tacy, układamy pierwszy placek ciasta, smarujemy tężejącym masłem, na nim układamy kolejny placek, na nim znów masło i tak do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą ma być ciasto. Całość wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. po tym czasie wyjmujemy placki, wykładamy na oprószonej mąką stolnicy i wałkujemy na grubość około 1 cm, składamy na pół(...)dzielimy na 10 trójkątów (8 cm w podstawie i 20 cm długość), otrzymujemy więc 20 trójkątów. Podstawę nacinamy na głębokość 1 cm. NADZIENIE: 1 puszka masy z białego maku (400g) 2 białka 2 łyżki cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dokładnie miksujemy, dodajemy 2-3 łyżki masy i znów dokładnie miksujemy. Odkładamy
Rozpustne gotowaniepasowały bardzo - długo wybierali swoje ulubione, mniej, lub bardziej łaciate... Przepis z ksiażki '1mix, 100 muffins' . Składniki: (na 12 sztuk) szklanka = cup = 250ml 2 szklanki maki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 1/2 szklanki drobnego cukru 2 duże jajka 1 szklanka mleka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki niesłodzonego kakao Rozgrzej(...)osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem jajka razem z mlekiem, olejem i ektraktem. Wlej mieszankę mokrych składników do mieszanki suchych. Wymieszaj szybko i delikatnie - nie za długo. Wyjmij połowę ciasta do osobnej miski. Wsyp kakao i delikatnie wymieszaj. Używajac łyżeczki nakładaj kolejne warstwy waniliowego i czekoladowego ciasta do papilotek. Piecz przez około 20 minut, do czasu, aż będa złotawe
Lejdi of the houseBabeczki z makiem są idealne na nadchodzące święta. Takie małe babeczki z makiem urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu staną się kruche i wilgotne. SKŁADNIKI : 550 g mąki (4 szklanki mąki tortowej ) 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku(...)PRZYGOTOWANIE : Zimną margarynę kroimy w kostkę, przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto, gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto można schłodzić. Masę makową przygotowujemy wcześniej, gdyby była rzadka dodajemy 2 łyżki kaszy manny. Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych
Kulinarne Fantazje Marioliminut. Z pozostałych składników plus wyrośnięty zaczyn wyrobić gładkie ,lśniące ciasto . Mąkę dosypywać partiami ,aż masa nie będzie się kleić ,ale nie za dużo ,ma być lużna .Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę . Po tym czasie dzielimy je na 3 części ,rozwałkowujemy je na kształt koła ,niezbyt cienko ,bo to rogale śniadaniowe .Każde koło dzielimy na 4 części(...)rogalików i odstawiamy na kolejne 20 minut pod przykryciem .Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 15,20 minut .Można je posypać makiem ,ja niestety zapomniałam
Ladylaura.Uwielbiam prażony słonecznik. Najchętniej dodawałabym go do każdego deseru albo wyjadała sam :) Składniki: 2 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 5 polówek brzoskwiń z syropu, pokrojonych na kawałeczki 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika 1/3 szklanki oleju ½ łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Ziarna słonecznika prażymy(...)cynamon, cukier i 1/2 szklanki prażonego słonecznika. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, olej, brzoskwinie i mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachlimonki 2 cytryny 3/4 szklanki cukru 200 g margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody 32 g cukru wanilinowego 2 jajka 3 łyżki maku suchego szczypta soli cukier puder Przygotowanie: Mąkę należy przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Cytrusy dokładnie umyć. Zetrzeć ich skórki do miski z mąką lub do drugiej, do której(...)potrzeba nam miksera, albowiem łyżka w zupełności wystarczy. Prostokątną foremkę, tzw. keksówkę oblać olejem i rozsmarować go pędzelkiem po całej wewnętrznej powierzchni. Następnie obsypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto. Piec do suchego patyczka, około godziny, w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystygnięcia. Dopiero teraz można wyciągnąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem. Ciacho zachowuje swoją
