ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:423/571)

Jagodzianki maślane wypełnione po brzegi jagodami! 172

minut. Masa podwoi swoją objętość. Przygotowany rozczyn przenieś do dzieży robota. Dodaj pozostałą część mąki, mleka, cukru i 2 żółtka. Wyrabiaj ciasto przez 8 minut robotem planetarnym na prędkości 3-4 ( u mnie 3 KitchenAid). Ciasto pozostaw w misie na 10 minut. w tym czasie stop masło w rondelku i przestudź, nie może być gorące, ma być ciepłe - jak włożysz(...)kolejną porcję, aż do wyczerpania się składnika. Robimy to po mału, nie spieszymy się. Ciasto musi mieć czas aby wchłonąć tłuszcz i aby powstała dobra siatka glutenowa. Ja ciasto wyrabiałam 16 minut na prędkości 4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Z ciasto uformuj kulę , podziel na 6 lub 8 części w zależności, jak duże chcesz jagodzianki. Każdą

SMYKWKUCHNI
Słone Bułeczki Na Cydrze 163

godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. 4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i obsypujemy makiem i/lub kminkiem. Pieczemy przez około

Gotowanie...to proste !
Gofry wytrawne 127

warzywa. 1 szklanka maki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 2 jajka M 50 gram startego żółtego sera 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie rozgrzać gofrownicę ,musnąć delikatnie olejem i nakładamy ciasto. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy

Andzia Pichci
Oponki z serka homogenizowanego 141

mnie waniliowy) 1/2 kg maki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Jajka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy serki homogenizowane, miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. 2. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i solą i dodajemy do reszty. Zagniatamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy

kruche babeczki
PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY (keto, LCHF, bez glutenu) 278

Placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki to danie bardzo popularne w Bieszczadach. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście domowa kapusta kiszona, do której w oryginalnej wersji dodaje się

Ola la LCHF
ROZRYWAJĄCE PIEŁECZKI 138

maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder Przygotowanie:   Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i  kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota najlepiej z końcówką do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto wychodzi bardzo

Ciastka - domowe słodkości
Chlebek kukurydziany, mocno serowy... 149

sporej misce wymieszaj obie maki i proszek do pieczenia. W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep mleko z jajkami. Delikatnie stop masło. Wsyp ser i kukurydzę do suchej mieszanki, następnie wlej mieszankę jajeczna i stopione masło. Wymieszaj - szybko i delikatnie, tylko do połaczenia składników. Przelej do przygotowanej blaszki. Wyrównaj wierzch i piecz około 20 minut, aż ciasto będzie sprężyste przy dotyku

Lejdi of the house
Mini serniczki z Baileys 153

Małe niezobowiązujące serniczki są świetną, słodką przekąską na przyjęciach. Puszyste, kremowe a do tego łatwe i nieskomplikowane w przygotowaniu.   Składniki: 250g jogurtu greckiego 250g serka

Pyry na Gaz
Kruche ciasteczka 115

pieczenia do dekoracji: mak, orzechy włoskie, kakao, migdały całe i/lub płatki, kolorowe słodkie pisaki, kandyzowana skórka pomarańczy, inne dowolne bakalie Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż ciasto na około

Zasmakuj Kuchni
Kotleciki brokułowe z miętą 138

twardo 1 surowe jajko maka pszenna sól, pieprz cytrynowy, skórka otarta z jednej limonki łyżka posiekanej mięty Przygotowanie: Brokuła mielimy w maszynce lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i przekładamy do dużej miski. Jajka ugotowane na twardo drobno siekamy i dodajemy do brokuła. Dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, skórkę z limonki, mięte oraz mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno być dość zwięzłe

Życie ze smakiem
Sernik 3-składnikowy (z białą czekoladą) i smażoną pomarańczą 191

Moja Mama w okolicy Bożego Narodzenia oglądała telewizję śniadaniową, gdzie przygotowywany był sernik z białą czekoladą i smażoną konfiturą z pomarańczy. Nie mogłam znaleźć tego przepisu

Słodkie inspiracje
Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano 118

Składniki: 2 1/2 szklanki maki pszennej 100 g świeżych drożdży 1/4 szklanki startego parmezanu 2 łyżki suszonego oregano 1 łyzka czarnuszki 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, ser, oregano, czarnuszkę i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym

