ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:413/571)

Bułeczki śniadaniowe z szynką. 172

można dodać starty ser.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji, każdą formujemy w kulkę, wałkujemy na placuszek, nakładamy porcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.  DODATKOWO: jajko do smarowania sezam, mak, czarnuszka do posypania      Piekarnik nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Ciastka z maszynki 151

ciastek. Źródło przepisu /margarytka.blogspot.com   Składniki 3 szklanki maki pszennej 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki oleju Mąkę przesiać do miski , dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka,olej i masło pokrojone w kosteczkę. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Zawinąć w folię

O kuchni z uczuciem
moja ulubiona francuska bagietka -pycha 128

Składniki 500g maki 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posmarowaną

w mojej kuchni
mleczne bułeczki - idealne na śniadanie 1364

godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję bułeczki (w razie potrzeby podsypuję niewielką ilością mąki). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed pieczeniem bułeczki smaruję jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypuję makiem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
CHLEB ŻURAWINOWY 67

SKŁADNIKI :  450 g maki pszennej typu 650 250 ml ciepłej wody 100 ml zakwasu chlebowego  1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 10 g świeżych drożdży 50 g suszonej żurawiny  HELIO(...)PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki umieszczamy w misce, drożdże mieszamy w wodzie i wlewamy. Wyrabiamy ciasto aż składniki się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypana mąką stolnicę i zagniatamy ponownie. Formujemy z niego wałek i przekładamy do formy, u mnie koszyczek ale może to być forma keksowa

Kulinarne Fantazje Marioli
Kajzerki 110

sztuk)   750 g maki pszennej 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 14 g suchych drożdży 3/4 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 jajko 2 łyżki oliwy     Przygotowanie:   Mąkę wymieszać z drożdżami, solą oraz cukrem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć

Nastoletnie Wypiekanie
Kluseczki z bryndzą - haluszki 117

mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 30 dag boczku wędzonego 1 cebula olej  20-30 dag. bryndzy WYKONANIE Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i sól- mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste. W garnku zagotowujemy wodę

W kuchennym oknie Ewy
Rogale maślane 102

podwoić ,a nawet potroić swoją wielkość. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagnieść i podzielić go na 9 równych części. Każdą  część rozwałkować tak jak na zdjęciu i zwijać rogala, naciągając dolną część. Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać aż wyrosną. Każdy posmarować mlekiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Ciasto z dżemem wiśniowym, kremem mascarpone i galaretką 161

Smaczne, kolorowe ciasto - słodycz kremu z mascarpone przełamana została wiśniowym dżemem, a całość uwieńczona galaretką :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: (rzucany) 5 jajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku Masa: 250 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru(...)szkl wrzątku. Odstawić do wystudzenia. 2. Biszkopt: Białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 30-35 min w 180*C. Po tym czasie wyjąć, upuścić blachę z wysokości ok 50 cm na podłogę, po czym wstawić

Kto ugości moich gości?
Pierniczki 193

nadal pierniczymy:) Składniki; 3 szklanki maki, 1/2 szklanki miodu, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, 2 jajka, 1/2 kostki masła, Po przyprawy zapraszam do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze

Anioły w kuchni
Domowe bułki do hamburgerów 156

drożdży 1 jajko 2,5- 3 szklanki maki pszennej Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam do posypania Wykonanie: W misce mieszamy wodę, mleko, masło i cukier. Dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko, sól i 2,5 szklanki mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki nie tylko na Wielkanoc 262

wody 1 szklanka cukru 3 lyzki mleka 2 szklanki maki 2 lyzki proszku do pieczenia 3 jajka do nadziania nutella lub konfitura wykonanie W rondelku roztapiamy maslo z woda, mlekiem i cukrem. Po wystudzeniu dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz zoltka. Wszystko dokladnie mieszamy. Na koncu dodajemy do ciasta bialka ubiete na piane i delikatnie laczymy. Foremeczki

