ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:452/571)

Muffinki na ostatni piknik 143

przyjdzie deszczowa i pochmurna jesien, ale predko odganiam te mysli by nic nie zaklocalo mi tych ostatnich chwil spedzonych na lonie natury. Muffinki z feta i papryka skladniki: 375g maki 250ml mleka 2 jajka 125g stopionego masla i przestudzone 2 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki soli 0,5 lyzeczki tymianku 1 papryka czerwona 125g fety wykonanie: Papryke oczyszczamy(...)kostke. W jednej misce laczymy wszystkie suche skladniki, w drugiej mokre. Do suchych dodajemy mokre oraz pokrojona papryke i pokruszona fete. Wszystko laczymy ze soba niezbyt dokladnie, pozostawiamy grudkowate ciasto. Do foremki do pieczenia muffinek wkladamy papilotki i napelniamy je ciastem. Pieczemy je w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 20 minut. Smacznego

Przysmaki Karolki
MAKIEŁKI Z MAKARONEM 72

Makiełki z makaronem to jeden z najsmaczniejszych deserów na wigilijnym stole. W różnych regionach Polski są podawane w odmienny sposób: z bułką, drożdżówką, sucharkami, kluskami lub

Kuchnia Na Wypasie
Ciasteczka zbożowe nadziewane kokosem i daktylami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański) 167

Wreszcie pojawiają się tutaj ciasteczka, które wzbudziły duże zainteresowanie na naszym Instagramie . Doszłyśmy do wniosku, że warto je również zamieścić na blogu. Jeśli ich jeszcze

Candy Pandas
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 733

Kolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów

Ola la LCHF
Super baba black&white 402

Przepyszna, puszysta i wilgotna. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy

Pyry na Gaz
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 127

doprowadzić masę do temperatury pokojowej przed użyciem. Tang zhong umożliwia większą absorpcję płynów dzięki żelowaniu skrobi, czyniąc chleb bardziej puszystym, miękkim i elastycznym, utrzymującym dłużej świeżość, wilgotność ciasta i jego delikatność. Tang zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości(...)wytrawnymi dodatkami. Jest puchaty i delikatny, dos łownie  to "obłoczna lekkość".    Na zdjęciach z galaretką z papierówe k z wanilią i miętą.    480g maki chlebowej lub innej silnej /uży łam ch lebowej typ 650/ 30 g mleka w proszku 40g cukru /dałam 30 g/ 8 g soli 8g drożdży instant

KUCHARNIA
BROWNIE - wersja wzbogacona 86

greckiego - 1 i 1/2 opakowania (600 g) - olej rzepakowy - 1/4 szklanki (45 g)  - jaja - 3 szt.  - budyń śmietankowy bez cukru - (40 g) 1 opakowanie/ lub 3 łyżki maki ziemniaczanej - erytrytol - ja dodałam 1 szklankę, wyszło dosyć słodkie, na pewno następnym razem dodam mniejszą ilość (1/2 szklanki w zupełności wystarczy). - cukier waniliowy - (16g) 1 opakowania (oczywiście można pominąć) polewa(...)Następnie dodawać stopniowo jogurt i na końcu olej, wymieszać delikatnie.  Całość wylać na masę ciemną.   Pieczemy w 180 stopniach C, 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce.  polewa Olej kokosowy,  miód pszczeli i kakao rozpuścić w garnuszku

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Bułeczki jogurtowe 126

podwoi swoją objętość.  W większej misce umieszczamy pozostałą mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny (powinien mieć temperaturą pokojową) oraz rozczyn, mieszamy wszystko, dodajemy roztopione i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy je na równe porcje (można sobie pomóc wagą). Mi z reguły wychodzi(...)kształtną bułeczkę, którą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, dynią, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce

Cynamonowe szczęście
CIASTO Z WAFELKOWĄ PRZEKŁADKĄ 155

Długo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt(...)dużych jaj, 6 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Wafelkowa wkładka 180g wafelków Garść orzechów włoskich 3 jaaj 4 łyżki maki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 1 budyń śmietankowy 1 szkl mleka 3 łyżki cukru 1 masło lub margaryna Masa z bitej śmietany 500ml śmietanki kremówki

