Lizać Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka otarta skórka z 1 pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 250 g maki pszennej Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady roztopionej w wodnej kąpieli Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier, sól i żółtka i nadal miksujemy do białości. Następnie(...)mąkę. Na koniec wsypujemy posiekaną z grubsza czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulę, która zawijamy w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm i foremką wycinamy niewielkie gwiazdki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Wystudzone ciastka
Blondynka Gotujemacie ochotę na inne muffinki to zajrzyjcie do Gin i Zuzi zobaczyć jakie babeczki one przygotowały ;) Składniki : 1 średni por 100g chudego boczku (bekonu lub pancetty) 140g maki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 150ml jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta słodkiej i ostrej papryki Przygotowanie(...)ostra paprykę i wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (u mnie papierowe) i nakładać do nich ciasto (mniej więcej do połowy wysokości). Piec przez około 20-30 minut (w zależności od wielkości babeczek) lub do czasu aż będą rumiane, a w środku upieczone (sprawdzać patyczkiem). Smacznego
Codzienne Gotowanieklocka lego. Tort miał być niespodzianką dla (mojego i męża) chrześniaka. Z wielką radością podjęłam się tego zadania. Jeszcze nigdy nie pracowałam z masą cukrową. Zakupiłam niezbędne składniki do ciasta między innymi: sylikonową matę, która okazała się bardzo przydatna podczas wałkowania. Trochę poczytałam w internecie i się dowiedziałam, że nie mogę nakładać masy cukrowej bezpośrednio na tort, ponieważ(...)życzenia. Usprawiedliwiam się tym, że to mój pierwszy taki tort. Tytuł postu powinien brzmieć: napompowany klocek lego. Składniki: Biszkopt I (pieczony w dużej, prostokątnej blaszce) - 6 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Biszkopt II (pieczony w małej blaszce) - 4 jajka - 3/4 szklanki maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Masa truskawkowa
Pan i Pani Smith w kuchniKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie(...)mąki pszennej razowej 650 ml letniej wody 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka miodu płaska łyżeczka soli 20 g pestek dyni, sezamu, maku lub siemienia lnianego dodatkowo: masło do posmarowania formy Sposób przygotowania: Wodę podgrzać w rondelku do temperatury około 35 stopni C (powinno być letnie). Wlej
Wymiar Zdrowiapieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie(...)mąki pszennej razowej 650 ml letniej wody 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka miodu płaska łyżeczka soli 20 g pestek dyni, sezamu, maku lub siemienia lnianego dodatkowo: masło do posmarowania formy Sposób przygotowania: Wodę podgrzać w rondelku do temperatury około 35 stopni C (powinno być letnie). Wlej
Wymiar ZdrowiaSubtelna, wykwintna, powiedzieć by można doskonała . Delicja w wersji de Lux…. pyszne ciasto – sprawdziłam dla Was przepis Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Placek kokosowy ; 6 białek 1 szk cukru ½ szk suchego maku 20 dag kokosu ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać kokos, proszek, mąkę i delikatnie wymieszać. Piec
Apetyczna babeczkaabsolutnie nie wymaga użycia np. robota kuchennego, a do tego jest banalnie proste! Zróbcie i Wy – gwarantuję, że chleb z garnka będzie u Was gościł bardzo często! SKŁADNIKI: * maka pszenna – 750 g * drożdże świeże 25 g * cukier – 0,5 łyżeczki * sól – 2 płaskie łyżeczki * olej – 1 łyżka * ciepła, ale nie gorąca woda – 2 szkl(...)minut. Po tym czasie zagniatamy ponownie i odstawiamy na kolejne 30 minut. Nagrzewamy piekarnik wraz z naczyniem, w którym będziemy piec ( i pokrywką ) do 220C. Do gorącego wkładamy wyrośnięte ciasto, zmniejszamy temperaturę do 200C i pod przykryciem pieczemy ok. 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 25 minut. Gotowe
Ostra na Słodkoświęta wielkanocne, więc myślę, że ten przepis, może Wam się przydać. Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka 2 pełne łyżki kawy Inki Lukier: 1 łyżka kawy Inki 3-4 łyżki(...)ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach. Dodać ekstrakt waniliowy i porcjami wlewać roztopioną margarynę, cały czas miksując. Część ciasta, wyłożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Kawę Inkę wymieszać z mlekiem i wlać do pozostałego ciasta. Wymieszać łyżką i przełożyć do formy, na jasne ciasto
Agusiowe smakołykimąki tortowej 30 g świeżych pokruszonych drożdży 2 jajka 2 żółtka 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 3 łyżeczki soli do posypania sezam, mak, sól, siemię lniane, kminek, u mnie sezam i czarny sezam HELIO Przygotowanie: Drożdże kruszę i mieszam łyżką w dużej misce z 3 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Odstawiam(...)łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soli i 2 całe jajka. Do wyrośniętego rozczynu dołożyć mąkę i masę jajeczną, wymieszać dobrze, dodać roztopione masło, wyrabiać dokładnie ręką ok. 5 minut. Odstawić ciasto na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i robić z nich wałeczki, 2 paseczki przeplatać ze sobą i dobrze połączyć ich końce
Zasmakuj Kuchnityle zwarte, żeby dało się je wałkować. Tak wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je dobrze odgazować, następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich kolejno wałkujemy na kwadrat o wymiarach 30x30 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem zostawiając(...)szynkę i zwijamy w roladę. Ostrym nożem kroimy roladę w 12 plastrów, każdy kawałek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i oprószamy sezamem i/lub czarnuszką bądź makiem. Bułeczki odkładamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wyrośnięte ślimaczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, czyli około 15 minut
Rozpustne gotowanietego chrupiąca beza kokosowa. Mniam Składniki: 500 g ricotty 3 jajka + 2 białka 4 czubate łyżki cukru pudru + 2 łyżki 1/4 łyżeczki zmielonej laski wanilii 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 duże jabłko 1/2 szkl wiórków kokosowych tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Do miski przekładamy ricottę, dodajemy jajka, cukier puder i mieszamy. Następnie(...)pieczenia, mieszamy. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy w małą kosteczkę. Pokrojone jabłko dodajemy do masy sernikowej i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 30 minut w 180 stopniach. W między czasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy do piany wiórki kokosowe
słodkie i nie tylko historie kulinarneDziś przygotowałam bułki pszenne ze słonecznikiem i sezamem. Polecam bo, takie domowe pieczywo jest najlepsze. Wyszły pyszne, chrupiące idealne na śniadanie. Składniki: 450 g maki pszennej 300 ml wody 20 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 100 g słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo 3 łyżki ziaren sezamu 1 jajko Wykonanie(...)wody i 2 łyżki mąki. Odstawić na bok na 10-15 minut. Mąki przesiać razem, dodać do rozczynu, następnie dodać sól, 1 jajko, olej, słonecznik i resztę wody. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Blaszkę
magiczna kuchnia Kasiżurkiem na wielkanocnym stole będzie hitem. Jest bardzo dobra, pachnie kiełbasą, jajkiem, żurkiem i boczkiem. Znika bardzo szybko ze stołu. Okres wielkanocnych przepisów rozpoczynam :-) spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli farsz: 250 g śmietany 18 % ukwaszonej 2 białka 2 jajka 3 łyżki żurku w proszku pieprz(...)boczku wędzonego 2 białe kiełbasy 3 jajka natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę
wesoła kuchnia