ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:459/571)

BABKA PARZONA WANILIOWA 425

Dziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa

Ostra na Słodko
Pikantny chleb dyniowy 195

Dzięki pieczeniu w parze wodnej skórka robi się chrupiąca. Niekonwencjonalne połączenie słodkiej dyni z pikantnymi przyprawami to istna orgia dla kubków smakowych! Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej   150g mąki pszennej pełnoziarnistej   2 łyżeczki suchych drożdży (7g)   200 ml ciepłej wody   3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany   1 łyżka oliwy(...)surowej dyni zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie odcisnąć ewentualny sok. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo wodę. Na końcu dołożyć startą dynię, wgniatając ją do środka. Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może

Grunt to przepis!
Rolada ziemniaczana 185

się uczy więc zobaczcie co wyszło....cóż wniosek po przygotowaniu jest taki: w przyszłości jak i rada dla was więcej farszu do środka!!!! Składniki: 500 gram ziemniaków 100 gram maki pszennej 100 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram kaszy manny 2 żółtka 2 łyżki masła 6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju  sól i pieprz koperek Wykonanie: Ostudzone(...)doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z kuchenki dodajemy koperek.Odstawić do przestygnięcia. Ziemniaki rozwałkowujemy tak aby powstał prostokąt o grubości nie więcej niż 1 cm.  Smarujemy placek pieczarkami i ciasto zawijamy w rulon. Nasze ciasto przekładamy na ściereczkę najlepiej lnianą i mocno zwijamy. Końce ścierki mocno zawiązujemy sznurkiem bawełnianym, ostrożnie wkładamy do rondla z gotującą się wodą. Gotujemy

NaKońcuJęzyka
Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i dżemem 157

Proste do wykonania omleciki biszkoptowe można nadziewać różnymi kremami lub po prostu bitą śmietaną i dżemem. Na 12 sztuk 3 jajka 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju Dodatkowo 2 łyżki cukru pudru  do oprószenia ulubiony dżem 300 ml. śmietanki kremówki(...)mąki z proszkiem do pieczenia, zmniejszyć obroty i miksować tylko do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ciasto za pomocą łyżki i formujemy owalne placki o średnicy ok. 8 cm  zostawiając spore odstępy. Biszkopciki urosną. (można wcześniej obrysować kubek lub szklankę.) Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Andzia Pichci
Rogaliki maślane z marmoladą 206

ręcznie krótko wyrabiamy, następnie dzielimy je na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na kształt koła średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszą część nakładamy marmoladę, ciasto zwijamy i formujemy rogaliki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rogaliki nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdy(...)drożdżowe wypieki na słodko: Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Drożdżówki Z Truskawkami, Rabarbarem I Kruszonką Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Chałka Z Kruszonką Artykuł Rogaliki maślane z marmoladą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Ciastka Oponki – kuchnia podkarpacka 218

margaryną. Dodajemy żółtka, śmietanę z drożdżami i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto. Ciasta jest sporo, więc oddzielamy część na pierwszą partię ciastek, a resztę wkładamy do lodówki, żeby nie rosło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm . Foremką wycinamy ciastka, a w każdym z nich wycinamy w środku dziurkę. Ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z orzechami (użyłam grubego(...)regionalne ciastka: Amoniaczki z boru Amoniaczki z Krzemienicy Amoniaczki z masą serową Ciasteczka kruche z wody   Ciastka jeżyki Ciastka kasztanki Ciastka orzechowe z Kołaczyc Ciastka półkruche z makiem Ciasteczka z marmoladą Kokietki Łódeczki rabarbarowe Rudnickie kruche babeczki z orzechami Rożki smalcówki z różą Rożki z Komborni

Trzeci talerz
BUŁKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE PSZENNEJ 235

Pyszne, mleczne bułeczki. Z dodatkiem maku, idealnie smakują przy porannej kawie czy herbacie;) Jestem wielką fanką pieczenia bułeczek, dlatego niedługo możecie spodziewać się czegoś "ode mnie"!  Bądźcie czujni!:)) Z przepisu znalezionego tutaj wychodzi ok. 10 bułeczek. Składniki: -3 szklanki mąki pszennej tortowej -30g świeżych drożdży -2 żółtka -3 łyżki cukru trzcinowego -1/3 (8 dag) masła -szklanka mleka(...)łyżeczki cukru trzcinowego, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, resztę cukru trzcinowego, skórkę z cytryny i sól. Składniki mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i dalej wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na równe części i formujemy małe bułeczki

Smaczne Zdrowe
tort serduszko dla babci i dziadka 116

Do złożenia toru w kształcie serduszka użyłam 3 blaty kwadratowe: kakaowy, makowy, orzechowy oraz 3 blaty okrągłe: dwa biszkoptowe jasne i jeden biszkoptowy kakaowy. składniki na

Domowy Smak Jedzenia
Babka herbaciana 175

Babka to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając

Pyry na Gaz
Tort Czekoladowy 355

              Tort mojego autorstwa, przygotowany na wyjątkową okazję, imprezę imieninową mojego męża. Wygląd tortu

Pan i Pani Smith w kuchni
Omlet bez żółtek - dieta wątrobowa 488

Późne niedzielne śniadanie? Chęć zjedzenia czegoś na słodko? Nic prostszego! Mimo, że dzisiejszy omlet jest smażony to jest to bardzo lekka wersja  omletu cesarskiego , odpowiednia

Słodkie Przyjemności
Drożdżowe paluchy z serem 129

nich rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5-2cm. Na połowie prostokąta rozsmarowujemy masę serową. Następnie ciasto składamy w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Ciasto tniemy na paski grubości około 3-4 cm. Każdy pasek skręcamy kilka razy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy odkładamy na około 20 minut do wyrośnięcia(...)bułeczki: Rogaliki Maślane Z Marmoladą Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Chlebek Bananowy Bez Cukru (151 Kcal) Idealne Jagodzianki Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Artykuł Drożdżowe paluchy z serem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
CHAŁKA NA KEFIRZE 167

ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, dzielimy ciasta na 4 równe części. Każdą część dzielimy ponownie na 4 części - w sumie powinniśmy mieć 16 części. Każdą część rolujemy na wałeczek. Bierzemy 4 wałeczki i zaplatamy jak na zdjęciu(...)jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy na kratce. Rada: Po posmarowaniu chałek rozmąconym jajkiem, możemy je również posypać wedle gustu - sezamem, makiem, płatkami migdałowymi lub kruszonką

Kuchnia MagdaLeny
CHAŁKA NA KEFIRZE 171

ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, dzielimy ciasta na 4 równe części. Każdą część dzielimy ponownie na 4 części - w sumie powinniśmy mieć 16 części. Każdą część rolujemy na wałeczek. Bierzemy 4 wałeczki i zaplatamy jak na zdjęciu(...)jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy na kratce. Rada: Po posmarowaniu chałek rozmąconym jajkiem, możemy je również posypać wedle gustu - sezamem, makiem, płatkami migdałowymi lub kruszonką

Kuchnia MagdaLeny
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 245

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata