użyłam Rapso), sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajko. Przygotowanie Cebule obrać, posiekać. Wrzucić do wrzątku, gotować około 5 minut. Odcedzić i przełożyć do słoika, wymieszać z makiem i olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ostygnie zakręcić i wstawić na noc do lodówki. 1/3 szklanki mleka podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz 2 łyżki(...)drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać łyżeczkę soli, zaczyn z drożdży, resztę letniego mleka oraz stopioną margarynę. Jajko rozkłócić, łyżkę masy jajecznej odłożyć, resztę dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45minut, by podwoiło swą objętość. Odrywać małe porcje ciasta, spłaszczać w dłoni tworząc małe placuszki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Z miłości do słodkościjednak sprawil, ze przypomnialam to ciasto domownikom, a tym samym byla okazja przeprosic aparat. Ten sernik kiedys piekla moja Mama i wtedy bylo to jedno z moich ulubionych ciast. Co wiecej ja nie lubilam tradycyjnego sernika, za to za tym wrecz przepadalam. I choc jest to chyba najbrzydszy sernik jaki widzialam, to mimo wszystko nadal pozostaje na liscie moich faworytow(...)nadzieje, ze i Wam zasmakuje gdy zdecydujecie sie go upiec. Sernik pieczony z serkow homogenizowanych skladniki: 6 jajek 3 serki homogenizowane (po 200g) 1 szklanka cukru 3 czubate lyzki maki 0,25 k masla - stopic polewa kakaowa wykonanie: Zoltka oddzielamy od bialek i ubijamy z 0,5 szklanki cukru do bialosci. Dodajemy serki, make i stopione maslo. Dokladnie mieszamy. Bialka
Przysmaki KarolkiZawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam się najbardziej, bo wiem, że lubi się ścinać. Efekty możecie zobaczyć poniżej :) A jeśli się spodobają, to miło mi będzie jak przygotujecie "Bananowca" dla swoich najbliższych, a ze mną podzielicie się opinią(...)zdjęciem... ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 7 łyżek mąki krupczatki 7 łyżek maki ziemniaczanej Masa bananowa: 400g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 banany 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe Różowa pianka: 4 białka 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch: 3 galaretki agrestowe 4 banany Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladzieorzechów 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie) ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, chili dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane 1. W blenderze zmiel bardzo mieszankę orzechów i przesyp ją do większej miski wraz z wybranymi przyprawami. 2. Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp(...)masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem. Dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. 5. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek. 6. Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna
Bon Appetit Małgorzatytrzeba było drastycznie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nagle okazało się, że danie, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa jest dla mnie zakazane. W tym czasie podjęłam tyle prób, żeby uzyskać idealne ciasto naleśnikowe w wersji bezglutenowej i bezmlecznej, że sama nie byłabym w stanie tego zliczyć. Placki były lepsze i gorsze, całe mnóstwo wylądowało w koszu na śmieci. Często(...)dzieciństwa i zaczynałam od nowa. Rozwiązaniem okazało się bardzo proste połączenie mąk, bo jak wiadomo, w przepisach bez glutenu ich powodzenie leży właśnie w kombinacji i proporcjach różnych rodzajów maki. Połączenie zwykłej mąki ryżowej, maki z tapioki i skrobi ziemniaczanej było strzałem w dziesiątkę! :) Naleśniki z tego przepisu są delikatne i elastyczne, nie łamią się przy zwijaniu i świetnie smakują
Book of spellsmamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja(...)waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem
cucinareW mojej lodówce prawie zawsze jest twaróg i kiedy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego, wtedy piekę różnego rodzaju bułeczki albo ciasteczka na bazie twarogu. Dziś
Smaki Arminekształcie serduszka :) Myślę , że mu się spodoba w końcu nie liczy się kasa a pamięć i dobre słowo :) Składniki na biszkopt: 4 jaja 4 łyżki czubate maki 2 łyżki cukru Poncz: sok z cytryny woda gorąca 100 ml cukier 1 łyżka Masa: śmietana 36% 500 ml cukier 1 łyżka Dodatkowo: toffi do smarowania wiórka z czekolady ( różowe(...)mlecznobiałej Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę( najlepiej przesiewać nad ubitymi jajami i delikatnie mieszać). Formę serce wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przelewam ciasto i wstawiamy do pieca na 20 minut w 180 stopniach. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe placuszki. Każdy placuszek namaczamy ponczem cytrynowym i kładziemy nadzienie kofii ( rozprowadzamy
