ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:458/571)

Domowe puszyste pancakes 264

dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy(...)wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W  wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej

Menu Zdrowia
Domowe puszyste pancakes 158

dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy(...)wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W  wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej

Menu Zdrowia
Chleb z garnka z ziarnami 125237

szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1 szkl. dowolnych ziaren - u mnie siemię lniane, słonecznik i pestki dyni Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży(...)rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość .  Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut

Grunt to przepis!
Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy 325

Zapewne wiele osób zastanawia się co dobrego można zrobić z wykorzystaniem białek, które zalegają w zamrażarce. Ja proponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty przełożone masami z

Na Ciasteczkowych Papierach
Orkiszowe bułeczki cynamonowe 103

bardzo plastyczne,łatwe do wałkowania i formowania.Nie szukaj specjalnej okazji,po prostu je upiecz.Idealne na śniadanie,do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek. Składniki na 12-14 bułeczek: 420 g maki orkiszowej (pół na pół orkiszowa jasna 700 i orkiszowa pełnoziarnista) 160 ml mleka 2 jajka 60 g masła 60 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 op. suchych drożdży(...)mleko do rondelka,dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzać do misy robota odważyć obie mąki,dodać cukier,sól,drożdże,nastepnie wlać mleko z rozpuszczonym masłem,powoli wyrabiać ciasto hakiem.W miedzyczasie wbić 2 jajka i zagniatać  około 8 minut do uzyskania gładkiego,lśniacego ciasta.Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gwiazda drożdżowa z makiem 160

Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem.   Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu.  Gwiazda drożdżowa z makiem   SKŁADNIKI:  mąka -0,5 kg  drożdże - 45 g  mleko -0,5 szkl  margaryna Palma w złotym opakowaniu   -  150 g  jajka(...)PRZYGOTOWANIE:  Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać.   Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży.   Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.   Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki.   Pierwszy placek posmarować masą makową

Kuchnia Danusi
Lion - słodkie ciasto ze słonym akcentem 395

ciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało(...)ręcznie łopatką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C Masa budyniowa: 2 żołtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (u mnie kakaowa) 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych  Szklankę

Cynamonowe szczęście
Deser truskawkowo-jogurtowy 56

Sezon na truskawki w pełni dlatego dzisiaj zapraszam Was na lekki truskawkowy deser. Zrobienie go nie wymaga zbyt wiele czasu, a efekt wizualny i smakowy jest

To co lubię - gotuję i polecam
Bułeczki z ziarnami (Panini con semi) 131

żytniej 4 g suchych drożdży lub 12 g świeżych 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniej wody Dodatki: 1 żółtko oraz kminek, ziarenka sezamu lub maku do posypania **** INGREDIENTI  (6 pezzi) 330 g di farina tipo 0 o 00 25 g di farina di segale 4 g di lievito di birra secco o 12 g di lievito(...)tiepida Per cospargere: cumino, semi di sesamo o papavero e 1 tuorlo PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy oba rodzaje mąki z suchymi drożdżami, dodajemy mi ó d oraz sól.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając  wod ę. Ciasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny

La grande e la piccola cuoca
Fitinki. Czyli ciasteczka owsiane z dodatkiem kawy Inki... 184

Przepis ze strony Inki . Składniki: (na okolice 20 sztuk) 2 łyżeczki kawy Inki 100g masła 4 łyżki miodu 1 łyżeczka ksylitolu (dałam 3 łyżeczki słodzika Canderel) 3/4 szklanki maki pszennej 1 jajko 2 szklanki płatków owsianych 50g kokosu (akutrat miałam mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj 2 blaszki do pieczenia(...)miodem i ksylitolem. Dodaj jajko i szczyptę soli i zmiksuj. Wsyp suche składniki: makę, kawę Inkę, sodę, proszek do pieczenia, kokos i płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj. Z powstałego ciasta formuj niewielkie kulki, układaj na blaszkach i lekko spłaszczaj. Piecz okolice 15 minut, do zrumienienia. Zostaw na blaszkach do przestudzenia, a następnie wyjmuj na kratkę

Lejdi of the house
Bułki hamburgerowe 140

Bułki z dodatkiem lnu złocistego (można też użyć sezamu), do hamburgerów. Mają piękny złocisty kolor i nie są bardzo trudne w przygotowaniu. Składniki: (na 4 średniej wielkości bułki) 250g maki pszennej + łyżka, 40g Kasi, 2 żółtka, 120 ml ciepłego mleka, 12 g świeżych drożdży, szczypta soli, szczypta cukru, duża łyżka lnu złocistego lub sezamu, jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania(...)Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Kasię rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy żółtka, sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Formujemy ciasto w kulkę, przykrywamy ściereczką na min. godzinę. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki i ponownie zostawiamy

Lena Gotuje
Muffinki nerkowcowe słodzone miodem 100

szklanki mąki z orzechów nerkowca /drobno zmielonych nerkowców (1 szklanka = 250 ml; około 65g)  1/2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/ żytniej typ 720 (70-80g w zależności od rodzaju maki) 1 jajko 100 ml maślanki/jogurtu naturalnego/mleka 50 ml oleju 3 łyżki miodu (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1-2 garście płatków migdałowych /orzechów do posypania(...)proszek do pieczenia. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Wierzch ciastek posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzeszkami.  Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-23 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni

Di gotuje
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. 116

jajka 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 2-3 jabłka 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 40 g. margaryny 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić na 15-20 minut. Następnie wbić jajka, dodać sól i olej. Wymieszać. Wsypać mąkę(...)kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać margarynę. Dokładnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko zagnieść i uformować wałek. Następnie pokroić wałek na kilkanaście części. U mnie wyszło 17 małych kawałków. Z każdego kawałka uformować okrągły placek. Następnie ułożyć na blaszce

Agusiowe smakołyki
CIASTECZKA KAKAOWE Z SEZAMEM HELIO, czyli słodkie popołudnie w dobrym towarzystwie 104

aromat cytrynowy, kilka kropel. Do przesianej mąki dodaj sodę i kakao, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Robię to już ręką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka. Piecz na środkowej półce w temp. 180C(...)dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Gotowe! Inne wersje? Pomiń kakao, dodaj ulubione bakalie, skórkę z pomarańczy, dowolne aromaty, mak, siemię lniane, tarte orzechy, cynamon, polej czekoladą, lukrem, włącz wyobraźnię i baw się jak dziecko, to możliwe! Do ciastek kakaowych wykorzystałam sezam łuskany HELIO .   Ciasteczka kakaowe z sezamem firmy

Zasmakuj Kuchni