ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:430/571)

Szybkie ciasto marmurkowe kokosowo-orzechowe 299

Miałam wielką ochotę na coś słodkiego... Zmieniłam znany już wam przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zrobiłam zresztą w dwóch innych wersjach niedawno, ale były zbyt podobne, więc ich nie opisałam. I znów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj(...)polewy z czekolady mi brakowało, a miałam na nią chrapkę. Niestety nie miałam w domu, a kakaowej nie miałam ochoty robić - to nie to samo :) Składniki: 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki cukru + 1-2 łyżeczki op. cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki orzechów włoskich 3 jajka

Anioszek w kuchni
Brownie czereśniowe (Jamie Oliver)... 151

kakao, a moja ma 48% i uważam, że jest o wiele bardziej zjadliwa dla dzieci) 1 szklanka wypestkowanych i pokrojonych na połówki czereśni 200g drobnego cukru 55g kakao 75g maki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę 20/20cm, wyłożona papierem do pieczenia. Wyłóż masło i czekoladę do sporej miski i stop ostrożnie(...)mikrofali. Wmieszaj do masy czereśnie. W osobnej misce wymieszaj cukier, kakao, makę i proszek do pieczenia. Przesyp do masy czekoladowej i wymieszaj. Roztrzep jajka w miseczce i wmieszaj do ciasta. Przelej do przygotowanej blaszki i piecz 15-20 minut - środek powinien być jeszcze nieco lepki. Zostaw do ostudzenia w blaszce i krój na porcje

Lejdi of the house
ROZMARYNOWE FOCACCIE Z PIECZONĄ ŚLIWKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEREM 199

makaronowych zapiekanek czy też inspirowanej Francją zupy serowej. Będzie również świetnym pomysłem jako składnik koreczków na imprezowy stół! Ja jednak stawiam na wypieki! Było pysznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 230 g * drożdże świeże – 20 g * masło min. 82% – 50 g * mleko – 125 ml * cukier – 10 g * jajko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * Ser Królewski Sierpc(...)sól, pieprz, czaruszka * masło * jajko do posmarowania + czarnuszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy pokrojoną w piórka cebulkę . Ser trzemy na grubych oczkach. Śliwki kroimy na ćwiartki. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy

Ostra na Słodko
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 194

szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 60 g. margaryny 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Składniki na kruszonkę: 40 g. margaryny 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki Dodatkowo: 3 średnie łodygi rabarbaru 350 g. truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej Rabarbar i truskawki pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać cukier i bułkę tartą. Wymieszać(...)wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać jajka, sól i margarynę. Wymieszać, na koniec dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części, z każdej części uformować wałek. Wałeczki pokroić nożem na części, z każdej części zrobić placek

Agusiowe smakołyki
Drożdżowe krążki do piwa – przekąska imprezowa 187

wręcz z sosem czosnkowym czy innym, a także wszelkimi pastami czy hummusem. Doskonale komponują się z piwem. Przepis jest bazą, ale krążki świetnie smakują z dodatkiem granulowanego czosnku, kminku, maku czy czarnuszki. Najlepsza przekąska imprezowa ever Tak przypadły do gustu, na nieformalnej imprezie integracyjnej u męża, że koledzy pytali się, gdzie je można kupić. A odpowiedź jest prosta.. nigdzie(...)zrobić je samemu. Zawsze wychodzą. Można je smażyć w głębszym tłuszczu, lub bardziej podprażać na patelni z niewielkim dodatkiem oleju lub bez niego. Sposób smażenia wpływa też na konsystencję ciasta. Jeśli podprażymy je jedynie, to będą dość sztywne i cienkie. Jeśli usmażymy w głębszym tłuszczu, to ładnie nam napęcznieją i zezłocą się. Będą też miększe i bardziej mięsiste. Jeśli lubicie

Mieszam w Garnku
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 185

pęczek botwinki bez buraczków lub szpinak) 100 g sera feta ew. do smaku trochę chilli, pieprzu, szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bułeczek ziarna do posypania bułeczek - sezam, mak, czarnuszka lub siemię lniane Przygotowanie bułeczek piknikowych: Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj cukier i ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Drożdże powinny w tym czasie się spienić. Niech(...)dałam mały pojemniczek i drożdże mi z niego wypłynęły :) W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Najpierw wymieszaj łyżką, następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Twa to ok. 8-10 minut. Ciasto jest dość tłuste i łatwo odchodzi od ręki. W czasie wyrabiania podsypywałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasteczka owsiane migdałowe 180

niecałe 2 dni... Uważajcie! uzależniają ;) 200  miękkiego masła lub margaryny 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl cukru brązowego 2 jajka 1 szkl mąki graham Młynomag 2 łyżki maki pszennej luksusowej Młynomag 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1/2 szkl siekanych migdałów 1/3 szkl łuskanego słonecznika Masło i cukier(...)czas ucierając dodawać cukier brązowy, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy składniki się połączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć dłonią i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka trochę urosną więc należy zachować większą odległość aby się nie posklejały podczas pieczenia

Smakołyki Asi
Pizza z patelni 205

smaczną pizzę, która zawsze jest udana i świetnie smakuje. Jej wielkość oraz dodatki zależą od preferencji każdego z Was. Poniżej przedstawię przykładową wersję. 20g drożdży 1,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli (płaska)  1 szczypta cukru Dodatkowo (wg uznania): sos pomidorowy szynka żółty ser kukurydza z puszki szczypior, suszona cebulka ketchup(...)miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę, sól, wlać wodę z olejem i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić na 30 minut - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto  rozwałkować na cienki placek lub kilka mniejszych. Pacek/i smażyć (na rozgrzanej i suchej patelni)  po około

Di gotuje
Your Highness Poppy Seed 231

waniliowego  bezglutenowego 8 jaj przepiórczych olejek migdalowy - pare kropli 200 g cukru pudru 1 lyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 2 szklanki máki bezglutenowej (mix uniwersalny Schär) 1/2 puszki maku z bakaliami Przygotowanie Miekka margarynę pokroic nozem w male kawaleczki do wiekszej miski, dodac cukier puder oraz cukier waniliowy. Wymieszac dokladnie az powstanie jednolita masa. Rozpoczac dodawanie jajek, po jednym(...)make przesiana z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowana jedwabista masę, przekładamy na wcześniej naoliwiona oraz pokryta papierem do pieczenia formy. Forma może być 30 x 20 lub większa, wtedy ciasto będzie cieńsze. Na wierzch ciasta, nakładamy masę makowa. Jeśli chcemy kilka babeczek makowych, zostawimy cześć ciasta, i do foremek babeczkowych wylewamy lyżke ciasta i przykrywamy masa makowa. Pieczemy

Lajtkraft food intolerance
Zajączek wielkanocny 145

Zajączek jest doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady lukier biały kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy(...)zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do zajączka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzonego zajączka smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Jajo zająca smarujemy lukrem i ozdabiamy perełkami

Bajeczna Kuchnia
Chleb mieszany ze słonecznikiem na zakwasie 179

bardzo smakuje i przez to zjada się go więcej. No ale cóż. Składniki: Zakwas Mąka żytnia Woda przegotowana Chleb 200 - 220 gramów zakwasu 600 gram maki pszennej 60 gram maki żytniej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soli 300 ml letniej wody Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie: Zakwas robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram(...)godziny ( w ciepłym miejscu ), ponownie dodajemy mąkę i wodę. I w ten sposób produkujemy zakwas. Jeżeli chcemy zrobić chleb nie dodajemy mąki przez 24 godziny. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto składamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy. Za trzecim razem ( ostatnim ) przy wyrastaniu ciasta,  ciasto umieszczamy w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepszym

Smaki Ewy
Naleśniki z farszem z maku i mascarpone 192

farszu potrzebujemy (starczy na 5-6 naleśników i ok 50 pierogów): – 2 filiżanki mielonego maku – 2 filiżanki mleka 3.2 % – 2 łyżeczki miodu – opakowanie mascarpone (500g) Mak umieścić w garnku, zalać mlekiem i całość delikatnie podgrzewać. Dodać miód i cały czas mieszając gotować dopóki masa nie będzie jednolita. Po tym czasie garnek zdejmujemy z kuchenki i studzimy(...)połączenia składników. Nie będę Wam podawać przepisu na naleśniki, bo każdy ma swój ulubiony, sprawdzony. Jednak powyższy farsz świetnie sprawdzi się jak nadzienie – umieszczamy je na środku a ciasto zwijamy w kopertę (wszystkie boki do środka, tak aby powstał kwadrat). Naleśnikowe paczuszki umieszczamy na rozgrzanej patelni i jeszcze raz całość podsmażamy. Podajemy gorące. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Chleb pszenno- żytni z czarnuszką, kminkiem i słonecznikiem 269

Zachęcam Was, bo wyszedł bardzo, bardzo, bardzo dobry :)  A zapach w całym domu mmmm... ;) Keksówka mierzona u góry- 30cm x10cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki żytniej ( jeśli nie macie żytniej możecie dodać pszenną, też wyjdzie) 30g drożdży 350 ml wody łyżeczka cukru łyżeczka soli pół szklanki zmieszanych: ziaren słonecznika, kminku, czarnuszki i siemienia lnianego W ciepłej(...)drożdże i cukier. Odstawiamy na kilka minut. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i zmieszane ziarna. Następnie zalewamy  wszystko mieszaniną z drożdżami i wszystko razem mieszamy łyżką. Moje ciasto było dość rzadkie, dlatego go nie zagniatałam, tylko wymieszałam łyżką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy je do keksówki wysypanej mąką i odstawiamy ponownie

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania