Domowe puszyste pancakes 212tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej(...)użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej
Wymiar Zdrowia
Domowe puszyste pancakes 139tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej(...)użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej
Wymiar Zdrowia
Muffiny mechaniczna po... truskawka... 186się dość dobrze, jako dodatek lekkiego mechanicznego posmaku do koktajli owocowych. Składniki: (na 12 sztuk) suche 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), albo 2 szklanki maki + szczypta soli + 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki groszków z białej czekolady mokre 1 szklanka mechanicznego mleka truskawkowego (podejrzewam, że inne też się sprawdzi(...)papierowymi papilotkami. W sporej misce wymieszaj suche składniki, a w dzbanku, lub osobnej misce mokre. Wlej mokra mieszankę do suchej i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki i piecz około 15-20 minut - trzeba sprawdzać! Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia
Lejdi of the house
Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną 269kapusty kiszonej :) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 g maki ziemniaczanej około 200-300 g kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1. Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie(...)pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju
Gotowanie...to proste !
Bułki z dziurką. Bajgle. 240dziurką: mąki pszennej 14 g drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: 1 łyżka cukru 1 żółtko + 1 łyżka wody, do posmarowania sezam, mak lub inne ziarna do posypania Przepis na bułki z dziurką. Przepis na bajgle: Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Pokruszone drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dodajemy 1 łyżkę(...)Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz wodę, mieszamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe puszyste pancakes 360dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy(...)wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej
Menu Zdrowia
Domowe puszyste pancakes 288dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy(...)wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej
Menu Zdrowia
Chleb z garnka z ziarnami 125504szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1 szkl. dowolnych ziaren - u mnie siemię lniane, słonecznik i pestki dyni Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży(...)rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość . Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut
Grunt to przepis!
Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy 396Zapewne wiele osób zastanawia się co dobrego można zrobić z wykorzystaniem białek, które zalegają w zamrażarce. Ja proponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty przełożone masami z
Na Ciasteczkowych Papierach
Orkiszowe bułeczki cynamonowe 157bardzo plastyczne,łatwe do wałkowania i formowania.Nie szukaj specjalnej okazji,po prostu je upiecz.Idealne na śniadanie,do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek. Składniki na 12-14 bułeczek: 420 g maki orkiszowej (pół na pół orkiszowa jasna 700 i orkiszowa pełnoziarnista) 160 ml mleka 2 jajka 60 g masła 60 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 op. suchych drożdży(...)mleko do rondelka,dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzać do misy robota odważyć obie mąki,dodać cukier,sól,drożdże,nastepnie wlać mleko z rozpuszczonym masłem,powoli wyrabiać ciasto hakiem.W miedzyczasie wbić 2 jajka i zagniatać około 8 minut do uzyskania gładkiego,lśniacego ciasta.Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyłożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gwiazda drożdżowa z makiem 224Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem. Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu. Gwiazda drożdżowa z makiem SKŁADNIKI: mąka -0,5 kg drożdże - 45 g mleko -0,5 szkl margaryna Palma w złotym opakowaniu - 150 g jajka(...)PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki. Pierwszy placek posmarować masą makową
Kuchnia Danusi
Lion - słodkie ciasto ze słonym akcentem 456ciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało(...)ręcznie łopatką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C Masa budyniowa: 2 żołtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (u mnie kakaowa) 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych Szklankę
Cynamonowe szczęście
Deser truskawkowo-jogurtowy 124Sezon na truskawki w pełni dlatego dzisiaj zapraszam Was na lekki truskawkowy deser. Zrobienie go nie wymaga zbyt wiele czasu, a efekt wizualny i smakowy jest
To co lubię - gotuję i polecam
Bułeczki z ziarnami (Panini con semi) 204żytniej 4 g suchych drożdży lub 12 g świeżych 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniej wody Dodatki: 1 żółtko oraz kminek, ziarenka sezamu lub maku do posypania **** INGREDIENTI (6 pezzi) 330 g di farina tipo 0 o 00 25 g di farina di segale 4 g di lievito di birra secco o 12 g di lievito(...)tiepida Per cospargere: cumino, semi di sesamo o papavero e 1 tuorlo PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy oba rodzaje mąki z suchymi drożdżami, dodajemy mi ó d oraz sól. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając wod ę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny
La grande e la piccola cuoca