formujemy kulkę. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze

Gotowanie moimi oczami
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 164

łyżeczki soli 2 całe jajka 2 żółtka 120 gram roztopionego masła 700 dag truuskawek Do posmarowania drożdżówek:     8 łyżeczek bułki tartej   1 roztrzepane jajko Kruszonka: szklanka maki tortowej  120 gram roztopionego masła  8 łyżek cukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego domowego bądź 2 opakowania cukru kupnego Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyrobić między palcami(...)mąki i połowy letniego mleka zrobić rozczyn. Następnie wymieszać resztę mleka,cukier, jajka, żółtka oraz roztopione i przestudzone masło a także sól. Dodać mąkę i rozczyn i wyrobić gładkie ciasto (będzie się trochę kleiło ale nie należy podsypywać mąki, ja wyrobiłam ciasto robotem), przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie ciasto lekko wyrobić (tym razem wyrobiłam

Krakowskie smaki Ani
Mini sandwich z kremem mlecznym 146

ciepłym kakao. Takiego jak to, z mlecznym kremem, malutkiego, słodkiego, idealnego domowego ciastka.  Składniki : 200 g masła 2 jajka 140 g cukru 200 g mąki pszennej 100 g maki kukurydzianej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g posiekanej mlecznej czekolady krem mleczny Sposób przygotowania: Przygotowujemy krem mleczny - klik . Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy(...)dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy. Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające małe orzechy laskowe - około 1/3 łyżeczki masy. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 198

waniliowego 1 op.zelatyny w proszku lub w listkach 400 g smietany kremowki Ozdoba gory: 250 g soku z czarnego bzu 2 lyzki drobnego cukru 1 op.Tortenguss lub 1 lyzka maki ziemniaczanej dodatkowo: 2-3 lyzki dzemu ( u mnie jezynowy) Wykonanie: °Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.Cukier z jajkami ubijamy do bialosci,na gesty,puchaty kogel-mogel .Potem nalezy na wolnych obrotach(...)make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie rowne,bez gorki posrodku. °Zelatyne w proszku lub w listkach namoczyc w zimnej wodzie.Budyn rozmieszac z czescia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ze śliwkami 209

Wracamy do śliwek. Knedle najlepiej smakują ze świeżymi śliwkami. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 0,6 kg śliwek ( najlepiej węgierek ) -2-2,5 szklanki maki pszennej -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -cukier, sól, olej -1/3 kostki masła -bułka  tarta ( 4-5 łyżek )    Przestudzone ziemniaki ( nie całkiem zimne ) zgniatamy w prasce,  lub tłuczemy(...)Śliwki nacinamy i usuwamy pestki.    Do ziemniaków dodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną,  jajka i wstępnie zagniatamy. Dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto.    Z ciasta formujemy wałek.    Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek ( 20-25 porcji ).    Porcje spłaszczamy na placuszki, nakładamy śliwki wypełnione odrobiną cukru

Maminek kulinarny