dodatek soku z cytryny sprawił że mają bardzo ciekawy smak ;) Polecam wszystkim ! Składniki na 2 blaszki 220 gr masła w temp. pokojowej 250 gr maki pszennej 50 gr maki ziemniaczanej 2 żółtka 100 gr cukru pudru szczypta soli zapach cytrynowy sok z jednej cytryny 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Masło ucieramy z cukrem pudrem, pod koniec dodając po jednym(...)odrobinie esencji waniliowej. 2. Do utartego masła dodajemy mąkę oraz sok z jednej cytryny, ucieramy do połączenia się składników. Ja swoje "ucieranie" przekładam na stolnice i tam juz zagniatam ciasto. 3. Z gotowej masy wałkujemy 0,5 cm placki i wykrawamy ciastka. Pieczemy 10-15 min w 200 piek. gazowy w elektrycznym myślę że w 180-190 stopniach stopniach przez
Gotowanie...to proste !Wszystkie składniki mieszamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez kilka minut lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto ma być miękkie i sprężyste oraz nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 8 równych części. Z każdej części robimy w dłoniach kulkę i spłaszczamy ją. Układamy powstałe krążki na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)minut lub do podwojenia objętości. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, program góra - dół. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy pędzelkiem zamoczonym w wodzie i posypujemy ulubionymi dodatkami, sezamem, makiem, otrębami, gruboziarnistą solą, ja posypałam kilka bułek czarnuszką. Tak przygotowane bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min., do pięknego złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika bułki przekładamy
Naturalna Kuchniamamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja(...)waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem
cucinarewiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie(...)łóżku sprawdzą się równie znakomicie. Polecam! SKŁADNIKI: * budyń waniliowy – 40 g * jajko – 1 szt * maka pszenna – 1,5 szkl * mleko – 1 szkl * olej – 2 łyżki * cukier – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * banan – 2 szt * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy
Ostra na Słodkozajęty pisaniem pracy inżynierskiej, ale mimo wszystko będziemy razem :) A co proponuje na niedzielne śniadanie? Bliny z bananami! Cudowny smak, taki aksamitny, lekki. Polecam!" Składniki : 2 jajka szklanka maki 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 2 banany Sposób przygotowania: Żółtka miksujemy razem z jogurtem naturalnym, białka ubijamy na sztywna pianę, dodając szczyptę soli, następnie(...)łyżki cukru z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy. Do białek dodajemy jogurtową masę i mieszamy łyżką, mąkę przesiewamy i ponownie mieszamy. Banany kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do ciasta, ostrożnie mieszając. Smażymy w kilku kroplach oleju z obu stron. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i owocami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościstarsze,gdyz zawieraja wiecej skrobii.Wlasnie teraz okres jesienno-zimowy to dla ich najlepszy czas.Najsmaczniejsze sa gorace,prosto z patelni. Skladniki: 1 kg ziemniakow 2 jajka 2 lyzki maki 1 cebula sol,pieprz z mlynka olej do smazenia Wykonanie: Ziemniaki i cebule obrac i zetrzec na tarce o malych oczkach.Mozemy sie posluzyc rowniez robotem kuchennym,ktory ta niewdzieczna prace wykona(...)ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody,ktory zbierze sie podczas tarcia odlac .Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac. Rozgrzac olej na patelni.Klasc niewielkie kupki ciasta,splaszczyc i smazyc z obydwu stron na zloty kolor.Podawac ze smietana lub jogurtem posypane cukrem.Ten wariant to moj ulubiony.Choc niektorzy uwazaja,ze cukier i cebula sie wykluczaja smakowo.Moze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!placki z gruszką polane miodem i prażonymi migdałami, ricotta 2/4 sprawdziany zaliczone jeszcze tylko 2 i mogę odpocząć, jeszcze tylko trochę. Składniki: 55g maki pełnoziarnistej łyżeczka kakao jajko 60ml maślanki coś do posłodzenia, cynamon, szczypta soli, aromat rumowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka plasterków gruszki 1/2 białka miksuję z odrobiną soli na sztywną pianę, resztę jajka(...)mieszam z maślanką. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewam do miski i łącze z mokrymi składnikami. Dodaję resztę składników(oprócz gruszki) i delikatnie mieszam z pianą. Nakładam porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i czekam, aż ciasto się z lekka zetnie(że można by było już je obrócić)/lub pojawią się bąbelki układam po 2-3 plastry gruszki na placku
More food, love and dreamsMięciutkie bułeczki z makiem, idealne na drugie śniadanie, można je zapakować dzieciakom do szkoły,napewno nie odniosą do domu...Przepis prosty,a naprawdę smaczny. Składniki: pól kg mąki 1 szkl.mleka niepełna szkl.cukru kostka margaryny 30 dag gotowej masy makowej z bakaliami pól łyżeczki cukru waniliowego ćwiartka kostki drożdzy szczypta soli Wykonanie: Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdze rozkruszone, łyzkę cukru(...)połowę mąki, szczyptę soli-dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę mąki,cukier, margaryne (odkładamy 1 łyżkę). Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta robimy wałeczki o grubości palca, długości ok. 50 cm i zakręcamy w kształt ślimaczka. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Masę makową mieszamy z łyżką masła i cukrem waniliowym. Łyżką nakładamy farsz makowy
Z Majeczką w kuchnidzis skorzystalam z okazji i troszke poszalalam. Na poczatek popelnilam pyszna babke marmurkowa na bazie gorzkiej czekolady. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje. Marmurkowa baba z czekolada skladniki: 200g maki 150g masla 150g cukru 4 jajka 150g gorzkiej czekolady dobrej jakosci 50g orzechow wloskich 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej. Ucieramy maslo(...)uzyskania pulchnej, jasnej masy. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy, a nastepnie make z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy posiekane grubo orzechy. Odlewamy czesc ciasta do miseczki z roztopiona czekolada i dokladnie mieszamy. Foremke keksowke natluszczamy maslem. Na dno wylewamy troche ciasta czekoladowego, nastepnie jasnego i ponownie czekoladowego. Dla uzyskania ladnego efektu za pomoca noza
Przysmaki Karolkiciasto uwielbiane zwłaszcza przez mojego synka. W zeszłym tygodniu piekłam go dwa razy i za każdym razem znikał w ekspresowym tempie. A ja? Ja uwielbiam piec tego typu ciasta. Piernik, czy szarlotka zawsze tak pięknie pachną podczas pieczenia, że już od samego zapachu w domu robi się cieplej i przyjemniej. Piernik z powidłami zapewne najbardziej kojarzy się każdemu ze Świętami(...)śliwkowych 5 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki kawy zbożowej instant lub kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 szklanki maki pszennej Ponadto: 1 słoiczek powideł śliwkowych cukier puder Wilgotny piernik przygotowanie: W sporej wielkości rondelku rozgrzewamy masło z cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści. Do gorącego
MamaOskarkapapierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 200 g masła, miękkiego wykonanie: Ok. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz(...)galaretki o smaku brzoskwiniowym 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z nadmiaru syropu a następnie kroimy w kostkę. wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy 1/2 cz. kremu, układamy na nim brzoskwinie i wykładamy pozostałą część kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy
Domowy Smak Jedzeniatłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe – linolowy, oleinowy i palmitynowy. Są one również źródłem aukubiny, którą wyróżniają właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Co nam trzeba? 400 mąki żytniej 200 maki pszennej 60 drożdży 300 ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli babka płesznik odrobina masła lub oleju kokosowego Robimy! Mąki wsypujemy do miski, sól(...)kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą i dajemy olej. Mieszamy, odstawiamy na 5 minut Dodajemy zaczyn do mąk z solą i dorzucamy czubatą łyżkę nasion babki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum pół godziny- do godziny. Z ciasta, które nam wyrośnie odrywamy kawałki i formujemy bułeczki. Układamy w odstępach na blaszce wyściełanej papierem
Latosiowydomkeksówki = 2 mniejsze bochenki) 3 duże banany, bardzo dojrzałe 2 jajka 100g daktyli, wypestkowanych i posiekanych 3 czubate łyżki dobrego greckiego jogurtu 50g wiórków kokosowych 2 łyżki chia 300g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka mixed spice 2-3 łyżki mleka Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj wybrane foremki - wyłóż papierem do pieczenia. W dużej(...)jednym jajku, ubijajac masę dokładnie widelcem po każdym dodatku. Wmieszaj daktyle, kokos, jogurt i nasionka chia. Wsyp makę, sodę i mixed spice i szybko wymieszaj na gładkie ciasto. Dolej 2 łyżki mleka, jeśli masa wydaje się za gęsta i ewentualnie jeszcze jedna łyżkę, jeśli to nie pomoże. Przelej ciasto do przygotowanej foremki/foremek i piecz około 50-60 minut
Lejdi of the housezostało na dziś, ale to już nie to samo. Najlepsze są od razu po wystudzeniu. Z tej porcji zrobiłam 25 oponek. Składniki: 250 g. sera twarogowego 2,5 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru 1 mała śmietana gęsta - 200 g. (u mnie 18 %) 3 żółtka Dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie(...)składników. Ja od razu wszystko wyłożyłam na stolnicę, ale jeśli wolicie to można składniki wsypać do miski, zagnieść i dopiero wyłożyć na stolnicę. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować i wykrawać szklanką koła, w środku każdego koła zrobić dziurkę kieliszkiem. Skrawki ciasta które pozostaną, ponownie zagnieść i wykrawać oponki, aż do wykończenia ciasta. Tak przygotowane oponki smażyć
Agusiowe smakołykiWłosi mają swoje cudowne mąki manitobę i semolinę 00 z których wypiekają pyszne foccacie. Ja użyłam maki orkiszowej ekologicznej jasnej. Chciałabym przeprowadzić Was krok po kroku jak zrobić oryginalną foccacię, której nauczyłam się na warsztatach z Magazynem KUCHNIA i Cristiną Catese. Składniki: 450 gram mąki orkiszowej jasnej 270 gram ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków 15 gram świeżych drożdży(...)ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli rozmaryn pomidorki Z podanych składników zagnieć ciasto ok 10 minut. Miskę oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 (Cristina podkreśla przynajmniej na 3) godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto kilka minut podsypując mąka. Rozwałkujemy i przekładamy do formy ( ja użyłam
AZgotuj!