Zawsze wychodzi. Nigdy nie opada. Nie trzeba nim rzucać, przyznam się - nigdy nie rzucałam swoimi biszkoptami, które nigdy mi nie opadają. Polecam! Biszkopt: 6 jajek 1
Blondynka GotujeSkładniki 40 g drożdży świeżych 500 g mąki orkiszowej chlebowej - użyłam ekologicznej ( + 1/2 szklanki do podsypywania) pół szklanki ciepłego mleka migdałowego duże jajo + żółtko do posmarowania chałki + mak 2 łyżki masła/ lub oleju kokosowego 4 łyżki wody 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ miodu/ ksylitolu ( użyłam ksylitol) Przygotowanie: 1. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru/ksylitolu/miodu, wlać letnie mleko rozmieszać(...)wyrośnięcia. 2. Do naczynia przesiać mąkę,dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z jajko i cukier/ksylitol/miód, rozpuszczone letnie masło/olej kokosowy, wodę i zagnieść luźne ciasto do momentu kiedy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza a ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość. 3. Po wyrośnięciu znów
AZgotuj!Drukuj Prep time 30 min Cook time 20 min Total time 50 min Krokiety z nadzieniem z mięsa z rosołu. Author: Cooking for Emily Ingredients 1 szklanka maki pszennej ½ szklanki mąki gryczanej 1 jajko 1 szklanka mleko ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia NADZIENIE: rosołowe mięso ( ja miałam kawałek kurczaka, kawałek wołowego(...)indyka) 2 cebule 1 łyżka oleju 100 g ricotty pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego sol, pierz do smaku Instructions Rozpuścić masło w małym garnku. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 30 minut. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Posiekać cebulę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę aż zmięknie i będzie rumiana. Natkę
Cooking for Emilyrównież stanowią świetną przekąskę na piknik, do pracy czy do szkoły. Do posypania paluszków użyłam kminku bo on mi najbardziej do nich pasował. Ale równie dobrze może to być mak lub ulubione suszone zioła. 2 szkl mąki pszennej 3 łyżeczki soli 15 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ok 175 ml ciepłego mleka 1 jajko(...)sól gruboziarnista i kminek do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę, sól, masło i drożdże zarobić z taką ilością ciepłego mleka (u mnie było to 175 ml) aby otrzymać ciasto gładkie i elastyczne, jak np. na kopytka. Grubo rozwałkować i kroić wąskie i długie paluszki. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem
Smakołyki AsiSkładniki na około 8 sztuk: 250g maki tortowej 50g cukru szczypta soli 25g masła 25g drożdzy 1 żółtko pół szklanki mleka oraz składniki na cynamonowe nadzienie: 100g brązowego cukru łyzka cynamonu 50g masła Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z żółtkiem, mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut. Mąkę, cukier oraz sól umieścić w dużej misce. Dodać masło(...)utrzeć. Następnie wlać drożdże z mlekiem i ugniatać ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto będzie się lepić, więc można dosypać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie można przygotować nadzienie. Masło roztopić, wymieszać z cukrem i cynamonem. Wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta. Posmarować cynamonowym nadzieniem i zrolować. Kroić ostrym nożem i układać
wysmienityktórym placki nie są tak ciężkie. Dla mnie placki te smakują lepiej niż te w wersji pierwszej . Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej pęczek koperku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby(...)Koperek i natkę umyć i posiekać. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
Mama GotujeDzieciństwo kojarzy mi się właśnie z takim piątkowym obiadem: racuchy, placki ziemniaczane, kopytka, czy domowe frytki. W piątki zawsze obiad mi smakował..... :) Składniki 200 g maki pszennej tortowej 370 g mleka zsiadłego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru Dodatkowo: Cukier puder, dowolna konfitura W misce wymieszać rózga mleko(...)zsiadłe jajka i cukry. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia., wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na średniej mocy palniku, placuszki. Jedna łyżka to jeden placuszek. Ciasto jest dość luźne ale nie dosypujemy mąki, delikatnie przewracamy na drugą stronę gdy już będzie z jednej strony placuszek będzie rumieniony. Odsączyć na papierowym ręczniku
Delicious Titbitsotrębami. Masę dokładnie ubijamy (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wyrównujemy, smarujemy oliwą z oliwek (gdy chcemy) i posypujemy ziarnami, u mnie ostatnio słonecznikiem, siemieniem lnianym i makiem. Skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja nieodpadających ziaren po upieczeniu) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. Zwykle trwa to ok.3-5h. w zależności od zakwasu. Czym zakwas młodszy tym szybciej wyrasta(...)tylko zakwasu żytniego, chleb również wyrośnie nam szybciej, na samym orkiszowym czas się trochę wydłuży. Ja dlatego używam zawsze dwóch zakwasów, żytni przyspiesza wyrastanie, orkiszowy nadaje niepowtarzalny smak. Gdy ciasto wypełni formę wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę w tej temperaturze 30 minut. Następnie temperaturę zmniejszam do 200*C i dopiekam jeszcze 30 minut. Ja piekę
Smaczne ZdroweSkładniki maka pszenna, 400g masło, 50g mleko, 10 łyżek drożdże suche, 4 łyżeczki jajka, 2 szt cukier, 4 łyżki dżem lub marmolada, 20 łyżeczek cukier puder Przygotowanie Masło wyciągamy wcześniej żeby zmiękło. Mleko podgrzewamy, ma być lekko ciepłe. Do mleka dodajemy cukier i drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. W misce rozcieramy miękkie masło z mąką, dolewamy mleko z drożdżami i wbijamy(...)jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy na 20 części. Każdy kawałek rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę dżemu lub marmolady. Boki sklejamy razem i formujemy kulkę. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze
Gotowanie moimi oczamiziemne, - orzechy włoskie, - migdały, - nerkowce, - orzechy brazylijskie, - orzechy piniowe, - orzechy laskowe, - pestki dyni, - mak, - sezam, - pistacje i jak się okazało również wiórki kokosowe :) U mnie na pierwszy rzut poszedł mak, bo bardzo byłam ciekawa oleju i tego jak prasa poradzi sobie z tak drobnymi ziarenkami. Byłam pozytywnie zaskoczona, prasa nie miała żadnych problemów, wytłoki są fajnie rozdrobnione, lekko ciepłe (wał(...)tylko wytłoki są ciepłe, olej już nie). Olej aromatyczny i pyszny. Można go używać do celów kosmetycznych ale również kulinarnych. A wytłoków można dodać do płatków, jaglanki, koktajli, ciastek itp. Później przyszła kolej na migdały, bo nigdy nie próbowałam z nich oleju. Producent uprzedza, że migdały trzeba rozdrobnić, bo wałek nie poradzi sobie z nimi w całości. Niestety wrzuciłam
Co na wege obiad?łyżeczki soli 2 całe jajka 2 żółtka 120 gram roztopionego masła 700 dag truuskawek Do posmarowania drożdżówek: 8 łyżeczek bułki tartej 1 roztrzepane jajko Kruszonka: szklanka maki tortowej 120 gram roztopionego masła 8 łyżek cukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego domowego bądź 2 opakowania cukru kupnego Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyrobić między palcami(...)mąki i połowy letniego mleka zrobić rozczyn. Następnie wymieszać resztę mleka,cukier, jajka, żółtka oraz roztopione i przestudzone masło a także sól. Dodać mąkę i rozczyn i wyrobić gładkie ciasto (będzie się trochę kleiło ale nie należy podsypywać mąki, ja wyrobiłam ciasto robotem), przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie ciasto lekko wyrobić (tym razem wyrobiłam
Krakowskie smaki Aniciepłym kakao. Takiego jak to, z mlecznym kremem, malutkiego, słodkiego, idealnego domowego ciastka. Składniki : 200 g masła 2 jajka 140 g cukru 200 g mąki pszennej 100 g maki kukurydzianej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g posiekanej mlecznej czekolady krem mleczny Sposób przygotowania: Przygotowujemy krem mleczny - klik . Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy(...)dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy. Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające małe orzechy laskowe - około 1/3 łyżeczki masy. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy
Słodkie Przyjemnościwaniliowego 1 op.zelatyny w proszku lub w listkach 400 g smietany kremowki Ozdoba gory: 250 g soku z czarnego bzu 2 lyzki drobnego cukru 1 op.Tortenguss lub 1 lyzka maki ziemniaczanej dodatkowo: 2-3 lyzki dzemu ( u mnie jezynowy) Wykonanie: °Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.Cukier z jajkami ubijamy do bialosci,na gesty,puchaty kogel-mogel .Potem nalezy na wolnych obrotach(...)make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie rowne,bez gorki posrodku. °Zelatyne w proszku lub w listkach namoczyc w zimnej wodzie.Budyn rozmieszac z czescia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wracamy do śliwek. Knedle najlepiej smakują ze świeżymi śliwkami. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 0,6 kg śliwek ( najlepiej węgierek ) -2-2,5 szklanki maki pszennej -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -cukier, sól, olej -1/3 kostki masła -bułka tarta ( 4-5 łyżek ) Przestudzone ziemniaki ( nie całkiem zimne ) zgniatamy w prasce, lub tłuczemy(...)Śliwki nacinamy i usuwamy pestki. Do ziemniaków dodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, jajka i wstępnie zagniatamy. Dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek. Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek ( 20-25 porcji ). Porcje spłaszczamy na placuszki, nakładamy śliwki wypełnione odrobiną cukru
Maminek kulinarnybiegać po domu za małym krasnalkiem :) Wtedy staram się modyfikować przepisy tak aby wykonanie potrawy zajęło jak najmniej czasu. Co powiecie aby zamiast makowca zrobić takie babeczki drożdżowe wypełnione makiem? Przyrządza się je naprawdę ekspresowo i są pyszne, polecam :) 200 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru 2/3 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju(...)makowej jak najlepszej jakości Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10-12 równych części. Na środek każdej nakładamy po łyżeczce masy makowej i zlepiamy. Takie kuleczki przekładamy do sztywnych
Mienta blog