ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:445/571)

Torcik porzeczkowy 184

bardzo dobrze i przede wszystkim zajmują niewiele miejsca Możecie je kupić tutaj . Torcik porzeczkowy Drukuj przepis Czas gotowania: 12 Składniki Biszkopt: -7 jajek -1 szklanka cukru -1 szklanka maki pszennej -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Frużelina porzeczkowa: -500 g czerwonej porzeczki -1 szklanka cukru -2 łyżki soku z cytryny -płaska łyżka mąki ziemniaczanej (wymieszana w odrobinie wody) -3 łyżeczki(...)szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy trzepaczką . --> Ciasto przelewamy do 3 okrągłych form o wymiarach: 20, 15 i 9. Biszkopty pieczemy pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu foremki z ciastem wyjmujemy z piekarnika

Marta Gotuje
Szybkie muffinki z truskawkami 50

jajko,\r","du\u017cy jogurt naturalny,\r","3\/4 szklanki oleju,\r","s\u00f3l,\r","truskawki."],"name":"Szybkie muffinki z truskawkami","recipeCategory":"desery, muffinki","cookTime":"PT0H25M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Mak\u0119, proszek do pieczenia, sod\u0119, s\u00f3l i cukier wymiesza\u0107.\r","Truskawki pokroi\u0107 na ma\u0142e kawa\u0142ki.\r","Doda\u0107 jajko, jogurt, olej i truskawki. Delikatnie(...)kawałki. Dodać jajko, jogurt, olej i truskawki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Rozlać do foremek na muffinki. Piec 25 minut w 175st. https://www.bardzogrubysmok.pl/szybkie-muffinki-z-truskawkami/ Składniki na muffinki z truskawkami Ciasto na muffinki Ciasto na muffinki wlane do foremek Upieczone muffinki Muffinki z truskawkami gotowe do podania na stół Artykuł Szybkie muffinki z truskawkami pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok

Bardzo Gruby Smok
Pszenne bułki ze słonecznikiem 116

lubią. Od czasu do czasu robię więc wyjątek i piekę pszenne bułki. Takie bułeczki można upiec z dowolnie wybranymi nasionkami. Kto lubi mak może upiec takie bułki z makiem . Jeśli lubicie słonecznik dodajcie go również do środka. Te bułki upiekłam na drożdżach. Pszenne bułki Składniki: na 18 bułek 1,3 kg pszennej mąki 70 g świeżych drożdży(...)zimnej wody 100 g nasion słonecznika + 4 łyżki do posypania 1¼ łyżki soli 1 jajko + 1 łyżka mleka Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj mąkę, sól, słonecznik i zarób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem. Przykryj naczynie folią i odstaw w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłóż na blat oprószony mąką

codojedzenia
Włoski chleb z semoliną 194

smak i zapach, bardzo chrupiącą skórkę i żółtawo-kremowy miękisz. Chleb robiłem według włoskiego przepisu ze strony https://www.ricettariotipico.it/pane-con-semola-rimacinata-integrale/ Składniki: 300 g mąki pszennej tipo "0" 200 g maki z semoliny rimacinata 100 g odświeżonego aktywnego zakwasu pszennego (100% hydratacja) 300 + 25 g wody 3 g słodu jasnego aktywnego 9 g soli. W misce wymieszać ze sobą dokładnie obie(...)dodać 300 g wody. Wymieszać delikatnie na jednorodną masę, tak aby nie było śladów suchej mąki i odstawić na około 4 godziny w temperaturze pokojowej (autoliza). Następnie, do ciasta dodać aktywny zakwas oraz sól i słód rozpuszczone w dodatkowych 25 g wody. Zakwas rozprowadzić po powierzchni ciasta i wgniatać delikatnie palcami. Wstępnie wymieszać, wykonując kilka składań. Odpoczynek 2-3 minuty

Przepisy na domowy ser i chleb
Pierogi z soczewicą i cieciorką 133

tysiące lat wstecz. Jej nasiona zawierają aż 25% białka, stanowiąc nieodzowny składnik diety wegetarian i wegan. Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową - KLIK Składniki : 3 szklanki maki pszennej + do podsypania łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki oleju około 3/4 szklanki ciepłej wody 2 puszki po 400 g cieciorki 1 puszka 400 g soczewicy 1 łyżeczka soli(...)łyżki oliwy smakowej pomidorowej 1 łyżeczka pieprzu szczypta chili 1 cebula  1 łyżka masła Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy jajko, wodę i olej, zarabiamy ciast. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy miseczką i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło, w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cieciorkę i soczewicę odcedzamy z wody

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb pszenny, dokładny przepis. 156

zaczynu. -- -- -- -- Mieszamy łyżką lub mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta. Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie tzn. powiększy się o 2 -3 razy wtedy zagniatamy je i wyrabiamy chleby. Podana ilość wystarczy na zrobienie dwóch dużych chlebów w foremkach 30cm x 11cm Foremki z chlebami przykrywamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min.   lub jak nie mamy czasu, to wstawiamy na noc zafoliowane do lodówki. Po wyrośnięciu chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy lub nie makiem, czarnuszką... Po posypaniu lekko nacinamy, żeby chleb nie pękał gdzie chce... Pieczemy w 200 st.C //GÓRA/DÓŁ 50-60 minut *** ***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary

chleba naszego
Domowe drożdżówki z różą 111

smak i zapach kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to z pieca wydobywał się nieziemski aromat tych małych pyszności! Dzięki marce Stovit dziś poczułam się jak dziecko :) Składniki: 1 kg maki 1 litr mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 żółtko jaja 1 łyżka śmietany 18% marmolada(...)Stovit Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, przelać do miski z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrami waniliowymi. Następnie wbić jajka, wlać olej, wymieszać i wyrabiać ręką ciasto przez minimum 15 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 25 minut. Na stolnicy wysypanej mąką wyłożyć przygotowane ciasto. Urywać po kawałku, nadziewać marmoladą różaną ( Stovit ) i formować drożdżówki. Układać

Tradycyjna Kuchnia
TORT Z KREMEM ŚMIETANOWYM 143

serka mascarpone.  Nie jest idealny bo nie mam zdolności ani cierpliwości do dekoracji tortów ale był pyszny :)   Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka maki * 2 łyżki mąki ziemniaczanej *2 łyżeczki proszku do pieczenia *2-3 łyżki wody *2 łyżki kakao Składniki na krem: * 2 śmietany kremówki 36% duże * serki mascarpone po 120g * cukier puder(...)smaku według uznania Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać razem obie masy. Dodać pozostałe sypkie składniki przesiane przez sitko, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać do okrągłej blaszki ( ja smaruję tylko spód blachy masłem i obsypuje bułką tartą). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt

Zrób to smacznie
Kaczusie 142

Takie kaczusie zawsze robiła mi moja mama:) Pyszna odmiana tradycyjnego pączka:) Polecam... Składni ki; 1 kg maki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, olejek  rumowy, olej do smażenia, sól, cukier puder do posypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier(...)ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto toczymy w rulon jak na kopytka i tniemy na kawałki. Następnie kawałki toczymy znowu w rulon i wiążemy

Anioły w kuchni
Bułki pszenno - owsiane z pestkami dyni. 187

zasypujemy cukrem, podlewamy ciepłym mlekiem, temperatura około 39 stopni, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Mąki spulchniamy mieszając widelcem, solimy łyżeczką soli. Wlewamy do nich zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy pestki dyni i łyżkę oleju rzepakowego. Formujemy kulę, oklepujemy olejem rzepakowym i wkładamy do porcelanowej miski, przykrywamy ściereczką odstawiamy na 1,5h. Po tym czasie zwilżonymi dłońmi(...)bułki, nacinamy i odstawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem z wierzchu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po posmarowaniu mlekiem możemy posypać bułki słonecznikiem, makiem, albo płatkami owianymi

BaRepas
PĄCZKI Z KONFITURĄ Z RÓŻY 101

polecam :) SKŁADNIKI: na 12 małych pączków lub 6 dużych 35 g cukru 25 g świeżych drożdży 100 g mleka   2 żółtka 40 g masła (roztopionego) 250 g maki pszennej (tortowej) szczypta soli 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie) konfitura z dzikiej róży cukier puder, lukier lub rozpuszczona czekolada do dekoracji pączków A jak to zrobić(...)miski wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól wyrobić na gładka masę dolewając stopniowo spirytus i wodę różaną. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni. Miskę nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na grubość

Kuchnia w opałach
TORT MAKOWO - POMARAŃCZOWY 199

sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Kiedy powstanie zwarta i nieruchliwa konsystencja, dodaję kolejno po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach. Mąki mieszam ze sobą oraz makiem. Dodaję porcjami do masy jajecznej, na końcu wlewając olej. Mieszam wszystko dokładnie, po czym wylewam do blachy. Papierem do pieczenia wykładamy tylko spód blachy, a boków NIE smarujemy tłuszczem. Wstawiam(...)nagrzanego piekarnika, piekę około 30-35 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka". Wyjmuję z piekarnika i studzę poza nim. Kiedy biszkopt wystygnie całkowicie, delikatnie oddzielam nożem boki ciasta od blaszki, przekrawam na 3 blaty o równej grubości. krem pomarańczowy: 500g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu sok z 1/2 pomarańczy

W kuchni Karmel-itki