Moja smaczna kuchnia
Placuszki z masłem orzechowym FIT 182

maki otrębowej  2 jajka  3 łyżki masła orzechowego  4 łyżki miodu  2 łyżki proszku do pieczenia  1,5 szklanki mleka sojowego naturalnego  olej kokosowy do smażenia  Wykonanie  Do miski dodaję mąkę otrębową , proszek do pieczenia , jajka , masło orzechowe , miód , mleko , i mikserem bardzo dokładnie mieszamy około 5 minut , następnie kiedy nasze ciasto

Mój Smak
Burgery z kaszy gryczanej z sadzonym jajkiem 206

Czas przygotowania: 45 min. Składniki na 6 burgerów Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 200 g kaszy gryczanej palonej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1

kulinarnyJa
Biszkoptownik kolorowy 173

Piękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl

Gotowanie...to proste !
Korzenne pierniczki wg. przepisu pani Haliny 168

maki,  pół szklanki miodu,  łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia,  2 jajka.  Lukier:  10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao,  1 białko.  Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy

Anioły w kuchni
Chleb pszenny z ziarenkami 251

pestek dyni, sezamu, maku, czarnuszki, itp.) odrobina oleju do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. W większej misce mieszamy wodę z solą. Dodajemy do niej drożdże, dokładnie mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę (400 g) i ziarenka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę z drożdżami, ręką wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie

W kuchni Katie
Chleb mieszany na zakwasie żytnim 161

czasie ciasto znowu wyrabiać przez chwilę, uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia. Można w koszyczku, można w foremce - ja piekę w foremkach. Foremkę najlepiej spryskać oliwą i wysypać mąką. Jak formować bochenek można zobaczyć np.   tutaj Piekarnik nagrzać do 230 st C.  Wyrośnięty chleb naciąć skalpelem lub żyletką , posypać np kminkiem lub makiem ,spryskać wierzch wodą

Stare Gary
Kokosowy sernik z Physalis 177

cm.Foremka byla wypelniona ciastem po brzegi,jesli wiec dysponujecie nie za wysoka foremka,lepiej uzyc takiej o wiekszym przekroju. Skladniki na spod: 6 sucharkow pelnoziarnistych 3 czubate lyzki wiorkow kokosowych 50 g masla Skladniki na mase serowa: 750 g sera 4 jajka L 180 g cukru 1 puszka mleka kokosowego-400 g 3 lyzki maki ziemniaczanej lub mondaminy 1 lyzka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Korzenne pierniczki wg. przepisu pani Haliny 376

maki,  pół szklanki miodu,  łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia,  2 jajka.  Lukier:  10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao,  1 białko.  Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy

Anioły w kuchni
Mrówkowiec 124

jest to ciasto z serii zawsze udających się. Składniki do mrówkowca zawsze mamy w domu. Polecam zrobić bo wszystko miksujemy i pieczemy do suchego patyczka. Można polać polewą i ozdobić cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszne!       Składniki : * kostka Kasi bądź masła roślinnego * 6 jajek  * 1,5 szklanki cukru * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 szklanka maku

Magiczne Życie Marty
Słodkie środy - Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami 140

pokazać, bo chyba tak jak ja lubicie to co najlepsze ;)   Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami  SKŁADNIKI : 6 dużych jajek 8 łyżek mąki pszennej 5 łyżek maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 szczypta soli 1 łyżeczka octu balsamicznego 3-4 łodygi rabarbaru 5-6 łyżek jagód z syropu cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE(...)białek dodajemy porcjami żółtka stale miksując. Mąki przesiewamy, dodajemy po łyżce nie przerywając miksowania na najniższych obrotach.Ciasto przelewamy do formy na tartę. rabarbar oczyszczamy, kroimy w słupki, układamy na cieście wraz z porcjami jagód z syropu.Tartę wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort makowy z masą i owocami 187

ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i miksować na wolnych obrotach miksera. Następnie łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec, także łyżką dodać mak. Przełożyć do wysmarowanej margaryną tortownicy i piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż na 3 części. MASA: większość mleka zagotować(...)mlekiem przelać do gotującego się mleka i mieszać do zagotowania się. Kiedy zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu letniego budyniu. Zmiksować. Masą przełożyć ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć trochę masy, uprażone migdały i dowolne owoce. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę

Gotuję Testuję
Babka z ricottą - pyszna 124

Miłego dnia :-) Blaszka 11x21 cm Składniki:  250 g serka ricotta 3 jajka L 150 g cukru (jeśli lubicie słodsze to 180 g) otarta skórka z cytryny 190 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 30 g płatków migdałów u mnie Helio płatki czekoladowe lub posiekana gorzka czekolada polewa z czekolady deserowej u mnie Helio  1. Formę(...)połączenia się składników. 4. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy płatki migdałów i czekoladę. 5. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Studzimy. Po wystudzeniu polewamy polewą i dekorujemy :-) Smacznego

kruche babeczki
Placki jogurtowe z jabłkami 79

pojemności 1 łyżka = 15 ml proporcje na około 15-20 racuchów jogurtowych z jabłkami 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka roztrzepane 2 łyżki cukru pudru 1 czubata szklanka maki pszennej pół łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ale jeśli nie macie to możecie dodać drugą łyżeczkę proszku do pieczenia szczypta soli 2 - 3 Jabłka(...)misce mieszam widelcem lub rózgą jogurt i jajka.. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier puder i mieszam, aż składniki się połączą, a w cieście nie będzie grudek.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli byłoby zbyt gęste wystarczy dodać 1 lub 2 łyżki jogurtu, jeśli zbyt płynne łyżkę mąki. 2. Jabłka obieram ze skórki

Cztery Fajery
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 142

autorstwa i pomysłu. Składniki na tortownicę 20-23 cm (u mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie(...)mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

moj przepis na
Napoleonka z malinami na herbatnikach-pyszne ciasto bez pieczenia+FILM 125

Cześć, dziś chcę Was zaprosić na pyszne i bardzo łatwe ciasto bez pieczenia-napoleonkę z malinami na herbatnikach. ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, każdy sobie z nim poradzi. Smakuje rewelacyjnie, jest idealne na gorące, letnie dni. Zapraszam Zapraszam Was również na film i mój kanał YouTube :)  SKŁADNIKI *blaszka 24x24cm MASA BUDYNIOWA -750ml mleka -200g masła(...)wystarczyło opakowanie 250g) Do garnka dajemy 500ml mleka i 200g masła-stawiamy na gazie. Do miski dajemy 1/2 szkl cukru, 3 żółtka, szklankę mleka, cukier waniliowy i 3/4 szkl maki pszennej tortowej. Wszystko mieszamy do połączenia. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i mieszamy najlepiej trzepaczką do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu. Dno blaszki 24x24cm wykładamy papierem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Przepyszny tort malinowy. 179

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na  tort malinowy z masą śmietanowo malinowo galaretkową. Ciasto jest przepyszne i szybko znika z talerzyków:) Tort jest pracochłonny ale warto go zrobić. Do wypieku użyłam  mąki  pszennej Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław(...)długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 1 szklanka  mąki pszennej Koszalińskiej typ 500   1 łyżka maki ziemniaczanej 1/4 szklanki oleju 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Składniki na mus malinowy: 520 g malin ( zmiksować ) 7 łyżek cukru 1 1 cukier waniliowy 4 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody

Sama słodycz i szczypta chili
Zakręcone bułeczki z truskawkami 121

cytryny 1 łyżka maki ziemniaczanej Polewa/lukier : Ukwaszona śmietana +cukier puder Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie

W garach u Gosi
Bułeczki 30-minutowe 1893

słonecznik, sezam, czarnuszka, mak lub pestki dyni Rozpuszczamy masło, dolewamy mleko i lekko podgrzewamy (tak, aby płyn był ciepły – nie gorący). W dużej misce (np. miksera) mieszamy ze sobą mąkę (3 szklanki), drożdże instant, cukier i sól. Wlewamy ciepłe mleko z masłem oraz wbijamy jajko. Mieszamy i wyrabiamy przez co najmniej 5 minut na jednolite ciasto – gdyby było

Poezja smaku
Zakręcone bułeczki z truskawkami 177

cytryny 1 łyżka maki ziemniaczanej Polewa/lukier : Ukwaszona śmietana +cukier puder Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie

W garach u Gosi
Mazurek Wielkanocny 183

tortowa 400 g maka krupczatka 200 g masło 300 g żółtka 3 szt jajko 1 szt śmietana 18% 5 łyżek cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki Dodatkowo: kajmak słonecznik 50 g galaretka pomarańczowa ( połowę) kwiatki płatki Wykonanie: Na stolnice wsypuję mąkę jedną i drugą, dodaje cukier masło żółtka jajo śmietanę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki

Różowa kuchnia
Oponki serowe 154

Składniki 500 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 500 g sera twarogowego (dałam półtłusty) 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 200 g jogurtu greckiego olej do głębokiego smażenia cukier puder Ser skręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, dodać cukier, żółtka, jogurt grecki oraz mąkę wymieszaną z sodą. wszystko wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto. W razie gdy ciasto

