macie do mniejszych gofrów to wyjdzie na pewno więcej :-) Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 większe banany sok z 1 cytryny 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Banany obieramy i wrzucamy do misy miksera, dodajemy sok z cytryny(...)miksujemy. Jak składniki się połączą to dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 4. Gofrownice rozgrzewamy, ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażymy gofry do zrumienienia się. U mnie około 7-8 minut. Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, posypane cukrem pudrem, z owocami. Smacznego
kruche babeczkidomowy szybki obiad z piekarnika. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 80g mozzarelli 8 sztuk suszonych pomidorów 2 garście świeżej rukoli 120g płatków kukurydzianych 1/3 szklanki mleka 14 łyżki maki pszennej 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1/3 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz olej Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni, wałka lub w malakserze. 2. Mleko zmiksować(...)pieprzem, pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy filet przekroić w poprzek (tak aby utworzyć kieszonkę), nafaszerować suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą. 5. Filety obtoczyć w cieście, pokruszonych płatkach kukurydzianych i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 30-35 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyszczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej(...)grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach! To istna bomba kaloryczna. Możemy jednak lekko zmniejszyć tę ilość kalorii- rezygnując z gotowych mas makowych (zawierają dużo cukrów i zbędnych
Tradycyjna Kuchniałaciata no bo z kominem , gdyby to forma okrągła była to by była zebra. Składniki: 6 białek 100 g ksylitolu 100 g masła 150 g maki pszennej 2 łyżki mąki pszennej ( to do pierwszej miseczki będzie ) 2 łyżki błonnika kakaowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: czekolada biała 150 g śmietanka 30% 3 łyżki(...)proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Masło rozpuszczamy wcześniej i zostawiamy do ostudzenia i na końcu je dodajemy i mieszamy łopatką. Do jednakowych miseczek przekładamy ciasto i do jednej dodajemy błonnik kakaowy , a do drugiej mąkę Formę sylikonową z kominem ( akurat taką wzięłam ) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Przekładamy ciasto raz jasne raz ciemne. Pieczemy
Różowa kuchniaSkladniki * 110 g masla * 110 g jasnego brazowego cukru * 110 g maki pszennej * pól lyzeczki proszku do pieczenia * pól lyzeczki sody oczyszczonej * 1 lyzka kakao * 2,5 lyzeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku * 2 jajka * 1 lyzka likieru Amaretto Wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Make, proszek, sode, kakao - przesiac, odlozyc na pózniej. W misie miksera utrzec(...)drugim, miksujac do polaczenia sie skladników po kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac, wystudzic na kratce. Krem smietankowy: * 300 ml smietany kremówki * 2 lyzki cukru pudru
w mojej kuchniMoje dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał się nabrać i zjadł ze smakiem. Składniki: 1kg obranych ziemniaków 0,5 kg obranej dyni 3 jajka(...)oczkach. Bardzo mocno odciskamy z soku, który puściły ziemniaki. Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na rumiano
Pyry na GazOrange honey cookies Składniki. 340g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 280 ml oliwy z oliwek 6 dag cukru 140 ml brandy 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 3 łyżki orzechów laskowych posiekanych 1 łyżeczka cynamonu Syrop. 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 1 łyżka soku(...)skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą i stopniowo dodawać do składników mokrych, bardzo krótko miksując, tyle, żeby tylko je połączyć. Jeżeli będziemy wyrabiać zbyt długo, to ciasto zrobi się zbyt lejące i wtedy włożyć na chwilę do zamrażalnika Z ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj zaserwuję przepis na muffiny z konfiturą różaną i makiem :) w sam raz na raz, szybkie łatwe i jakie przyjeeeemne ;) Z racji tego, że wczoraj był dzień czekolady, a u mnie czekolady zabrakło niestety, pocieszam się muffinkami z różą ;) Składniki: 0,5 kostki margaryny 1 jogurt naturalny 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklana cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)składniki mieszamy ze sobą i osobno mieszamy składniki mokre (oprócz konfitury). Następnie mieszamy delikatnie wszystko razem i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów po jednej łyżce ciasta, następnie jednej łyżeczce konfitury i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta. Muffiny wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok.180C i pieczemy przez 20-25 minut. Po wyciągnięciu i przestygnięciu muffiny możemy
