Chałka z wanilią na zakwasie - styczniowa piekarnia 146godzinę do wyrastania. Uformować chałkę – wybrałam formę warkocza. Trzeba wtedy podzielić ciasto na 3 części, uformować w miarę równe ruloniki i zapleść elegancki warkocz. Nie jest to trudne, gdyż ciasto bardzo dobrze współpracuje, jest elastyczne i nie klei się do rąk, bardzo łatwo daje się formować. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w cieple do wyrośnięcia(...)godzinie zrobiła się chałka-gigant – ledwo zmieściła się, leżąc po przekątnej na blaszce o długości i szerokości piekarnika. Posmarować chałkę roztrzepanym jajkiem, posypać tym, co się lubi – ja posypałam makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem). Piec ok. 30 minut, moja chałka, mimo że wielka, piekła się 26 minut. Tak wyrosła
Stare Gary
Pieczone nuggetsy z kurczaka 167fajny pomysł na domowego fast fooda, który równie dobrze sprawdzi się na każdym imprezowym stole. Składniki: 800g fileta z kurczaka 160g płatków kukurydzianych 1 szklanka mleka 1/2 szklanka maki pszennej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżka curry sól pieprz olej Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni lub w malakserze. 2. Filet(...)grubości około 3cm, oprószyć solą i pieprzem. 3. Mleko zmiksować z mąką, przyprawą do kurczaka, curry, jajkiem, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Kawałki fileta przełożyć do ciasta, wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty ciastem. Następnie każdy kawałek fileta obtoczyć w pokruszonych płatka kukurydzianych, układać na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Wstawić
Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki jogurtowe 249moje bułki jogurtowe! Potrzebujemy: 10 g drożdży instant 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml wody 1 łyżkę miodu 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczkę soli 1 jajko 460 g maki typ 550 (nie, inna nie może być). Przygotowanie: Wykonanie w Tefal Companion Wszystkie składniki wkładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 7 i czas 1 minuta. Po wyrobieniu(...)czas 1 h. Wykonanie tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w wodzie z miodem i odstawiamy na 30 min. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 -2 h aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypany blat, wyrabiamy, formujemy rulon i obsypujemy go mąką. Ostrym nożem dzielimy na bułeczki
ladykitchen
gotowana babka marmurkowa 196Waszym stole babki goszczą częściej niż na Wielkanoc i przypadkiem macie specjalną foremkę to wypróbujcie ten przepis koniecznie. Składniki: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 200 g masła 160 g cukru 3 łyżki kakao 2-3 łyżki wrzątku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Masło rozpuścić(...)ubić na puch razem z cukrem. Wsypać mąki, wlać masło i krótko zmiksować. Podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Foremkę do gotowania babki wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i zamknąć. W wysokim garnku zagotować wodę i włożyć foremkę z ciastem (wody ma być do 1/3 wysokości babki). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu 70 minut. Ugotowaną babkę wyjąc
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bajgle 208drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Ponadto: 1 łyżka cukru 1 żółtko + 1 łyżka wody, do posmarowania sezam, mak lub inne ziarna, do posypania Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać(...)Następnie wlać odrobinę letniej wody i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczyny odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz wodę i wymieszać wszystko do połączenia, następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto uformować
Opowieści z piekarnika
Chleb jaglany bezglutenowy 250przepisu znalezionego na stronie GlutenFreeBaking.com Składniki na formę 20x11 cm:: 170 g letniej wody 7 g/ 2 łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych 170 g maki jaglanej 113 g tapioki - mąki skrobiowej 2 łyżeczki cukru lub miodu 2 łyżeczki gumy guar (niekoniecznie) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) 3 jajka (można dać same białka(...)mniej żółty kolor) 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego octu) Drożdże rozpuścić w wodzie. Zostawić na 5 minut. W misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. Dodać wodę z drożdżami, jajka, olej i ocet. Mieszać mikserem lub łyżką do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Przełożyć ciasto do formy 20x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć folią
Przepisy na domowy ser i chleb
Domowe pieczywo. Bułki pszenne 229wycisnąć z niego powietrze i dokładnie zamknąć, gdyż ciasto w lodówce może sporo urosnąć. Można tez w tym worku ciasto zamrozić. Jak przygotować ekspresowe bułki pszenne z ciasta drożdżowego? Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, nacinamy je na krzyż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)stopni C na ok 15 minut aż bułki lekko podrosły. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy go do 180 st C. Bułki smarujemy wodą i posypujemy makiem, sezamem, 3 zostawiamy bez posypywania, pieczemy 15 – 20 minut aż bułki się zrumienią. Studzimy pieczywo na kratce. Smacznego! Bułki podałam z domowym serem topionym. Crazy Dough for Everything
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka z mlodych ziemniakow zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo 267niesamowicie smaczny! polecam wszystkim mięsożercom :) Kopytka z młodych ziemniaków zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo kopytka: 900 g młodych ziemniaków, po ugotowaniu i obraniu ze skórki ok 350 g maki pszennej 1 jajko szczypta soli oliwa sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w pół talarki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 400 g puszka pomidorów(...)pieprz listki z połowy doniczki bazylii 100 g żółtego sera najlepiej cheddara Młode, ugotowane i obrane ze skórek ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko i mąkę i zagniatamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywany po kawałku, na posypanej mąka stolnicy turlamy z nich wałeczki. Wałeczki tniemy ostrym nożem na dość drobne kopytka. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wlewamy łyżkę oliwy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki słodkie zajączki 168wymagają pracy, ale warto i dla wyglądu i smaku potrudzić się troszkę. Idealne na śniadanie podane ze szklanką mleka lub kakao. Żródło mojewypieki.com Składniki na 15 szt 500 g maki pszennej 2 jajka 15 g suchych drożdży 1/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki) 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo do posmarowania 1 jajko 2 łyżki(...)łyżki soku cytrynowego Wszystko razem utrzeć Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier. Mleko ciepłe, ale nie gorące rozbełtać z jajkami i roztopionym masłem. Wlać do ciasta i wymieszać łyżką, a następnie zagnieść na stolnicy. Powinno być gładkie i sprężyste. Uformować z ciasta kulkę, włożyć do miski , nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
O kuchni z uczuciem
Chałka 193Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż ciasto solidnie wyrośnie). Wyjmujemy ciasto na blat (w razie potrzeby może być omączony) i dzielimy ciasto na 4 części. I każdą z tych części znowu na 4. I rolujemy ja na długie cienkie wałki. Otrzymamy 16 wałków, po 4 na każą chałkę. Zaplatamy(...)uformowane chałki na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem czy czym tylko lubimy. Pieczemy 20 minut. Po upieczeniu studzimy (przed krojeniem i zjedzeniem) przynajmniej 1 godzinę. Smacznego! Fanpage wypiekania na śniadanie: KLIK Strona wydarzenia na Facebooku: KLIK
Marder&Marder Manufacture
Muffinki porzeczkowe 162chce przejść przez gardło. Postanowiłam jednak pokazać porzeczkę od dobrej strony - stąd muffinki nie dość że smaczne, to jeszcze bogate w witaminę C. Składniki suche 2,5 szklanki maki 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/4 szklanki startej czekolady (użyłam gorzkiej, jednak lepsza byłaby mleczna, dałaby dodatkową słodycz) Składniki mokre(...)jajka Dodatkowo garść czerwonych porzeczek cukier puder na posypanie gotowych babeczek Sposób Składniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Normal
Kuchenne aromaty
Amerykany na Halloween 238szybko ulotnil sie przy uchylonym oknie. Przepis jest wypadkowa kilku innych.Amerykany udaly sie znakomicie,smakuja jak te z dawnych lat.Prosty, pyszny ,nieskomlikowany wypiek.Polecam! Skladniki na 16 bulek: 300 g maki 110 ml mleka 70 g miekkiego masla 100-120 g cukru 2 jaja L lub 3-M 1 lyzka cukru waniliowego 1,5-2 lyzeczek amoniaku spozywczego szczypta soli Lukier(...)cytryny,1 lyzka kakao Wykonanie: Maslo utrzec na puszysta mase,dodac cukier i cukier waniliowy,potem jajka i ucierac nadal. Amoniak rozpuscic w mleku. Do utartego na puszysta mase ciasta wsypac make i wlac mleko z amoniakiem.Dokladnie wyrobic.Ciasto powinno byc geste i z trudem spadac z lyzki.Gestosc regulowac dodatkiem mleka. Wykladac lyzka kupki ciasta na blache wylozona papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki na ostatni piknik 193przyjdzie deszczowa i pochmurna jesien, ale predko odganiam te mysli by nic nie zaklocalo mi tych ostatnich chwil spedzonych na lonie natury. Muffinki z feta i papryka skladniki: 375g maki 250ml mleka 2 jajka 125g stopionego masla i przestudzone 2 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki soli 0,5 lyzeczki tymianku 1 papryka czerwona 125g fety wykonanie: Papryke oczyszczamy(...)kostke. W jednej misce laczymy wszystkie suche skladniki, w drugiej mokre. Do suchych dodajemy mokre oraz pokrojona papryke i pokruszona fete. Wszystko laczymy ze soba niezbyt dokladnie, pozostawiamy grudkowate ciasto. Do foremki do pieczenia muffinek wkladamy papilotki i napelniamy je ciastem. Pieczemy je w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 20 minut. Smacznego
Przysmaki Karolki
MAKIEŁKI Z MAKARONEM 123Makiełki z makaronem to jeden z najsmaczniejszych deserów na wigilijnym stole. W różnych regionach Polski są podawane w odmienny sposób: z bułką, drożdżówką, sucharkami, kluskami lub
Kuchnia Na Wypasie
Ciasteczka zbożowe nadziewane kokosem i daktylami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański) 234Wreszcie pojawiają się tutaj ciasteczka, które wzbudziły duże zainteresowanie na naszym Instagramie . Doszłyśmy do wniosku, że warto je również zamieścić na blogu. Jeśli ich jeszcze
Candy Pandas
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 842Kolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów
Ola la LCHF
Super baba black&white 454Przepyszna, puszysta i wilgotna. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy
Pyry na Gaz