Słodki Zakątek
Baletki - biszkoptowe markizy z makiem 154

jedyną trudnością w ich wykonaniu jest odpowiednie ubicie białek,wymieszanie mąki (inaczej wyjdą płaskie) i dobrze rozgrzany piekarnik. BALETKI  (biszkoptowe markizy z makiem) Składniki: 3 jajka 80 g drobnego cukru 75 g mąki  mak do posypania konfitura truskawkowa Łowicz do przełożenia Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy po 1 łyżeczce cukru (ważne(...)jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.  Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe krążki ciasta w odstępach 3-4 cm.  Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Pierwsze ciastka mogą wyjść blade, dlatego warto dobrze rozgrzać piekarnik. Upieczone biszkopciki studzimy, a następnie przekładamy konfiturą

Bon appetit mon amie
Mini babeczki, muffinki piaskowe 181

święcenia. Miłego, tego pracowitego dnia Wam życzę :-) Składniki na 12 babeczek: 250 g masła 170 g cukru/ksyliotlu/erytrolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka L szczypta soli 200 g maki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej mini jajka jako dodatek lub co kto woli 1. Masło ucieramy na puszystą, jasną masę. Dodajemy stopniowo cukier, sól i żółtka. 2. Z białek ubijamy(...)utartego masła, żółtek i cukru dodajemy stopniowo mąkę, delikatnie miksujemy, żeby składniki się połączyły, na końcu dodajmy ubitą pianę. Mieszamy.  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto nakładamy do papilotek, ozdabiamy jajkami. 6. Pieczemy około 20-25 minut.  Smacznego

kruche babeczki
Ciasteczka z kokosem i czekoladą 151

weekendu Wam życzę :-) Składniki: 240 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru pudru (lub innego, ja dałam 3/4 szklanki) 2 duże jajka szczypta soli 2 i 1/2 szklanki maki pszennej 200 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu waniliowego (ja nie dałam) 200 g posiekanej czekolady lub kropelki czekoladowe Masło ucieramy z cukrem na gładką(...)Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i aromat. Miksujemy. Na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy w rękach kulkę i dajemy na blaszkę, ciasteczka zbyt mocno się nie rozrastają, więc odstępy nie muszą być bardzo duże. Jak położymy wszystkie kulki, to lekko je spłaszczamy. Ciasteczka

kruche babeczki
Chrupiące wontony z krewetkami - łatwizna 205

tłuszczem. Zobacz przepis na Chrupiące wontony z mięsem- klik. SKŁADNIKI: 250 g krewetek 250 g pałeczek surmi białko z 1 małego jajka (2 łyżki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub maki ziemniaczanej 50 g słoninki lub dobrego smalcu ze skwarkami 4 cebule dymki (tylko biała część z małym kawałkiem najjaśniejszej zielonej części) 1 łyżka soku ze startego imbiru 1 łyżka wina(...)łyżeczki cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki oleju ostrygowego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu. sól do smaku 24 mrożone kwadratowe cienkie arkusze z ciasta na chińskie wontony Wykonanie: Arkusze ciasta na wontony wyjąć kilka godzin wcześniej z zamrażarki by odmroziły się w zamkniętym opakowaniu w pokojowej temperaturze. Krewetki drobno posiekać, wrzucić do miski i dodać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Muffinki z cydrem i jabłkami 156

mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1 jajko 75 ml cydru jabłkowego 50 ml oleju Dodatkowo: 2 jabłka (małe) Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru Opcjonalnie: cukier cynamonowy/cynamon do posypania Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć - poprzez rozcieranie palcami. (Masło powinno być zimne, a kruszonka ma mieć konsystencję małych piaskowych grudek.) Przygotować(...)proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, olej oraz cydr. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek), posypać kruszonką i delikatnie oprószyć cukrem cynamonowym/cynamonem.  Piec (w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Bułki wrocławskie takie z przedziałkiem 126

prawdziwych ...pachnących drożdżami ....chrupiących z wierzchu i naturalnie miękkich w środku :) dlatego możemy zrobić sobie sami w domu a są proste i gdyby nie wyrastanie , szybkie . Składniki : - 500 g maki chlebowej typ 750 - 200 ml letniego mleka - 50 - 100 ml letniej wody - 15 g świeżych drożdży - 10 g soli ( 2 płaskie łyżeczki ) - 9 g cukru ( 2 płaskie łyżeczki ) - 1 jajko(...)miski , drożdże ,cukier i część mleka wymieszać i wlać do zagłębienia w mące . Odstawić na 10 minut . Wrzucić wszystkie składniki i wyrobić 10 minut robotem ,ci którzy wyrabiają ciasto ręcznie powinni wydłużyć czas ok 2-3 minuty. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na godzinę . Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie i dzielimy

Wypieki Rene