Warsztaty z Kikkoman i Tabasco - Smaczny orzech do zgryzienia 210Lepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką warsztatów
Niezły Młynek
Gofry bananowe 191macie do mniejszych gofrów to wyjdzie na pewno więcej :-) Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 większe banany sok z 1 cytryny 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Banany obieramy i wrzucamy do misy miksera, dodajemy sok z cytryny(...)miksujemy. Jak składniki się połączą to dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 4. Gofrownice rozgrzewamy, ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażymy gofry do zrumienienia się. U mnie około 7-8 minut. Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, posypane cukrem pudrem, z owocami. Smacznego
kruche babeczki
Kukurydziany filet z kurczaka faszerowany włoskimi smakami 197domowy szybki obiad z piekarnika. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 80g mozzarelli 8 sztuk suszonych pomidorów 2 garście świeżej rukoli 120g płatków kukurydzianych 1/3 szklanki mleka 14 łyżki maki pszennej 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1/3 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz olej Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni, wałka lub w malakserze. 2. Mleko zmiksować(...)pieprzem, pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy filet przekroić w poprzek (tak aby utworzyć kieszonkę), nafaszerować suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą. 5. Filety obtoczyć w cieście, pokruszonych płatkach kukurydzianych i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 30-35 minut
Szalona Kuchnia Eweliny
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 290szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej(...)grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach! To istna bomba kaloryczna. Możemy jednak lekko zmniejszyć tę ilość kalorii- rezygnując z gotowych mas makowych (zawierają dużo cukrów i zbędnych
Tradycyjna Kuchnia
Babeczki tiramisu 198Skladniki * 110 g masla * 110 g jasnego brazowego cukru * 110 g maki pszennej * pól lyzeczki proszku do pieczenia * pól lyzeczki sody oczyszczonej * 1 lyzka kakao * 2,5 lyzeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku * 2 jajka * 1 lyzka likieru Amaretto Wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Make, proszek, sode, kakao - przesiac, odlozyc na pózniej. W misie miksera utrzec(...)drugim, miksujac do polaczenia sie skladników po kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac, wystudzic na kratce. Krem smietankowy: * 300 ml smietany kremówki * 2 lyzki cukru pudru
w mojej kuchni
Placki ziemniaczane z dynią 198Moje dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał się nabrać i zjadł ze smakiem. Składniki: 1kg obranych ziemniaków 0,5 kg obranej dyni 3 jajka(...)oczkach. Bardzo mocno odciskamy z soku, który puściły ziemniaki. Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na rumiano
Pyry na Gaz
Kruchości miodowo-pomarańczowe 205Orange honey cookies Składniki. 340g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 280 ml oliwy z oliwek 6 dag cukru 140 ml brandy 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 3 łyżki orzechów laskowych posiekanych 1 łyżeczka cynamonu Syrop. 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 1 łyżka soku(...)skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą i stopniowo dodawać do składników mokrych, bardzo krótko miksując, tyle, żeby tylko je połączyć. Jeżeli będziemy wyrabiać zbyt długo, to ciasto zrobi się zbyt lejące i wtedy włożyć na chwilę do zamrażalnika Z ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop
Kulinarny karnet Christophera
Muffiny z konfiturą różaną 194Dzisiaj zaserwuję przepis na muffiny z konfiturą różaną i makiem :) w sam raz na raz, szybkie łatwe i jakie przyjeeeemne ;) Z racji tego, że wczoraj był dzień czekolady, a u mnie czekolady zabrakło niestety, pocieszam się muffinkami z różą ;) Składniki: 0,5 kostki margaryny 1 jogurt naturalny 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklana cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)składniki mieszamy ze sobą i osobno mieszamy składniki mokre (oprócz konfitury). Następnie mieszamy delikatnie wszystko razem i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów po jednej łyżce ciasta, następnie jednej łyżeczce konfitury i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta. Muffiny wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok.180C i pieczemy przez 20-25 minut. Po wyciągnięciu i przestygnięciu muffiny możemy
