słodko a dzisiaj mam dla Was propozycję na ich wytrawną wersję, która świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Wypełnione po brzegi warzywami można jeść nawet na diecie. Ciasto naleśnikowe przygotowałam na bazie mąki orkiszowej jednak można je zrobić także w wersji bezglutenowej. Farsz ma bardzo wyrazisty i lekko osty smak. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego(...)papryki - pół czerwonej cebuli - 2- 3 łyżki passaty pomidorowej - 1 łyżka oleju - sól, pieprz, wędzona słodka papryka, czosnek, - przyprawa do dań kuchni meksykańskiej (opcjonalnie) Naleśniki (6 sztuk) - szklanka maki orkiszowej - 3/4 szklanki wody lekko gazowanej - odrobina soli - jajko Dodatkowo - odrobina startego żółtego sera Wykonanie Farsz Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Paprykę oraz pierś z kurczaka
Health-Fit-Lifecukier (dodałem 20 g); 10 g - sól; 20 g - melasa (6 woda + 14 cukier trzcinowy) 250 g mąka żytnia typ 1150; 85+165 500 g. - mąka żytnia typ 2000 Ciasto po trwającej 1,5 godziny fermentacji wyłożyć na zwilżony wodą blat/stół i uformować mokrymi rękoma w bochen. Zostawić do wyrośnięcia na 60 minut przy temperaturze 30oC. Powierzchnię chleba spryskiwać(...)temperatury ok. 230oC. Posypać bochen kminkiem, spryskać wodą i piec na blasze lub kamieniu 60-70 minut bez pary. Po wyjęciu z pieca chleb posmarować rzadkim kisielkiem z maki ziemniaczanej. Studzić na kratce, kroić dopiero po 8-10 godzinach. Smacznego chleba
Przepisy na domowy ser i chlebrównież smaczna. Powiem szczerze, że ja osobiście wolę te smażone :) Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakują. Nie ma co sobie żałować w końcu mamy karnawał :) Składniki: 500 g. maki 5 żółtek ( białka zostawiamy na lukier i do posmarowania donatów) 3 łyżki śmietany 50 g. masła 50 g. drożdży 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka do zaczynu 3/4 szklanki mleka(...)rondelku, żółtka utrzeć z cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn oraz żółtka z cukrem i śmietanę. Wymieszać mikserem z hakami, na koniec wlać roztopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Tak przygotowane ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć na placek. Można rozwałkować, ale ja zrobiłam to ręcznie. Następnie wykroić szklanką koła, a kieliszkiem
Agusiowe smakołykitylko jeść jedno za drugim. Oto nie lada gratka dla wszystkich łasuchów czyli Czekoladowe misie karnawałowe. Powstały wg przepisu Majki . Zmodyfikowałam je co nieco. Czekoladowe misie karnawałowe 300 g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g białego cukru 75 g cukru trzcinowego (u mnie pół na pół jasnego i ciemnego) 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków(...)czekolada cukrowe perełki Make wsypujemy do misy miksera, dodajemy proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru, cynamon i kakao, szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło w kawałkach oraz jajka. Miksujemy ciasto na gładką masę. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone
Dzieje kuchennej Wiewióryczasu, a zapach unoszący się w domu i smak bułek nie do opisania. Ja jestem już uzależniona od domowego pieczywa :) Spróbujcie, a zobaczycie jaka to przyjemność. Składniki: 500 g. maki 30 g. miękkiego masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 25 g. drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułek sezam(...)minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i masło. Rozcierać palcami,tak żeby masło połączyło się z mąką. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Wyrobić na gładkie ciasto. Ja wyrobiłam mikserem z hakami. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podzielić na 9 części i uformować bułki. Gotowe bułeczki układać
Agusiowe smakołykidodatkiem słonecznika , raz pestek dyni. Tym razem postanowiłam trochę zaszaleć i spróbować czegoś nowego :) Tak powstał przepis na bezglutenowy i wegański chleb z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego i białego maku ! Wyszedł przepyszny .... Ale o tym możecie się przekonać piekąc własny :p Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem : SPOSÓB PRZYGOTOWANIA I KILKA RAD : Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone(...)chlebie ), następnie dodajemy olej. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 35 min. Po tym czasie masa powinna zrobić się puszysta. Mieszamy ciasto aby je odgazować i przelewamy do wyłożonej papierem formy. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia na ok 30 min. W tym czasie na dnie piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne z wodą
Marcepanowa kuchniatakich racuchów, od razu poprawia mi humor 😃 Jest to bardzo kaloryczny deser, ale od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na tak ą rozkosz dla podniebienia. Składniki: maka pszenna 2 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, drożdże suche 1 łyżeczka, jajko 1 szt, cukier waniliowy 1 opakowanie, gruszka 2 szt, przyprawa do piernika 2 łyżki, olej kokosowy(...)połączyć z mąką, cukrem drobnym i waniliowym, jajkiem i drożdżami. Gruszki myjemy wydrążamy pestki, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta.Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy ciasto na ok 1 godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Czekoladę łamiemy do garnuszka. Dodajemy mleko i stawiamy
kulinarne odsłony patisuszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi, bardzo go lubię jeść na ciepło jak i na zimno. Chlebki upiekłam w foremkach od firmy PapilArt , są bardzo wygodne, polecam. Składniki: 250 gram maki pszennej 12 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 200 ml. letniej wody 0,5 słoika suszonych pomidorów 1 opakowanie mini mozzarelli 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów(...)miski wsypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy pokruszone drożdże i wlewamy niewielką ilością letniej wody. Pozostawiamy do podrośnięcia. Dodajemy pozostałą wodę, sól, olej oraz zioła prowansalskie i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone suszone pomidory i pokrojona mozzarellę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek, odstawiamy do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut
Bajeczna Kuchniałyżki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szklanki. ciepłej wody – nie gorącej! Przygotowanie : Drożdże pokruszyć i wsypać do oddzielnego naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę(...)Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować na stolnicy okrągły bochenek, nakryć
Proste Potrawyracuchami? Składniki; 1 szkl. mleka 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody 2 łyżki cukru 10 dag zmielonych orzechów włoskich (ja zmieliłam w młynku do kawy) 20 dag maki 2 jajka ok 25 dag śliwek 3 łyżki cukru orzechy do dekoracji Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować na gładką masę. Śliwki wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić(...)łyżki). Smażyć około 20 min. aż nasze "powidła" będą gęste. Należy je mieszac dość często aby się nie przypaliły. Patelnie delikatnie spryskać olejem. Na rozgrzaną wykładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron aż będą przyrumienione. Racuchy podawać ze smażonymi śliwkami lub innym dżemem czy powidłem. Można także posypać cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Italii. U mnie nieco zdrowsza wersja, z przeważającą mąką pełnoziarnistą. Możecie je zawijać w szynkę parmeńską lub przyrządzić do nich sos. W ciekawszej wersji możecie je posypać przed pieczeniem makiem, sezamem, ziołami. Grissini - paluszki chlebowe Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie krupczatka) - 2 łyżeczki suchych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 niecała szklanka(...)bazylia, papryka słodka, chili cayenne i inne ulubione przyprawy Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, ale nie wlewaj od razu całej wody. Zacznij od 3/4 szklanki i zacznij wyrabiać, jeśli ciasto jeszcze nie będzie gładkie i dobrze związane, dodawaj po trochę wody. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu. Gdy objętość zacznie się zwiększać (minimum 15 minut
Corner With RecipesZamiast dużych strucli proponujemy strucelki z makiem. Składniki: -10 dkg świeżych drożdży -ok. 1,5 kg mąki pszennej -10 dkg margaryny -3 szklanki ciepłego mleka -cukier -6 jajek -masa makowa -sól -olejek zapachowy śmietankowy Przygotowujemy rozczyn: Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru. Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy mąką po wierzchu(...)wyrośnięcia. Odrobinę poprawimy masę makową, czyli dodamy żółtko i pianę z jednego białka. Mieszamy i masa gotowa. Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto. Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli, kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką. Teraz wsypujemy
Maminek kulinarnyCześć Kochani, witam Was i zapraszam na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto z prażonym słonecznikiem. Składa się ono z mięciutkiego, kakaowego biszkoptu naponczowanego kawą, przełożonego kremem. Całość posypana jest gwiazdą tego ciasta czyli prażonym słonecznikiem, który nadaje mu wspaniały smak. To ciasto jest idealne na wszelkie spotkania-zawsze robi furorę i absolutnie wszystkim smakuje. Bardzo Wam je polecam(...)mleka (5 szklanek) -3 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40g bez cukru -2 żółtka (białka do biszkoptu) -1 cukier waniliowy 8g -1 niepełna szklanka cukru -3 pełne łyżki maki pszennej tortowej -250 g masła lub margaryny PONCZ -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -125ml ciepłej wody -1 łyżeczka cukru SŁONECZNIK PRAŻONY -350 g słonecznika -100 g masła -4 łyżki mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj obiad jednopateniowy, który skradł serca mojej rodziny. Po pierwsze jest mięso i ziemniaki, które zaspokoiły głód mężczyzn, a po drugie jest moja ulubiona cukinia i
Niezły MłynekŚwiąteczne ślimaczki makowiec Drożdżówka, z makiem która zawsze wychodzi jest wilgotna i bardzo długa świeża. Forma 35 cm x 25 cm Czas przygotowania 2 godziny z wyrośnięciem Porcja na 2 blaszki Składniki: · 1 ½ kg maki pszennej · 1 kostka drożdży świeżych · 1 kostka(...)wyrośnięcia. 2. Trzy całe jajka i sześć żółtek (białka zostawiamy na później) utrzeć z 1 ½ szk. cukru, dodać letnie mleko, rozpuszczoną margarynę oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiając ciasto wsypujemy stopniowo mąkę. 3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę makową wymieszaną z ubitą pianą z sześciu białek, następnie zrolować, pokroić (około
Kulinarna Chwilaszklanki cukru + + łyżeczka + 2 łyżki, 20 g drożdży, 200 ml mleka + 2 łyżki, 60 g masła, 1 jajko, łyżeczka soli, łyżka kakao, kruszonka: 50 g masła, 100 g maki, 100 g cukru dodatkowo: jajko, łyżka mleka Przygotowanie : Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy(...)jajko oraz 2/3 zaczynu drożdżowego. W drugiej pół szklanki mąki, szczyptę soli, kakao, 2 łyżki cukru, pozostałe masło, 2 łyżki mleka oraz część zaczynu drożdżowego. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na godzinę. Jasne ciasto dzielimy na 2 części, ciemne pozostawiamy w jednym kawałku. Formujemy wałki
Lena GotujePuszyste, mięciutkie i maślane bułki pachnące czosnkiem, cebulą oraz koperkiem. Składniki: 20 g drożdży, 2 i pół szklanki maki pszennej, 150 ml mleka, 1 jajko, 80 g masła duża szczypta soli, łyżeczka cukru, 100 g masła, 3-4 ząbki czosnku, pół małej cebuli, koperek sól, pieprz jajko do posmarowania bułek Przygotowanie: Podgrzewamy mleko, musi być ciepłe, ale nie gorące(...)łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Gotowy zaczyn dodajemy do mąki wraz z jajkiem, masłem oraz solą. Ugniatamy na miękkie elastyczne ciasto - musi odchodzić od ręki - w razie potrzeby lekko podsypać mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na 6 części - formujemy kulki, które lekko spłaszczamy
Lena Gotujejeść na ciepło i na zimno. Mi bardzo smakuje zimna. Idealna na imprezę, do pracy, na piknik. Jest syta i na pewno wszystkim będzie smakować. spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii i oregano/ w sumie razem / nadzienie: 3 jajka wielkość(...)sera feta szczypior do posypania Cukinię kroję na cienkie plastry maszynka do chleba, przekładam do miski, posypuje sola, wlewam trzy łyżki oliwy i mieszam, odstawiam aż nie zrobię ciasta. Brokuł dziele na małe różyczki. W garnku zagotowuje wódę, z odrobina soli i cukru, i wrzucam do wrzątku brokuła. Nie gotuję, zostawiam go na pięć minut w wodzie i przecedzam
wesoła kuchniawyszedł super. Wilgotny i mięciutki. Jest świeży i miękki również na drugi dzień. Polecam, wypróbujcie :) Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 25 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 550 g. maki 1czubata łyżeczka soli 2 średnie marchewki (moje ważyły 150 g.) 1 łyżka pestek dyni + trochę do posypania chleba 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka(...)miski, dodać sól i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Następnie dodać siemię i pestki dyni. Wszystko wymieszać, dodać zaczyn oraz wodę i olej. Wyrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wierzch posmarować mlekiem, posypać pestkami dyni i odrobina mąki. Zostawić
Agusiowe smakołykiWersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 720 u mnie ekologiczna z Podlasia 380 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 100 g żurawiny suszonej(...)zmiksowałam. Przełożyłam na stolnicę i ręcznie wyrabiałam przez 15 minut :-) 2. Przełożyłam do większej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Następnie uderzamy w ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Kładziemy go na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było nam go przenieść do naczynia. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ja zostawiłam na 50 minut. 4. Pół
kruche babeczkiDrożdżowe racuchy RACUCHY Z JABŁKAMI (siostry Anieli z Anielskiej Kuchni ) Składniki: 50 dag maki 1 szkl. mleka 4 łyżki cukru 2 jaja 2-4 jabłka 3 dag drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju cukier waniliowy tłuszcz do smażenia Etapy przygotowania: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną(...)cienką kosteczkę, na plasterki, (bądź zetrzeć na tarce na grubych oczkach) Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, dodać podrośnięte drożdże i olej Dość luźne ciasto dokładnie wymieszać łyżką, dodać jabłka i mieszać, aż zacznie odstawać od miski Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (aż podwoi swoja objętość Rozgrzać tłuszcz, nakładać placki łyżką, smażyć
Aromatyczne Podróżelaskowe uprażyć w piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi(...)Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny orzech
królestwo garówsię bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: kluski: Duży kalafior łyżeczka cukru łyżka masła maka pszenna jajko sól biały pieprz okrasa: łyżka masła klarowanego 2 białe cebule 2 kiełbasy śląskie Sposób przygotowania: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli(...)masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebule szklimy na maśle i dodajemy kiełbasę. Przesmażamy razem. Mus z kalafiora łączymy z jajkiem i mąką pszenną tworząc gęste ciasto. Ilość mąki zależy od wielkości kalafiora i zawartości wody w przecierze. Konsystencja powinna być taka aby ciasto dało się nakładać łyżką. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
Pyry na Gaz