Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina)

Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina)

Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina)

Placek z ciecierzycy, rodowity Włoch, w zależności od regionu może się nazywać socca, farinata lub cecina i różnić się grubością (0,3-1 cm), jednak zawsze jest to mieszanka mąki z ciecierzycy, wody, oliwy i soli. Zmieniają się też proporcje składników i dodatki, z którymi najczęściej jest podawany. Czas przygotowania, a dokładniej pęcznienia ciecierzycy, to dość duża rozpiętość :) od 30 minut do 20 godzin. Można z tego zrobić rewelacyjny patent na domową imprezę, przygotować kilka porcji ciasta i co jakiś cz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu SzczyptaSmaQ

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Autor

SzczyptaSmaQSzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

placki, ciasto, suszone pomidory, mielone, śniadania, śniadanie, impreza, bezglutenowe, pizza przepis, pizza , ciasto na pizze, ser, pieczywo, mak, przekąski, placek z serem, ciasto z bezami, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, bez pieczenia, proste ciasto, domowa pizza, ciasto z makiem, przekąski na impreze

Inne przepisy z SzczyptaSmaQ

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.