ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:412/571)

Bułeczki śniadaniowe z szynką. 175

można dodać starty ser.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji, każdą formujemy w kulkę, wałkujemy na placuszek, nakładamy porcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.  DODATKOWO: jajko do smarowania sezam, mak, czarnuszka do posypania      Piekarnik nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Ciastka z maszynki 153

ciastek. Źródło przepisu /margarytka.blogspot.com   Składniki 3 szklanki maki pszennej 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki oleju Mąkę przesiać do miski , dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka,olej i masło pokrojone w kosteczkę. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Zawinąć w folię

O kuchni z uczuciem
moja ulubiona francuska bagietka -pycha 129

Składniki 500g maki 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posmarowaną

w mojej kuchni
mleczne bułeczki - idealne na śniadanie 1368

godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję bułeczki (w razie potrzeby podsypuję niewielką ilością mąki). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed pieczeniem bułeczki smaruję jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypuję makiem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
CHLEB ŻURAWINOWY 71

SKŁADNIKI :  450 g maki pszennej typu 650 250 ml ciepłej wody 100 ml zakwasu chlebowego  1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 10 g świeżych drożdży 50 g suszonej żurawiny  HELIO(...)PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki umieszczamy w misce, drożdże mieszamy w wodzie i wlewamy. Wyrabiamy ciasto aż składniki się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypana mąką stolnicę i zagniatamy ponownie. Formujemy z niego wałek i przekładamy do formy, u mnie koszyczek ale może to być forma keksowa

Kulinarne Fantazje Marioli
Kajzerki 114

sztuk)   750 g maki pszennej 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 14 g suchych drożdży 3/4 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 jajko 2 łyżki oliwy     Przygotowanie:   Mąkę wymieszać z drożdżami, solą oraz cukrem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć

Nastoletnie Wypiekanie
Kluseczki z bryndzą - haluszki 121

mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 30 dag boczku wędzonego 1 cebula olej  20-30 dag. bryndzy WYKONANIE Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i sól- mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste. W garnku zagotowujemy wodę

W kuchennym oknie Ewy
Rogale maślane 107

podwoić ,a nawet potroić swoją wielkość. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagnieść i podzielić go na 9 równych części. Każdą  część rozwałkować tak jak na zdjęciu i zwijać rogala, naciągając dolną część. Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać aż wyrosną. Każdy posmarować mlekiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Ciasto z dżemem wiśniowym, kremem mascarpone i galaretką 165

Smaczne, kolorowe ciasto - słodycz kremu z mascarpone przełamana została wiśniowym dżemem, a całość uwieńczona galaretką :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: (rzucany) 5 jajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku Masa: 250 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru(...)szkl wrzątku. Odstawić do wystudzenia. 2. Biszkopt: Białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 30-35 min w 180*C. Po tym czasie wyjąć, upuścić blachę z wysokości ok 50 cm na podłogę, po czym wstawić

Kto ugości moich gości?
Pierniczki 195

nadal pierniczymy:) Składniki; 3 szklanki maki, 1/2 szklanki miodu, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, 2 jajka, 1/2 kostki masła, Po przyprawy zapraszam do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze

Anioły w kuchni
Domowe bułki do hamburgerów 158

drożdży 1 jajko 2,5- 3 szklanki maki pszennej Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam do posypania Wykonanie: W misce mieszamy wodę, mleko, masło i cukier. Dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko, sól i 2,5 szklanki mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki nie tylko na Wielkanoc 267

wody 1 szklanka cukru 3 lyzki mleka 2 szklanki maki 2 lyzki proszku do pieczenia 3 jajka do nadziania nutella lub konfitura wykonanie W rondelku roztapiamy maslo z woda, mlekiem i cukrem. Po wystudzeniu dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz zoltka. Wszystko dokladnie mieszamy. Na koncu dodajemy do ciasta bialka ubiete na piane i delikatnie laczymy. Foremeczki

Przysmaki Karolki
Bułki do hamburgerów 70

hamburgerów domowej roboty, nie sięgnie już po te ze sklepu, bo różnica jest kolosalna! Przepis jest na sporą ilość, bo na 16 dużych bułek, ale oczywiście można zmniejszyć ilość ciasta o połowę. Jeśli jednak upieczecie z całej porcji, to zapewniam, że się nie zmarnują! Drugiego dnia po upieczeniu są równie dobre, jak pierwszego, a przepis jest bardzo prosty, wypróbujcie! Print(...)hamburgerów, najlepsze! Course Bułki Cuisine Polska Keyword mąka pszenna Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 45 minutes Servings 16 Author Anna Ingredients 720 g maki pszennej 8 g soli 20 g cukru 60 g mleka w proszku 24 g świeżych drożdży 320 ml wody 55 g miękkiego masła 2 średnie jajka Dodatkowo 1 jajko + 1 łyżka

SprawdzonaKuchnia.pl
Kryzysowe ciasteczka z kawałkami czekolady 120

też są pomysłem na przekąskę dodającą energii i osładzającą ten trudny czas. Nie trzeba mieć robota kuchennego czy specjalnych foremek – i tak się udadzą! Ciastka przygotowałam z mieszanki maki jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! Jeśli chodzi o czekoladę – zutylizowałam tutaj zalegającego w szafce mikołaja ze świąt, ale każda czekolada się(...)pełnoziarnistej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju ok 0,5 szkl wody 100g czekolady Jak zrobić kryzysowe ciasteczka z kawałkami czekolady: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Potem siekamy drobno czekoladę i wtłaczamy ja do ciasta ugniatając. Następnie

Dorota Smakuje
Kawowy tort bezowy z granatem 153

Każdy zachwyca się tortami pavlowa, ja jednak dzisiaj trochę cieniej i mniej słodko ale bardzo pysznie i naprawdę bezowo. Taki tort z pewnością Was zachwyci. 

Niezły Młynek