pola do popisu dla wyobraźni. Prezentowałam je już na blogu w różnych konfiguracjach: Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe Drożdżowe ślimaczki chałwowe Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami Ale zawsze znajdzie się jeszcze nowy smak nadzienia, z jakim chciałabym w tych bułeczkach poeksperymentować. Tym razem postawiłam na okraszony domowym(...)blogu - link wkrótce... Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu
Grunt to przepis!dobre: w sam raz słodkie, ciasto delikatnie się listkuje, ale chyba bliżej mu do kruchego niż francuskiego, krem jest zwarty, bardzo budyniowy. Ciastka ładnie się kroją, znakomicie prezentują. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt grecki) szczypta soli 250 g margaryny krem: 1 l mleka 200 g masła 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)godziny. Po schłodzeniu podzielić na dwie części, rozwałkować, upiec w natłuszczonej blaszce dwa jednakowe blaty. Jajka utrzeć z połową szklanki cukru, dodać szklankę mleka i obie maki, wymieszać. Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać masę żółtkową, mieszać do czasu powstania gęstego budyniu, dodać pokrojone w kawałki masło, wymieszać aż tłuszcz się rozpuści i powstanie jednolity krem, na końcu
6nieboSmaczne i nie za słodkie świąteczne (i nie tylko) ciasto. Wykonanie ekspresowe. Dekoracja dowolna (dobrze sprawdza się polewa z białej czekolady i wiórki kokosowe). Składniki: 4 średnie marchewki 4 jajka 150 ml cukru (można więcej) 400 ml mąki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 150 ml oleju roślinnego Obierz marchewki(...)cukrem, dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem oraz olej. Dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 35-40 minut. Figa z Makiem - klimatyczne miejsce przy rzeszowskim rynku z mnóstwem książek i dobra kawą (w ofercie są również kanapki i sałatki). Cinnamon & carrot cake A delicious, not too sweet
Qlinarnie i QlinarnieIdealne połączenie kruchego spodu, słodkiego maku i kwaskowatego kremu. Składniki: Na tartę o śr 28 cm Spód: 300g mąki 150g masła szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody 50 g cukru pudru 1 żółtko 850g gotowej masy makowej ok. 250g kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę(...)soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem siekamy i łączymy na gładką kulę. Zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na pół godziny do zamrażarki. 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy- ja wkładam je między dwie duże folie. Ciasto nie kruszy się i łatwiej jest później przełożyć je do formy. Rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę
Kuchnia w czekoladzieprzepis na keks pochodzi z jednej z gazet. Piekę go po raz drugi bo jest tak pyszny, że znika w bardzo szybkim tempie :-) Przepis na dużą keksówkę: 2 szklanki maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia’ Szczypta soli 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 50 ml rumu 300g bakalii: suszone morele(...)dodać po jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i dodać do utartej masy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Pod koniec dodać bakalie z rumem. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić
Na słodko lub wytrawniewolno śmiać się i naigrywać z wrogów. Tradycyjnie w tym dniu Żydzi wysyłają do siebie paczki ze smakołykami, wśród których zawsze znajdują się Hamantaschen , trójkątne słodkie ciasteczka z makiem, zwane uszami Hamana, choć w języki jidisz Hamantaszen oznacza właściwie kieszenie Hamana. Pierwotnie kapsy, które wywodzą się prawdopodobnie z XVI wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto(...)chyba cały rozdział. Ustaliłyśmy, że nie zdradzimy sobie, jaką wersję kapeluszy pieczemy. Zatem pisząc te słowa nadal nie wiem, jak wyglądają uszy Moniki, tzn. Hamana:) Miałam wielką ochotę na ciasto z dodatkiem pomarańczy (coś tak myślę, że chyba takie zrobiła Monika...?), ale ostatecznie wybrałam ciasto serowe, gdyż bardzo przypomina ciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną
KUCHARNIASkladniki: 200 g(150g) zakwasu zytnieg(u mnie z maki zytniej pelnoziarnistej) 450 g (400 g) maki pszennej chlebowej (mieszam chlebowa pol na pol z pelnoziarnista) 150 g (100g) maki zytniej jasnej 2 plaskie lyzeczki soli(1 lyzeczka soli) 420 ml wody(370 g wody) 1/2-1 lyzeczki suchych drozdzy (nie dawalam) Skladniki z wieksza gramatura sa na duza foremke(...)przez dodatek drozdzy przerastal.Takze opuscilam ich dodatek.Gdy macie slaby zakwas,lub tylko odswiezony dodajcie lyzeczke suchych drozdzy. Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i przy uzyciu haka zagniesc ciasto do uzyskania jednolitej,gladkiej masy.Ciasto jest dosc geste,ale nie na tyle by uformowac z niego bochenek.Ten przepis nadaje sie tylko do wypieku chleba foremkowego. Do wysmarowanej olejem i wysypanej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki na 2 chlebki: 250 g miazszu dyniowego pokrojonego w kostke( uzylam dyni Hokkaido) 1 lyzeczka nasion anyzku skorka starta z 1 cytryny 2 lyzki plynnego miodu 500 g maki ( typ 550) + na podsypke 250-300 g cieplej wody 1 paczuszka suchych drozdzy Oetkera 1 plaska lyzeczka soli mleko do posmarowania 2 lyzki pestek dyni i slonecznika Wykonanie: Dynie ugotowac(...)wymieszac.Dodac tyle wody ,by otrzymac bardzo miekkie ciasto.Dodatek wody uzalezniony jest od konsystencji dyni.Dodalam tylko 250 g wody.Przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieplym miejscu do podwojenia objetosci. Wyrosniete ciasto wyrzucic na omaczony blat i podzielic na 2-e porcje.Uformowac jak chalke tzn.z 3-ch czesci splatajajac warkocz,lub zrobic zwinac rulon z 2 kawalkow. Uformowane chalki ulozyc na blaszce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lepsze niż z piekarni. Jak zaczęłam tak nie skończę. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutki i nie wiem co mogłabym jeszcze rzec, może tyle, że daje im 5. Składniki: 2 szklanki maki żytniej typ 720 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 750 szklanka mleka letniego (ew. można troszeczkę więcej dodać) 2 łyżki masła roztopionego jajko 20 g drożdży 1,5 łyżeczki soli szczypta(...)odstawić, aż zaczną pracować. Ok. 15 minut. Następnie do naszej miski z mąką dodajemy sól, i nasz rozczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy jajko i ugniatamy, dodając po trochu mleka. Ciasto powinno być gęste i nie za twarde, ale i nie za miękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się mocno klei do ręki, ale po dokładnym ugnieceniu powinno kleić
Moje pyszne gotowaniePorcja na 12 knedli 2 filety ze szczupaka lub karpia 1 łyżka bułki tartej cebula 2 ząbki czosnku oliwa 600g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1,5 szkl maki pszennej 1 łyżka masła gałka muszkatołowa Sos koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu 2 łyżki kwaśnej śmietany garść kopru pieprz Wykonanie(...)orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią i formujemy okrągłe knedle. Zagotowujemy wodę w dużym
Anioły w kuchniNaleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem to klasyczne połączenie naleśników na słodko. Taka wersja naleśniki to idealna alternatywa dla naszych pociech, które kochają słodkości a jednocześnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką warsztatów
Niezły Młynekmacie do mniejszych gofrów to wyjdzie na pewno więcej :-) Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 większe banany sok z 1 cytryny 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Banany obieramy i wrzucamy do misy miksera, dodajemy sok z cytryny(...)miksujemy. Jak składniki się połączą to dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 4. Gofrownice rozgrzewamy, ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażymy gofry do zrumienienia się. U mnie około 7-8 minut. Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, posypane cukrem pudrem, z owocami. Smacznego
kruche babeczkidomowy szybki obiad z piekarnika. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 80g mozzarelli 8 sztuk suszonych pomidorów 2 garście świeżej rukoli 120g płatków kukurydzianych 1/3 szklanki mleka 14 łyżki maki pszennej 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1/3 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz olej Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni, wałka lub w malakserze. 2. Mleko zmiksować(...)pieprzem, pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy filet przekroić w poprzek (tak aby utworzyć kieszonkę), nafaszerować suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą. 5. Filety obtoczyć w cieście, pokruszonych płatkach kukurydzianych i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 30-35 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyszczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej(...)grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach! To istna bomba kaloryczna. Możemy jednak lekko zmniejszyć tę ilość kalorii- rezygnując z gotowych mas makowych (zawierają dużo cukrów i zbędnych
Tradycyjna Kuchnia