szybkie i mega pyszne . Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej 130 gram cukru pudru 100 gram roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy
Życie zaczyna się w kuchniZawsze staram się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim
Via GustoSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli zaczyn: 4 dkg drożdży + 1/2 łyżki cukru + 2 łyżki maki
czarrna od kuchniwody do posypania chleba: szczypta czarnuszki (albo maku lub sezamu) W małej miseczce wymieszać letnią wodę z drożdżami, aż drożdże dobrze się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę z drożdżami, ciągle mieszając. Wyrobić mikserem z hakiem chlebowym - ok. 5-7 minut, lub tradycyjnie zagnieć ciasto ręcznie - ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie
Przepisy na domowy ser i chlebrozpuścić masło, miód i cukier. Dodać do zmielonego maku wraz z bakaliami. Dokładnie wymieszać. Masę można przechowywać w lodówce (bez białek) do 5 dni lub mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego
CookYourselfwychodzi myślę równie dobry. Produkty: - 1/2 kg maki - 1 szkl. cukru - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/2 opakowania proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 2 kg jabłek Przygotowanie: Mąkę, cukier, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy razem i wszystko zagniatamy aż do uzyskania ciasta. Później całość dzielę na dwie równe części i robię
Tanio smacznie i prostoTa strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku. Bo
Ewa w kuchniciasto stanie się gładkie 4. Przełóż ciasto do miski i przykryj, wstaw do lodówki. Powinno tam stać całą noc. ( lub cały dzień ) 5.Wyciągnij z lodówki i wygnieć ręką. Podziel na 10 bułeczek. Połóż na posmarowanej olejem blasze i z wierzchu posmaruj rozkóconym jajkiem. Bułeczki można też posypać makiem lub sezamem. 6.Zostaw na 20 min do wyrośnięcia
Darcia w kuchniOwoce pod kruszonką to dla nas najłatwiejszy deser. W sezonie na gruszki będą gruszki pod kruszonką:) Smak zniewala... Składniki; 1/2 szklanki płatków owsianych, 1
Anioły w kuchniSkładniki dla 2 osób: 1 jajko 150 g maki pszennej 200 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralne łyżka cukru szczypta soli łyżka oleju powidła śliwkowe brzoskwinie z puszki cukier puder olej do smażenia Jajko zmiksować z mlekiem i wodą mineralną. Dodać mąkę, cukier, sól i olej. Zmiksować na gładkie ciasto. Usmażyć cienkie naleśniki. Połowę z nich posmarować powidłami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniailości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy od użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy do smaku. Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać jagód. Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego
Pyry na GazNazywam je często "placuszkami dla misia", ze względu na dużą ilość miodu, orzechów :) Składniki na placki: 20 dag marchewki 5 dag orzechów włoskich 5 dag maki
Tradycyjna Kuchniaburgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 2 i 3/4 szklanki) 1 łyżeczka
Powiedz dietom nieciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, piec na blaszce, lub tak jak ja przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub jakiejś innej foremki. Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać płatkami ( ja posypałam makiem) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo
Na słodko lub wytrawnie