ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:443/571)

Zielone placuszki z cukinią 139

Wiosną wszystko budzi się do życia, my na naszych targach mamy z dnia na dzień coraz więcej świeżych warzyw i owoców. To oznacza, że zaczynają się

Niezły Młynek
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 182

sezonie eksperymentować z różnymi dodatkami. Frużelina nie jest mocno słodka, sok i skórka z pomarańczy nadaje jej bajecznego aromatu. Będzie idealna jako dodatek do gofrów, lodów i ciasta. Już ślinka mi cieknie na myśl o dobraniu się do takiego słoiczka zimową porą, gdy ciemno, zimno i buro za oknem, a ja delektować się będę słonecznymi smakami lata w postaci frużeliny(...)być widoczne ich kawałki. 5 0ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami soku z gotowania truskawek i wlać do garnka. Intensywnie wymieszać, aby dokładnie połączyć roztwór maki z owocami. Całość podgrzewać na małym ogniu kilka minut do zgęstnienia, aż uzyska aksamitną i kisielowatą konsystencję. Gorącą frużelinę przelewać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć

Grunt to przepis!
DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 102

będę ukrywać , ze moim wielkim marzeniem jest nauczyć się piec chleby – drożdżowe , na zakwasie, z ziarnami i bez – takie, które wspominam z dziecięcych lat. Zapach ciasta drożdżowego zawsze kojarzy mi się i będzie kojarzył z dziecięcymi latami. Już kiedyś mówiłam Wam, ze moja babcia miała piec chlebowy, w którym co sobotę wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny(...)domowych wyrobów prosto do Twojej spiżarni. http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja! Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10 SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * maka pszenna – 650 g * drożdże świeże – 35 g * Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 2 łyżki * masło min. 82% – 100 g * mleko 3,2% – 250 ml * cukier drobny – 100 g * jajko

Ostra na Słodko
Muffiny Z Marmoladą 100

SKŁADNIKI SUCHE: - 2 szkl. maki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 15g. cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. oleju - 1 jajko DODATKI: -marmolada WYKONANIE: W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej natomiast składniki mokre. Zawartość obydwu misek należy połączyć razem. Z racji ze nie posiadam formy do muffinek użyłam samych papilotek(...)Papilotki napełniamy około 1/4 ciasta , na to delikatnie łyżeczką nakładamy marmoladę i zalewamy ciastem tak aby było większe pół papilotki. Tak przygotowane muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30minut w temp

Dziś Ja gotuje
5 pomysłów na rogaliki 115

ciasta francuskiego i czekolady. Niestety sama nie będę mogła ich spróbować (przygody z nietolerancjami ciąg dalszy), ale mam nadzieję, że domownicy się ucieszą A Wy, na które rogaliki się skusicie :)? 5 pomysłów na rogaliki 1. Drożdżowe rogaliki z dżemem 2. Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą 3. Croissanty z białą czekoladą 4. Rogaliki francuskie na wytrawnie 5. Francuskie rogaliki z makiem

365 dni dookoła kuchni
MUFFINY Z MARMOLADĄ 74

SKŁADNIKI SUCHE: - 2 szkl. maki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 15g. cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. oleju - 1 jajko DODATKI: -marmolada WYKONANIE: W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej natomiast składniki mokre. Zawartość obydwu misek należy połączyć razem. Z racji ze nie posiadam formy do muffinek użyłam samych papilotek(...)Papilotki napełniamy około 1/4 ciasta , na to delikatnie łyżeczką nakładamy marmoladę i zalewamy ciastem tak aby było większe pół papilotki. Tak przygotowane muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30minut w temp

Dziś Ja gotuje
Bajgle 141

dnia ciasto dzielimy na 8 części, formujemy z nich kulki. W każdej kulce robimy palcem dziurkę. Aby ją powiększyć, można zakręcić ciastem dookoła palca, jak hula-hoopem. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W garnku gotujemy wodę. Nie musi być jej dużo, ważne, żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodajemy łyżkę(...)miodu i szczyptę soli. Delikatnie wrzucamy wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotujemy z każdej strony po 1 minucie. Obgotowane bajgle zanurzamy z jednej strony w sezamie, siemieniu lnianym lub maku. Układamy bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, w tym czasie powinny nabrać złotego koloru. Studzimy

Smakowity Blog Kulinarny
Placek drożdżowy 124

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka.   Składniki:  1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn:  drożdże kruszymy do ciepłego mleka   z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki.  Mieszamy(...)pozostawiamy do wystygnięcia.  Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy  i odstawiamy do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość,  przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką.   Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Bułeczki z dynią i borówkami. 157

zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Borówki myjemy i osuszamy. Jeśli borówki będą lekko kwaskowe możecie oprószyć je cukrem. Na stolnicę podsypaną mąką przekładamy ciasto i jeszcze raz zagniatamy, następnie lekko je rozwałkowujemy tak na grubość 2cm i wycinamy szklanką koła.Na każdy placuszek nakładamy po łyżce borówek, zlepiamy jak pączka. Gotowe bułeczki układamy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 6 minut aby troszkę podrosły, następnie smarujemy je mlekiem i posypujemy granulowanym musli, ale nie koniecznie, możecie posypać je migdałami, makiem lub czym wolicie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na zloty kolor około 20/ 25 minut. Po upieczeniu bułeczki można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki drożdżowe z morelami 109

mleka -szczypta soli -aromat -3-4 łyżki miodu -cukier trzcinowy -5-6 moreli -opcjonalnie żurawina suszona Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 ciepłego mleka, 2-3 łyżki maki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Morele dzielimy na połówki, pozbawiamy pestek i nacinamy. Na patelni rozgrzewamy miód, układamy morele i na bardzo małym ogniu podgrzewamy je, kilka razy obracając. Zdejmujemy z patelni(...)wyrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli, aromat, pozostały cukier, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko, 250 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki. Na spód możemy wsypać suszoną żurawinę. Układamy połówki

Maminek kulinarny
CIASTO MIESZANE WIDELCEM Z RABARBAREM 170

posypałam obficie ciasto z owocami cukrem trzcinowym 1 łyżka smalcu 1 łyżka margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki Dodatkowo: ************** 50-70 dag.owoców tłuszcz do formy ********************** Składniki ciasta wkładamy według kolejności podanej w przepisie,cały czas mieszając widelcem,aż powstanie jednolite ciasto.Ciasto wylać do natłuszczonej,niezbyt dużej blaszki ,posypać kruszonką lub cukrem trzcinowym i wstawic do nagrzanego piekarnika(...)stopni na 55 minut.Jak zrobic kruszonkę- mąkę zagnieść z margaryną ,cukrem i smalcem ,krusząc na małe kawałeczki palcami,taką kruszonką posypujemy ciasto.Zamiast owoców możemy użyć pokruszonego twarogu lub maku z bakaliami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 149

posiłki do piwa: Stout, dark lager, koźlak i porter bałtycki:  Golonka, makowiec, szarlotka, bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa:  http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza(...)sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem lub sezamem, łazanki, kapusta z grochem, bigos. Amercinan Pale Ale / Imperial APA / West Coast IPA: Burgery wołowe, kuchnia meksykańska, orzeszki ziemne solone, zapiekanki, naleśniki z syropem klonowym, sery francuskie

Kuchnia PROzdrowotna
Babka Trzy Kolory 132

trudno... ważne że jest bardzo smaczna i to już druga taka babeczka upieczona w tym tygodniu ;) Składniki na formę z kominkiem lub bez: 4 jajka 1 i 1/2 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku(...)buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę

Gotowanie...to proste !
Banany w cieście drożdżowym 85

Składniki: 300 g maki 1/2 szklani mleka 20 g drożdży 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli nadzienie 6 bananów dodatkowo jajko do posmarowania czekolada  Wykonanie: Do letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier oraz dwie łyżki mąki. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia składników(...)podsypanym mąką blacie zagnieść ciasto tak żeby odchodziło od rąk. Ciasto przykryć i pozostawić na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie, zagnieść ciasto, podzielić na 6 kawałków, rozwałkować na owalnego placuszka, na każdego ułożyć banana i dokładnie zlepić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy

magiczna kuchnia Kasi
PĄCZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ 122

śmietany ;) No któż by się im oparł? SKŁADNIKI:  50 g cukru 35 g świeżych drożdży 150 g mleka   3 żółtka 60 g masła (roztopionego) 375 g maki pszennej (tortowej) szczypta soli 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru kilka rozgniecionych malin cukier puder olej do smażenia(...)zrobić: Do miski wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól wyrobić na gładka masę dolewając stopniowo spirytus. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni. Miskę nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na grubość

Kuchnia w opałach