ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:432/571)

Korzenne pierniczki wg. przepisu pani Haliny 355

maki,  pół szklanki miodu,  łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia,  2 jajka.  Lukier:  10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao,  1 białko.  Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy

Anioły w kuchni
Mrówkowiec 100

jest to ciasto z serii zawsze udających się. Składniki do mrówkowca zawsze mamy w domu. Polecam zrobić bo wszystko miksujemy i pieczemy do suchego patyczka. Można polać polewą i ozdobić cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszne!       Składniki : * kostka Kasi bądź masła roślinnego * 6 jajek  * 1,5 szklanki cukru * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 szklanka maku

Magiczne Życie Marty
Słodkie środy - Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami 118

pokazać, bo chyba tak jak ja lubicie to co najlepsze ;)   Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami  SKŁADNIKI : 6 dużych jajek 8 łyżek mąki pszennej 5 łyżek maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 szczypta soli 1 łyżeczka octu balsamicznego 3-4 łodygi rabarbaru 5-6 łyżek jagód z syropu cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE(...)białek dodajemy porcjami żółtka stale miksując. Mąki przesiewamy, dodajemy po łyżce nie przerywając miksowania na najniższych obrotach.Ciasto przelewamy do formy na tartę. rabarbar oczyszczamy, kroimy w słupki, układamy na cieście wraz z porcjami jagód z syropu.Tartę wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort makowy z masą i owocami 171

ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i miksować na wolnych obrotach miksera. Następnie łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec, także łyżką dodać mak. Przełożyć do wysmarowanej margaryną tortownicy i piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż na 3 części. MASA: większość mleka zagotować(...)mlekiem przelać do gotującego się mleka i mieszać do zagotowania się. Kiedy zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu letniego budyniu. Zmiksować. Masą przełożyć ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć trochę masy, uprażone migdały i dowolne owoce. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę

Gotuję Testuję
Babka z ricottą - pyszna 110

Miłego dnia :-) Blaszka 11x21 cm Składniki:  250 g serka ricotta 3 jajka L 150 g cukru (jeśli lubicie słodsze to 180 g) otarta skórka z cytryny 190 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 30 g płatków migdałów u mnie Helio płatki czekoladowe lub posiekana gorzka czekolada polewa z czekolady deserowej u mnie Helio  1. Formę(...)połączenia się składników. 4. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy płatki migdałów i czekoladę. 5. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Studzimy. Po wystudzeniu polewamy polewą i dekorujemy :-) Smacznego

kruche babeczki
Placki jogurtowe z jabłkami 70

pojemności 1 łyżka = 15 ml proporcje na około 15-20 racuchów jogurtowych z jabłkami 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka roztrzepane 2 łyżki cukru pudru 1 czubata szklanka maki pszennej pół łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ale jeśli nie macie to możecie dodać drugą łyżeczkę proszku do pieczenia szczypta soli 2 - 3 Jabłka(...)misce mieszam widelcem lub rózgą jogurt i jajka.. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier puder i mieszam, aż składniki się połączą, a w cieście nie będzie grudek.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli byłoby zbyt gęste wystarczy dodać 1 lub 2 łyżki jogurtu, jeśli zbyt płynne łyżkę mąki. 2. Jabłka obieram ze skórki

Cztery Fajery
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 126

autorstwa i pomysłu. Składniki na tortownicę 20-23 cm (u mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie(...)mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

moj przepis na
Napoleonka z malinami na herbatnikach-pyszne ciasto bez pieczenia+FILM 102

Cześć, dziś chcę Was zaprosić na pyszne i bardzo łatwe ciasto bez pieczenia-napoleonkę z malinami na herbatnikach. ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, każdy sobie z nim poradzi. Smakuje rewelacyjnie, jest idealne na gorące, letnie dni. Zapraszam Zapraszam Was również na film i mój kanał YouTube :)  SKŁADNIKI *blaszka 24x24cm MASA BUDYNIOWA -750ml mleka -200g masła(...)wystarczyło opakowanie 250g) Do garnka dajemy 500ml mleka i 200g masła-stawiamy na gazie. Do miski dajemy 1/2 szkl cukru, 3 żółtka, szklankę mleka, cukier waniliowy i 3/4 szkl maki pszennej tortowej. Wszystko mieszamy do połączenia. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i mieszamy najlepiej trzepaczką do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu. Dno blaszki 24x24cm wykładamy papierem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Przepyszny tort malinowy. 164

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na  tort malinowy z masą śmietanowo malinowo galaretkową. Ciasto jest przepyszne i szybko znika z talerzyków:) Tort jest pracochłonny ale warto go zrobić. Do wypieku użyłam  mąki  pszennej Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław(...)długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 1 szklanka  mąki pszennej Koszalińskiej typ 500   1 łyżka maki ziemniaczanej 1/4 szklanki oleju 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Składniki na mus malinowy: 520 g malin ( zmiksować ) 7 łyżek cukru 1 1 cukier waniliowy 4 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody

Sama słodycz i szczypta chili
Zakręcone bułeczki z truskawkami 107

cytryny 1 łyżka maki ziemniaczanej Polewa/lukier : Ukwaszona śmietana +cukier puder Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie

W garach u Gosi
Bułeczki 30-minutowe 1863

słonecznik, sezam, czarnuszka, mak lub pestki dyni Rozpuszczamy masło, dolewamy mleko i lekko podgrzewamy (tak, aby płyn był ciepły – nie gorący). W dużej misce (np. miksera) mieszamy ze sobą mąkę (3 szklanki), drożdże instant, cukier i sól. Wlewamy ciepłe mleko z masłem oraz wbijamy jajko. Mieszamy i wyrabiamy przez co najmniej 5 minut na jednolite ciasto – gdyby było

Poezja smaku
Zakręcone bułeczki z truskawkami 162

cytryny 1 łyżka maki ziemniaczanej Polewa/lukier : Ukwaszona śmietana +cukier puder Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie

W garach u Gosi
Szarlotka z kremem budyniowym 131

Wyśmienita. U mnie ciasto ciemne wyszło dosyć blade, bo zapomniałam kupić kakao i dodałam tylko jego resztki. Na to miejsce dosypałam jednak troszkę cynamonu, więc moja wersja jest bardziej cynamonowa (to wiadomość dla wielbicieli tej przyprawy, że tak też można ;-) ______________________________________________________________ Zachęcam do odwiedzania zakładki PASAŻ . Czasem można tam znaleźć coś dla siebie, jak np. biały mak do rogali świętomarcińskich ;-) ______________________________________________________________ Czytaj

Arabeska waniliowa
Mazurek Wielkanocny 135

tortowa 400 g maka krupczatka 200 g masło 300 g żółtka 3 szt jajko 1 szt śmietana 18% 5 łyżek cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki Dodatkowo: kajmak słonecznik 50 g galaretka pomarańczowa ( połowę) kwiatki płatki Wykonanie: Na stolnice wsypuję mąkę jedną i drugą, dodaje cukier masło żółtka jajo śmietanę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki

Różowa kuchnia