Wersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 720 u mnie ekologiczna z Podlasia 380 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 100 g żurawiny suszonej(...)zmiksowałam. Przełożyłam na stolnicę i ręcznie wyrabiałam przez 15 minut :-) 2. Przełożyłam do większej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Następnie uderzamy w ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Kładziemy go na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było nam go przenieść do naczynia. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ja zostawiłam na 50 minut. 4. Pół
kruche babeczkiDrożdżowe racuchy RACUCHY Z JABŁKAMI (siostry Anieli z Anielskiej Kuchni ) Składniki: 50 dag maki 1 szkl. mleka 4 łyżki cukru 2 jaja 2-4 jabłka 3 dag drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju cukier waniliowy tłuszcz do smażenia Etapy przygotowania: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną(...)cienką kosteczkę, na plasterki, (bądź zetrzeć na tarce na grubych oczkach) Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, dodać podrośnięte drożdże i olej Dość luźne ciasto dokładnie wymieszać łyżką, dodać jabłka i mieszać, aż zacznie odstawać od miski Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (aż podwoi swoja objętość Rozgrzać tłuszcz, nakładać placki łyżką, smażyć
Aromatyczne Podróżelaskowe uprażyć w piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi(...)Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny orzech
królestwo garówsię bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: kluski: Duży kalafior łyżeczka cukru łyżka masła maka pszenna jajko sól biały pieprz okrasa: łyżka masła klarowanego 2 białe cebule 2 kiełbasy śląskie Sposób przygotowania: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli(...)masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebule szklimy na maśle i dodajemy kiełbasę. Przesmażamy razem. Mus z kalafiora łączymy z jajkiem i mąką pszenną tworząc gęste ciasto. Ilość mąki zależy od wielkości kalafiora i zawartości wody w przecierze. Konsystencja powinna być taka aby ciasto dało się nakładać łyżką. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
Pyry na GazKolejny przepis na chleb z ziarnami Prosty i nieskomplikowany. Składniki 1kg maki- pół na pół żytnia z pszenną 4 łyżeczki cukru płaskie) 4 łyżeczki soli (płaskie) 2 szklanki mieszanki prażonych ziarenek- Słoneczne Pola i Euforia od Ziarenkowo 1 litr wody pół szklanki oleju 7 dag świeżych drozdży proporcje na 3 średnie keksówki Suche składniki wsypać do miski i wymieszać(...)drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru oraz niedużej ilości mąki. Pozostawić do wyrośniecia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie dośc wolne). Wysmarować masłem foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika i piec na złoty kolor. w 190 stopniach. Idelany chleb to taki, kiedy
Z Kuchni Do KuchniNie wiem czy jest ktoś kto nie lubi rożków. Ja ilekroć przechodzę koło cukierni muszę na nie chociaż popatrzeć. Pokusiłam się o zrobienie ich. Nie wiedziałam
wesoła kuchniaWiecie jaki jest mój ulubiony deser? Taki, który w gruncie rzeczy jest pełnowartościowym posiłkiem i mogę go zjeść o dowolnej porze, gdy najdzie mnie ochota na
Zawsze głodna!głównie z sezamu. Wprost niewiarygodne wydaje się przygotowanie chałwy z tak niewielkiej ilości składników. Chałwę można również przygotować z innych nasion niż sezam. Dla przykładu na Bałkanach powstaje z maku, słonecznika i orzechów. Dodaje się też do niej różne składniki, np. bakalie. Składniki: - 300g ziaren sezamu - 6 łyżek nektaru z agawy - orzechy pistacjowe niesolone bez łupinek (dałam 40g ale można(...)połączą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ubijamy (użyłam szklanki), przykrywamy szczelnie i wstawiamy do stężenia, do lodówki. Chałwa została zrobiona w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Ciastem co prawda nie jest, ale wyjątkowym łakociem – na pewno. Chałwą domową z pistacjami mogą się rozkoszować diabetycy, weganie, wegetarianie, osoby na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Jest
mojewypiekiinietylkoorzechów włoskich 2 łyżki masła 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut(...)odcisnąć sok. Dodać drobno posiekaną rukolę, posiekany ser pleśniowy i zmielone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki, dosypać bułkę tartą. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody
