ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:424/571)

Zakręcone bułeczki z truskawkami 177

cytryny 1 łyżka maki ziemniaczanej Polewa/lukier : Ukwaszona śmietana +cukier puder Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie

W garach u Gosi
Mazurek Wielkanocny 183

tortowa 400 g maka krupczatka 200 g masło 300 g żółtka 3 szt jajko 1 szt śmietana 18% 5 łyżek cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki Dodatkowo: kajmak słonecznik 50 g galaretka pomarańczowa ( połowę) kwiatki płatki Wykonanie: Na stolnice wsypuję mąkę jedną i drugą, dodaje cukier masło żółtka jajo śmietanę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki

Różowa kuchnia
Oponki serowe 154

Składniki 500 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 500 g sera twarogowego (dałam półtłusty) 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 200 g jogurtu greckiego olej do głębokiego smażenia cukier puder Ser skręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, dodać cukier, żółtka, jogurt grecki oraz mąkę wymieszaną z sodą. wszystko wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto. W razie gdy ciasto

O kuchni z uczuciem
Maślane rogaliki 127

czasie, ciasto przenieść na stolnice, podzielić na 12 części i uformować kulki. Następnie każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek.  Posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rogalik (możecie podejrzeć  tu  jak zwinąć).  Zawinięte rogaliki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aby podwoiły objętość. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką oliwy. Można posypać makiem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb z surowymi ziemniakami. 191

trochę nasion: mak, siemię, słonecznik... Z wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Ziemniaki ucieramy na tarce i dorzucamy  do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później :) Gdy zaczyn wyrośnie po 10 minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy,  jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej

chleba naszego
Chleb żytni pełnoziarnisty łatgalski (Łotwa) 156

przez krótkie przemieszanie ciasta. Wyłożyć na mokry blat i zwilżonymi wodą dłońmi uformować zaokrąglony bochenek.Wyrastanie w wilgotnym środowisku (ja spryskiwałem wodą) 1,5-2 godzin. Piec 45-65 minut (ja piekłem 70 minut) w temperaturze 250oC, pod koniec pieczenia temperaturę można obniżyć do 200-220oC. Studzić na kratce, można posmarować skórkę chleba "kisielkiem" z maki ziemniaczanej. Smacznego chleba

Przepisy na domowy ser i chleb
OPONKI SEROWE 731

twarogu 1/2 kg maki pszennej 1/2 szkl cukru ( zawsze dodaję mniej) 3 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 łyżka sody oczyszczonej tłuszcz do smażenia mały kieliszek spirytusu ( dodać do zimnego oleju) cukier puder do posypania Ser przecisnąć przez praskę.Mąkę wysypać na blat,dodać żółtka,ser cukier, sodę oraz śmietanę - zagnieść ciasto. Blat oraz gotowe ciasto

Niespełnione zdolności kulinarne
Placuszki owsiane 152

400ml maślanki 75g maki pszennej (mocnej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko 50ml mleka tłuszcz do smażenia Przygotowanie :  Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić, aby się namoczyły - najlepiej na noc. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną i sól - dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Wbić jajko, dodać miód oraz mleko - ciasto powinno być półpłynne

Codzienne Gotowanie
Rogale maślane 196

niczego lub posypać makiem, sezamem.. 400-450 g mąki 250 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 50 g masła Drożdże rozpuścić z mlekiem, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, roztrzepane jajko z żółtkiem , wymieszać na jednolitą masę.Zagniatać ciasto , dodając porcjami masło

Moje domowe kucharzenie
Chałka na zakwasie 168

lodówki podzielić ciasto na trzy części i z każdej uformować dość gruby wałeczek, pozwolić im odpocząć przez 20 minut pod ściereczką. Po czym skleić z jednego końca i zapleść warkocz. Przełożyć na natłuszczoną blachę i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie nałożyć glazurę z rozkłóconego jajka. Można też jeśli ktoś lubi posypać makiem albo kruszonką. Piec

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułki kanapkowe z jogurtem. 122

posmarowania mak, sezam, czarnuszka do posypania      Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera

Rozpustne gotowanie
Placki Ziemniaczane 187

ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły sok. Cebulę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć, cebulę i czosnek podsmażyć do miękkości. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki

Mama Gotuje
Indyjski chlebek Naan 359

wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy podłużne placuszki (mi z podanych ilości wyszło 5 chlebków). Chlebki nie powinny być grubsze niż 1 cm. Blachę wykładamy folią aluminiową, posmarowaną masłem, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Placuszki pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia) przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę i smarując masłem. Chlebki można posypać makiem lub dowolnymi ziarenkami

Z butelką mleczka w tle
Jogurtowe placuszki z truskawkami 394

szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli kilka truskawek pokrojonych  w plasterki cukier puder do posypania olej do smażenia Wykonanie: Do miski wrzucamy jajka, cukier, jogurt i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania