ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:475/571)

Torcik pierniczkowo-żurawinowy 182

smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny. Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny: 2 szkl żurawiny 1/2 szkl cukru sok z 2 pomarańczy Krem: 500ml śmietanki 30% 250g(...)miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę przesiać a następnie delikatnie wymieszać z pianą. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wylać ciasto. Biszkopt piec ok 25-30 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Konfitura: wszystkie składniki podgrzewać, mieszając przez ok 10-15 minut

Smakołyki Asi
Placuszki czekoladowo bananowe. 138

szybkie wręcz ekspresowe danie. Deser idealny ale  także zaspokoi ten największy głód! Placuszki czekoladowo bananowe - przepyszne! Składniki;  (na 6-7 małych placuszków) 4 łyżki maki pszennej 1 łyżka cukru kryształu 2 łyżki startej lub drobno połamanej czekolady 2 łyżki kakao 1 jajko 1/4 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany (najlepiej miękkie) 1 łyżka oleju(...)Wszystko ze sobą wymieszać a na samym końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Patelnie rozgrzać, banana pokroić na plasterki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej bez tłuszczu)  nakładać porcje ciasta , na każdym placuszku ułożyć kilka plasterków banana.  Smażyć z obu stron. Podawać polane syropem trzcinowym lub klonowym. Można też posypać startą czekoladą. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Mój pierwszy chleb razowy Tatterowiec 208

mąka wypije) - 100 g mąki żytniej/pszennej razowej - 300g mąki pszennej chlebowej - 1 łyżka soli morskiej - 1 łyżeczka demerary SPOSÓB WYKONANIA: - wszystkie składniki wymieszałam w robocie do pieczenia chleba, ciasto jest luzie i lepkie - - po wymieszaniu pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia  - po godzinie wkładam do wysmarowanej blaszki oliwą i wysypaną płatkami żytnimi  - - naoliwiłam i posypałam płatkami  - przykrywam(...)wodą  - piekłam nie całą godzinę ( wszytko zależy od naszego piekarnika, trzeba obserwować ) - po upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce   WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można  makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem. -  można również po godzinie dopiekać chleb bez formy Jest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest

Basia w kuchni
Babeczki marchwiowe z karmelizowaną marchewką 223

cukru brązowego 150 g cukru 4 jajka 1 łyżka skórki z pomarańczy* 1 szk oleju rzepakowego Rapso 0,5 szk mąki żytniej typ 2000 1,5 szk maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 300 g marchewki 0,5 szk rodzynek Kresto Lukier 1 białko cukier puder Karmelizowana marchewka 1 większa marchewka 1 łyżeczka skórki(...)mąkę żytnią przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, olej i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Dodać startą marchewkę, rodzynki i wymieszać łopatką. Na koniec dodać przyprawę i wymieszać. Ciasto rozlać do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 st. Wyszło 15 babeczek. Lukier: przesiać około 1 szklanki cukru pudru dodać białko i zmiksować

Ala piecze i gotuje
Rabarbarowa niespodzianka ;) 132

pamieci. Zapiekanka jablkowo-rabarbarowa skladniki na 4 foremki: 2 zielone jablka Granny Smith 500g rabarbaru 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki miekkiego masla 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki cynamonu 3/4 szklanki meka 1 jajko cukier waniliowy wykonanie: Jablka obrac i pokroic na plasterki, po czym wlozyc do rondelka i zalac(...)nich przygotowane owoce. Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase. Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec od 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym wczesniej do 200C°. Ciasto powinno nabrac zlocistego koloru. Smacznego! Moja uwaga : Zapiekanka jest dosc kwaskowa, dlatego

Przysmaki Karolki
Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami 79

Beza to deser, którego zwykle nie planuje. Najczęściej przygotowuję bezy, kiedy zostają mi białka z innych przepisów. Tej się upiekło dzięki zapiekanemu awokado z łososiem i

Tajemnice Smaku
Sernik królewski 140

Ten sernik piekłam już kilka razy ale jakoś się nie złożyło i nie dodałam przepisu na bloga. Sernik jest pyszny i delikatny. Myślę, że sekretem jest

Ewa w kuchni
Domowa masa makowa 158

Domowa masa makowa to coś czego nie może zabraknąć w święta. Nic nie zastąpi smaku, zapachu masy makowej w wypiekach, tym bardziej że te gotowe z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zakwas żytni do pieczenia chleba 81

stołowych) dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do następnego dnia. Słoik możemy przykryć zakrętką ale nie zakręcać szczelnie. Kolejnego dnia do mikstury dodajemy ponownie 100ml wody i dosypujemy 80g maki żytniej czyli pięć łyżek stołowych . C ałość mieszamy i odstawiamy na bok w cieple miejsce. Słoik ponownie przykrywamy nakrętka. Trzeciego dnia powtarzamy procedurę i do mikstury dodajemy 100ml wody(...)się zdarzyć że zakwas będzie rosną tak intensywnie że wykipi ze słoika, dlatego warto użyć nawet 1,5 litrowy słoik Po tym etapie zakwas jest gotowy do wykorzystania do ciasta na chleb. Ja z reguły wykorzystuję z powyższego słoika 200g zakwasu do wypieku chleba pszenno-żytniego, po czym pozostałą część zakwasu odstawiam do lodówki a kiedy kolejnym razem

Księga-Smaku
Krokiety z kurczakiem i kukurydzą 163

Zapętliłam się trochę ostatnio w naleśniki, ale to jest taka moja polska tortilla i dobrze mi z tym! :) Mam tak świetny przepis na ciasto naleśnikowe, które daje się zwijać bez pęknięć, że nie macie innego wyjścia jak tylko spisać na nie recepturę lub zaglądać do mnie częściej - będę Wam o niej przypominała. :) Krokiety opanierowałam w nowej dla mnie panierce, która(...)względu. Danie przyrządzone w piekarniku z wybraną panierką będzie dużo zdrowsze, bo wzbogacone o cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze.  Na naleśniki potrzebujemy: 500 ml mleka 250 g maki pszennej 2 jaja szczypta soli 20 g oliwy Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i po niewielkiej porcji wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Liczba naleśników jest orientacyjna, ponieważ zależy

MamaOskarka
Baba Wielkanocna z bakaliami 218

znalazłam w zeszycie mojej ciotki. Zmieniłam tylko wypełnienie baby, bo w orginale są tylko rodzynki, a ja dałam żurawinę i rodzynki korynckie, bo mniejsze. Składniki: -3 i pół szklanki maki pszennej typ 500  MŁYN KOPYTOWA -5 dag świeżych drożdży piekarskich -6 roztrzepanych żółtek -pół szklanki drobnego cukru do wypieków -125 g masła, roztopionego i przestudzonego -15 dag rodzynek(...)trochę zacznie rosnąć. Dodaj roztrzepane żółtka, jajo i mleko, kilka kropelek aromatu cytrynowego oraz roztopione i chłodne masło. Ja posłużyłam się robotem i wymieszałam te składniki przystawką- hak do ciasta. Można wyrabiać ręcznie. Dodać bakalie i wyrobić jeszcze ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełożyć do formy na babę jaką macie , ale pamiętać

Z Kuchni Do Kuchni
Muffiny owsiane z borówką amerykańską 220

tymi  muffinami, zdecydowanie jestem za ! Przepis wypatrzony na  Everyday cooking , troszkę zmodyfikowany, bo bez orzechów. Muffiny owsiane z borówką amerykańską Składniki na 15 sztuk: 75 g maki pszennej 75 g zmielonych na proszek płatków owsianych 50 g całych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 125 g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)owsiane i te w całości, proszek do pieczenia i sodę. Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.  Muffiny pieczemy  około 30 minut   w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym 835

różnych metodach pieczenia, wręcz już studiuję składniki na masy serowe. :) Pomysłów mam wiele i nie wiedziałam, który tym razem wykorzystać. Ostatecznie postanowiłam upiec sernik w kąpieli wodnej. Formę z ciastem umieszcza się w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą woda. Sernik piecze się w niskiej temperaturze (120-160oC) i dłużej niż zwykle (ok. 1,5 h). Cala sztuka polega na dostosowaniu(...)sera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president) 2 łyżki cukru pudru (można zwiększyć do 4 łyżek jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 200-300 g białej czekolady (dałam 2 tabliczki) 2-3 łyzki mleka Mus brzoskwiniowy 4 połówki brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa z cukrem 0,5 szkl. gorącej wody Przygotowanie Spód. Ciasteczka

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chlebek Turecki 335

bocheneczki tego pysznego chlebka :)   zapach jak na piekarni ....słodki ,drożdżowy ...taki bardzo specyficzny...to trzeba spróbować !!! przy czy chlebek bardzo prosty i mało czasochłonny ,polecam Składniki : - 500 g maki pszennej typ 650 - 750 - 40 g masła - 2 duże łyżki cukru trzcinowego - 5 g soli ( 1 mała łyżeczka ) - 25 g świeżych drożdży - 4 łyżki kawy zbożowej ( ja nie miałam więc(...)minut do wyrośnięcia Mleko ,melasę i masło podgrzewamy żeby się rozpuściło i połączyło ale nie zagotowało ,ma być lekko ciepłe, mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę ok 10 minut ,ciasto będzie lekko klejące, posypujemy delikatnie mąką ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części i układamy uformowane chlebki

Wypieki Rene
Tort z michałkami i różami 238

masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o  śr 20cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)dekorujemy cały tort tworząc róże – filmik instruktażowy Tutaj. Gotowy tort przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Biszkopt kakaowy można zastąpić jasnym biszkoptem. Biszkopt kakaowy wyrasta z lekką górką, dlatego po wyjęciu z formy można go położyć ‘do góry nogami

Słodki Pomysł