CHLEB Z GARNKA – najszybszy pszenny chleb 172absolutnie nie wymaga użycia np. robota kuchennego, a do tego jest banalnie proste! Zróbcie i Wy – gwarantuję, że chleb z garnka będzie u Was gościł bardzo często! SKŁADNIKI: * maka pszenna – 750 g * drożdże świeże 25 g * cukier – 0,5 łyżeczki * sól – 2 płaskie łyżeczki * olej – 1 łyżka * ciepła, ale nie gorąca woda – 2 szkl(...)minut. Po tym czasie zagniatamy ponownie i odstawiamy na kolejne 30 minut. Nagrzewamy piekarnik wraz z naczyniem, w którym będziemy piec ( i pokrywką ) do 220C. Do gorącego wkładamy wyrośnięte ciasto, zmniejszamy temperaturę do 200C i pod przykryciem pieczemy ok. 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 25 minut. Gotowe
Ostra na Słodko
Babka Inka. 212święta wielkanocne, więc myślę, że ten przepis, może Wam się przydać. Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka 2 pełne łyżki kawy Inki Lukier: 1 łyżka kawy Inki 3-4 łyżki(...)ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach. Dodać ekstrakt waniliowy i porcjami wlewać roztopioną margarynę, cały czas miksując. Część ciasta, wyłożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Kawę Inkę wymieszać z mlekiem i wlać do pozostałego ciasta. Wymieszać łyżką i przełożyć do formy, na jasne ciasto
Agusiowe smakołyki
Domowe obwarzanki 144mąki tortowej 30 g świeżych pokruszonych drożdży 2 jajka 2 żółtka 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 3 łyżeczki soli do posypania sezam, mak, sól, siemię lniane, kminek, u mnie sezam i czarny sezam HELIO Przygotowanie: Drożdże kruszę i mieszam łyżką w dużej misce z 3 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Odstawiam(...)łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soli i 2 całe jajka. Do wyrośniętego rozczynu dołożyć mąkę i masę jajeczną, wymieszać dobrze, dodać roztopione masło, wyrabiać dokładnie ręką ok. 5 minut. Odstawić ciasto na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i robić z nich wałeczki, 2 paseczki przeplatać ze sobą i dobrze połączyć ich końce
Zasmakuj Kuchni
Ślimaczki z szynką. 237tyle zwarte, żeby dało się je wałkować. Tak wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je dobrze odgazować, następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich kolejno wałkujemy na kwadrat o wymiarach 30x30 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem zostawiając(...)szynkę i zwijamy w roladę. Ostrym nożem kroimy roladę w 12 plastrów, każdy kawałek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i oprószamy sezamem i/lub czarnuszką bądź makiem. Bułeczki odkładamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wyrośnięte ślimaczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, czyli około 15 minut
Rozpustne gotowanie
Bułki ze słonecznikiem i sezamem 191Dziś przygotowałam bułki pszenne ze słonecznikiem i sezamem. Polecam bo, takie domowe pieczywo jest najlepsze. Wyszły pyszne, chrupiące idealne na śniadanie. Składniki: 450 g maki pszennej 300 ml wody 20 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 100 g słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo 3 łyżki ziaren sezamu 1 jajko Wykonanie(...)wody i 2 łyżki mąki. Odstawić na bok na 10-15 minut. Mąki przesiać razem, dodać do rozczynu, następnie dodać sól, 1 jajko, olej, słonecznik i resztę wody. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Blaszkę
magiczna kuchnia Kasi
Tarta z żurkiem 210żurkiem na wielkanocnym stole będzie hitem. Jest bardzo dobra, pachnie kiełbasą, jajkiem, żurkiem i boczkiem. Znika bardzo szybko ze stołu. Okres wielkanocnych przepisów rozpoczynam :-) spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli farsz: 250 g śmietany 18 % ukwaszonej 2 białka 2 jajka 3 łyżki żurku w proszku pieprz(...)boczku wędzonego 2 białe kiełbasy 3 jajka natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę
wesoła kuchnia
Babeczki cynamonowe z bananem i kruszonką. 158Witajcie :) Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam babeczki z nutką cynamonu i bananem. Pyszne, proste w wykonaniu , w sam raz do kawki :) Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki maki tortowej 3/4 kostki roztopionej margaryny 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamonu 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody 2 banany Kruszonka: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki(...)Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać roztopione masło, mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem, wszystko dobrze wymieszać. Do połowy papilotek wlać ciasto następnie ułożyć plasterek banana. Składniki podane na kruszonkę przełożyć do miski i zagnieść grudkowate ciasto .Posypać babeczki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Babeczki pikowane z mąką kokosową 178pomimo iż są pyszne - to szkoda ich jeść. (około 6 sztuk) 75g masła/margaryny 60g cukru 1 jajko (duże lub 2 małe) 2 łyżki mleka 60g maki pszennej 40g mąki kokosowej kilka kropel aromatu śmietankowego/waniliowego/kokosowego Dekoracja: masa cukrowa (biała) perełki cukrowe (srebrne) Mąkę pszenną i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę utrzeć z cukrem(...)wlać mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z kilkoma kroplami dowolnego aromatu. (Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. W międzyczasie przygotować dekoracje z masy
Di gotuje
Wielkanocna tropikalna kopuła 195Deser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych
VioletoweKucharzenie
Babki z przepisu babki ;-) 396Prosta babka z babcinego przepisu o niewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne: cytrynową oraz
Humanistka w kuchni
Ciastka pelnoziarniste a'la digestive czyli Slodki Czwartek odc.73 239Bardzo ale to bardzo lubię ciastka z maki pełnoziarnistej. Najchętniej takie bez zbędnych chemicznych dodatków, kruche i niezbyt słodkie. Przepis na własnie takie znalazłam na blogu Smakołyki Alergika . Polecam bardzo! moje dzieciaki alergiczne i koleżanki niealergiczne były zachwycone :) Ciastka pelnoziarniste a'la digestive 310 g mąki pszennej pełnoziarnistej 110 g masła (lub bez mlecznej margaryny) łyżeczka soli(...)cukru ok. 120 ml zimnej wody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Dodajemy tyle wody, by ciasto się skleiło. Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Powinniśmy zrobić to dość cienko. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok.15 minut, w zależności od wielkości, by się
Dzieje kuchennej Wiewióry
Oponki 300kojarzą mi się one z dzieciństwem. Pamiętam jak będąc dzieckiem wykrawałam kieliszkiem dziurki, a ile przy tym miałam radochy ;) A Wy lubicie oponki? Składniki: 0,5 kg maki tortowej 2 jajka pól kilograma sera białego (zmielonego, niekoniecznie) pół kostki masła łyżeczka octu łyżeczka sody smalec do smażenia łyżka octu do smalcu (dodajemy ocet jeszcze(...)rozdrobnić za pomocą widelca). Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, wybić jajka, dodać miękkie masło, ser biały, ocet oraz sodę oczyszczoną. Z podanych składników zagnieść gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na około 1,5 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wykrawać oponki. W okręgu wyciętym szklanką wykrawamy okrąg kieliszkiem. Oponki smażymy na złoty kolor
Krakowskie smaki Ani
Chleb z San Francisco na zakwasie 271wygladzie nic nie stracil a jest duzo latwiejszy do wykonania. Skladniki: 250 g zakwasu zytniego lub pszennego (u mnie 100 % zytni pelnoziarnisty) 200 g maki pszennej razowej 400 g maki pszennej bialej ( u mnie 550) pol lyzki cukru (daje miod) 2 lyzki octu balsamicznego ciemnego(u mnie Aceto Balsamico di Modena) 1 i 1/4 lyzeczki soli 2 lyzeczki drozdzy instant(...)owsiane lub inne ziarna) WYKONANIE: Dzien poprzedzajacy pieczenie chleba przygotowac zakwas,tak odmierzajac wode ,make i zaczyn,by otrzymac 250 g aktywnego,gestego zakwasu W czasie gdy mikser miesza ciasto,przygotowac foremke-duza keksowke.Forme wysmarowac olejem i wysypac otrebami pszennymi. Ciasto przelozyc do wysmarowanej formy.Wilgotna lyzka lub reka wyrownac powierzchnie ciasta.Keksowke przykryc folia spozywcza.Strone przylegajaca do ciasta tez smaruje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rodzaje mąk bezglutenowych 198gryczaną otrzymuje się poprzez zmielenie nasion gryki. Charakteryzuje się szarobrązowym kolorem i gorzkim posmakiem. Zawiera dużo białka, skrobi, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z innymi makami świetnie nadaje się do naleśników, blinów i do wypieku chleba. 2. Mąka Ryżowa Mąka ryżowa najczęściej uzyskiwana jest z ryżu białego i brązowego. Może być grubo lub drobno mielona(...)uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej. Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego 3.Mąka Sojowa Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane
NaKońcuJęzyka
Karkówka z nudlami - czyli maślne kluseczki parowane nad mięsem. 213kluchy i ziemniaki. Jest naprawdę syto. W tym przepisie wszystko robimy w jednym garnku i bez drożdży, co jest ogromnym ułatwieniem, bo nie musimy czekać na wyrastające ciasto, a kluchy są o pełnym, bogatym smaku - przechodzą aromatem duszonych warzyw i mięsa, dodatkowo są puszyste. Mięsko jest delikatne, rozpadające się pod naporem widelca, a dodatek jarzyn uzupełnia całość, tworząc fenomenalne(...)ziemniaki 150 ml wytrawnego wina łyżka ciemnego sosu sojowego liść laurowy sól i pieprz tłuszcz do podsmażenia. Nudle: 500 g maślanki (lub jogurtu) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 700 g maki pszennej 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju. Wykonanie: Danie należy przygotować w garnku z grubym dnem lub takim, który mamy sprawdzony
Poezja Smaków - blog kulinarny
Muffinki z truskawkami i kruszonką 198maślanki lub kefiru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g roztopionego masła 1 duże jajko Nadzienie: około 200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej Kruszonka: 50 g brązowego cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżek zmielonych migdałów (można zastąpić mąka) ½ szklanki płatków owsianych 20 g roztopionego masła Przygotowanie Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Jeśli(...)nieco zgęstnieć. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki, mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. zwilgotnienia składników Foremki na babeczki wykładamy papilotkami, ciasto przekładamy do foremek, do połowy wysokości. Następnie nakładamy owoce i zakrywamy ciastem. Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni na funkcji termoobieg przez około 25 minut
Mania Gotowania
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 226koniec dodajemy pianę z białek i razem mieszamy. Placek makowy: Składniki jak w placku orzechowym (oprócz orzechów) + 2 płaskie łyżki maku Wykonanie: Jak w pierwszym placku + dodajemy suchy mak zamiast orzechów Placek kokosowy Składniki jak w placku orzechowym (oprócz orzechów) + 100 g wiórek kokosowych Wykonanie: Jak w pierwszym placku + dodajemy wiórki kokosowe zamiast orzechów Placek kakaowy: Składniki jak w placku(...)pomarańczowa) Wykonanie: Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy je z cukrem. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi jabłkami). Przełożenie ciasta: Placek orzechowy- masa jabłkowa - placek makowy - masa jabłkowa - placek kokosowy - masa jabłkowa - placek kakaowy - polewa
psgotujemy
Tort Płatek Śniegu 262masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 40 – 45 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu) , do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)kokosowymi. Śnieżynkę dekorujemy perłowymi i srebrnymi kuleczkami cukrowymi. Gotowy tort przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na kremy. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Papierem do pieczenia wykładamy na dno tortownicy oraz robimy rant (wewnątrz), aby biszkopt nie wylał się podczas pieczenia. Biszkopt kakaowy wyrasta
Słodki Pomysł
Pszenny chrupiący chleb 157Składniki: Mąka pszenna typ 750 g 350 g ( użyłam mąki Złoty Kłos) Maka pszenna typ 450 150 g ( użyłam mąki Złoty Kłos) Woda letnie 350 g Sól 10 g Mieszanka gotowego zakwasu suszonego 15 g z drożdżami suszonymi 8 g ( mieszanka z firmy Złoty Kłos) Pestki dyni 3 łyżki ( firmy Złoty Kłos) UWAGA!! Mąkę,zakwas oraz pestki dyni można(...)zakupić klikając w link poniżej: https://allegro.pl/uzytkownik/ZlotyKlosMaka?bmatch=baseline-al-product-cl-eyesa2-engag-dict43-uni-1-2-0318 Przygotowanie: W misce umieścić wszystkie składniki na chleb. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto wychodzi lekko klejące i tak powinno być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przed włączeniem piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne. Po nagrzaniu piekarnika wyjmujemy naczynie i przekładamy
Kulinarne przygody
Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika 267spiżarni weszła od niedawna Odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT . Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa , z dużą zawartością błonnika oraz białka - 11g białka na 100g mąki - idealnie sprawdza się w przeróżnych wypiekach: ciastach, gofrach, plackach, naleśnikach, chlebach, no i oczywiście omletach! Gdyby ktoś nie wiedział, skąd bierze się takie cudo - odpowiadam. Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który się suszy(...)świeżo rozłupany kokos :) Co ciekawe, ma dwa razy mniej tłuszczu niż typowe wiórki kokosowe, więc dbający o linię powinni z nią żyć za pan brat. W przeciwieństwie do tradycyjnej maki zbożowej, może być jedzona na surowo , więc pole jej zastosowań to nie tylko dania pieczone czy smażone, ale również jogurty, koktajle, musli i desery. Ma lekko słodkawy posmak , stąd
Grunt to przepis!
Pierniczki leckerli 176dojrzewanie zależy od warunków, w jakich są przechowywane. U nas leżą w nieogrzewanej spiżarce, w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki 350 g miodu 150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek(...)bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz
I tu będę miała takie te
Chleb z naczynia 167łyżeczka soli 1 ,5 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 ,5 szkl. ciepłej wody – nie gorącej! Drożdże wkruszyć do naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej(...)Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki [ miska, w której wyrasta ciasto, musi być spora bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość]. Rano wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut
Moje domowe kucharzenie
Cebulowy chleb z kozieradką 209jest nawet jeszcze lepszy. Składniki na jeden bochenek (ja piekłam dokładnie z połowy składników w dwóch maleńkich keksóweczkach, takie duże buły mi wyszły): 400 g mąki pszennej 100 g maki pszennej razowej 7 g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 2 duże łyżki oliwy (użyłam 1 łyżkę – truflową, bo ją kocham) 2 łyżeczki podprażonej na suchej patelni nasion kozieradki(...)ulubionych nasion do oprószenia form do pieczenia, 2 łyżki oleju do wysmarowania form Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, kozieradkę podprażyć. Wymieszać wszystkie składniki razem i wyrobić na gładkie ciasto Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika) Pozostawić
greenscarf
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 210Naprawdę polecam. Trochę się rozpisałem, pora chyba zagęścić ruchy. Czyli z Bogutyna użyłem: - drożdże piekarskie Instant Master - naturalny słód jęczmienny MALT IT 110 - ciemno palony - krystaliczna sól różowa himalajska - maka pszenna chlebowa typ 850 - mąka orkisz ECCO typ 2000 A przepis wygląda tak: 170 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej chlebowej 220 ml wody 10 g słodu jęczmiennego(...)himalajskiej to wystarczy 1 łyżeczka. Ta himalajska jest mniej słona) 1 łyżeczka cukru 4 g suszonych drożdży Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Znaczy się wyrabiamy ciasto. Tak przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przekładamy do foremki i znów zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno wystarczyć 45 minut żeby tak z górką
Marder&Marder Manufacture
Owsiane kwadraty z dżemem-bez jajek 185dnia,jeszcze cieple sa tak chrupiace,ze wciagaja i nie mozna przestac jesc.Upieklam je w foremce 23x30 cm (moze byc mniejsza). Skladniki: 300 g platkow owsianych 130 g maki orkiszowej 1 lyzeczka domowego cukru waniliowego 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 170 g syropu ryzowego (dalam jablkowy) 10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego 100 g dzemu(...)make,cukier waniliowy,cynamon ,proszek do pieczenia i sol umiescic w misce i wymieszac.Dodac syrop i olej i przy pomocy drewnianej lyzki wymieszac calosc do wchloniecia wszystkich skladnikow polowe ciasta rownomiernie rozlozyc w przygotownej foremce i mocno przyciskajac grzbietem wilgotnej lyzki rozprowadzic na ciescie konfiture rozprowadzic druga czesc ciasta i wyrownac powierzchnie piec w 180°C 20 minut studzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Poolish 246przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki. Poolish jest mieszaniną mniej więcej tej samej ilości mąki pszennej i odrobiny drożdży. Posiada konsystencję dość rzadką (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), która szczególnie nadaje się do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasu mlekowego. Zaczyn jest gotowy do użycia, gdy powierzchnia pokryta jest dużą ilością drobnych pęcherzyków. Smak dojrzałego zaczynu przypomina(...)dłużej jednak niż trzy dni. Przed użyciem po wyjęciu z lodówki musi się jednak ogrzać do temperatury pokojowej, co najmniej jedną godzinę. Składniki na 600g Poolish : 295 g maki pszennej 332 g wody 7 g drożdży świeżych (lub 1 g drożdży instant) Przygotowanie zaczynu: W misce wymieszaj wodę, mąkę i drożdże, aż zaczyn będzie miał jednolitą gładką konsystencję. Przykryj miskę
Grahamka, weka i kajzerka
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 277roślinne) - 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki) - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz sezam) - białko lub całe jajko do posmarowania rogali Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W tym czasie(...)przestudzenia. Całość ma być lekko ciepła. W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn (z drożdży) oraz masło z mlekiem. Całość dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok.60-90 minut. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść
Smaczne Zdrowe