Różowa kuchniaMożna wyrobić w maszynie do chleba- Włóżcie ciasto do miski, przykryjcie folią i odstawcie do wyrastania na około 2-3 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem równych części, uformować okrągłe bułeczki i spłaszczyć je. Końcem drewnianej łyżki zrobić otwór w każdej bułce i obracając bułkę na łyżce powiększcie otwór do około(...)Dodajcie cukier i sodę. Każdą bułkę włóżcie do wrzątku i gotujcie około 2 minut obracając ją. Wysuszcie i połóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenie. Posypcie makiem, sezamem lub czarnuszką- jak lubicie. Pieczcie w temperaturze 220 stopni około 20- 25 minut. Studźcie na kratce. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukszklanki masła migdałowego prażonego Primavika 1/4 szklanki płynnego miodu 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/2 szklanki posiekanej żurawiny 1/2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki mąki amarantusowej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1.W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej większej masło migdałowe z miodem(...)składników mokrych wsypujemy suche, dokładnie mieszamy, dodajemy posiekaną żurawinę, jeszcze raz mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 4. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulkę i troszkę ją spłaszczamy. Układamy na blaszce w odstępach, ponieważ ciasteczka zwiększą swoją objętość. 5. Pieczemy około 10 minut. Delikatnie przekładamy na kratkę. Ciasteczka na początku są bardzo
kruche babeczkipojawią się w następnych światecznych postach. Składniki: Pierniczki • 400 ml miodu • 1 i 1/4 szklanki cukru • 3 duże łyżki kakao • 125 g masła • 4 jajka • 1 kg maki • 1/2 szklanki jogurtu • 3 łyżeczki sody • 1 przyprawa do piernika Masa cukrowa • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody • 350 – 400 g cukru(...)Wykonanie: Pierniczki • Rozpuścić razem miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika i masło, ostudzić lekko. • Dodać jajka, mąkę i jogurt z wymieszaną sodą i zagnieść ciasto. • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. • Podzielić ciasto na kilka części, każdą rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami pierniczki. Jeśli ciasto
To co kochamdodatek soku z cytryny sprawił że mają bardzo ciekawy smak ;) Polecam wszystkim ! Składniki na 2 blaszki 220 gr masła w temp. pokojowej 250 gr maki pszennej 50 gr maki ziemniaczanej 2 żółtka 100 gr cukru pudru szczypta soli zapach cytrynowy sok z jednej cytryny 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Masło ucieramy z cukrem pudrem, pod koniec dodając po jednym(...)odrobinie esencji waniliowej. 2. Do utartego masła dodajemy mąkę oraz sok z jednej cytryny, ucieramy do połączenia się składników. Ja swoje "ucieranie" przekładam na stolnice i tam juz zagniatam ciasto. 3. Z gotowej masy wałkujemy 0,5 cm placki i wykrawamy ciastka. Pieczemy 10-15 min w 200 piek. gazowy w elektrycznym myślę że w 180-190 stopniach stopniach przez
Gotowanie...to proste !Wszystkie składniki mieszamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez kilka minut lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto ma być miękkie i sprężyste oraz nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 8 równych części. Z każdej części robimy w dłoniach kulkę i spłaszczamy ją. Układamy powstałe krążki na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)minut lub do podwojenia objętości. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, program góra - dół. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy pędzelkiem zamoczonym w wodzie i posypujemy ulubionymi dodatkami, sezamem, makiem, otrębami, gruboziarnistą solą, ja posypałam kilka bułek czarnuszką. Tak przygotowane bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min., do pięknego złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika bułki przekładamy
Naturalna Kuchniamamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja(...)waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem
cucinarewiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie(...)łóżku sprawdzą się równie znakomicie. Polecam! SKŁADNIKI: * budyń waniliowy – 40 g * jajko – 1 szt * maka pszenna – 1,5 szkl * mleko – 1 szkl * olej – 2 łyżki * cukier – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * banan – 2 szt * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy
Ostra na Słodko