łyżka soli, 5 łyżek oleju, jajko, trochę maku lub sezamu do posypania. Na początku robimy zaczyn z rozkruszonych drożdży, cukru, wody i kilku łyżek mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Potem dodajemy przesianą mąkę i sól, mieszamy łyżką lub mikserem z hakami. Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto-dodając olej- na jednolitą masę. Wyrobione ciasto
chleba naszegominut do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozwałkować na placek i wycinać szklanką kółka takie jak na pierogi. 5.Kółka nadziewać masą makową i sklejać na wysokości 3/4 placuszka ,mocno ściskając dół ,układać w formie koła w tortownicy o średnicy 26 cm.Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach. Masa makowa --- dzień wcześniej mak sparzyć wrzątkiem.Utrzeć lub zmielić trzykrotnie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidrobnego cukru do wypieków 180g maki 60g mielonych migdałów Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę - silikonowa może zostać 'goła', inne dobrze jest wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia. W dużej misce wymieszaj makę i cukier. Dodaj masło/margarynę i rozetrzyj palcami, aż mieszanka będzie przypominała bułkę tarta. Wsyp migdały i zagnieć ciasto. Wyklej ciastem przygotowana foremkę i piecz przez
Lejdi of the housełyżki siemienia lnianego pół szklanki maki pełnoziarnistej 2 jajka pół szklanki oleju łyżeczka esencji waniliowej pół szklanki cukru pudru łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Płatki owsiane, siemię lniane, mąkę, cukier puder. Następnie dodajemy masło, olej jajka, cynamon i esencję waniliową i wszystko razem ugniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą wykładamy równomiernie do natłuszczonej
wysmienitylane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby
Miód i pieprzlane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby
Miód i pieprzotrębów pszennych i owsianych 4 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia Ponadto: sos pomidorowy (2 łyżki koncentratu, łyżka wody, łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz) 6 plasterków szynki mozzarella (light) kilka pieczarek Przygotowanie Składniki na pizzerinki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na sześć kulek, układamy na blaszce
e-PrzepisyKulinarneskładników i zagnieść ciasto. 2. Z ciasta robimy wałeczek, lekko go spłaszczamy i na wierzchu robimy rowki widelcem, następnie kroimy na ciasteczka i układamy na foremkach wyłożonych pergaminem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 15 minut. Ciasteczka są najsmaczniejsze kiedy są lekko rumiane, nie brązowe!. Do ciasteczek można dodać mak lub kokos. Zainspirowana przepisem Emilii z blogu
Apetyczna babeczkaugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa. Następnie połączyć je z mąką, jajkiem i szczyptą soli, wyrobić na elastyczne ciasto.Stolnicę oprószamy mąka. Z ciasta robimy wałeczek, następnie dzielimy go na części
Krakowskie smaki Anisoczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie sie tu sprawdza. Skladniki na 4 male naczynka-4 porcje 100g maki 50 g cukru 50 g masla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podrzucę przepis na szybkie, wręcz ekspresowe ciastka z musli, które można zrobić nawet jak się ma...gorączkę jak ja. Super do kawy i do podgryzania, w domu lub na wynos. Mają zwartą strukturę, nie kruszą się. Składniki -125 g miękkiego masła -150 g cukru -1 jajko -pół łyżeczki aromatu waniliowego -175 g maki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta
Z Kuchni Do KuchniWykonanie: Z cukru, drożdży, 3 łyżek maki i połowy ciepłej wody przygotowujemy zaczyn. Miseczkę z zaczynem przykrywamy i odstawiamy do wyrastania. Pozostałą część mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i paprykę, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na blat i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem
Kulinarne przygody Gatityokrągły bochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak miodu w pieczywie można zaszaleć z 3 łyżeczkami 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1/2 łyżeczki soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 1 cukinia
Grunt to przepis!dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 2 szklanki maki pszennej 4 łyżki oleju 4 łyżki dżemu
Blondynka Gotuje125g margaryny 1 jajko 400g maki 120g cukru pudru 30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe) Make, cuker puder i proszek do pieczenia mieszamy razem Dodajemy na to margaryne i siekamy ja Wbijamy jajko i wszystko razem rozrabiamy Wlewamy miod i znow ugnatamy Jak juz ciasto jest rozrobione wkladamy do lodowki
Klaudynkowa kuchnia