Emcia Pichci
Mięciutki piernik na zsiadłym mleku 113jest ten przepis. Albo jeśli ktoś uszczęśliwi Was zaproszeniem bez ostrzeżenia, a z pustymi rękoma w progu nie chcecie się zjawić - to jest ten przepis. Składniki: 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 2 jajka 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru 1/2 szklanki oleju 1 mały słoiczek powideł śliwkowych po 2 łyżeczki kakao, cynamonu i przyprawy piernikowej 1 płaska łyżeczka sody(...)cukrem na białą masę. Dolewamy cały czas miksując olej, zsiadłe mleko. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, kakao, przyprawy. Dodajemy słoiczek powideł i miksujemy krótko, do połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 22 - 23 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 45 min, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu studzimy zupełnie. Możemy przeciąć piernik na pół
Kronika Piekarnika
Najprostszy piernik z powidłami i makiem 124Ten piernik piekę co roku, inaczej moja młodsza siostra nigdy by mi nie wybaczała. Robi się go bardzo szybko i prosto, nie musi dojrzewać i jest
Flymetothespoon
Najprostszy piernik z powidłami i makiem 165Ten piernik piekę co roku, inaczej moja młodsza siostra nigdy by mi nie wybaczała. Robi się go bardzo szybko i prosto, nie musi dojrzewać i jest
Flymetothespoon
Chlebek turecki 244uwielbiam go formie opieczonych w tosterze grzanek :) Przepis miałam od dawna w swoim kajecie ale dopiero listopadowa pora przyszła czas na wypróbowanie go. Chlebek turecki 500 g maki pszennej (w tym 50 g pełnoziarnistej) 14 g drożdży 330 ml mleka 50 g masła 1 łyżeczka soli 1/3 szkl. miodu 1 łyżeczka cukru muscavado 4 czubate łyżeczki kawy zbożowej typu(...)dodatkiem przypraw) aż do rozpuszczenia się masła. Studzimy do temperatury pokojowej. Mieszamy mikserem mąkę z resztą składników wlewając powoli mleko z masłem. Dodajemy rodzynki i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto krótko zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do napuszenia na dalsze 30 minut. Piekarnik nagrzewamy w tym czasie do 180 st.C. Wyrośnięty chlebek
Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowa tarta marcepanowa z marchewkowym musem 212składników, aby była jeszcze smaczniejsza i zdrowsza. Bardzo nam smakowała, więc gorąco polecam. Składniki: 50 gram płatków quinoa 40 gram mąki quinoa 60 gram mielonych migdałów 60 gram maki kokosowe 60 gram mąki z tapioki (manioku) 100 gram masła kokosowego 100 gram cukru kokosowego 2 łyżki likieru amaretto 500 gram młodej marchwi 300 ml soku z mandarynek pół(...)listków bazylii Wykonanie: Jajka, olej kokosowy (zimny), mielone migdały, płatki quinoa, mąkę quinoa, mąkę kokosową, mąkę z tapioki, likier amaretto i cukier kokosowy umieszczamy w malakserze i miksujemy na ciasto. Ewentualnie wyrabiamy ręcznie. Gotową masę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Marchewkę obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, studzimy i miksujemy
Quinoa Raz!
Chleb z Vermont na mące orkiszowej! 288orkiszowy , dzisiaj natomiast, chciałabym pokazać Wam przepis na chleb z Vermont J. Hamelmana, tylko trochę zmodyfikowanym przeze mnie, tak aby chleb powstał taki jak chciałam, a mianowicie właśnie z maki orkiszowej a nie białej. Zwiększyłam też minimalnie ilość zakwasu do zaczynu, aby chleb miał po prostu ładne duże dziurki, wydłużyłam też czas jego fermentacji. Sprawdźcie sami, a przepis koniecznie zapiszcie(...)zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej - 170 g wody W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin (ja nastawiam na noc zawsze) CIASTO: - 650 g mąki orkiszowej typ 630 - 120 g mąki żytniej - 420 g wody - 20 g soli - cały zaczyn W dużej misce zmieszaj mąkę żytnią z orkiszową i wodą, odstaw
SMYKWKUCHNI
Babka pomarańczowa 235polałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym. Szybko znikła więc musiała być dobra. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl maki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 szkl cukru pudru 4 jajka 0,5 szkl soku z pomarańczy Victoria Cymes skórka z 2 pomarańczy Poncz pomarańczowy(...)Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z sokiem pomarańczowym i ucierać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy i piec gór-dół w 170 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca zostawić babkę na około 8-10 minut w formie
Ala piecze i gotuje