Przysmaki Karolki
Bułki do hamburgerów 67

hamburgerów domowej roboty, nie sięgnie już po te ze sklepu, bo różnica jest kolosalna! Przepis jest na sporą ilość, bo na 16 dużych bułek, ale oczywiście można zmniejszyć ilość ciasta o połowę. Jeśli jednak upieczecie z całej porcji, to zapewniam, że się nie zmarnują! Drugiego dnia po upieczeniu są równie dobre, jak pierwszego, a przepis jest bardzo prosty, wypróbujcie! Print(...)hamburgerów, najlepsze! Course Bułki Cuisine Polska Keyword mąka pszenna Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 45 minutes Servings 16 Author Anna Ingredients 720 g maki pszennej 8 g soli 20 g cukru 60 g mleka w proszku 24 g świeżych drożdży 320 ml wody 55 g miękkiego masła 2 średnie jajka Dodatkowo 1 jajko + 1 łyżka

SprawdzonaKuchnia.pl
Kryzysowe ciasteczka z kawałkami czekolady 103

też są pomysłem na przekąskę dodającą energii i osładzającą ten trudny czas. Nie trzeba mieć robota kuchennego czy specjalnych foremek – i tak się udadzą! Ciastka przygotowałam z mieszanki maki jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! Jeśli chodzi o czekoladę – zutylizowałam tutaj zalegającego w szafce mikołaja ze świąt, ale każda czekolada się(...)pełnoziarnistej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju ok 0,5 szkl wody 100g czekolady Jak zrobić kryzysowe ciasteczka z kawałkami czekolady: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Potem siekamy drobno czekoladę i wtłaczamy ja do ciasta ugniatając. Następnie

Dorota Smakuje
Kawowy tort bezowy z granatem 148

Każdy zachwyca się tortami pavlowa, ja jednak dzisiaj trochę cieniej i mniej słodko ale bardzo pysznie i naprawdę bezowo. Taki tort z pewnością Was zachwyci. 

Niezły Młynek
Babka z kokosem 129

bardzo puszysta, z posmakiem kokosa, przepyszna. Składniki: 1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego szklanka oleju 5 jajek 1,5 szklanki maki pszennej tortowej 0,5 szklanki maki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki wiórków kokosowych szklanka mleka skórka otarta z niewoskowanej cytryny lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżeczki soku pomarańczowego posypka cukrowa Sposób przygotowania(...)minut w temperaturze 160 stopni C. Cukier puder utrzeć z sokiem do uzyskania gęstej, lekko płynnej konsystencji (w razie potrzeby dodać więcej soku). Udekorować wierzch ciasta i posypać ulubioną posypką cukrową. Babkę można także udekorować polewą przygotowaną z 100g białej czekolady rozpuszczonej na parze z 2 łyżkami śmietany kremówki i obsypać posypka cukrową

Pyry na Gaz
KREM OREO 192

mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na mniejsze kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto

Słodki Pomysł
ancymonek 148

Ciasto jest bardzo podzielne i dobrze się kroi. Doskonale sprawdzi się także w formie tortu. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru paczka cynamonu (30 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem cappuccino: 4 żółtka  opakowanie budyniu waniliowego 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej(...)Jeśli są za mało słodkie to można odrobinę posłodzić. Ugotowane gruszki wystudzić i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wymieszać z musem gruszkowym.  Blaty ciasta nasączyć wódka. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na blat ciasta. Przykryć musem gruszkowym i odstawić do lodówki na 15 minut do stężenia. Następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada makowa idealna na Wielkanoc, jak i do codziennej kawy lub herbaty 190

stół, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Ze względu na brak czasu makowiec przełożony jest gotową masą makową. Ale oczywiście jeśli wolicie możecie wykorzystać swój przepis na mak. Życzę smacznego. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże rolady makowe. Polana delikatnym lukrem... rozpływa się w ustach Składniki: 3 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych) 25 g świeżych drożdży(...)roboty Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce

Słodkie okruszki
Chleb pszenno – żytni z ziarnami 55

Szybki chleb z mąk mieszanych, żytniej i pszennej odrobiny otrąb żytnich, ziaren sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni. Przepis nie jest skomplikowany w wykonaniu, w zasadzie wystarczy wymieszać ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Chleb po upieczeniu jest wilgotny, sprężysty z chrupiącą skórką. Domowe pieczywo długo pozostaje świeże, a dzięki nasionkom, które dodałam, jest również bardzo zdrowy! Chleb smakuje ze wszystkimi(...)żytnia Prep Time 15 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 500 ml wody 260 g mąki pszennej 260 g maki żytniej typ 720 1/2 szklanki otrąb żytnich 1 łyżka pestek dyni mogą być prażone 3 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka soli morskiej 2 łyżki sezamu 4 g suchych drożdży Instructions

