ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:417/571)

Czekoladowa bomba (z bananem, żurawiną i płatkami owsianymi) 130

się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". (Tortownica o średnicy 16 cm) 200g maki pszennej 100g cukru 250g margaryny 20g kakao

Di gotuje
Serca z jabłkami i melisą. 171

sięgają a więc zapraszam... Składniki; 3 szklanki maki pszennej ok 15 dag  masła 3 łyżki cukru 4 łyżki zimnej wody Nadzienie; 3 duże jabłka ok 2 płaskie łyżki cukru kilka listków melisy pół łyżeczki cynamonu Dodatkowo; jajko do posmarowania serc cukier waniliowy do posypania Przygotowanie; Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około

Radość kipiąca uśmiechem.
Miękkie pierniczki 342

piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki maki (pół kg) Wykonanie : Masło , miód , cukier , kakao i przyprawę włożyć do garnka , podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się połączą a masło rozpuści . Wystudzić. Jajko lekko roztrzepać . Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko i wystudzona masę. Wyrobić całość na gładkie ciasto , najlepiej drewniana łyżką. Przykryć i odstawić najlepiej

Malinowa Kawiarenka
Bagietki Orkiszowe Łatwe 141

łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży sezam lub mak do posypania wierzchu Wykonanie: Drożdże pokruszyłam do miseczki, wsypałam cukier, wlałam 1 łyżkę wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże z cukrem. Wszystko razem zagniotłam i wyrabiałam kilka minut. Potem z ciasta ukształtowałam kulę, włożyłam ją do miski wysmarowanej oliwą

Blondynka Gotuje
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 181

zamrażarki. Następnie rozwałkować ciasto i małą szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Polecam również pozostałe "pierogowe" przepisy: Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi Pierogi z makiem Pieczone pierożki

Tradycyjna Kuchnia
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 146

wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej formie Lecue Wg uznania niektóre bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni, sezamu lub maku. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy szmatką i odstawiamy do ostatecznego

upichcona
Zimowy placek z porem. 163

zielone. Drozdzowy placek z porem skladniki: 250g maki 20g drozdzy 1 lyzeczka cukru sol 150g boczku wedzonego 1 lyza oliwy 1 por 2 cebule szczypta galki muszkatalowej i pieprzu cayenne wykonanie: Make przesiac do duzej miski. Zrobic wglebienie, wkruszyc drozdze, dodac sol i cukier. Wlac 160ml cieplej wody. Zagniesc gladkie ciasto, rozwalkowac na placek wielkosci blachy. Przelozyc na natluszczona blache

Przysmaki Karolki
Omlet z cebula i kielbasa 123

jajka 3 szklanki maki 120 ml mleka  sol Obieramy cebule i kroimy w drobna kostke  Kroimy kielbase w drobna kostke  Na patelni rozgrzewamy tluszcz i wrzucamy na niego cebule, troche podsmarzamy  Do cebuli dorzucamy kielbase i wszystko razem smarzymy  Odstawaimy patelnie z ognia i zajmujemy sie ciastem na omlety Do miski wbijamy jajka, chwilke mieszamy

Klaudynkowa kuchnia
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 186

ksylitolu 50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki) 50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej) 50g żurawiny, rodzynek, owoców goji olejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mak zalać wodą i mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno) i trzymać na ogniu(...)czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2 W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna

CoolinarniePL
Murzynek jak za "komuny" 136

cieście, kiedy to za tłuszcz równie dobrze służyła zwykła margaryna. Reszta składników też nie nastręczała wtedy większych trudności w zdobyciu i w efekcie powstawało proste, ale jakże pyszne ciasto. Do tej pory mam do niego ogromny sentyment. Inny przysmak PRL-u, do którego lubię wracać wspomnieniami to blok czekoladowy - taka namiastka Pewex-owej czekolady . Zapraszam do podejrzenia przepisu TU . Składniki(...)blaszkę o wymiarach LxWxH 30x12x10 cm: 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła roślinnego 2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. cukru mały proszek do pieczenia - na 1/2kg maki 3-4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 4 jajka szczypta soli 1 olejek rumowy - lub inny w zależności od preferencji W oczekiwaniu na zagotowanie się płynu W garnku podgrzać lekko mleko

Grunt to przepis!
Ciasto 3 bit 99

Wiele o tym cieście słyszałam, kilka razy jadłam u kogoś wreszcie przyszła pora na zrobienie u siebie.   Składniki: 400 g herbatników, puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej, 500-600 ml mleka śmietany kremówki 30% lub 36%, 1 łyżka cukru pudru, 100 g czekolady. Masa budyniowa: 750 ml mleka, 3 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 3 czubate łyżki(...)jeśli trzeba dolewamy jej. Zagotować 1/2 litra mleka wraz z cukrem i masłem. Resztę mleka zmiksować z jajkami i mąkami. na gotujące się mleko wlać mieszankę z jajek i maki i ugotować budyń. Trzeba dokładnie i energicznie mieszać, aby budyń nie miał grudek i nie przypalił się. Gotować kilka minut. blachę wyłożyć folią aluminiową, a na spód wyłożyć pierwszą warstwę

Państwo Wojtczuk gotują
Dwukolorowy placek z rabarbarem 48

Choć się nie zarzekam. W formie tegoż wypieku rabarbar okazał się przyswajalny przez dzieci. To rzadkość. Zapewne to zasługa czekoladowych fragmentów masy, nie będę się oszukiwać. Ale nie tylko. Ciasto ogółem jest bardzo przyjemne w strukturze, puchate, aromatyczne i można w dodatku konsumować jeszcze ciepłe. Upiekłam je w zasadzie spontanicznie, wpadła do nas przyjaciółka córki, która poważnie oświadczyła, że musi(...)miałam nic,  poza kupionym po pracy rabarbarem. Zapytałam, czy to na nerwy się nada. Nada. W terapii uczestniczyć miała też moja córka antyrabarbarowa, pro - czekoladowa. Upiekłam to ciasto. Zuza w stresie zjadła dwa kawałki. Nie wiem, jak bezpośrednio przełożyło się na stan jej psychiki, ale przepis w archiwum się znalazł z dopiskiem, że rewelacja. Polecam więc, na stresy, problemy

Kronika Piekarnika
Placuszki z jagodami 64

duże jajka 2 łyżki roztopionego masła lub innego tłuszczu 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 180 g maki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo 1 szklanka jagód cukier puder miód, śmietana, syrop klonowy lub inna słodkość, którą wykorzystamy do podania placuszków Instructions Do miski wbić(...)dodać jogurt i cukier, ubić na puszystą masę, następnie dodać tłuszcz, mąkę, proszek, sól i sodę, całość wymieszać do połączenia się składników. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę tłuszczu, nakładać porcję ciasta ( około 1 łyżka ciasta na jeden placek ), smażyć placuszki przez chwilę, kiedy zaczną rosnąć, nałożyć na wierzch po łyżce jagód, delkiatnie je dociskając, placek przewrócić na drugą stronę, smażyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową 155

Czerwony barwnik spożywczy Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy białka są sztywne kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia się składników. Maki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy. Całość łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Gotową masę przelewamy do foremki w kształcie serca (około 21cm*21 cm). Wcześniej formę(...)papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (z termo obiegiem) na 25 minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady

VioletoweKucharzenie
CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ Z OWOCAMI 112

Zdrowe ciacho... bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczów. To propozycja dla osób, które unikają słodkiego, ale od czasu do czasu zjedliby kawałek zdrowego ciasta. Nie jest

Kuchnia MagdaLeny