O kuchni z uczuciem
Maślane rogaliki 127

czasie, ciasto przenieść na stolnice, podzielić na 12 części i uformować kulki. Następnie każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek.  Posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rogalik (możecie podejrzeć  tu  jak zwinąć).  Zawinięte rogaliki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aby podwoiły objętość. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką oliwy. Można posypać makiem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb z surowymi ziemniakami. 191

trochę nasion: mak, siemię, słonecznik... Z wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Ziemniaki ucieramy na tarce i dorzucamy  do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później :) Gdy zaczyn wyrośnie po 10 minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy,  jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej

chleba naszego
Chleb żytni pełnoziarnisty łatgalski (Łotwa) 156

przez krótkie przemieszanie ciasta. Wyłożyć na mokry blat i zwilżonymi wodą dłońmi uformować zaokrąglony bochenek.Wyrastanie w wilgotnym środowisku (ja spryskiwałem wodą) 1,5-2 godzin. Piec 45-65 minut (ja piekłem 70 minut) w temperaturze 250oC, pod koniec pieczenia temperaturę można obniżyć do 200-220oC. Studzić na kratce, można posmarować skórkę chleba "kisielkiem" z maki ziemniaczanej. Smacznego chleba

Przepisy na domowy ser i chleb
OPONKI SEROWE 731

twarogu 1/2 kg maki pszennej 1/2 szkl cukru ( zawsze dodaję mniej) 3 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 łyżka sody oczyszczonej tłuszcz do smażenia mały kieliszek spirytusu ( dodać do zimnego oleju) cukier puder do posypania Ser przecisnąć przez praskę.Mąkę wysypać na blat,dodać żółtka,ser cukier, sodę oraz śmietanę - zagnieść ciasto. Blat oraz gotowe ciasto

Niespełnione zdolności kulinarne
Placuszki owsiane 152

400ml maślanki 75g maki pszennej (mocnej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko 50ml mleka tłuszcz do smażenia Przygotowanie :  Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić, aby się namoczyły - najlepiej na noc. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną i sól - dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Wbić jajko, dodać miód oraz mleko - ciasto powinno być półpłynne

Codzienne Gotowanie
Rogale maślane 196

niczego lub posypać makiem, sezamem.. 400-450 g mąki 250 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 50 g masła Drożdże rozpuścić z mlekiem, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, roztrzepane jajko z żółtkiem , wymieszać na jednolitą masę.Zagniatać ciasto , dodając porcjami masło

Moje domowe kucharzenie
Chałka na zakwasie 168

lodówki podzielić ciasto na trzy części i z każdej uformować dość gruby wałeczek, pozwolić im odpocząć przez 20 minut pod ściereczką. Po czym skleić z jednego końca i zapleść warkocz. Przełożyć na natłuszczoną blachę i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie nałożyć glazurę z rozkłóconego jajka. Można też jeśli ktoś lubi posypać makiem albo kruszonką. Piec

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułki kanapkowe z jogurtem. 122

posmarowania mak, sezam, czarnuszka do posypania      Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera

Rozpustne gotowanie
Placki Ziemniaczane 187

ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły sok. Cebulę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć, cebulę i czosnek podsmażyć do miękkości. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki

Mama Gotuje
Indyjski chlebek Naan 359

wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy podłużne placuszki (mi z podanych ilości wyszło 5 chlebków). Chlebki nie powinny być grubsze niż 1 cm. Blachę wykładamy folią aluminiową, posmarowaną masłem, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Placuszki pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia) przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę i smarując masłem. Chlebki można posypać makiem lub dowolnymi ziarenkami

Z butelką mleczka w tle
Jogurtowe placuszki z truskawkami 394

szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli kilka truskawek pokrojonych  w plasterki cukier puder do posypania olej do smażenia Wykonanie: Do miski wrzucamy jajka, cukier, jogurt i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju

Kulinarne przygody Gatity
Hauskove knedliki 163

spore knedliki: 400g maki 2 czerstwe bulki 2,5 dkg masla 1 jajko 1 szklanka mocno gazowanej wody mineralnej sol odrobina proszku do pieczenia wykonanie: Z bulki odkrawamy skorke, zas reszte kroimy na drobna kostke i podsmazamy na masle. W misce mieszamy make, sol, proszek do pieczenia, jajko i wode mineralna. Mieszamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzic do lyzki

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania