ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:432/571)

Tort limonkowo-miętowy dla alergika 131

autorstwa i pomysłu. Składniki na tortownicę 20-23 cm (u mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie(...)mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

moj przepis na
Napoleonka z malinami na herbatnikach-pyszne ciasto bez pieczenia+FILM 107

Cześć, dziś chcę Was zaprosić na pyszne i bardzo łatwe ciasto bez pieczenia-napoleonkę z malinami na herbatnikach. ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, każdy sobie z nim poradzi. Smakuje rewelacyjnie, jest idealne na gorące, letnie dni. Zapraszam Zapraszam Was również na film i mój kanał YouTube :)  SKŁADNIKI *blaszka 24x24cm MASA BUDYNIOWA -750ml mleka -200g masła(...)wystarczyło opakowanie 250g) Do garnka dajemy 500ml mleka i 200g masła-stawiamy na gazie. Do miski dajemy 1/2 szkl cukru, 3 żółtka, szklankę mleka, cukier waniliowy i 3/4 szkl maki pszennej tortowej. Wszystko mieszamy do połączenia. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i mieszamy najlepiej trzepaczką do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu. Dno blaszki 24x24cm wykładamy papierem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Przepyszny tort malinowy. 167

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na  tort malinowy z masą śmietanowo malinowo galaretkową. Ciasto jest przepyszne i szybko znika z talerzyków:) Tort jest pracochłonny ale warto go zrobić. Do wypieku użyłam  mąki  pszennej Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław(...)długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 1 szklanka  mąki pszennej Koszalińskiej typ 500   1 łyżka maki ziemniaczanej 1/4 szklanki oleju 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Składniki na mus malinowy: 520 g malin ( zmiksować ) 7 łyżek cukru 1 1 cukier waniliowy 4 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody

Sama słodycz i szczypta chili
Zakręcone bułeczki z truskawkami 111

cytryny 1 łyżka maki ziemniaczanej Polewa/lukier : Ukwaszona śmietana +cukier puder Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie

W garach u Gosi
Bułeczki 30-minutowe 1873

słonecznik, sezam, czarnuszka, mak lub pestki dyni Rozpuszczamy masło, dolewamy mleko i lekko podgrzewamy (tak, aby płyn był ciepły – nie gorący). W dużej misce (np. miksera) mieszamy ze sobą mąkę (3 szklanki), drożdże instant, cukier i sól. Wlewamy ciepłe mleko z masłem oraz wbijamy jajko. Mieszamy i wyrabiamy przez co najmniej 5 minut na jednolite ciasto – gdyby było

Poezja smaku
Zakręcone bułeczki z truskawkami 165

cytryny 1 łyżka maki ziemniaczanej Polewa/lukier : Ukwaszona śmietana +cukier puder Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie

W garach u Gosi
Szarlotka z kremem budyniowym 133

Wyśmienita. U mnie ciasto ciemne wyszło dosyć blade, bo zapomniałam kupić kakao i dodałam tylko jego resztki. Na to miejsce dosypałam jednak troszkę cynamonu, więc moja wersja jest bardziej cynamonowa (to wiadomość dla wielbicieli tej przyprawy, że tak też można ;-) ______________________________________________________________ Zachęcam do odwiedzania zakładki PASAŻ . Czasem można tam znaleźć coś dla siebie, jak np. biały mak do rogali świętomarcińskich ;-) ______________________________________________________________ Czytaj

Arabeska waniliowa
Mazurek Wielkanocny 152

tortowa 400 g maka krupczatka 200 g masło 300 g żółtka 3 szt jajko 1 szt śmietana 18% 5 łyżek cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki Dodatkowo: kajmak słonecznik 50 g galaretka pomarańczowa ( połowę) kwiatki płatki Wykonanie: Na stolnice wsypuję mąkę jedną i drugą, dodaje cukier masło żółtka jajo śmietanę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki

Różowa kuchnia
Oponki serowe 136

Składniki 500 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 500 g sera twarogowego (dałam półtłusty) 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 200 g jogurtu greckiego olej do głębokiego smażenia cukier puder Ser skręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, dodać cukier, żółtka, jogurt grecki oraz mąkę wymieszaną z sodą. wszystko wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto. W razie gdy ciasto

O kuchni z uczuciem
Maślane rogaliki 116

czasie, ciasto przenieść na stolnice, podzielić na 12 części i uformować kulki. Następnie każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek.  Posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rogalik (możecie podejrzeć  tu  jak zwinąć).  Zawinięte rogaliki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aby podwoiły objętość. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką oliwy. Można posypać makiem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb z surowymi ziemniakami. 176

trochę nasion: mak, siemię, słonecznik... Z wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Ziemniaki ucieramy na tarce i dorzucamy  do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później :) Gdy zaczyn wyrośnie po 10 minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy,  jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej

chleba naszego
Chleb żytni pełnoziarnisty łatgalski (Łotwa) 145

przez krótkie przemieszanie ciasta. Wyłożyć na mokry blat i zwilżonymi wodą dłońmi uformować zaokrąglony bochenek.Wyrastanie w wilgotnym środowisku (ja spryskiwałem wodą) 1,5-2 godzin. Piec 45-65 minut (ja piekłem 70 minut) w temperaturze 250oC, pod koniec pieczenia temperaturę można obniżyć do 200-220oC. Studzić na kratce, można posmarować skórkę chleba "kisielkiem" z maki ziemniaczanej. Smacznego chleba

Przepisy na domowy ser i chleb
OPONKI SEROWE 723

twarogu 1/2 kg maki pszennej 1/2 szkl cukru ( zawsze dodaję mniej) 3 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 łyżka sody oczyszczonej tłuszcz do smażenia mały kieliszek spirytusu ( dodać do zimnego oleju) cukier puder do posypania Ser przecisnąć przez praskę.Mąkę wysypać na blat,dodać żółtka,ser cukier, sodę oraz śmietanę - zagnieść ciasto. Blat oraz gotowe ciasto

Niespełnione zdolności kulinarne
Placuszki owsiane 140

400ml maślanki 75g maki pszennej (mocnej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko 50ml mleka tłuszcz do smażenia Przygotowanie :  Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić, aby się namoczyły - najlepiej na noc. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną i sól - dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Wbić jajko, dodać miód oraz mleko - ciasto powinno być półpłynne

Codzienne Gotowanie
Rogale maślane 185

niczego lub posypać makiem, sezamem.. 400-450 g mąki 250 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 50 g masła Drożdże rozpuścić z mlekiem, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, roztrzepane jajko z żółtkiem , wymieszać na jednolitą masę.Zagniatać ciasto , dodając porcjami masło

Moje domowe kucharzenie