Oryginalny smakpieczenia nadaje się dopiero po 8 dniach. Wcześniej jest za słaby. Potem tylko trzeba go dokarmiać i w razie konieczności zwiększyć objętość. Zakwas powinien mieć gęstość bardzo gęstego ciasta naleśnikowego, ale powinno się go bez problemu mieszać. Co potrzeba: Mąka pszenna tortowa typ 450, Woda z kranu zimna Wykonanie: 1 dzień: Do słoika litrowego dajemy 100 g mąki(...)Zostawiamy w temperaturze pokojowej. 2 dzień: Dodajemy 100 g mąki i 100 g wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką recepturką, żeby się nie zsunęła. 3 dzień: Dodajemy 50 g maki i 50 g wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką recepturką, żeby się nie zsunęła. 4 dzień: Dodajemy 50 g mąki i 50 g wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką recepturką
Bułka z Chlebempełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan pokrojowy w półplasterki Kilka łyżeczek nutelli Szczypta soli Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Jajka wymieszać z olejem i maślanką. Suche(...)składniki wymieszać z płynnymi - można mikserem lub po prostu łyżką lub rózgą. Do foremek do muffinek wlewać po ok. łyżce ciasta, a następnie po pół łyżeczki nutelli. Foremki dopełnić ciastem do ok. ¾ pojemności. Na wierzchu ułożyć po 2-3 półplasterków bananów. Piec ok. 20 min. w 180 C. Gotowe
Gotujemy i jemycukru 50g jogurtu naturalnego 1 jajko 1 szklanka maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) LUB szklanka maki wymieszana z łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli 1/2 szklanki maki (oryginalnie żytniej, u mnie pszenna) 100g posiekanej ciemnej czekolady, lub groszków do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szklanka ugotowanego i zmiksowanego, lub startego na tarce buraczka - ja miałam tylko jednego(...)miksera, ale drewniana łyżka wystarczy w zupełności. Nie przejmuj się, jeśli masa brzydko się rozdzieli, dodanie pozostałych składników powinneo temu zaradzić. Wmieszaj pozostałe składniki - buraczka na końcu. Formuj z ciasta niewielkie kulki, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczaj. Piecz 12-14 minut. Wymij i zostaw do ostudzenia na blaszce
Lejdi of the housebardzo proste. Polecam Wam te pączki z czystym sumieniem, ja na pewno zrobię jeszcze nie raz. Nie dość, że bardzo ładnie wyglądają, to jeszcze bardzo dobrze smakują. Składniki: 3 szklanki maki tortowej 1 szklanka mleka 40 g. masła 1 opakowanie drożdży suszonych (8 g.) 3 łyżki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Do obtoczenia pączków: 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu(...)sól i jajko. Wymieszać i wsypać drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do miski wsypać mąkę i wlać zawartość rondelka. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz krótko zagnieść. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnice
Agusiowe smakołykizawiera ona hity z bloga Moje wypieki. Ja upiekłam tort iście w świątecznym klimacie. Nie znałam tego ciasta wcześniej mimo iż na blogu byłam nie raz. Może ciasto jest nieco pracochłonne i potrzebuje czasu ale efekt końcowy jest tego wart w 100%. Tort czekoladowo makowy z bezami (opium) Biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru kryształu(...)piane. Następnie partiami wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Kiedy cukier nie będzie wyczuwalny między palcami dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Odstawiamy następnie mikser. Dodajemy porcjami wymieszane maki z kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do tortownicy o średnicy 26cm. Wcześniej spód wyłożyłam papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 min w temp. 170C. Po ostudzeniu kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.polecam bułki odrywane róże lub bułki z kruszonką . Jeżeli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 360 g maki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 50 g masła 160 g mleka 60 g cukru 1/4 łyżeczki soli Drożdże pokruszyć do kubeczka i zalać ciepłym mlekiem. Dodać(...)wyrosną. Do miski przesiać mąkę. Żółtko i jajko ubić z cukrem i wlać do mąki. Dodać roztopione wystudzone masło, sól, i wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do miski oprószonej mąką. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie z ciasta uformować wałek
O kuchni z uczuciem