ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:428/571)

Bułeczki z jabłkami i kruszonką 125

Ponoć wyrabianie ciasta to najlepszy relaks dla umysłu, zatem upieczenie takich bułeczek z jabłkami i kruszonką mogłoby przynieść podwójną korzyść - pozwolić się odstresować sobie i sprawić przyjemność bliskim:) Pracując nad zdjęciami na komputerze zauważyłam, że tak przytulone do siebie w foremce przypominają six pack. I co z tego, że jest ich 8... Po tym przymusowym siedzeniu w domu to przynajmniej(...)drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze  Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką  Bułeczki z jabłkami i kruszonką Składniki (na 8 sztuk): 350g mąki 15g świeżych drożdży (lub 5 g suchych) 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 170ml

Obiad gotowy
Piernik świateczny z powidłami . 130

łatwy w przygotowaniu  :) Piernik podałam na przepięknej porcelanie Bogucice. Zapraszam :) Składniki : 150 g masła  150 g czekolady 100 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 130 g maki pszennej  20 g mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru trzcinowego Polewa : 100 g czekolady 100 ml śmietanki UHT30 % 1 łyżka miękkiego masła(...)Polewa : Śmietankę zagotowujemy i ściągamy z ognia, dodajemy do niej czekoladę i masło, mieszamy aż się rozpuści . Wstawiamy do garnka z zimną wodą i mieszamy aż lekko zgęstnieje. Polewamy ciasto. Zimny piernik przecinamy na pół jak w przepisie Pana Pawła, ja jednak swój piernik przecięłam na 4 części wydaje mi się że tak lepiej wygląda :) Każdy płat smarujemy powidłami

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe bułki pszenne na mleku 151

czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy kilka minut. Teraz dzielimy na 10 w miarę równych części. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy, żeby wyrosły. Ja zostawiłam ich tak na 20 minut. 5. Teraz roztrzepujemy jajko, pędzelkiem smarujemy po bułkach, ostrym nożem nacinamy i posypujemy sezamem, makiem lub jeśli chcemy bez dodatków to zostawiamy

kruche babeczki
BUNUELOS – MEKSYKAŃSKIE, SMAŻONE CIASTECZKA 102

SKŁADNIKI: * maka pszenna – 3 szkl po 250 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 łyżeczka * zimny smalec – 115 g * woda – 260 ml * ekstrakt z wanilii lub ziarna – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy zimny, pokrojony smalec – siekamy ( np.w malakserze ) aż ciasto zacznie

Ostra na Słodko
Muffinki bananowo makowe 137

sodę, wiórki kokosowe i mak, mieszamy. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji w rondelku, wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do wystudzonej mieszaniny dodajemy jajka, roztrzepujemy łyżką lub trzepaczką, dodajemy pokrojone na malutkie kawałki banany,(można rozgnieść widelcem) dodajemy śmietanę i mieszamy, wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką aż uzyskamy gładkie gęste ciasto. Formę do muffinek wykładamy papierowymi

Wanilia i Kardamon
Święta, święta, święta 141

ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania

Na moim talerzu
Pieczeń z kopytkami w sosie , danie na wyjazdy 101

sól , pieprz do smaku maka rozmieszana z woda do zagęszczenia sosu kopytka : 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 niepełna szklanka, mąki pszennej , plus trochę do podsypywania sól , szczypta Ziemniaki obieramy , gotujemy . Studzimy , przeciskamy dwukrotnie, przez praskę do ziemniaków . Dodajemy jajko , mąkę , sól , całość wyrabiamy na gładką masę . Na stolnicy oprószonej mąką , formujemy wałek z ciasta , siekamy na kopytka , przesypujemy mąką

Ogrodnik w podróży
Kolorowe babeczki 142

jaja 125 g maki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia polewa biała Emix 2 opakowania posypki kolorowej Emix Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do utartych składników dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nalewamy do każdej taką samą ilość ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy

MamaOskarka
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM I POWIDŁAMI 120

