Kolejny przepis na chleb z ziarnami Prosty i nieskomplikowany. Składniki 1kg maki- pół na pół żytnia z pszenną 4 łyżeczki cukru płaskie) 4 łyżeczki soli (płaskie) 2 szklanki mieszanki prażonych ziarenek- Słoneczne Pola i Euforia od Ziarenkowo 1 litr wody pół szklanki oleju 7 dag świeżych drozdży proporcje na 3 średnie keksówki Suche składniki wsypać do miski i wymieszać(...)drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru oraz niedużej ilości mąki. Pozostawić do wyrośniecia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie dośc wolne). Wysmarować masłem foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika i piec na złoty kolor. w 190 stopniach. Idelany chleb to taki, kiedy
Z Kuchni Do KuchniNie wiem czy jest ktoś kto nie lubi rożków. Ja ilekroć przechodzę koło cukierni muszę na nie chociaż popatrzeć. Pokusiłam się o zrobienie ich. Nie wiedziałam
wesoła kuchniaWiecie jaki jest mój ulubiony deser? Taki, który w gruncie rzeczy jest pełnowartościowym posiłkiem i mogę go zjeść o dowolnej porze, gdy najdzie mnie ochota na
Zawsze głodna!głównie z sezamu. Wprost niewiarygodne wydaje się przygotowanie chałwy z tak niewielkiej ilości składników. Chałwę można również przygotować z innych nasion niż sezam. Dla przykładu na Bałkanach powstaje z maku, słonecznika i orzechów. Dodaje się też do niej różne składniki, np. bakalie. Składniki: - 300g ziaren sezamu - 6 łyżek nektaru z agawy - orzechy pistacjowe niesolone bez łupinek (dałam 40g ale można(...)połączą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ubijamy (użyłam szklanki), przykrywamy szczelnie i wstawiamy do stężenia, do lodówki. Chałwa została zrobiona w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Ciastem co prawda nie jest, ale wyjątkowym łakociem – na pewno. Chałwą domową z pistacjami mogą się rozkoszować diabetycy, weganie, wegetarianie, osoby na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Jest
mojewypiekiinietylkoorzechów włoskich 2 łyżki masła 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut(...)odcisnąć sok. Dodać drobno posiekaną rukolę, posiekany ser pleśniowy i zmielone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki, dosypać bułkę tartą. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody
Oryginalny smakpieczenia nadaje się dopiero po 8 dniach. Wcześniej jest za słaby. Potem tylko trzeba go dokarmiać i w razie konieczności zwiększyć objętość. Zakwas powinien mieć gęstość bardzo gęstego ciasta naleśnikowego, ale powinno się go bez problemu mieszać. Co potrzeba: Mąka pszenna tortowa typ 450, Woda z kranu zimna Wykonanie: 1 dzień: Do słoika litrowego dajemy 100 g mąki(...)Zostawiamy w temperaturze pokojowej. 2 dzień: Dodajemy 100 g mąki i 100 g wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką recepturką, żeby się nie zsunęła. 3 dzień: Dodajemy 50 g maki i 50 g wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką recepturką, żeby się nie zsunęła. 4 dzień: Dodajemy 50 g mąki i 50 g wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką recepturką
Bułka z Chlebempełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan pokrojowy w półplasterki Kilka łyżeczek nutelli Szczypta soli Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Jajka wymieszać z olejem i maślanką. Suche(...)składniki wymieszać z płynnymi - można mikserem lub po prostu łyżką lub rózgą. Do foremek do muffinek wlewać po ok. łyżce ciasta, a następnie po pół łyżeczki nutelli. Foremki dopełnić ciastem do ok. ¾ pojemności. Na wierzchu ułożyć po 2-3 półplasterków bananów. Piec ok. 20 min. w 180 C. Gotowe
Gotujemy i jemycukru 50g jogurtu naturalnego 1 jajko 1 szklanka maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) LUB szklanka maki wymieszana z łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli 1/2 szklanki maki (oryginalnie żytniej, u mnie pszenna) 100g posiekanej ciemnej czekolady, lub groszków do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szklanka ugotowanego i zmiksowanego, lub startego na tarce buraczka - ja miałam tylko jednego(...)miksera, ale drewniana łyżka wystarczy w zupełności. Nie przejmuj się, jeśli masa brzydko się rozdzieli, dodanie pozostałych składników powinneo temu zaradzić. Wmieszaj pozostałe składniki - buraczka na końcu. Formuj z ciasta niewielkie kulki, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczaj. Piecz 12-14 minut. Wymij i zostaw do ostudzenia na blaszce
