ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:423/571)

Scones serowe... 121

Składniki: (na 12 niewielkich sztuk) 250g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) szczypta soli płatki chilli, do smaku - u mnie: szczypta; ale można nie dodać wcale 50g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę 60g startego żółtego sera (dobrze sprawdza się dojrzały Cheddar) chlust toniku mleko - dodawaj po odrobinie, do czasu, aż ciasto będzie miało odpowiednia konsystencję dodatkowe mleko, albo

Lejdi of the house
Mini serniczki na spodzie migdałowym 178

dodajemy cukier puder oraz czubatą łyżkę maki. Całość mieszamy łyżką. Białka ubijamy z drobnym cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany w trzech porcjach dodajemy przygotowane wcześniej suche składniki i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę i równomiernie rozprowadzamy po całej blasze. Pieczemy w 180oC 12-14 minut. Od razu po wyjęciu z pieca ciasto przewracamy na lewą stronę, odrywamy papier

Mechanik w kuchni
Biszkopt z kremem i orzeszkami ziemnymi ala snickers 148

Pyszne ciasto przełożone kremem budyniowym, posypane orzeszkami ziemnymi, posmarowane masą krówkową i polane roztopioną czekoladą. Składniki Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy : 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 300 gram orzeszków ziemnych

Kuchnia u Bietki
Bułki ze śrutą i nasionami 180

posypania, u mnie siemię lniane, mak i sezam Wsyp śrutę do rondelka, wlej 400 ml wody i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z kuchni, dodaj pozostałą wodę, melasę i oliwę. Zamieszaj jeśli temperatura nie przekracza 37ºC dodaj drożdże i mieszaj do ich rozpuszczenia. Do misy robota wsyp obie mąki i dodaj rozczyn. Zarób ciasto po czym dodaj sól i dalej zarabiaj

codojedzenia
Walentynki – serduszkowe ciasteczka 140

masła 2 żółtka, 200 g maki pszennej, 100 g cukru białego na lukier: 1 białko, cukier puder, opcjonalnie: soku z cytryny, ponadto: cukrowe dekoracje, czerwony barwnik. Przygotowanie: Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy ciasto.  Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy

Moniki Smakołyki
Przygotowanie Makaronu na Lazanie 170

płaty makaronu) 500 g maki pszennej (użyłam poznańskiej) – 3 szklanki o pojemności 250 ml 5 jajek (waga jednego jajka około 70 g) 2 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli folia spożywcza lub woreczek Link do filmu z przygotowania: Makaron na lazanie  https://www.youtube.com/watch?v=ogPaOhl5TeA Przygotowanie : Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, jajka, olej, sól. Składniki łącze

Uwaga Babcia Gotuje
Słodkie środy - Muffiny z czekoladą i truskawkami 132

łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 25 g masła PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy.  Do drugiej miski wlewamy ostudzone roztopione masło, jogurt oraz wbijamy jajka i mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muzycznie i Wloskie ciasteczka Cantuccini czyli poWeekendowe Lakocie odc.83 192

Lidla". Wloskie ciasteczka Cantuccini 250 g maki pszennej tortowej 150 g cukru trzcinowego 5 g proszku do pieczenia 50 g migdałów mielonych 50 g całych migdałów skórka otarta z 1 cytryny 2 jajka szczypta soli Do mielonych migdałów dodajemy mąkę, dodajemy sól, proszek, cukier, skórkę oraz 2 jajka i całe migdały. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec gotowany 214

mieszając gotować kilka minut. 4. Do maku dodać cukier. Mieszać. 5. Do masy makowej wbić po jednym jajku i szybko wmieszać. Dodać kilka kropel olejku migdałowego, mąkę oraz wiśnie i orzechy. 6. Całość gotować jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. 7. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 8. Gdy masa już wystygnie, ciasto polać czekoladową polewą i posypać orzechami

A Ty Smakuj Mnie
Makowe bułki 103

Miękkie, lekko słodkie i bardzo puszyste bułki z makiem. Idealne na niedzielne śniadanie. Bułki zachowują świeżość przez 2 dni. Jest to jeden z lepszych przepisów na domowe wypieki. Jeżeli macie chęci i czas przygotować domowe bułki to skorzystajcie z poniższego przepisu, bo naprawdę warto :) Składniki na 12 sztuk: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 275 ml letniej wody(...)drożdży (7 g) 3 łyżki zwykłego cukru 3 łyżki maku jajko 1 łyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiać, następnie dodać do niej suche drożdże i 1/2 łyżeczki soli. Składniki ze sobą wymieszać. Następnie dodać miękkie masło i za pomocą dłoni rozetrzeć je z pozostałymi składnikami. Na sam koniec wsypać mak, cukier, mleko w proszku i dodać letnią wodę

Ugotować
Kruche malezyjskie ciasteczka suji 161

cukru pudru 150 g maki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g zmielonych migdałów 50 g kaszy manny, sól Przygotowanie : Masło i cukier oraz dodaną szczyptę soli zmiksować lub utrzeć na gładką masę Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, migdałami i kaszą manną Suche składniki połączyć z masą i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki

Proste Potrawy
Domowa Masa Makowa 177

lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :) Składniki : 1 kg maku 250 g cukru pudru 3 łyżki miodu

Słodkie Przyjemności
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 224

makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście.   SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną) 2 jajka szczyptę soli 1 łyżeczka pełna cynamonu  SPOSÓB WYKONANIA: - semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany dodajemy jajka, wyrabiany na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy

Basia w kuchni
Rogaliki drożdżowe z konfiturą 274

około 30 rogalików 450 gram maki pszennej 50 gram mąki pełnoziarnistej 100 gram cukru 250 ml. śmietanki 36% 40 gram drożdży 2 żółtka  1 jajko 60 gram płynnego masła konfitura owocowa, budyń lub czekolada jako nadzienie cukier puder do posypania Drożdże widelcem rozcieramy dodajemy cukier, a następnie wszystkie pozostałe składniki...I wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 60 min w ciepłe

NaKońcuJęzyka
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 155

nitek szafranu Czerwone . 1 jajko 10dag maki ½ szklanki wody 4 łyżki keczupu Zielone. 1jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 4 łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła Dodatki. Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki. Papryka ,ogórek konserwowy, kukurydza mała konserwowa Pomidorki koktajlowe ,ser żółty ,oliwki ,kiełki ,szynka konserwowa ,salami, ryba wędzona itp. Wykonanie. Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować

Kulinarny karnet Christophera
KAJZERKI ORKISZOWE Z MAKIEM I SEZAMEM- NAJLEPSZE ! 259

soli - ziarna do posypania (u mnie mak i sezam:biały i czarny) Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i trochę letniej wody, dokładnie zamieszać i odstawić na ok.10-15 minut do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić makę (z 620g), dodać wyrośnięty zaczyn, sól, oliwę, wodę oraz mleko (gdy dajemy) i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne ale nie klejące

Smaczne Zdrowe
Szybki chleb orkiszowo- pszenny na drożdżach 127

miąższ i chrupiącą skórkę. Przepis pochodzi z tej strony i delikatnie go zmodyfikowałam. Nie bawiłam się w żadne papiery do pieczenia, tylko tak jak pisałam, ciasto władowałam do blaszki. Ciasto jest bardzo rzadkie i nie bardzo widziałam opcję zabawy z papierem do pieczenia. Na pewno to nie koniec moich prób z tym przepisem, bo sam w sobie chlebuś wychodzi naprawdę(...)bywa w wypadku chlebów na drożdżach. Postaram się coś wymyśleć, żeby ładniej się prezentował i otrzymać ładny bochenek. Ja do mojego chleba dałam sporo kminku, możecie dać mak, czarnuszkę albo nic. Dodałam również otręby, bo jakoś mi tak pustawo było;) {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/09\/chleb.jpg","recipeIngredient":["0,5 kg m\u0105ki orkiszowej

Mieszam w Garnku
Makowiec drożdżowy 127

miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na co najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, dość spory placek. Dobrze jest go rozwałkować na arkuszu papieru, ułatwi do nam przenoszenie ciasta na blachę i zwijanie rolady makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około(...)smaczna. Domowa masa makowa: 250 g maku 25 g rodzynek 25 g posiekanych orzechów 25 g skórki pomarańczowej 50 g miękkiego masła 5 jajek szklanka cukru pudru Mak opłukujemy na sitku. Gotujemy przez 20 minut. Odsądzamy i ostudzony mielimy. Dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę i masło. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy dokładnie z makiem, bakaliami i masłem. Białka ubijamy