Karczma Honoriettyukroić i zjeść kromkę chleba posmarowanym samym świeżym masełkiem. Największym sekretem dobrego wypieku, jest włożenie całego serca w prace jak również niezastąpiona jest pomoc małego kucharza :) Zakwas: 1 szklanka maki żytniej 2 szklanki wody ciepłej Wszystkie składnik mieszamy w glinianym naczyniu drewnianą łyżką i odstawiamy na 5 dni przykrywając ściereczką. Codziennie trzeba zakwas przemieszać. Składniki(...)dodajemy 3/4 kg mąki. Ugniatamy składnik aż powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawiamy na noc w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Na drugi dzień dodajemy pozostałą mąkę oraz siemię lniane, kminek. Urabiamy ciasto ok 20 minut aż ciasto będzie miało konsystencje gęstego budyniu. Po wyrobieniu ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na dwie części. Foremki do pieczenia chleba smarujemy olejem. Ciast chlebowe
kgwjanczewoCarrot snack Składniki. 10 dag marchwi 2 jajka 50 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 15 dag maki pszennej 2 łyżeczki proszku 1 łyżka orzeszków ziemnych wiórki 1 łyżka parmezanu startego 1 łyżka natki pietruszki pieprz Nadzienie. 20 dag twarogu 50 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu pieprz biały Przybranie. 1 marchew ugotowana kiełki rzodkiewki Wykonanie. Obraną marchewkę drobno(...)pietruszką i parmezanem i stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując. Dodać marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem. Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut. Ostudzić ciasto. Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać. Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami. Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy
Kulinarny karnet Christophera200g suszonych fig 3 pomarańcze – sok i skórka 1 łyżka cukru trzcinowego Ciastka syrop pomarańczowy: 200ml soku z pomarańczy + 2 łyżki cukru 180g masła 250g mąki tortowej 50g maki ziemniaczanej 60g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do dekoracji Wykonanie Dżem Pomarańcze szorujemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Figi kroimy(...)kawałkach i łączymy ze sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło można zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw. „mokry piasek”. Dodajemy jajko i przestudzony syrop pomarańczowy, wyrabiamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm, podsypując mąką przy wałkowaniu. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek
Tajemnice SmakuZapach piernika jest cudowny. Kompozycja korzennych przypraw, cynamonu ma w sobie magię. Uwielbiam i dlatego zapraszam Was na takie magiczne babeczki. Co nam trzeba
Latosiowydomsobie pozwolić na takie jak robią nasze mamy z sosem, ale dziś zapraszam na zdrową wersję, mam nadzieję że zasmakuje wam taka opcja . Składniki 600 g ziemniaków 100 g maki orkiszowej razowej 1 jajko Sól pieprz według uznania Pietruszka (według uznania) Mąka do posypania Wykonanie Na wstępie obieramy ziemniaki i wstawiamy ,solimy do smaku ,kiedy nasze ziemniaki są miękkie(...)dobrze wystudzone dodajemy mąkę, jajo i dla chętnych pietruszkę, oraz sól i pieprz , i zaczymy porządnie ręką zagniatać aż nasza masa będzie gładka. Jak już mamy dobrze wyrobione ciasto ziemniaczane dzielimy na kawałki i z każdego robimy jak by węża i kroimy pod skosem , następnie kiedy mamy już gotowe kopytka wstawiamy osoloną wodę , a kiedy woda sie gotuje
Mój Smak04.03.2018 Chałka bardzo dobrze smakuje sama ale również z masełkiem i dżemem. Zwłaszcza z dżemem lubią dzieci. Składniki 7 g suszonych drożdży 500g mąki pszennej dobrej
gotuj ze mnąTymczasem u nas dalej świątecznie. Naładowane noworoczną energią i pełne zapału do pracy odważnie wchodzimy w Nowy Rok 2018. Życzymy Wszystkim, którzy nas odwiedzają pięknego
Moja Mama Gotujesmakują na ciepło jak i na drugi dzień :) Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki : - 250 g mąki pszennej typ 550 - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 - 160 g maślanki temperatura pokojowa - 200 ml letniego mleka - 13 g świeżych drożdży - 1 jajko - 5 g cukru ( mała łyżeczka(...)cukrem i częścią mleka i wlać do miski z mąką , posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wrzucić resztę składników i wyrobić ciasto , mikserem 12 minut , ręcznie ok 15 tak aby ciasto nie kleiło się do rąk . Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ,wyrośnięte wyrobić chwilę
Wypieki Renemógłby trwać... I pierwsze ciastka na zbliżające się Święta już wymyśliłam ;) Takim muffinom nikt się nie oprze ;) Czekoladowe muffiny Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag maki pszennej 6 dag cukru 10 dag kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 6 jajek 25 dag kwaśnej śmietany Przygotowanie: Przygotowujemy kąpiel wodną, w której(...)łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę. Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy. Do kolorowych foremek wlewamy ciasto na 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady
Lawendowe Niebo