ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:465/571)

Bezglutenowy chleb z chia i śliwkami 143

Składniki: (bochenek o wadze 1150 g.) 380 g. maki ziemniaczanej 225 g. mąki gryczanej 40 g. nasion chia (szałwia hiszpańska) 25 g. świeżych drożdży 1 czubata łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka cukru 1/2 litra mleka 80 g. suszonych śliwek olej do wysmarowania formy Nasiona chia zmiel w młynku do kawy. Wymieszaj zmielone nasiona z solą, mąką gryczaną i ziemniaczaną(...)lekko letnim mleku rozpuść cukier i drożdże (najlepiej użyć firlejki). Wlewaj po trochę mleka do miski z mąkami i mieszaj drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą wyrabiaj ciasto tą samą łyżką przez 10 minut, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Dodaj suszone śliwki pokrojone na pół lub na trzy części. Wymieszaj jeszcze raz delikatnie. Miskę z ciastem przekryj

Delicious Place
Babeczki drożdżowe do koszyczka 129

Takie małe fikuśne babeczki zawsze piekę do koszyczka wielkanocnego.Skórka pomarańczowa dodaje im doskonałego aromatu i smaku. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier: 80 gram cukru pudru  2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Dodatkowo(...)drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek do połowy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze

Bajeczna Kuchnia
Kluski lane na mleku 102

Kluski lane na mleku Składniki Przepis dla 4 osób 3 jajka 6 łyżek maki 1 gruszka lub inny owoc 1,2 l mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Szczypta soli Sposób przygotowania Do miski wbijamy trzy jajka i dokładnie mieszamy z mąką i szczyptą soli. Do garnka o grubym dnie wlewamy odrobinę wody (tak aby zakrywała całkowicie(...)wrzenia.  Następnie wlewamy mleko, dosypując cukier zwykły i waniliowy Gdy mleko zawrze wlewamy do niego cienkim strumieniem masę z miski, cały czas mieszając gotujące się mleko. Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki lub innego ulubionego owocu

Miód i pieprz
Szybkie kotlety z białej fasoli z rukolą 174

cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pokrojonego drobno koperku (świeżego/mrożonego) - 2 łyżeczki płatków drożdżowych - 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka siemienia lnianego zmielonego - gotowa panierka z maki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - odrobina bazylii - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki - pieprz ziołowy - sól, pieprz - oliwa Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy(...)ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. 3. Rukolę kroimy w drobniejsze kawałki. 4. Do miski wrzucamy resztę składników - cebulę i czosnek z patelni, przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto będzie za suche dolewamy odrobinę wody. 5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w gotowej panierce i smażymy na patelni. Gotowe! Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Chleb razowy z jabłkiem i cydrem 140

gorąco go polecam Przepis pochodzi z książki E. Mrówczyńskiej "O jabłkach"      Składniki: 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 200 g maki pszennej typ 750 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1,5 łyżeczki soli morskiej 100 g ugotowanych ziemniaków (przecisnąć przez praskę) 120 ml cydru 3 łyżki oliwy z oliwek 1 małe jabłko Drożdże(...)drożdże ruszyły. Mąki wraz z solą i ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie i sprężyste. Chwilę wyrabiamy i następnie dodajemy jabłko pokrojone w kostkę wraz ze skórką i ponownie chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią

Delicious Titbits
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 353

sól pieprz maga domowy bulion lub kostki rosołowe świeża natka pietruszki Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki na kluski: 2 jaja 4-5 łyżek wody  ok. 10 łyżek maki pszennej  1. W dużym garnku rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy(...)paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać w całości. 3. Łączymy ze sobą składniki na kluski, ucieramy je łyżką jak kogel mogel, ciasto powinno wyjść bardzo gęste, ma się rwać , a nie lać. Gotowe ciasto na kładzione nabieramy na koniec łyżki i wkładamy do bulgoczącej zupy, klucha spadnie, a my nabieramy następna porcję

Apetyczna babeczka
Krakersy z kaszy jaglanej 121

Krakersy z kaszy jaglanej to pomysł na wytrawne ciasteczka bezglutenowe. Świetne jako zdrowa alternatywa do pochrupania dla dzieci albo jako dodatek do piwa czy wina dla

Dorota Smakuje
DOMOWE SŁODKOŚCI 235

Cukiereczki, czekoladki albo słodkości…Jak by nie nazwać tych kulek są pyszne. Robi się je szybko a oprócz dwóch podstawowych składników reszta jest dowolna:) SKŁADNIKI

harrisa
17. Placuszki bez mąki z jabłkiem 157

Jak to miło jest zaczynać weekend piątki! Szkoda, że wszystko co dobre szybko się kończy, a od przyszłego roku nie będzie tak kolorowo.. tym bardziej

Be Fit Be Strong
.848. seromak 149

~sernik z domową masą makową ~ Mnie dzisiaj czeka najgorszy Sylwester w moim życiu, jednak Wam życzę abyście spędzili wieczór miło i w szampańskim nastroju :) Oraz oczywiście

breakfast of dreams
Kokosanki 123

Długi czas szukałam przepisu na pyszne kokosanki ... i ciągle kolejnym przepisom coś brakowało . Aż pewnego dnia oglądałam na TVN Style program "Pyszne25" Ani Starmach iiiiii ... jej

Malinowa Kawiarenka
Domowe bułeczki pszenne 174

Ostatnio wypiekałem domowe chleby, linki znajdziecie poniżej, to teraz przyszła kolej na domowe bułeczki pszenne. Świeże, pachnące, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami na zakwasie 127

żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym Razowiec z czarnuszką Chleb pszenno- żytni z ziemniakami na zakwasie Składniki: 150g aktywnego zakwasu żytniego 225g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 225g maki żytniej (typ 720) 110g ugotowanych ziemniaków 300ml wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli   Zakwas należy dokarmić 12h przed pieczeniem (2 łyżki zakwasu+70ml wody+80g mąki(...)przepuścić przez praskę. W misce wymieszać obie mąki, ziemniaki, zalać wodą z miodem, zmiksować (nasadka hak), odstawić na 20 minut. Następnie dodać zakwas, zmiksować, wsypać sól i ponownie zmiksować. Ciasto będzie lepkie i gęste (konsystencja podobna do śmietany). Formę (keksówka 11x35cm) natłuścić olejem, obsypać mąką pełnoziarnistą lub otrębami, wyłożyć ciasto. Wierzch ciasta wyrównać mokrą dłonią lub łyżką maczaną w wodzie

Obiad gotowy
Domowy makaron tagiatelle w sosie śmietanowym z tuńczykiem i szparagami 201

szparagami to koniecznie polecam! Jest to smaczne sezonowe danie, do tego pożywne i zdrowe Składniki na makaron tagiatelle (około 4 porcje): 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka maki pszennej 1 żółtko 1/3 szklanki gotującej wody 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Składniki na sos (na 4 porcje): 200 ml śmietanki 30 % 1 puszka tuńczyka(...)łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżka cukru sól Przygotowanie: MAKARON TAGIATELLE Mąkę pszenną i żytnią zaparzyć wrzącą wodą, wymieszać drewnianą łyżką, pozostawić na 5 minut. Do mąki dodać resztę składników. Ciasto zagnieść na gładką masę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć na 20 minut. Po tym czasie, podzielić je na 4 mniejsze porcje. Każdy kawałek rozwałkować na grubość

Kierunekuchnia