ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:448/571)

Bajgle 135

Można wyrobić w maszynie do chleba- Włóżcie ciasto do miski, przykryjcie folią i odstawcie do wyrastania na około 2-3 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem równych części, uformować okrągłe bułeczki i spłaszczyć je.  Końcem drewnianej łyżki zrobić otwór w każdej bułce i obracając bułkę na łyżce powiększcie otwór do około(...)Dodajcie cukier i sodę.  Każdą bułkę włóżcie do wrzątku i gotujcie około 2 minut obracając ją.  Wysuszcie i połóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenie. Posypcie makiem, sezamem lub czarnuszką- jak lubicie. Pieczcie w temperaturze 220 stopni około 20- 25 minut. Studźcie na kratce. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zdrowe ciasteczka z masłem migdałowym 209

szklanki masła migdałowego prażonego Primavika 1/4 szklanki płynnego miodu 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/2 szklanki posiekanej żurawiny 1/2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki mąki amarantusowej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1.W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej większej masło migdałowe z miodem(...)składników mokrych wsypujemy suche, dokładnie mieszamy, dodajemy posiekaną żurawinę, jeszcze raz mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 4. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulkę i troszkę ją spłaszczamy. Układamy na blaszce w odstępach, ponieważ ciasteczka zwiększą swoją objętość. 5. Pieczemy około 10 minut. Delikatnie przekładamy na kratkę. Ciasteczka na początku są bardzo

kruche babeczki
Pierniczki z masą cukrową 2013 99

pojawią się w następnych światecznych postach. Składniki: Pierniczki • 400 ml miodu • 1 i 1/4 szklanki cukru • 3 duże łyżki kakao • 125 g masła • 4 jajka • 1 kg maki • 1/2 szklanki jogurtu • 3 łyżeczki sody • 1 przyprawa do piernika Masa cukrowa • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody • 350 – 400 g cukru(...)Wykonanie: Pierniczki • Rozpuścić razem miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika i masło, ostudzić lekko. • Dodać jajka, mąkę i jogurt z wymieszaną sodą i zagnieść ciasto. • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. • Podzielić ciasto na kilka części, każdą rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami pierniczki. Jeśli ciasto

To co kocham
Ciasteczka maślane z nutą cytrynową 141

dodatek soku z cytryny sprawił że mają bardzo ciekawy smak ;) Polecam wszystkim ! Składniki na 2 blaszki 220 gr masła w temp. pokojowej 250 gr maki pszennej 50 gr maki ziemniaczanej 2 żółtka 100 gr cukru pudru szczypta soli zapach cytrynowy sok z jednej cytryny 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Masło ucieramy z cukrem pudrem, pod koniec dodając po jednym(...)odrobinie esencji waniliowej. 2. Do utartego masła dodajemy mąkę oraz sok z jednej cytryny, ucieramy do połączenia się składników. Ja swoje "ucieranie" przekładam na stolnice i tam juz zagniatam ciasto. 3. Z gotowej masy wałkujemy 0,5 cm placki i wykrawamy ciastka. Pieczemy 10-15 min w 200 piek. gazowy w elektrycznym myślę że w 180-190 stopniach stopniach przez

Gotowanie...to proste !
Bułki śniadaniowe. Orkiszowo - żytnie z otrębami. Rewelacyjnie pyszne i szybkie. 123

Wszystkie składniki mieszamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez kilka minut lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto ma być miękkie i sprężyste oraz nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 8 równych części. Z każdej części robimy w dłoniach kulkę i spłaszczamy ją. Układamy powstałe krążki na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)minut lub do podwojenia objętości. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, program góra - dół. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy pędzelkiem zamoczonym w wodzie i posypujemy ulubionymi dodatkami, sezamem, makiem, otrębami, gruboziarnistą solą, ja posypałam kilka bułek czarnuszką. Tak przygotowane bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min., do pięknego złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika bułki przekładamy

Naturalna Kuchnia
Babka cytrynowa 91

mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja(...)waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem

cucinare
RACUCHY BUDYNIOWE Z BANANAMI 261

wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie(...)łóżku sprawdzą się równie znakomicie. Polecam! SKŁADNIKI: * budyń waniliowy – 40 g * jajko – 1 szt * maka pszenna – 1,5 szkl * mleko – 1 szkl * olej – 2 łyżki * cukier – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * banan – 2 szt * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy

Ostra na Słodko
Bliny z bananami 128

zajęty pisaniem pracy inżynierskiej, ale mimo wszystko będziemy razem :) A co proponuje na niedzielne śniadanie? Bliny z bananami! Cudowny smak, taki aksamitny, lekki. Polecam!" Składniki : 2 jajka szklanka maki 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 2 banany Sposób przygotowania: Żółtka miksujemy razem z jogurtem naturalnym, białka ubijamy na sztywna pianę, dodając szczyptę soli, następnie(...)łyżki cukru z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy. Do białek dodajemy jogurtową masę i mieszamy łyżką, mąkę przesiewamy i ponownie mieszamy. Banany kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do ciasta, ostrożnie mieszając. Smażymy w kilku kroplach oleju z obu stron. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i owocami. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Placki ziemniaczane 156

starsze,gdyz zawieraja wiecej skrobii.Wlasnie teraz okres jesienno-zimowy to dla ich najlepszy czas.Najsmaczniejsze sa gorace,prosto z patelni. Skladniki: 1 kg ziemniakow 2 jajka 2 lyzki maki 1 cebula sol,pieprz z mlynka olej do smazenia Wykonanie: Ziemniaki i cebule obrac i zetrzec na tarce o malych oczkach.Mozemy sie posluzyc rowniez robotem kuchennym,ktory ta niewdzieczna prace wykona(...)ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody,ktory zbierze sie podczas tarcia odlac .Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac. Rozgrzac olej na patelni.Klasc niewielkie kupki ciasta,splaszczyc i smazyc z obydwu stron na zloty kolor.Podawac ze smietana lub jogurtem posypane cukrem.Ten wariant to moj ulubiony.Choc niektorzy uwazaja,ze cukier i cebula sie wykluczaja smakowo.Moze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
534. Zapomniana gruszka. 129

placki z gruszką polane miodem i prażonymi migdałami, ricotta   2/4 sprawdziany zaliczone jeszcze tylko 2 i mogę odpocząć, jeszcze tylko trochę. Składniki: 55g maki pełnoziarnistej łyżeczka kakao jajko 60ml maślanki coś do posłodzenia, cynamon, szczypta soli, aromat rumowy  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka plasterków gruszki 1/2 białka miksuję z odrobiną soli na sztywną pianę, resztę jajka(...)mieszam z maślanką. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewam do miski i łącze z mokrymi składnikami. Dodaję resztę składników(oprócz gruszki) i delikatnie mieszam z pianą. Nakładam porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i czekam, aż ciasto się z lekka zetnie(że można by było już je obrócić)/lub pojawią się bąbelki układam po 2-3 plastry gruszki na placku

More food, love and dreams
MAKOWE ŚLIMACZKI 184

Mięciutkie bułeczki z makiem, idealne na drugie śniadanie, można je zapakować dzieciakom do szkoły,napewno nie odniosą do domu...Przepis prosty,a naprawdę smaczny. Składniki: pól kg mąki  1 szkl.mleka niepełna szkl.cukru kostka margaryny 30 dag gotowej masy makowej z bakaliami pól łyżeczki cukru waniliowego ćwiartka kostki drożdzy szczypta soli Wykonanie: Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdze rozkruszone, łyzkę cukru(...)połowę mąki, szczyptę soli-dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę mąki,cukier, margaryne (odkładamy 1 łyżkę). Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.  Z ciasta robimy wałeczki o grubości palca, długości ok. 50 cm i zakręcamy w kształt ślimaczka. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.  Masę makową mieszamy z łyżką masła i cukrem waniliowym. Łyżką nakładamy farsz makowy

Z Majeczką w kuchni
Moja slabosc do czekolady 173

dzis skorzystalam z okazji i troszke poszalalam. Na poczatek popelnilam pyszna babke marmurkowa na bazie gorzkiej czekolady. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje. Marmurkowa baba z czekolada skladniki: 200g maki 150g masla 150g cukru 4 jajka 150g gorzkiej czekolady dobrej jakosci 50g orzechow wloskich 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej. Ucieramy maslo(...)uzyskania pulchnej, jasnej masy. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy, a nastepnie make z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy posiekane grubo orzechy. Odlewamy czesc ciasta do miseczki z roztopiona czekolada i dokladnie mieszamy. Foremke keksowke natluszczamy maslem. Na dno wylewamy troche ciasta czekoladowego, nastepnie jasnego i ponownie czekoladowego. Dla uzyskania ladnego efektu za pomoca noza

Przysmaki Karolki
Wilgotny piernik 97

ciasto uwielbiane zwłaszcza przez mojego synka. W zeszłym tygodniu piekłam go dwa razy i za każdym razem znikał w ekspresowym tempie. A ja? Ja uwielbiam piec tego typu ciasta. Piernik, czy szarlotka zawsze tak pięknie pachną podczas pieczenia, że już od samego zapachu w domu robi się cieplej i przyjemniej. Piernik z powidłami zapewne najbardziej kojarzy się każdemu ze Świętami(...)śliwkowych 5 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki kawy zbożowej instant lub kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 szklanki maki pszennej Ponadto: 1 słoiczek powideł śliwkowych cukier puder Wilgotny piernik przygotowanie: W sporej wielkości rondelku rozgrzewamy masło z cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści. Do gorącego

MamaOskarka
brzoskwiniowiec z delicjami 678

papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 200 g masła, miękkiego wykonanie: Ok. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz(...)galaretki o smaku brzoskwiniowym 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z nadmiaru syropu a następnie kroimy w kostkę. wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy 1/2 cz. kremu, układamy na nim brzoskwinie i wykładamy pozostałą część kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki pszenno-żytnie z babką płesznik 72

tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe – linolowy, oleinowy i palmitynowy. Są one również źródłem aukubiny, którą wyróżniają właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Co nam trzeba? 400 mąki żytniej 200 maki pszennej 60 drożdży 300 ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli babka płesznik odrobina masła lub oleju kokosowego Robimy! Mąki wsypujemy do miski, sól(...)kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą i dajemy olej. Mieszamy, odstawiamy na 5 minut Dodajemy zaczyn do mąk z solą i dorzucamy czubatą łyżkę nasion babki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum pół godziny- do godziny. Z ciasta, które nam wyrośnie odrywamy kawałki i formujemy bułeczki. Układamy w odstępach na blaszce wyściełanej papierem

Latosiowydom