Uwielbiam babeczki,muffinki, te z owocami , marmoladą, maślane , kruche, czekoladowe , z bakaliami.  Dziś przyszła mi wielka ochota na Muffinki z Białym Makiem oraz powidłami.  Dzięki bardzo dobrej jakości produktom ze sklepu https://www.galeriaherbat.pl/ ,  babeczki wyszły rewelacyjnie. Uwaga ! Znikają z talerza bardzo szybko :)  Polecam zarówno dla  małych jak i dla tych większych BABECZKOŻERCÓW(...)szklanki MAKU BIAŁEGO  kupisz tu --- SKLEP DODATKOWO: Idealna do Babeczek:   HerbataCzarna Słodkie Pomarańcze 50g   kupisz  tu --- SKLEP  PRZYGOTOWANIE: 1. Suche oraz mokre składniki łączymy ze sobą w osobnych miskach. Następnie łączymy wszystko razem.Ja połączyłam mikserem na najwyższych obrotach (ok 2 minuty). 2. Przygotowuję foremki do muffinek. 3.Do każdej foremki/papilotka nakładam po1łyżce ciasta a następnie

Gotowanie Patki
Chleb codzienny 900

wymieszaniu wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość. Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :)  Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować . Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min.... ...wykładamy na blachę, smarujemy np. żółtkiem, posypujemy nasionami maku lub czarnuszki... wg swoich

chleba naszego
Gofry czekoladowe bezglutenowe przepis 128

mąki gryczanej pół szklanki maki ryżowej pełnoziarnistej kakao 2 łyżki jaja 2 sztuki mleko roślinne 1,5 szklanki czekolada gorzka 1/2 sztuki proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki cukier puder trzcinowy 2 łyżki Przygotowanie: Posiekałam nożem gorzką czekoladę na małe kawałeczki. Oddzieliłam złotka od białek, z białek ubiłam pianę. Z reszty składników zrobiłam gęste ciasto, dodając pianę z białek

AZgotuj!
BEZGLUTENOWY MAKOWIEC JAPOŃSKI Z BIAŁEGO MAKU 177

Tradycyjny makowiec japoński robi się z kaszą manną i makiem czarnym, a że kaszy mannej nie mogę, a biały mak został mi po świętym Marcinie, to wykombinowałam taki oto bezglutenowy :) SKŁADNIKI: - 250 g maku białego - 160 g cukru - 6 łyżek komosy ryżowej białej - 300 g jabłek - 125 g masła - 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia (bezglutenowy) - 6 jajek (oddzielone(...)białka) - 100 g marcepanu - cukier puder do posypania - mleko do sparzenia maku i komosy ryżowej MAK I KOMOSĘ RYŻOWĄ zalej gorącym mlekiem i odstaw na godzinę, możesz też je chwilę pogotować aby skrócić czas namaczania. Następnie przełóż na sitko wyłożone gazą i dobrze odciśnij. Zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na sitku o najmniejszych oczkach. DO MASZYNKI WRZUĆ

Kuchnia bezglutenowa Loli
Paszteciki z kapustą i grzybami 386

karzę wam robić własnoręcznie ciasta francuskiego). Płaty przekrawamy wzdłuż i otrzymujemy dwa długie prostokąty. Na dłuższy bok nakładamy obficie farszu i zwijamy rulonik. Rulonik układamy łączeniem do dołu i dzielimy go na dowolnej wielkości paszteciki. Paszteciki układamy łączniem do dołu, na blaszce, każdy kawałek smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Zamiast kminku może być sezam, mak lub czarnuszka. Paszteciki układamy

ladykitchen
Paszteciki 107

ciasta pierogowego. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 - 5 mm, na brzegu układamy dowolny farsz (na całej długości) i zawijamy rulonik, odcinamy wzdłuż rozwałkowanego placka i w taki sam sposób tworzymy kolejne rulony. Następnie każdy rulon kroimy na paszteciki dowolnej długości. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem (możecie też posypać wierzch makiem lub kminkiem) i pieczemy

Czary - gary w kuchni
Seromakowiec, czyli sernik z kulkami maku 233

jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek.  foremka 23x33cm Masa makowa:   200g zmielonego maku (użyłam BackMit),  łyżka

Z miłości do słodkości