SprawdzonaKuchnia.pl
Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych 126

Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych to bardzo zdrowa wersja popularnego przysmaku z fastfoodu. Nuggetsy z kurczaka to małe kawałki piersi z kurczaka pieczone albo smażone

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 64

jajka 200 g maki pszennej 50 g maki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonej żurawiny 50 g twardego sera koziego szczypta soli Wykonanie Dyniowe purée roztrzepujemy widelcem z oliwą, ricottą i jajkami. Dodajemy mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia, doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy suszoną żurawinę i pokrojony w drobną kostkę twardy

Tajemnice Smaku
Maślane ciasteczka z kawałkami czekolady 162

Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżka maki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki masła - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka miodu - 100 g posiekanej czekolady deserowej Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie formujemy z ciasta małe kulki, spłaszczamy je delikatnie. Pieczemy 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Pszenne bułeczki 94

godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto, odgazować, podzielić na 10 części, a z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej matą do pieczenia i odstawić na ok 20-30 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Wstawić na ok 20 minut do piekarnika

KUCHNIA POLSKA
Orkiszowe muffinki makowo – kajmakowe 103

misce wymieszaj: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, mak oraz cynamon. W rondelku rozpuść miód z olejem kokosowym, odstaw do ostygnięcia. Do rondelka dodaj jogurt, mleko oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Masę dokładnie wymieszaj aż do połączenia składników. Do silikonowych foremek wyłóż po łyżce ciasta, tak aby przykryła dno foremki. Następnie do każdej z nich

365 dni dookoła kuchni
Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski 109

szybkie i mega pyszne .  Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej 130 gram cukru pudru 100 gram roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy

Życie zaczyna się w kuchni
ANANASOWA TARTA – szybki i prosty deser! 177

Zawsze staram się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim

Via Gusto
Bułeczki z cukinią i kiełbasą 175

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli zaczyn: 4 dkg drożdży + 1/2 łyżki cukru + 2 łyżki maki

czarrna od kuchni
Chleb Tandir (tandoori) - Azerbejdżan 135

wody  do posypania chleba: szczypta czarnuszki (albo maku lub sezamu)  W małej miseczce wymieszać letnią wodę z drożdżami, aż drożdże dobrze się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę z drożdżami, ciągle mieszając. Wyrobić mikserem z hakiem chlebowym - ok. 5-7 minut, lub tradycyjnie zagnieć ciasto ręcznie - ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie

Przepisy na domowy ser i chleb
Idealna masa makowa, pełna bakalii, na Boże Narodzenie 137

rozpuścić masło, miód i cukier. Dodać do zmielonego maku wraz z bakaliami. Dokładnie wymieszać. Masę można przechowywać w lodówce (bez białek) do 5 dni lub mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego

CookYourself
Jabłecznik 147

wychodzi myślę równie dobry. Produkty: - 1/2 kg maki - 1 szkl. cukru - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/2 opakowania proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 2 kg jabłek Przygotowanie: Mąkę, cukier, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy razem i wszystko zagniatamy aż do uzyskania ciasta. Później całość dzielę na dwie równe części i robię

Tanio smacznie i prosto
Strucla makowa z rodzynkami 124

Ta strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku. Bo

Ewa w kuchni
Drożdżowe bułeczki 141

ciasto stanie się gładkie  4. Przełóż ciasto do miski i przykryj, wstaw do lodówki. Powinno tam stać całą noc. ( lub cały dzień ) 5.Wyciągnij z lodówki i wygnieć ręką. Podziel na 10 bułeczek. Połóż na posmarowanej olejem blasze i z wierzchu posmaruj rozkóconym jajkiem. Bułeczki można też posypać makiem lub sezamem.  6.Zostaw na 20 min do wyrośnięcia

Darcia w kuchni
Gruszki pod kruszonka 161

Owoce pod kruszonką to dla nas najłatwiejszy deser.  W sezonie na gruszki będą gruszki pod kruszonką:)  Smak zniewala... Składniki; 1/2 szklanki płatków owsianych, 1

Anioły w kuchni
zakochane naleśniki 102

Składniki dla 2 osób: 1 jajko 150 g maki pszennej 200 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralne łyżka cukru szczypta soli łyżka oleju powidła śliwkowe brzoskwinie z puszki cukier puder olej do smażenia Jajko zmiksować z mlekiem  i wodą mineralną. Dodać mąkę, cukier, sól i olej. Zmiksować na gładkie ciasto. Usmażyć cienkie naleśniki. Połowę z nich posmarować powidłami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Knedle z jagodami i różą 154

ilości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy od użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy do smaku. Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać jagód. Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego

Pyry na Gaz
Placuszki marchewkowe na Walentynki 104

Nazywam je często "placuszkami dla misia", ze względu na dużą ilość miodu, orzechów :) Składniki na placki: 20 dag marchewki 5 dag orzechów włoskich 5 dag maki

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z buraków 142

burgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 2 i 3/4 szklanki) 1 łyżeczka

Powiedz dietom nie
Chleb z miodem i płatkami owsianymi 95

ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, piec na blaszce, lub tak jak ja przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub jakiejś innej foremki. Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać płatkami ( ja posypałam makiem) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo

Na słodko lub wytrawnie
Tort mocno czekoladowy 273

lśniącej piany dodajemy żółtka i miksujemy. Obie maki i kakao przesiewamy ze sobą i w niewielkich ilościach dodajemy do masy, lekko mieszając.  Całość przelewamy do średniej tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 25-30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko uderzamy o blat

Słodkie Przyjemności
Chleb pszenny bez wyrabiania 165

maki pszennej 2 lyzki zakwasu zytniego 50 g maki zytniej(u mnie razowa) 2 g swiezych drozdzy 300 ml wody 1,5 lyzeczki soli 2 lyzeczki kuminu rzymskiego( nie dawalam) Wieczorem wszystkie skladniki wymieszac w misce  lyzka tylko do polaczenia skladnikow.Miske przykryc folia spozywcza i pozostawic na cala noc.Rano wyrzucic ciasto na sciereczke mocno wysypana maka.Jest to konieczne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chałka makowa i co o maku warto wiedzieć 105

maki ( typ 550)+do podsypania 1 plaska lyzeczka soli 1 zoltko 175 ml cieplego mleka 1 1/2 lyzki drobnego cukru 1 czubata lyzeczka suchych drozdzy 5 lyzek maku 2 lyzki oleju Do posmarowania:1 zoltko+1 lyzka mleka(...)Make z sola przesiac do misy robota.Wymieszac z drozdzami i cukrem.Dodac mleko z olejem i zagniesc ciasto.Dodac make i wyrabiac okolo 10 minut,az stanie sie gladkie i elastyczne.Uformowac ciasto w kule ,przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.Okolo 1 godziny. Wylozyc ciasto na lekko omaczony blat i powtornie zagniesc.Nastepnie podzielic na trzy czesci.Z kazdej uformowac walek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z cebulką 129

blaszek.    W blaszkach ciasto dociskamy do brzegów, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Wyrośnięte bochenki nacinamy w kilku miejscach bardzo ostrym nożem i wstawiamy do pieca 180 st. C z termoobiegiem na 40 minut na niższym poziomie pieca.    Kiedy chleb jest w piecu przygotowujemy krochmal z maki ziemniaczanej o konsystencji rzadkiego kisielu. Po 40 minutach

Maminek kulinarny
Knedle jak u mamy 159

ziemniaków 25 dag twarogu 35 dag maki pszennej 2 jajka 40 dag śliwek 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto

Salonik smaków
Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami 177

się, że nie dodałam cukru....no i musiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam  tutaj. ,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego 1 jajko 350 g maki pszennej 150 g cukru  1,5 łyżeczki

Moje domowe kucharzenie
Buleczki z Hotelu Parker House w Bostonie czyli Weekendowa Piekarnia # 48 97

lyzka cukru 1 lyzeczka soli 1 jajko 280g maki pszennej wykonanie: Drozdze rozpuszczamy w polowie mleka i odstawiamy na 5 minut. Reszte mleka mieszamy z 30g masla, jajkiem i cukrem. Make mieszamy ze sola, dodajemy do niej rozpuszczone drozdze i reszte skladnikow. Zagniatamy do chwili jak powstanie gladkie i elastyczne ciasto. Wkladamy do miski wysmarowanej maslem i odstawiamy

Przysmaki Karolki