łyżki oleju, mak do posypania, jajko do posmarowania' Zaczyn: do wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, wszystko mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minjut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować . Do wyrośnietego zaczynu przesiewamy mąkę, dosypujemy sól, utartą na drobnych oczkach marchew i zagniatamy ciasto, jak jest zbyt suche dolewamy olej
chleba naszegoPyszne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną , chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki Składniki
Kulinarne PrzebojeI pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie jadłam krewetek a teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie
Ola la LCHFreszty upiekłam kilka pysznych ciast, którymi zasłodzę Wam bloga ! Dziś zapraszam na pyszną roladę biszkoptową z nadzieniem serowym i brzoskwiniami. Lekka, nie przesadnie słodka, idealna na upalny dzień. Robi się ja błyskawicznie i smakuje genialnie! Ps. brzoskwinie możecie oczywiście zastąpić innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 100 g * maka pszenna – 100 g * proszek
Ostra na Słodkociasto podziel na części. Rozwałkuj cienko. Wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz i zlep jak pierogi. Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem, możesz też posypać je makiem
kuron.com.plzamieszać. Do miski wsypać obie maki i sól. Zawartość miseczki z drożdżami przelać do miski z mąką i wyrobić. Ja wyrabiałam mikserem z hakami. Gdyby za bardzo się kleiło, można trochę podsypać mąka, ale nie za dużo żeby bułki nie były za twarde. Przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Uformować wałek
Agusiowe smakołykigodzinie fermentacji ciasto wyłożyć na posmarowany olejem blat i mokrymi dłońmi uformować bochenek. Wyrastanie 1 godzina w temp. 28-30oС (podczas wyrastania ma być wilgotno, chleb spryskiwać co 15 minut wodą). Pieczenie 30-40 minut w temp. 250-220oC. Studzić na kratce, można posmarować skórkę chleba "kisielkiem" z maki ziemniaczanej. Smacznego chleba! Zaczyn drożdżowy i zakwaszona zaparka Formowanie
Przepisy na domowy ser i chlebpomiędzy palcami. 4. Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy eklerki w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia ! Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania. 5. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy
Gotowanie...to proste !pasują do różnych ciast. Obecnie dostałam śliwki wiec jak tu z nich nie zrobić czegoś pysznego. Dodatkowo pomyślałam sobie o walorach zdrowotnych i dodałam ulubioną marchewkę i pokombinowałam z syropem klonowym. Wyszło smacznie i bez wyrzutów sumienia co lubię najbardziej, więc nie żałujcie sobie;) Zapraszam... Składniki na dużą tortownicę: 250 g maki pszennej 500 g obranej marchewki
Kubki smakuW święta zawsze odwiedzam rodziców i to oni przygotowują jedzenie - nie mogę się już doczekać kapusty z grochem mojego Taty :) Mama pewnie jak zawsze upiecze dla
Kasia Sarnapomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 8 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka: 800 ml śmietany(...)piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Ostudzić. 3. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki
Na Ciasteczkowych Papierachporcje szklanka maki 2 jajka pół szklanki cukru pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko delikatnie łączymy . Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania
Smakowite Daniamąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy
vegetaniedrożdży 1/2 łyżeczki soli mak, słonecznik, sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od rozpuszczenia suchych drożdży w ciepłej wodzie i odstawieniu na kilka minut. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, a następnie wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeśli będzie zbyt klejące dosypujemy mąki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirobiąc nad formą „namiot” gdyż ciasto jak urośnie to się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską ]. Wstawić
Moje domowe kucharzeniePyszne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną , chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki Składniki
Kulinarne Przebojebiałko, do posypania: sezam, mak, słonecznik, ziarna dyni, siemię lniane (użyłam produktów Kresto). Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż zaczną się pienić. Masło stopić, po czym przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę. Zagnieść lśniące, jednolite ciasto. Uformować z niego około
Z miłości do słodkościprzepisie. Niestety filo bardzo się kruszy i przez to nie do końca sprawdza się w na wycieczce czy pikniku. Mam nadzieję więc, że podejmiecie wysiłek i zrobicie swoje ciasto drożdżowe i zabierzecie borek na Majówkę! Turecki borek - propozycje nadzienia: Borek można nafaszerować w bardzo różny sposób - mięsem, serem, warzywami. Poniżej zostawiam Wam kilka propozycji: mięso mielone z cebulką duszony(...)pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 150 g sera feta 150 g twarogu w kostce półtłustego sól i pieprz opcjonalnie: żółtko, ziarna do posypania, np. czarny lub biały sezam, mak, nasiona kuminu, nasiona chia Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej, aby było ledwo ciepłe. Wsyp do niego drożdże i wymieszaj, żeby się rozpuściły. Jeżeli używasz świeżych drożdży, musisz najpierw zrobić zaczyn
Chilli Czosnek i Oliwapodałam lekką polewę z serka naturalnego z dodatkiem miodu. W omlecie poza fasolą znajdują się tylko jajka, banan i kakao. W tym pysznym słodkim omlecie nie znajdziecie zatem ani maki, ani dodanego cukru. Za całą słodycz odpowiada niepozorny banan oraz cynamon, który wydobywa z potraw naturalną słodycz. SŁODKI OMLET Z CZERWONEJ FASOLI, BEZ CUKRU I MĄKI 150 g fasoli czerwonej(...)Cynamon Odrobina sody Fasolę wypłukać i odcedzić z wody Fasolę jajka i banana zblendować na gładką masę Dodać kakao, cynamon i sodę, wymieszać W razie potrzeby dodać odrobinę wody, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (smażę na teflonowej bez dodatku tłuszczu) Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, aż dół będzie ścięty
HealthyCreationsautorstwa i pomysłu. Składniki na tortownicę 20-23 cm (u mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie(...)mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
moj przepis namaszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na mniejsze kawałki. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości(...)tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć i przed podaniem udekorować kwiatkami. Podawać z kawą lub ulubioną herbatą. Smacznego
Gosia gotujepominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy! Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek (rozmiar L) 150 gr drobnego cukru 115 gr maki pszennej 25 gr kakao 50 gr masła roztopionego i ostudzonego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 st. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo(...)cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Do miski z jajkami przesiać mąkę wymieszaną z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić
moj przepis naKiedyś przeglądałam strony kulinarne i natrafiłam na przepis na ciasto z burakiem cukrowym. Produkt już zapomniany ale jak najbardziej "zjadliwy". Ostatnio w moje ręce wpadło to warzywo więc nie mogłam się powstrzymać i go wykorzystać. Przepis jest lekko zmodyfikowany a pochodzi ze strony Karola Okrasy. A zatem zapraszam! Składniki; 1 większy burak cukrowy ( 35 dag) 4 jajka 4 łyżki(...)łyżeczka z górką proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżeczka z górką sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich Skworcu 2 garstki suszonej żurawiny Skworcu 17 dag maki pszennej 1 łyżka mielonego imbiru Skworcu Przygotowanie; Buraka dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, możemy też upiec w piekarniku. Następnie obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Orzechy posiekać na mniejsze
Radość kipiąca uśmiechem.Na święta zawsze musi być ,,coś" z makiem, czy to makowiec, czy to seromak , czy to proste drożdżówki. Podstawą do tych wypieków jest masa makowa
Kuchnia Łukasza