Lejdi of the housebardzo proste. Polecam Wam te pączki z czystym sumieniem, ja na pewno zrobię jeszcze nie raz. Nie dość, że bardzo ładnie wyglądają, to jeszcze bardzo dobrze smakują. Składniki: 3 szklanki maki tortowej 1 szklanka mleka 40 g. masła 1 opakowanie drożdży suszonych (8 g.) 3 łyżki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Do obtoczenia pączków: 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu(...)sól i jajko. Wymieszać i wsypać drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do miski wsypać mąkę i wlać zawartość rondelka. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz krótko zagnieść. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnice
Agusiowe smakołykizawiera ona hity z bloga Moje wypieki. Ja upiekłam tort iście w świątecznym klimacie. Nie znałam tego ciasta wcześniej mimo iż na blogu byłam nie raz. Może ciasto jest nieco pracochłonne i potrzebuje czasu ale efekt końcowy jest tego wart w 100%. Tort czekoladowo makowy z bezami (opium) Biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru kryształu(...)piane. Następnie partiami wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Kiedy cukier nie będzie wyczuwalny między palcami dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Odstawiamy następnie mikser. Dodajemy porcjami wymieszane maki z kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do tortownicy o średnicy 26cm. Wcześniej spód wyłożyłam papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 min w temp. 170C. Po ostudzeniu kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.polecam bułki odrywane róże lub bułki z kruszonką . Jeżeli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 360 g maki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 50 g masła 160 g mleka 60 g cukru 1/4 łyżeczki soli Drożdże pokruszyć do kubeczka i zalać ciepłym mlekiem. Dodać(...)wyrosną. Do miski przesiać mąkę. Żółtko i jajko ubić z cukrem i wlać do mąki. Dodać roztopione wystudzone masło, sól, i wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do miski oprószonej mąką. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie z ciasta uformować wałek
O kuchni z uczuciemczuć majonezu. Sprawdzą się w każdej chwili gdy mamy ochotę na coś słodkiego. 8 szt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki majonezu 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju Polewa czekoladowa: 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru(...)dodajemy majonez. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sitko. Zmniejszamy obroty miksera i partiami wsypujemy mąkę. Na końcu wlewamy olej. Miksujemy jeszcze około minuty. Gotowe ciasto przelewamy do foremek na babeczki (na ¾ wysokości). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 25 minut. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę (nie gotujemy!). Dodajemy cukier puder i połamana czekoladę
VioletoweKucharzeniedaktyli 5 dag rodzynków 1 szklanka mleka lub wody szczypta soli 2 jajka 3 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki) 1 szklanka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao orzechy włoskie Daktyle zalej gorącą wodą doprowadź do zagotowania. Dodaj masło lub olej kokosowy - mieszaj do chwili rozpuszczenia(...)szczyptę soli. Wymieszaj ponownie. Dodaj na końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta. Na każdy placuszek wsypuj rozkruszone orzechy delikatnie wciskając je w ciasto. Upiecz ciastka w temp. 180 st C około 20 minut w zależności od wielkości. Sprawdż patyczkiem czy są dopieczone
Gotuj Sam!Makowczyki to nic innego, jak bułeczki drożdżowe z makiem. Tym razem nadaliśmy im kształt choinek. Składniki: -ok. 70 dkg mąki 405-450 -5 dkg drożdży -6 łyżek cukru -400 ml ciepłego mleka -5 jajek -7 dkg masła -szczypta soli -aromat -masa makowa Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Dolewamy 100 ml mleka. Dodajemy 3 czubate łyżki mąki, mieszamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko i cukier, 3 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat, ok. 35 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Kroimy na trójkąty. Nacinamy brzegi
Maminek kulinarnyprzepisami i natknęłam się na serowe ciastka. Nie czekałam długo by je zrobić bo powiem szczerze zaciekawiły mnie. Składniki (9-10 ciastek) 250 g sera białego 300 g maki 100 g cukru pudru 2 jajka (jedno do cista jedno roztrzepane do posmarowania brzegów) 20 g proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 3-4 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny(...)niego przesianą mąkę i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy 1 jajko, proszek do pieczenia i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy tak żeby powstała gładka masa bez grudek. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 min. W tym czasie możemy wziąć się za jabłka, które obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki, Skrapiamy je sokiem z cytryny
Piekielna Kuchnia Pati