ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:438/571)

Klasyczne kruche ciasteczka 130

maki pszennej 200 g cukru łyżka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego 200 g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę i pokrojone na kawałki masło. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika

Słodkie Przyjemności
Makowe mini- bułeczki 107

maku 20 g masla 1 lyzeczka miodu 1/2 lyzeczki soli 11/2 lyzeczki suchych drozdzy 1 jajko M 2 lyzki cukru perlowego do posmarowania: 1zoltko+ 1mleka Wykonanie: Mleko z maslem i woda podgrzac w rondelku.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i wyrobic na gladkie sprezyste ciasto.Przykryc folia spozywcza i pozostawic do podwojenia objetosci. Po wyrosnieciu wylozyc ciasto na blat i podzielic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
1441. Cebulaki ...po raz kolejny.. 174

suchego maku  2 łyżki mleka 1 jajko Cebulę obrać, pokroić w półkrążki lub kostkę, zeszklić, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości.Po odparowaniu wody dodać śmietanę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Z drożdży, mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn, olej, sól i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Zawijańce z salami 109

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować w kształcie koła. Wykroić 8 trójkątów.  Nadzienie : * opakowanie salami * pół słoiczka przecieru pomidorowego  * łyżeczka oliwy z oliwek  * łyżeczka ulubionych suszonych ziół Przygotowanie :  Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać makiem

Magiczne Życie Marty
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 147

razem wybór padł na masę orzechową. Słodziutkie, aromatyczne nadzienie było strzałem w dziesiątkę, i pysznie komponowało się z mięciutkimi rogalami. Składniki:  (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 rozkłócone jajko do posmarowania(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale

Walijskie Pichcenie
Owsiane batoniki śniadaniowe z pestkami dyni i kawałkami czekolady 215

Te pyszne batoniki stanowią zdrowa opcje śniadania na wynos i są doskonała przekąska o każdej porze dnia. Cała nasza rodzina je uwielbia! Składniki (12-16 batonów

Menu Zdrowia
Owsiane batoniki śniadaniowe z pestkami dyni i kawałkami czekolady 177

Te pyszne batoniki stanowią zdrowa opcje śniadania na wynos i są doskonała przekąska o każdej porze dnia. Cała nasza rodzina je uwielbia! Składniki (12-16 batonów

Menu Zdrowia
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 163

Dzisiaj strucla a raczej wianuszek drożdżowy z nadzieniem z orzechów włoskich. To, czy zrobimy struclę, czy wianuszek a może jak w oryginale strucę pieczoną w formię

Mieszam w Garnku
TORT BLONDYNKI URODZINOWY, czyli czekoladowy i Matcha z Kremem Limonkowym i Ganache Czekoladowym 340

przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. BISZKOPT MATCHA: 5 jajek 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki herbaty Matcha Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, choć ja osobiście czasami wyciągam prosto z lodówki. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną(...)Potem przesianą herbatę Matcha. W tym momencie wyłączyłam mikser i do masy jajecznej przesiałam mąki, które wymieszałam już łyżką, mieszając energicznie ruchami od dna, tak aby maksymalnie napowietrzyć masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem

Blondynka Gotuje
Sernik na owsianym spodzie 437

owsianych 60 g masła 50 g cukru 50 g mąki jajko Masa serowa 600 g sera 80 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 5 jaj budyń waniliowy 4 łyżki maki pszennej tortowej 2 łyżki oliwy orzechowej Sposób przygotowania: Przygotowanie kruchego spodu. Do miski wrzucamy wszystkie supkie składniki, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko, całość zagniatamy, a następnie przekładamy(...)cukier waniliowy i miksujemy kolejno dodając po jednym jajku i odrobinie oliwy orzechowej. Mąkę mieszamy z budyniem i pod koniec miksowania, gdy masa będzie puszysta dodajemy ją do ciasta. Ciasto wylewamy na przygotowany owsiany spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut. Gdy sernik ostygnie jego wierzch smarujemy równo masą kajmakową a następnie posypujemy

Słodkie Przyjemności
Napoleonka bez pieczenia 170

tych ciast, które zawsze się udają. Proste i szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim wyśmienite w smaku. Idealnie nadaje się zarówno na święta jak i na wizytę gości czy też po prostu do popołudniowej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1800 ml mleka 300 g margaryny bądź masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 4 czubate łyżki maki pszennej

Blog kulinarny S9.PL
Lunchbox dla przedszkolaka 120

makiem Drożdżówki z dżemem Dzień 3: makaron penne pełnoziarnisty ugotowany al dente ( przepis ) szynka domowa ( przepis ) – grube plastry wycięte foremka w kształcie serca banan pomidorki ser żółty wycięty foremką w kształcie serca Dzień 4: buła z szynką domową ( przepis ), sałatą i papryką winogrona daktyle suszone Może Cię zainteresować: Zbiór przepisów na domową wędlinę Dzień 5: marchewka ciasto

Dorota Smakuje
KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z BIAŁEGO MAKU 141

maku, która została mi od pieczenia rogali marcińskich.  Składniki : 3 szk. mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego 1 kostka masła (lub innego tłuszczu) 1 roztrzepane białko (do posmarowania rogali) 1 cukier waniliowy (do posypania rogali) trochę posiekanych orzechów włoskich (do posypania rogali) Wykonanie:  Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym  wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto

Walijskie Pichcenie
Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym. 170

maki pszennej 1 jajko ok. pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1 cebula Przygotowanie; Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Do miski przekładamy pasztet , dodajemy cebulkę i dokładnie mieszamy.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli,2 łyżki oleju i dolewamy tyle wody ile zabierze mąka. Ciasto ma być

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciastka owsiane bez cukru 157

łyżka maku 1 łyżka sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki żurawiny opcjonalnie: szczypta przyprawy do piernika (lub cynamonu) Daktyle pokroić w drobną kostkę. Miód i olej podgrzać, żeby olej się rozpuścił. Do oleju dodać jajko, roztrzepać widelcem. Mąkę, płatki, proszek i przyprawę wyspać do miski, wymieszać. Wlać płynne składniki, dodać bakalie, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha

Obiad gotowy