Emcia Pichcijest ten przepis. Albo jeśli ktoś uszczęśliwi Was zaproszeniem bez ostrzeżenia, a z pustymi rękoma w progu nie chcecie się zjawić - to jest ten przepis. Składniki: 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 2 jajka 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru 1/2 szklanki oleju 1 mały słoiczek powideł śliwkowych po 2 łyżeczki kakao, cynamonu i przyprawy piernikowej 1 płaska łyżeczka sody(...)cukrem na białą masę. Dolewamy cały czas miksując olej, zsiadłe mleko. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, kakao, przyprawy. Dodajemy słoiczek powideł i miksujemy krótko, do połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 22 - 23 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 45 min, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu studzimy zupełnie. Możemy przeciąć piernik na pół
Kronika PiekarnikaTen piernik piekę co roku, inaczej moja młodsza siostra nigdy by mi nie wybaczała. Robi się go bardzo szybko i prosto, nie musi dojrzewać i jest
FlymetothespoonTen piernik piekę co roku, inaczej moja młodsza siostra nigdy by mi nie wybaczała. Robi się go bardzo szybko i prosto, nie musi dojrzewać i jest
Flymetothespoonuwielbiam go formie opieczonych w tosterze grzanek :) Przepis miałam od dawna w swoim kajecie ale dopiero listopadowa pora przyszła czas na wypróbowanie go. Chlebek turecki 500 g maki pszennej (w tym 50 g pełnoziarnistej) 14 g drożdży 330 ml mleka 50 g masła 1 łyżeczka soli 1/3 szkl. miodu 1 łyżeczka cukru muscavado 4 czubate łyżeczki kawy zbożowej typu(...)dodatkiem przypraw) aż do rozpuszczenia się masła. Studzimy do temperatury pokojowej. Mieszamy mikserem mąkę z resztą składników wlewając powoli mleko z masłem. Dodajemy rodzynki i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto krótko zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do napuszenia na dalsze 30 minut. Piekarnik nagrzewamy w tym czasie do 180 st.C. Wyrośnięty chlebek
Dzieje kuchennej Wiewióryskładników, aby była jeszcze smaczniejsza i zdrowsza. Bardzo nam smakowała, więc gorąco polecam. Składniki: 50 gram płatków quinoa 40 gram mąki quinoa 60 gram mielonych migdałów 60 gram maki kokosowe 60 gram mąki z tapioki (manioku) 100 gram masła kokosowego 100 gram cukru kokosowego 2 łyżki likieru amaretto 500 gram młodej marchwi 300 ml soku z mandarynek pół(...)listków bazylii Wykonanie: Jajka, olej kokosowy (zimny), mielone migdały, płatki quinoa, mąkę quinoa, mąkę kokosową, mąkę z tapioki, likier amaretto i cukier kokosowy umieszczamy w malakserze i miksujemy na ciasto. Ewentualnie wyrabiamy ręcznie. Gotową masę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Marchewkę obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, studzimy i miksujemy
Quinoa Raz!orkiszowy , dzisiaj natomiast, chciałabym pokazać Wam przepis na chleb z Vermont J. Hamelmana, tylko trochę zmodyfikowanym przeze mnie, tak aby chleb powstał taki jak chciałam, a mianowicie właśnie z maki orkiszowej a nie białej. Zwiększyłam też minimalnie ilość zakwasu do zaczynu, aby chleb miał po prostu ładne duże dziurki, wydłużyłam też czas jego fermentacji. Sprawdźcie sami, a przepis koniecznie zapiszcie(...)zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej - 170 g wody W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin (ja nastawiam na noc zawsze) CIASTO: - 650 g mąki orkiszowej typ 630 - 120 g mąki żytniej - 420 g wody - 20 g soli - cały zaczyn W dużej misce zmieszaj mąkę żytnią z orkiszową i wodą, odstaw
SMYKWKUCHNIpolałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym. Szybko znikła więc musiała być dobra. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl maki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 szkl cukru pudru 4 jajka 0,5 szkl soku z pomarańczy Victoria Cymes skórka z 2 pomarańczy Poncz pomarańczowy(...)Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z sokiem pomarańczowym i ucierać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy i piec gór-dół w 170 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca zostawić babkę na około 8-10 minut w formie
Ala piecze i gotujepysznym sosem malinowym lub innym ulubionym. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g twarogu półtłustego, 6 łyżek maki pszennej, 3 łyżki maki gryczanej, 2 jaja, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub różanego , mąka do posypania deski, 1/2 prażonych płatków migdałów do posypania. Sos malinowy z crema di limoncello(...)solą. Dodać pozostałą kaszę i dokładnie wymieszać widelcem, żeby nie było grudek posklejanej kaszy. Dodać ser rozgnieciony widelcem, wymieszać, dodać kilka łyżek mąki pszennej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Deskę posypać mąką, z ciasta uformować wałek, spłaszczyć dłonią a następnie widelcem, pociąć na małe kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie, wyjmować jak tylko wypłyną na wierzch. Migdały uprażyć
SzczyptaSmaQmaki pszennej(...)utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez
w mojej kuchniprzesady, delikatny, maślany, kremowy a do tego pełen owoców. Do przygotowania biszkoptu potrzebne będą nam: 8 całych jajek 12 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek maki pszennej 3 łyżki skrobi ziemniaczanej kilka kropel soku z cytryny szczypta soli 2 laski wanilii Delikatnie i starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno zaczynając od paru kropel soku(...)mieszając śmietankę z mascarpone i łączymy wszystko w jednolitą masę. Odstawiamy do momentu aż się zetnie. Wystudzonego biszkopta rozcinamy na pół, wyskrobujemy około 1 cm z wysokości środka ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową ze słodkim winem. Gotowego biszkopta pokrywamy resztą kremu który daliśmy
Kuba Gotuje