ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:472/571)

Na szybka poprawe humoru :) 129

moge je wyciagac. Te 20 minut trwalo chyba wieki ;) Na koniec jeszcze tylko odrobina cukru pudru i ciepla herbata zurwinowa. Muffinki z orzechami i jablkiem skladnki suche: 2 szklanki maki (dalam pszenna razowa) 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka cynamonu 150g brazowego cukru 50g posiekanych orzechow wloskich 2 male jablka skladniki mokre: 120g stopionego masla 2 jajka 1 szklanka(...)mleko i jajka. Skladniki mokre wlewamy do miski ze sluchymi i mieszamy. Foremke do muffinek wykladamy papilotkami lub jesli ktos nie posiada papilotek wystarczy ja natluscic maslem. Papilotki napelniamy ciastem do 2/3 wysokosci. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, a nastepnie wyciagamy z foremki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Polecam

Przysmaki Karolki
Muffinki truskawkowe... 111

dwie deserowe porcje dla dzieci...         Zainspirowane przepisem z bloga Izy . Składniki: (na 12 sztuk) 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), lub maka + dodatkowo 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu straciatella (z płatkami czekolady) 1/2 szklanki oleju około 1 szklanki pokrojonych(...)proszkiem do pieczenia i sola). W osobnej miseczce, lub dzbanku roztrzep widelcem jajko, jogurt, olej i mleko. Wlej mokre składniki do suchych i szybko zamieszaj na mniej-więcej gładkie ciasto.  Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz około 20-25 minut - powinny być ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotyku. Zostaw do ostudzenia na kratce

Lejdi of the house
Zakwas do pieczenia chleba 116

wspaniałym chlebem. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zakwasu żytniego: mąka żytnia typ 2000 lub 720, letnia przegotowana woda. Sposób przygotowania zakwasu: Do szklanego lub kamionkowego naczynia litrowego wsypuję 50g maki żytniej i dodaję 50 ml wody, dokładnie mieszam i przykrywam czystą ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 godzin (optymalna temperatura(...)godzinnych czyli na zmianę wieczór, rano, wieczór…) po ostatnim dokarmieniu i wyrośnięciu zakwas jest gotowy do przygotowania chleba. Przepis na chleb na zakwasie znajdziecie tutaj . Po wyrobieniu ciasta chlebowego, jeszcze przed dodaniem soli i dodatków odkładam 2 łyżki stołowe ciasta do pojemniczka po zakwasie, dodaję łyżkę stołową mąki i 3 łyżki stołowe wody, mieszam i odstawiam

Gotuj Się Kto Może
Scones jabłkowe, leciutko cynamonowe... 163

poważnie zastanawiałam się, czy nie ukryć reszty przed dzieckami... Tylko resztka malutka matczynej uczciwości uratowała mnie przed przestępstwem... :) Przepis z BBC Good Food . Składniki: (na 8 sztuk) 225g maki z proszkiem do pieczenia (self-raisinig)  + odrobina do podsypywania 50g masła 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/4 łyżeczki cynamonu 1 średnie jabłko, obrane, oczyszczone i pokrojone w kosteczkę 125ml(...)tarta. Wmieszaj cukier i cynamon, a na końcu jabłka. Włóż blaszkę do pieczenia do gor ącego piekarnika i przygotuj odpowiedni kawałek pergaminu do pieczenia. Wlej mleko i szybko zamieszaj ciasto. Zagnieć 2-3 razy, aż będzie gładsze i wyłóż na blat posypany m ą k ą . Rozklep delikatnie tak, by powstało koło o średnicy około 15cm i grubości około

Lejdi of the house
Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami 178

zapas... Biszkoptowa tarta z serowym kremem smakuje jak marzenie - jest lekka i delikatna, a z truskawkami wręcz rozpływa się w buzi:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 2 lekko kopiaste łyżki maki 2 łyżki cukru (dałam Polski Cukier*) kilka kropli olejku cytrynowego masło + bułka tarta do formy krem: 250 twarogu śmietankowego 50ml mleka 200ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru(...)Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, ubijać do uzyskania jednolitej kremowej masy. Wsypać mąkę i dodać olejek, wymieszać delikatnie łyżką. Formę do tarty (25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, położyć na paterze i skropić likierem limoncello. Krem: dobrze

Obiad gotowy
Makowa panienka 317

masła Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy cukier się nam rozpuści dodajemy 4 żółtka. Pozostałe składniki ( wiórki kokosowe, migdały i mak) mieszamy do połączenia się składników szpatułką. Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 ° . Po ostudzeniu kroimy go na dwie równe części. Masa: Nastawiamy 300 ml mleka z cukrami(...)zagotowania i odstawiamy do wystudzenia.  Masło ucieramy ze skórką z cytryny dodając stopniowo po łyżce budyniu aż do wykorzystana całego. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Do udekorowania ciasta możemy uprażyć na patelni wiórki kokosowe z cukrem wanilinowym :) Ciasto składamy: biszkopt 2/3 masy biszkopt 1/3 masy uprażone wiórki kokosowe  SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Drożdżówka z masą makową 128

makowce...więc upiekłam, ale ciut inaczej , a mianowicie chałeczki pieczone w keksówkach..jedną chałeczkę zrobiłam  z makiem, a druga była mieszana, bo jeden wałeczek chałki był z makiem,drugi z wiśniami a trzeci z malinami...oj pychota...na zdjęciu może tego nie widać, ale smacznie było.A na święta ma znów być ..i to obowiązkowo.. około(...)łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn ,żółtka, cukier waniliowy i sól,wyrobić, pod koniec dodając roztopioną i wystudzoną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane

Moje domowe kucharzenie
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 123

surowych ogonów krewetek, 50 g szynki serrano, 4 łyżki octu z wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12 kwiatów cukinii, 150 ml maki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Krewetki pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Chilli posiekać, włożyć do miseczki, dodać kolendrę i ocet z rieslinga, dodać(...)Wypełnić kwiaty cukinii farszem, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do oleju. Smażyć około 5-6 minut, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. Krewetki, szynka serrano, ocet winny z rieslinga z oferty Złoto Hiszpanii

królestwo garów
Kukurydziane ciasteczka cytrynowe 134

kolejne ciastko to czysta przyjemność! Oj! Jeżeli jesteście zwolennikami chrupiących  przekąsek to te mogę spokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe." Składniki: 200 g mąki kukurydzianej 250 g maki pszennej skórka z jednej cytryny szczypta soli 4 żółtka 200 g masła 125 g cukru Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, wsypujemy sól i ścieramy skórkę(...)niej mąki i dalej miksujemy (za pomocą robota kuchennego, albo ręcznego miksera ze spiralnymi końcówkami). Gdy masa będzie zwarta, wykładamy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wykrawamy

Słodkie Przyjemności
Malinowo-czereśniowe muffiny z kruszonką 133

Wierzch przyozdabia kruszonka, dzięki czemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo czereśniowe muffiny ze słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się na grilla :) Składniki : 210 g maki 125 g cukru 3 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka szklanka malin pół szklanki wydrylowanych czereśni Kruszonka 50 g cukru(...)ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy. Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Następnie dodajemy kilka świeżych malin i zalewamy łyżką ciasta na które ponowie układamy kilka sztuk świeżych owoców - tym razem czereśni.  Przygotowujemy kruszonkę: Do niewielkiej miseczki wrzucamy

Słodkie Przyjemności
Placuszki żytnie z jabłkiem i borówkami amerykańskimi 138

najlepiej. Składniki: 340 g obranych i pokrojonych na kawałki jabłek  świeżo wyciśnięty sok z cytryny  3 płaskie łyżki cukru  150 g borówek amerykańskich  170 g maki żytniej  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  szczypta soli  2 jajka  2 łyżki oleju plus porcja do smażenia  200 ml mleka  Sposób przyrządzenia:  Jabłka(...)Następnie należy przełożyć do miski razem z borówkami Mąkę, sodę oczyszczoną , sól, żółtka, olej i odrobinę mleka wymieszać w misce. Stopniowo dodać resztę mleka, do momentu wyrobienia gładkiego ciasta. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, następnie smażyć na niej placki ( każdy złożony z 2 - 3 łyżek ciasta) z każdej strony do zrumienienia. Upieczone podawać

pieprzny smaczek
Amerykańskie misie-Pancakes z syropem klonowym 156

klonowym i podane z dowolnymi owocami   to propozycja na drugie śniadanie. Czy może być prościej? Chyba nie!    Pycha :)  Składniki dla 4 osób: 2,5 szklanki maki tortowej 2 duże jajka 1,5 szklanki mleka 3,2% 75 g masła 82% 3   płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru szczypta soli syrop klonowy(...)wymieszać rózgą kuchenną. Bezpośrednio do mieszanki   wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta. Smażyć na lekko natłuszczonej masłem nieprzywierającej patelni z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Podawać   polane syropem klonowym, płynnym

Wanilia i Kardamon
KETO BATONIKI KARMELOWO-ORZECHOWE (keto, LCHF, paleo, wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek i cukru) 193

Keto batoniki karmelowo-orzechowe to odpowiedź na popularne słodycze, które wołają do nas przy sklepowych kasach. Niestety ich skład i makro to połączenie cukru i niezdrowych

Ola la LCHF
Tort makowy z masą serowo-śmietankową... Jubileuszowy. Na piąte urodziny bloga 149

się lśniąca i prawie biała. Nie przerywając ubijania pomalutku wlewałam olej. Do mąki przesiałam proszek do pieczenia. Mak połączyłam z tartymi   migdałami. Do utartej masy żółtkowej   wsypałam mak z migdałami. Dalej ucierałam mikserem. Następnie partiami wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam. Masa jest gęsta i trochę ciężko się miesza. Ale to nie szkodzi, bo przecież jeszcze będą(...)łyżki ubitych białek przełożyłam do masy i wymieszałam mikserem (na małych obrotach). Teraz już masa łatwiej się miesza. Do masy przełożyłam pozostałe ubite białka i delikatnie wymieszałam łopatką.   Ciasto przelałam   do   tortownicy (średnica 26 cm) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Piekłam do tzw.   „suchego patyczka” Biszkopt pięknie wyrósł i pięknie się upiekł

Kuchnia u Krysi