ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:430/571)

Bułki z czosnkiem i pietruszką. 195

mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego 75 ml podgrzanego oleju 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania mak, sezam, czarnuszka do posypania NADZIENIE: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 6 łyżek masła      Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto

Rozpustne gotowanie
Maślana szarlotka. Kruche ciasto na szybko. 251

szarlotka nie jest wymagająca i  czasochłonna, a smakuje pysznie. Łakomczuchom i lubiącym karmić innych polecam dalszą lekturę. Składniki (na dwie blachy pasztetowe lub jedna kwadratową): 500 g maki pszennej ok 100 g cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 słoik jabłek prażonych 3/4 galaretki cytrynowej szczypta cynamonu Przygotowanie: Twarde(...)wraz z mąką - na drobno. Dodajemy cukier z proszkiem do pieczenia i jeszcze mieszamy za pomocą noża. Dodajemy żółtka i śmietanę i jak najszybciej (bez zbędnego ogrzewania rękami - zagniatamy ciasto). Dwie trzecie ciasta chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut, pozostałą cześć wrzucamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy jabłka - tzn. podgrzewamy z galaretka do jej rozpuszczenia. Większa część ciasta

Kuchnia po mojemu
Keks z mozzarellą i groszkiem 176

Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem,    jakami i olejem    wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał.  Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli(...)pomidorków koktajlowych, 3 łyżki słonecznika, 4 jajka, 250 g maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki całych oliwek bez pestek, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, łyżka posiekanego   świeżego tymianku, ponadto: masło i mąka do wysmarowania formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Brytfankę na keks

Moniki Smakołyki
Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami 206

wymieszac przy pomocy miksera  z mlekiem kokosowym.Uzyc calej zawartosci puszki tzn.gestej smietanki kokosowej razem z woda kokosowa.Dodac cukier,przesiany przez sitko budyn i dodatkowo 1 lyzke maki ziemniaczanej.Do gladkiej masy wbijac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow rozpuscic 50 g masla z 50 g cukru,mieszajac i uwazajac,by nie stalo sie brazowe .Dodac smietane(...)pestki slonecznika i mase wystudzic mase serowa wylac na przygotowany spod,wyrownac powierzchnie.Rozlozyc rownomiernie wypestkowane czeresnie,a po wierzchu delikatnie rozprowadzic mase smietanowa z pestkami slonecznika wstawic forme z ciastem do nagrzanego piekarnika.Piec okolo 90 minut,do przyrumienienia masy smietanowo-slonecznikowej.Boki sernika beda sciete,natomiast sam srodek pozostanie drzacy poczatkowo studzic w uchylonym piekarnku,nastepnie wyjac z piekarnika na kratke kuchenna.Ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pączki tradycyjne 165

karnawałowych słodkości ciąg dalszy;).... Składniki; 1 kg maki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, olejek  rumowy, olej do smażenia, róża na nadzienie, sól, cukier puder do posypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę(...)mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy pączki i nadziewamy różą. Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy sprawdzać patyczkiem.... smacznego

Anioły w kuchni
Tarta czekoladowo wiśniowa 207

szczypta soli 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka frużelina wiśniowa: 500 g wiśni wydrylowanych 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny masa serowa: 400 g sera twarogowego półtłustego 150 g jogurtu greckiego 100 ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki kakao 1/2 budyniu śmietankowego 1 łyżka cukru waniliowego(...)rozpuściła. Frużelinę odstawiam do ostygnięcia. Spód tarty: Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, puder, żółtka, masło zimne pokrojone, wodę i kroję wszystko nożem. Potem zagniatam rękoma ale bardzo krótko. Ciasto przekładam do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Formę do tarty o wymiarach

wesoła kuchnia
Rogaliki z masą makową 204

Zrobiłam ostatnio całą miskę domowej masy makowej, bo ją uwielbiam i dodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich

Słodkie inspiracje
Ciastka babeczkowe z dynią i nutą pomarańczy 114

więc nie ma obawy o chemiczny skład. Spróbujcie koniecznie. Przepis jest na 16 dość sporych ciastek Co potrzeba: 150 g dyni po oczyszczeniu, 100 g masła miękkiego, 300 g maki tortowej typ 450, 100 g cukru, 2 jajka L, 1 łyżeczka nie czubata proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego, 2 łyżeczki(...)proszek do pieczenia, ucieramy do połączenia się składników. Masa będzie gęsta i dość lepiąca. Dodajemy dynię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta za pomocą dwóch łyżek, powinny być nieco większe od orzechów włoskich, delikatnie je spłaszczamy, ale nie do końca. Miedzy ciastkami powinny pozostać odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia będą rosły. Wkładamy

Bułka z Chlebem
Szybkie ciasto marmurkowe kokosowo-orzechowe 259

Miałam wielką ochotę na coś słodkiego... Zmieniłam znany już wam przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zrobiłam zresztą w dwóch innych wersjach niedawno, ale były zbyt podobne, więc ich nie opisałam. I znów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj(...)polewy z czekolady mi brakowało, a miałam na nią chrapkę. Niestety nie miałam w domu, a kakaowej nie miałam ochoty robić - to nie to samo :) Składniki: 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki cukru + 1-2 łyżeczki op. cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki orzechów włoskich 3 jajka

Anioszek w kuchni
Brownie czereśniowe (Jamie Oliver)... 126

kakao, a moja ma 48% i uważam, że jest o wiele bardziej zjadliwa dla dzieci) 1 szklanka wypestkowanych i pokrojonych na połówki czereśni 200g drobnego cukru 55g kakao 75g maki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę 20/20cm, wyłożona papierem do pieczenia. Wyłóż masło i czekoladę do sporej miski i stop ostrożnie(...)mikrofali. Wmieszaj do masy czereśnie. W osobnej misce wymieszaj cukier, kakao, makę i proszek do pieczenia. Przesyp do masy czekoladowej i wymieszaj. Roztrzep jajka w miseczce i wmieszaj do ciasta. Przelej do przygotowanej blaszki i piecz 15-20 minut - środek powinien być jeszcze nieco lepki. Zostaw do ostudzenia w blaszce i krój na porcje

Lejdi of the house
ROZMARYNOWE FOCACCIE Z PIECZONĄ ŚLIWKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEREM 172

makaronowych zapiekanek czy też inspirowanej Francją zupy serowej. Będzie również świetnym pomysłem jako składnik koreczków na imprezowy stół! Ja jednak stawiam na wypieki! Było pysznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 230 g * drożdże świeże – 20 g * masło min. 82% – 50 g * mleko – 125 ml * cukier – 10 g * jajko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * Ser Królewski Sierpc(...)sól, pieprz, czaruszka * masło * jajko do posmarowania + czarnuszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy pokrojoną w piórka cebulkę . Ser trzemy na grubych oczkach. Śliwki kroimy na ćwiartki. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy

Ostra na Słodko
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 172

szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 60 g. margaryny 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Składniki na kruszonkę: 40 g. margaryny 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki Dodatkowo: 3 średnie łodygi rabarbaru 350 g. truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej Rabarbar i truskawki pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać cukier i bułkę tartą. Wymieszać(...)wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać jajka, sól i margarynę. Wymieszać, na koniec dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części, z każdej części uformować wałek. Wałeczki pokroić nożem na części, z każdej części zrobić placek

Agusiowe smakołyki
Drożdżowe krążki do piwa – przekąska imprezowa 158

wręcz z sosem czosnkowym czy innym, a także wszelkimi pastami czy hummusem. Doskonale komponują się z piwem. Przepis jest bazą, ale krążki świetnie smakują z dodatkiem granulowanego czosnku, kminku, maku czy czarnuszki. Najlepsza przekąska imprezowa ever Tak przypadły do gustu, na nieformalnej imprezie integracyjnej u męża, że koledzy pytali się, gdzie je można kupić. A odpowiedź jest prosta.. nigdzie(...)zrobić je samemu. Zawsze wychodzą. Można je smażyć w głębszym tłuszczu, lub bardziej podprażać na patelni z niewielkim dodatkiem oleju lub bez niego. Sposób smażenia wpływa też na konsystencję ciasta. Jeśli podprażymy je jedynie, to będą dość sztywne i cienkie. Jeśli usmażymy w głębszym tłuszczu, to ładnie nam napęcznieją i zezłocą się. Będą też miększe i bardziej mięsiste. Jeśli lubicie

Mieszam w Garnku