bardzo puszysta, z posmakiem kokosa, przepyszna. Składniki: 1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego szklanka oleju 5 jajek 1,5 szklanki maki pszennej tortowej 0,5 szklanki maki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki wiórków kokosowych szklanka mleka skórka otarta z niewoskowanej cytryny lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżeczki soku pomarańczowego posypka cukrowa Sposób przygotowania(...)minut w temperaturze 160 stopni C. Cukier puder utrzeć z sokiem do uzyskania gęstej, lekko płynnej konsystencji (w razie potrzeby dodać więcej soku). Udekorować wierzch ciasta i posypać ulubioną posypką cukrową. Babkę można także udekorować polewą przygotowaną z 100g białej czekolady rozpuszczonej na parze z 2 łyżkami śmietany kremówki i obsypać posypka cukrową
Pyry na Gazmak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na mniejsze kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto
Słodki PomysłCiasto jest bardzo podzielne i dobrze się kroi. Doskonale sprawdzi się także w formie tortu. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru paczka cynamonu (30 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem cappuccino: 4 żółtka opakowanie budyniu waniliowego 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej(...)Jeśli są za mało słodkie to można odrobinę posłodzić. Ugotowane gruszki wystudzić i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wymieszać z musem gruszkowym. Blaty ciasta nasączyć wódka. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na blat ciasta. Przykryć musem gruszkowym i odstawić do lodówki na 15 minut do stężenia. Następnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastół, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Ze względu na brak czasu makowiec przełożony jest gotową masą makową. Ale oczywiście jeśli wolicie możecie wykorzystać swój przepis na mak. Życzę smacznego. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże rolady makowe. Polana delikatnym lukrem... rozpływa się w ustach Składniki: 3 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych) 25 g świeżych drożdży(...)roboty Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce
Słodkie okruszkiSzybki chleb z mąk mieszanych, żytniej i pszennej odrobiny otrąb żytnich, ziaren sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni. Przepis nie jest skomplikowany w wykonaniu, w zasadzie wystarczy wymieszać ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Chleb po upieczeniu jest wilgotny, sprężysty z chrupiącą skórką. Domowe pieczywo długo pozostaje świeże, a dzięki nasionkom, które dodałam, jest również bardzo zdrowy! Chleb smakuje ze wszystkimi(...)żytnia Prep Time 15 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 500 ml wody 260 g mąki pszennej 260 g maki żytniej typ 720 1/2 szklanki otrąb żytnich 1 łyżka pestek dyni mogą być prażone 3 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka soli morskiej 2 łyżki sezamu 4 g suchych drożdży Instructions
SprawdzonaKuchnia.plNuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych to bardzo zdrowa wersja popularnego przysmaku z fastfoodu. Nuggetsy z kurczaka to małe kawałki piersi z kurczaka pieczone albo smażone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajka 200 g maki pszennej 50 g maki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonej żurawiny 50 g twardego sera koziego szczypta soli Wykonanie Dyniowe purée roztrzepujemy widelcem z oliwą, ricottą i jajkami. Dodajemy mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia, doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy suszoną żurawinę i pokrojony w drobną kostkę twardy
Tajemnice SmakuSkładniki: - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżka maki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki masła - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka miodu - 100 g posiekanej czekolady deserowej Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie formujemy z ciasta małe kulki, spłaszczamy je delikatnie. Pieczemy 20 minut
Zainspirowana w kuchnigodz. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto, odgazować, podzielić na 10 części, a z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej matą do pieczenia i odstawić na ok 20-30 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Wstawić na ok 20 minut do piekarnika
KUCHNIA POLSKAmisce wymieszaj: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, mak oraz cynamon. W rondelku rozpuść miód z olejem kokosowym, odstaw do ostygnięcia. Do rondelka dodaj jogurt, mleko oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Masę dokładnie wymieszaj aż do połączenia składników. Do silikonowych foremek wyłóż po łyżce ciasta, tak aby przykryła dno foremki. Następnie do każdej z nich
365 dni dookoła kuchniszybkie i mega pyszne . Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej 130 gram cukru pudru 100 gram roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy
Życie zaczyna się w kuchniZawsze staram się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim
Via GustoSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli zaczyn: 4 dkg drożdży + 1/2 łyżki cukru + 2 łyżki maki
czarrna od kuchniwody do posypania chleba: szczypta czarnuszki (albo maku lub sezamu) W małej miseczce wymieszać letnią wodę z drożdżami, aż drożdże dobrze się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę z drożdżami, ciągle mieszając. Wyrobić mikserem z hakiem chlebowym - ok. 5-7 minut, lub tradycyjnie zagnieć ciasto ręcznie - ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie
Przepisy na domowy ser i chleb