ladykitchen
Drożdżowe racuchy z rabarbarem 97

Racuchy z ciasta drożdżowego- miękkie i puszyste, odpowiednio słodkie i smakujące... dzieciństwem ❤️ Jako dziecko często je jadłam- robiła je moja mama oraz babcia, teraz robię ja, aby i moja córka będąc już dużą 'dziewczynką' też miała smaczne wspomnienia, jak ja 🥰 Zazwyczaj racuszki drożdżowe robię z jabłkami, ale warto mieć na uwadze sezonowość więc dziś są z rabarbarem. Powiedzenie: 'warto czekać(...)końcowym efekcie ten boski smak wynagradza wszystko! A jaki cudny zapach rozchodzi się podczas smażenia, mmmm! No i ta biała kołderka z cukru pudru...❤️ około 30 szt.: 500 g maki pszennej tortowej 500 ml ciepłego mleka 100 g cukru 30 g roztopionego masła 25 g świeżych drożdży 2 jaja 1 opakowanie cukru z wanilią szczypta soli 3-4 łodygi rabarbaru

Kraina Miodem Płynąca
Flammkuchen 112

tradycyjne alzackie danie.Skad wlasciwie dokladnie pochodzi do dzis trwaja spory.Obie strony przygraniczne i francuska i niemiecka uznaja je za swoj specjal.W formie tarty, na bazie ciasta chlebowego,z dodatkiem cebuli,boczku cietego w drobne slupki i smietana.Pieczona krotko w wysokiej temperaturze.Przypomina wloska pizze,ale nia nie jest.Ciasto wykonane jest bez dodatku drozdzy,jest bardziej chrupiace i szybsze w przygotowaniu.Spotykamy Flamkuchen(...)chleba.Tak zostalo spopularyzowane w calej Alzacji i calej niemieckiej strefie przygranicznej Badenii-Witembergi.. Tradycyjnie podawana jest na drwenianej desce.Najlepiej smakuje z rieslingiem lub piwem. Moje Flammkuchen upieklam z maki pszennej pelnoziarnistej. Skladniki na dwa placki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik rabarbarowo-krówkowy 147

przesłodzony, polewa z gorzkiej czekolady dopełnia smaku. Ciężko odmówić sobie dokładki, słodka rozpusta do filiżanki popołudniowej  herbaty. Tortownica 24 cm Biszkopt: 3 jajka ¼ szklanki cukru ½ szklanki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: ½ kg rabarbaru ½ szklanki cukru ½ szklanki zimnej wody 1 cytrynowa galaretka Masa krówkowa: 25 dag serka mascarpone 25 dag kajmaku (masa krówkowa(...)cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru, dodajemy żółtka mieszamy chwilę Do masy jajecznej przesiać  mąkę pszenną wymieszaną z łyżką mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia , delikatnie wmieszac do ciasta za pomocą rózgi od miksera.  Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno , wygładzić, piec w 170*c przez 25-30  minut lub do suchego patyczka

Wanilia i Kardamon
Ciasto jogurtowe z owocami i mleczną kruszonką. 168

kolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione " Proste  , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi owocami sezonowymi  . Ja dziś wykorzystałam rabarbar  , ale miałam go mało więc dodałam nieco mrożonych czarnych porzeczek . (nie rozmrażałam ) Wyszło smakowicie . Kruszonkę zrobiłam z dodatkiem mleka w proszku  ... ach te smaki dzieciństwa :) Musicie koniecznie wypróbować(...)jajka  1,5 szklanki cukru (330g) 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka oleju (250 ml ) 300 g gestego jogurtu naturalnego  (wykorzystałam ten typu greckiego ) 3 szklanki maki pszennej (pół kg ) 3 łyżeczki proszku do pieczenia  1 op. budyniu waniliowego (40 g ) Dodatkowo : ok 600 g dowolnych owoców 3 łyżki kislu owocowego (dowolnego ) Kruszonka mleczna : 3/4 szklanki mleka

Malinowa Kawiarenka
Chlebek bananowo-dyniowy 180

bananowo-dyniowy Czas przygotowania: 75 minut Proporcje na keksówkę o dł. 23 cm Składniki: 200 g pure  z pieczonej dyni 1 dojrzały banan 2 łyżki miodu 200 g maki pszennej 550 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g brązowego cukru 120 g oleju 2 jajka 50 g czekolady cukier puder do posypania Wykonanie: Banana rozgniatamy widelcem(...)pieczenia, cukier, olej i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około godziny. Studzimy na kratce. Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity