serem i aromatycznym szpinakiem z dodatkiem prawdziwego masła z czosnkiem. Całość wyszła fenomenalnie, a bułeczki nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie wyglądały! Było pysznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 20 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ser żółty – 300 g * szpinak(...)sól, pieprz gałka muszkatołowa, czarnuszka * masło * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę
Ostra na SłodkoAlkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce- dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym, ale nie przesłodzonym. Polewa na bazie extraciemnego kakao sprawia, że ciasto smakuje jak alkoholowa pralina- polecam! Składniki na biszkopt: 4 jaja 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki letniej wody Białka ubijamy(...)wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na biszkopt makowo- kokosowy: 6 białek 210 g cukru 100 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut
Domowe ciastapodałam na talerzu Porcelana Bogucice "Filona" 250g miękkiej margaryny lub masła 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 jajka 150ml śmietany 18% 2 1/3 szkl maki pszennej 1,5 szkl jagód łyżka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Margarynę utrzeć z cukrami(...)mieszając. Dodać śmietanę, wymieszać. Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej. 1/4 masy wylać na spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód. Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asikształcie choinek . Ciastka w połączeniu z lukrem są bardzo dobre ponieważ same ciastka nie są zbyt słodkie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 11 choinek 600 g maki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g masła o temperaturze pokojowej 60 g kakao ciemnego 100 g cukru pudru 130 g miodu płynnego 3 jajka 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)mniejsze kawałki . Masło z cukrem miksuję na puszystą masę . Następnie dodaję do masy jajka , cukier waniliowy i dalej miksuję aby składniki się połączyły ( może się zdarzyć że masa na ciasto będzie podobnie wyglądała jakby się lekko zważyła ale po dodaniu mąki będzie dobrze :) Teraz dodaję miód i jeszcze przez chwilę miksuję . Ciasto w misce na chwilę odstawiam aby przygotować mąkę
Uwaga Babcia Gotujeukrywam, że miałam trochę obaw... Mamy takie czasy, że ciasta wyrabiają za nas roboty i sama z tej opcji korzystam, bo szybciej, pewniej, czyściej. A teraz daj ciasto do wyrabiania dzieciom i miej nadzieję, że połowa składników nie skończy na podłodze ;) Moje obawy okazały się bezpodstawne. Każda z czterech grup dała radę wyśmienicie, największa radocha była, kiedy(...)robiliśmy rogalików drożdżowych. Ale te kruche, różnych kształtów i wielkości naprawdę dały radę. To rogaliki takie "na raz" :) Ale jeśli szukacie bardziej konkretnych, to zobaczcie również drożdzowe z makiem i kruszonką , rogaliki drożdżowe z powidłami lub te najbardziej popularne, ale też i najbardziej pracochłonne, ROGALE MARCIŃSKIE! Składniki: 280 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 200 g masła, zimnego
bistro mamakostek. To był obowiązkowy deser. Aż dziwne ,że jeszcze ich nie ma na blogu! A zatem zapraszam dziś! Składniki na biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Składniki na polewę; 250 g masła lub margaryny ok pół szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao Skworcu 1 łyżka olejku waniliowego(...)rozpuszczenia. Dodajemy żółtka, ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie łyżką mieszamy do połączenia składników. Foremkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem. Wylewamy ciasto, równamy i wkładamy do pieca. Pieczemy około 30 min w temp. 170C. Kiedy biszkopt ostygnie kroimy go w kostkę, wielkość zależy od naszych upodobań. Polewa; Do garnuszka wkładamy masło
Radość kipiąca uśmiechem.żytniej razowej typ 2000 250 g maki pszennej typ 650 400 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 duże garście pestek dyni Ponad to: olej w spray'u lub łyżka oleju do wysmarowania blaszki 1 łyżka bułki tartej Wszystkie mąki wymieszać z solą. Do mąki dodać zakwas i ciepłą wodę. Wyrobić jednolite ciasto. Robotem planetarnym zajmuje
Krylowa Kuchniałyżka mleka 1 łyżka sezamu lub maku do posypania Instrukcja Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami. Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj cukier i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk
Przepisy na widelcuOMINĄĆ) 150 ML MLEKA 125 G MAKI PSZENNEJ 1 ŁYŻECZKA SODY OLEJ DO SMAŻENIA SOL PIEPRZ KAJEŃSKI LUB CZARNY OPCJONALNIE POKROJONY W KOSTKĘ I USMAŻONY BOCZEK ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: BÓB WYŁUSKAĆ I UGOTOWAĆ W OSOLONEJ WODZIE PRZEZ 3 MINUTY. UGOTOWANY OBRAĆ ZE SKÓREK. Z MĄKI, JAJKA I MLEKA ZAROBIĆ CIASTO NA PLACKI DODAĆ SODĘ I SZCZYPTĘ SOLI
Pani M - kuchnia smakowitałupiny (nasiennej) babki jajowatej*, 10g maku (ok. 2 łyżek) 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli. *polecam wybierać jasną łupinę, niektóre mają niezbyt apetyczny ciemny kolor. Wykonanie: Jajka lekko ubijam, dodaję jogurt. Mieszam dokładnie. Dodaję sypkie składniki. Dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste. Z ciasta formuję 8 kulek
Saganekłyżka soli, 5 łyżek oleju, jajko, trochę maku lub sezamu do posypania. Na początku robimy zaczyn z rozkruszonych drożdży, cukru, wody i kilku łyżek mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Potem dodajemy przesianą mąkę i sól, mieszamy łyżką lub mikserem z hakami. Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto-dodając olej- na jednolitą masę. Wyrobione ciasto
chleba naszegominut do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozwałkować na placek i wycinać szklanką kółka takie jak na pierogi. 5.Kółka nadziewać masą makową i sklejać na wysokości 3/4 placuszka ,mocno ściskając dół ,układać w formie koła w tortownicy o średnicy 26 cm.Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach. Masa makowa --- dzień wcześniej mak sparzyć wrzątkiem.Utrzeć lub zmielić trzykrotnie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidrobnego cukru do wypieków 180g maki 60g mielonych migdałów Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę - silikonowa może zostać 'goła', inne dobrze jest wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia. W dużej misce wymieszaj makę i cukier. Dodaj masło/margarynę i rozetrzyj palcami, aż mieszanka będzie przypominała bułkę tarta. Wsyp migdały i zagnieć ciasto. Wyklej ciastem przygotowana foremkę i piecz przez
Lejdi of the housełyżki siemienia lnianego pół szklanki maki pełnoziarnistej 2 jajka pół szklanki oleju łyżeczka esencji waniliowej pół szklanki cukru pudru łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Płatki owsiane, siemię lniane, mąkę, cukier puder. Następnie dodajemy masło, olej jajka, cynamon i esencję waniliową i wszystko razem ugniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą wykładamy równomiernie do natłuszczonej
wysmienitylane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby
Miód i pieprz