ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:455/571)

Pierniczki leckerli 124

dojrzewanie zależy od warunków, w jakich są przechowywane. U nas leżą w nieogrzewanej spiżarce,  w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki  350 g miodu  150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek(...)bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy  go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz

I tu będę miała takie te
Chleb z naczynia 120

łyżeczka soli 1 ,5 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 ,5  szkl. ciepłej wody – nie gorącej! Drożdże wkruszyć do naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej(...)Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki [ miska, w której wyrasta ciasto, musi być spora bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość]. Rano wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut

Moje domowe kucharzenie
Cebulowy chleb z kozieradką 125

jest nawet jeszcze lepszy. Składniki na jeden bochenek (ja piekłam dokładnie z połowy składników w dwóch maleńkich keksóweczkach, takie duże buły mi wyszły): 400 g mąki pszennej 100 g maki pszennej razowej 7 g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 2 duże łyżki oliwy (użyłam 1 łyżkę – truflową, bo ją kocham) 2 łyżeczki podprażonej na suchej patelni nasion kozieradki(...)ulubionych nasion do oprószenia form do pieczenia, 2 łyżki oleju do wysmarowania form Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, kozieradkę podprażyć. Wymieszać wszystkie składniki razem i wyrobić na gładkie ciasto Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika) Pozostawić

greenscarf
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 151

Naprawdę polecam. Trochę się rozpisałem, pora chyba zagęścić ruchy. Czyli z Bogutyna użyłem: - drożdże piekarskie Instant Master - naturalny słód jęczmienny MALT IT 110 - ciemno palony - krystaliczna sól różowa himalajska - maka pszenna chlebowa typ 850 - mąka orkisz ECCO typ 2000 A przepis wygląda tak: 170 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej chlebowej 220 ml wody 10 g słodu jęczmiennego(...)himalajskiej to wystarczy 1 łyżeczka. Ta himalajska jest mniej słona) 1 łyżeczka cukru 4 g suszonych drożdży Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Znaczy się wyrabiamy ciasto. Tak przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przekładamy do foremki i znów zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno wystarczyć 45 minut żeby tak z górką

Marder&Marder Manufacture
Owsiane kwadraty z dżemem-bez jajek 139

dnia,jeszcze cieple sa tak chrupiace,ze  wciagaja i nie mozna przestac jesc.Upieklam je w foremce 23x30 cm (moze byc mniejsza). Skladniki: 300 g platkow owsianych 130 g maki orkiszowej 1 lyzeczka domowego cukru waniliowego 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 170 g syropu ryzowego (dalam jablkowy) 10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego 100 g dzemu(...)make,cukier waniliowy,cynamon ,proszek do pieczenia i sol umiescic w misce i wymieszac.Dodac syrop i olej i przy pomocy drewnianej lyzki wymieszac calosc do wchloniecia wszystkich skladnikow polowe ciasta rownomiernie rozlozyc w przygotownej foremce i mocno przyciskajac grzbietem wilgotnej lyzki rozprowadzic na ciescie konfiture rozprowadzic druga czesc ciasta i wyrownac powierzchnie piec w 180°C 20 minut studzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Poolish 172

przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki. Poolish jest mieszaniną mniej więcej tej samej ilości mąki pszennej i odrobiny drożdży. Posiada konsystencję dość rzadką (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), która szczególnie nadaje się do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasu mlekowego. Zaczyn jest gotowy do użycia, gdy powierzchnia pokryta jest dużą ilością drobnych pęcherzyków. Smak dojrzałego zaczynu przypomina(...)dłużej jednak niż trzy dni. Przed użyciem po wyjęciu z lodówki musi się jednak ogrzać do temperatury pokojowej, co najmniej jedną godzinę. Składniki na 600g Poolish : 295 g maki pszennej 332 g wody 7 g drożdży świeżych (lub 1 g drożdży instant) Przygotowanie zaczynu: W misce wymieszaj wodę, mąkę i drożdże, aż zaczyn będzie miał jednolitą gładką konsystencję. Przykryj miskę

Grahamka, weka i kajzerka
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 222

roślinne) - 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki) - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz sezam) - białko lub całe jajko do posmarowania rogali Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W tym czasie(...)przestudzenia. Całość ma być lekko ciepła. W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn (z drożdży) oraz masło z mlekiem. Całość dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok.60-90 minut. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść

Smaczne Zdrowe
Bananowo - kokosowe batoniki owsiane w polewie czekoladowej 151

To trochę eksperymentalne batoniki. Zachciało mi się coś kokosowego, w połączeniu z masłem orzechowym. Niestety masła została mi tylko resztka, więc musiałam urozmaicić je o tahini

Healthy food explorer
Tort makowo-migdałowy 135

D zisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny

Gosia gotuje
BUŁKI WROCŁAWSKIE/ POZNAŃSKIE Z PRZEDZIAŁKIEM 97

miękkie w środku a chrupiące z zewnątrz z charakterystycznym przedziałkiem. Bardzo łatwe do zrobienia, idealne na śniadanie.  Składniki na około 8-9 bułek: * 500 g mąki pszennej+ dodatkowa maka do podsypywania * 50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli * 1 jajko * 220 ml mleka * 40 g rozpuszczonego masła Wykonanie: Do miski rozkruszyć(...)dobrze wymieszać. Następnie wsypać łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić zaczyn, aby zaczął pracować. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, dłonią lub z pomocą robota dobrze wyrobić ciasto. Zakryć miskę z ciastem ścierką i ponownie odstawić, aby ciasto urosło i podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 8-9 równych kawałków. Każdy kawałek

Zrób to smacznie
Muffiny bananowe. Czyli Netmums poleca... 128

sztuki, skonsumowane zimowym porankiem w parku...  Składniki: (na 10 sporych sztuk, albo 12 mniejszych) 3 jajka, wbite do miseczki 150g masła, lub margaryny do pieczenia 150g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 150g drobnego cukru do wypieków (oryginalnie - miałki brazowy) 2 śrenie, bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem na papkę Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj blaszkę na muffinki wyłożona(...)wsyp cukier. Ubij mikserem na gładka, puszysta masę. Następnie dodawaj na przemian jajka i makę, ubijajac cały czas mikserem na niskich obrotach. Na końcu wmiksuj szybko rozgniecione banany. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut, do czasu, aż będa złotawe i sprężyste przy dotyku. Wyjmij z blaszki i zostaw do ostudzenia

Lejdi of the house
Cieciorkowy chleb 117

chleb. Powstała masa nie jest gęsta i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Chleb jest puszysty, ma wyjątkowy smak ciecierzycy, a chrupiące ziarna sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru – sprawdzałam :D {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Cieciorkowy chleb","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)/PA160110.jpg","description":null,"recipeIngredient":["375 ml ciep\u0142a woda","7 g dro\u017cd\u017ce instant","4 \u0142y\u017cka oliwa z oliwek","250 g m\u0105ka z ciecierzycy","100 g maka z migda\u0142\u00f3w","50 g siemi\u0119 lniane","100 g ziarna (np. s\u0142onecznika, dyni, sezamu)","4 szt jajko","1\/2 \u0142y\u017ceczka s\u00f3l"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki

Kucharzyca
Musztardowe kluski z dziurką. 124

smakują okraszone cebulką ale tez można podawać z sosami - jednak one nieco zabijają smak musztardy.   Składniki 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 0,5 kg, ziemniaków 20 dag maki 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz     Ziemniaki umyć i ugotować do miekkosci w mundurkach. Boczek pokroić w kostke(...)kostke. Podsmazyc na złoty kolor. Ziemniaki obrac, zetrzeć  na terce lub przepuscic przez maszynke, dodac mąke,kasze, jajko i musztarde. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Zagniesc gładkie ciasto. Rece oprószyc mąka i urywac po kawałku ciasta z któego formowac kulki wielkosci orzecha włoskiego. Kulke lekko spłaszczyc i w środku zrobić lekkie wgłębienie. Wode zagotowac z solą

Radość kipiąca uśmiechem.
Piernik marchewkowy 134

Szybki i smaczny piernik z dodatkiem marchewki. Jest puszysty, delikatny i nie wymaga leżakowania. Można delektować się jego smakiem zaraz po upieczeniu. Polecam! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1 szklanka marchwi startej na tarce Wykonanie(...)składniki suche. Do suchych wlewam mokre i dodaję startą marchew. Mieszam łyżką, aż połączą się ze sobą.  Kwadratową foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1 godzinę, do suchego patyczka. Upieczony wyjmuje i odstawiam do całkowitego wystygnięcia

Ciasteczkowy Potwór
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 250

idealny.Bardzo polecam! Skladniki na duza foremke ( 32x13x7): 50 g rozpuszczalnych platkow owsianych (Schmelzflocken)-1 szklanka 250g wrzacej wody do zalania platkow 400 g maki pszennej 750 100 g maki pszennej pelnoziarnistej(mozna pominac i uzyc w calosci 750) 1,5 lyzeczki soli 1 lyzeczka miodu 250 ml cieplej wody 2 lyzeczki suchych drozdzy 2 lyzki platkow gorskich do posypania Wykonanie(...)konsystencje gestej pasty. Odmierzyc pozostale skladniki i z przestudzonymi platkami owsianymi umiesic w misie robota i wyrobic na gladkie,spojne ciasto.Wyrabiac okolo 10 minut,az pojawi sie gluten. Konsystencja ciasta nie pozwala na uformowanie bochenka,dlatego calosc umiescic w foremce wysmarownej olejem i wysypanej otrebami pszennymi. Foremke przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Gdy ciasto podwoi objetosc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!