ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:417/571)

Placuszki Naan z grilla 226

posypać makiem. Składniki: 3 ½ filiżanki mąki 1 ¼ filiżanki letniej wody 1 opakowanie drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać miód. Pozostawić na 10 minut aż zrobią się pieniste. Dodać oliwę, mąkę, sól i kardamon. Całość mieszać do uzyskania konsystencji ciasta. Uformować z ciasta

naRuszcie
Buły i rogale pszenno owsiane z sezamem i makiem 198

sezam i mak do posypania Wykonanie Do podgrzanego , ciepłego mleka wsypujemy jedną całą i jeszcze pół szklanki mąki pszennej dodajemy drożdże i cukier dobrze mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu aż urośnie zaczyn.Około 40 min.Do miski wsypujemy resztę mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn i sól oraz roztopione ciepłe masło i wodę.Wyrabiamy dokładnie i długo , aż ciasto zacznie odchodzić

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ciastka z makiem 241

Drożdżowe ciastka z makiem w sam raz na świąteczny stół. 500 g mąki 250 g margaryny 5 dag drożdży 3 duże łyżki cukru pudru pół szklanki gęstej śmietany 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: Masa makowa - opakowanie 850 g. żółtko  cukier puder do posypania              Margarynę(...)posiekać z mąką. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Umieścić je w naczyniu z pokrywką, po czym włożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wycinać kółka, nacinać nożem z jednej strony. Na każdym kółeczku położyć pełną łyżeczkę masy makowej, po czym złożyć

Praktyczna pl
Naleśniki z dżemem różanym i serkiem 245

Składniki : 1szkl maki 1szkl  mleka 3/4 szkl wody mineralnej gazowanej 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżeczka cukru wanilinowego Szczypta soli 2 łyżki cukru 3 łyżki oleju rzepakowego SemCo Nadzienie : serek waniliowy 1 zółtko dżem z płatków dzikiej róży Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować na gładka masę. Odstawić. Serek waniliowy rozgnieść z żółtkiem i wymieszać dokładnie. Ciasto wylewać

Garnkowe fanaberie
Orzechowo-migdałowe ciasteczka i współpraca z Rossi.pl 196

maki pszennej 80 g cukru pudru 60 g cukru 5 łyżek mleka 1 łyżeczka olejku migdałowego 140 g margaryny Orzechy włoskie blendujemy na pył. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Dodajemy cukier, orzechy i posiekaną margarynę. Dolewamy mleko i olejek migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrabiamy na jednolitą gładka masę. Ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąka

VioletoweKucharzenie
Bułki tradycyjne 223

minut wyrabiamy ciasto. Aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy wybrane dodatki (u nas orzechy włoskie). Formujemy 6 bułek, spłaszczamy je trochę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem. W tym miejscu możemy posypać bułki ziarnami takimi jak np. kminek zwyczajny, kmin rzymski, anyż, sezam, mak, itp. Do piekarnika

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z makiem 252

szklanki maku ( 3 łyżki) i 1/4 szklanki sezamu ( 3 łyżki) , 1/2 łyżeczki soli, łyżkę miodu ( można dać cukier i jak wolisz bardziej słodkie wypieki więcej np. 2 łyżki). Wlałam szklankę ciepłej wody i 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodałam 3 łyżki zakwasu żytniego jasnego (można użyć też pszennego). Całość wyrobiłam w misce przez ok. 5 minut. Ciasto jest raczej gęste, klejące

apetytnapieczenie
Biszkoptowe ciasteczka z makiem 170

razem ciasteczka biszkoptowe z makiem, przełożone dżemem - w moim przypadku gruszkowo - malinowym. Mimo, że nie mam odpowiedniej formy do upieczenia jednakowych ciasteczek, moim zdaniem ciastka wyszły ładne, choć  większe niż zamierzałam. Ciasteczka te są bardzo dobre, polecam. Składniki: 3 jajka ½  szklanki cukru 1 szklanka mąki ½  łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki maku dżem lub marmolada(...)ogniu wodą - woda nie może dotykać miski z jajkami. Jajka ubić na parze na gęstą masę. Do jajek dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto nakładać małą łyżeczką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut w temperaturze 160, aż ciastka będą mieć złoty kolor. Ciastka wystudzić a następnie przełożyć

Mama Gotuje
Makowiec japoński 202

ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO od  SKWORCU 100 g orzechów PECAN u mnie od  SKWORCU 5 jajek 200 g masła 3 łyżki do 5 łyżek kaszy manny- 3 łyżki maki ziemniaczanej zapach migdałowy

Z Kuchni Do Kuchni
MINI PĄCZKI CYNAMONOWE Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 282

szkl maki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią olej do głębokiego smażenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl cukru (drobnego) A jak to zrobić: Serek wymieszać z jajkami. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać na jednolitą masę. W garnku rozgrzać olej i przy pomocy łyżeczki wrzucać porcje ciasta. Aby ciasto nie kleiło

Kuchnia w opałach
Pain au Levain Fendu 130

żytniej maki razowej * 680g wody * 300g pszennego zaczynu zakwasowego 100% * 24g soli * 5g drożdży instant (opcjonalnie) Mąki wsypać do dużej miski, dodać wodę i dokładnie wszystko wymieszać. Miskę przykryć szczelnie folia i zostawić do autolizy na 20 minut. Następnie dodać zaczyn, drożdże i sól. Po ponownym dokładnym wymieszaniu, wyjąć masę na stół i zagnieść gładkie ciasto o średnio rozwiniętym glutenie

w mojej kuchni
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 187

bulek : 318 g maki 550 185 g wody 5,5 g soli 1,5 g drozdzy instant 1 cebula,bulka tarta 1-2 lyzki sezamu-opcjonalnie Wykonanie: Najpierw przygotowujemy farsz z cebuli.Mieszamy drobno posiekana cebule z bulka tarta.Bulka powinna stanowic 10% wagi cebuli.Wlozyc do zamknietego pojemnika na kilka godzin,a najlepiej przygotowac dzien wczesniej. Skladniki na ciasto wymieszac dokladnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ekspresowe ciasteczka z ziarenkami .Obłędnie cynamonowe! 239

maki -szczypta soli -pół szklanki ziaren Cynamonowy Raj od Ziarenkowo Do misy włóż cukier i masło, ucieraj do uzyskania jednolitej ,jasnopastelowej puszystej masy.Nastęnie dodaj jajko i dalej miksuj-ucieraj. Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.Mieszaj do połączenia składników. Dodaj pół szklanki nawet więcej, ziarenek Cynamonowy Raj. Im więcej ziaren tym ciastka zdrowsze i lepsze po prostu

Z Kuchni Do Kuchni
Paluchy z ciasta francuskiego 242

miseczce. Ciasto francuskie rozwijamy. Nacinami paski o szerokości około 3 cm. Każdy z tych pasków nacinamy prawie na całej długości co 1 cm. Powstałe kawałki zaplatamy w warkocze. Końcowkę ściskami palcami. Początek nacinamy i również ściskamy palcami. Warkocze wstawiamy do piekarnika na 220 stopni na około 12-15 minut. Paluchy można z wierzchu posypać sezamem, makiem lub słonecznikiem

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania