ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:408/571)

Kluski leniwe 124

smakują polane jogurtem, posypane cukrem i cynamonem. Składniki: 25 dag maki pszennej 70 dag półtłustego twarogu 2 jajka sól Sposób przygotowania: Twaróg przeciskamy przez praskę min. 2-krotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno pianę. Mąkę, jajka, twaróg i żółtka umieszczamy w jednym naczyniu. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy pianę, łączymy z ciastem. Odrywamy po kawałku ciasta. Formujemy

Pobite gary Barbary
Szybkie bułki ślimaki z pomidorowym pesto 199

pomidorowym pesto 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 400 g maki orkiszowej chlebowej łyżeczka soli łyżka cukru 220 g ciepłej wody 40 g oleju 30 g świeżych drożdży jajko, rozbełtane do posmarowania pesto pomidorowego wg tego przepisu Wszystkie składniki prócz jajka i pesto wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. 139

zajmie Wam wiele czasu. Takie makowe ciasteczka możecie tak jak ja zjeść w wolnej chwili lub zabrać je w gości. Spróbujcie. Zachęcam do pieczenia. Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. 2016-04-15 00:38:23 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)wrong? Składniki 50 g miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki maku 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 2-3 krople aromatu pomarańczowego Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Po czym zagniatamy ciasto ręką na jednolitą masę, tworzymy z niej kulę. Z ciasta

Słodkie okruszki
Bagietki pszenne 184

spokój będę miał.       600 g maki pszennej typ 650 360 ml wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant (albo 20-25 g świeżych) Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy

Marder&Marder Manufacture
Torcik borówkowo-porzeczkowy 104

Delikatny i smaczny torcik z masą śmietanową, serkiem mascarpone z białą czekoladą. Torcik zrobiłam dla męża na urodziny. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki maki pszennej 0

Bajeczna Kuchnia
Ricotta scones. 147

kciuki :D  Przepis: 45g mąki pełnoziarnistej 15g maki pszennej 10g zimnego masła 50g ricotty  łyzka mleka  szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników.  Rozetrzeć z zimnym masłem.  Dodać ricottę, łyżkę mleka i dokładnie zagnieść ciasto. Zagnieść w kwadrat, przekroić go na dwie części

More food, love and dreams
Słodka rozkosz-kajmak i ananas-pycha!! 203

ciasto to wymyśliłam sama,i okazało się strzałem w 10 -jest pyszne,masa jest lekka jak chmurka,do tego błogo słodka masa kajmakowa-prawdziwa rozkosz dla podniebienia SKŁADNIKI: na biszkopt: 6 jajek 1,5 szkl.cukru 1,5 szkl. maki pszennej 2 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku dodatkowo: puszka masy kajmakowej,puszka ananasów krem waniliowy dr oetker

Swojskie jedzonko
Kukurydziane scones. 153

kruche,delikatne, pyszne ^^ Przepis: 45g mąki kukurydzianej  15g maki pszennej 15g zimnego masła 30-40ml mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia maliny Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników.  Rozetrzeć z zimnym masłem.  Dodać resztą składników i dokładnie zagnieść ciasto. Przeciąć na pół, powtykać kilka malutkich malin, ponownie delikatnie

More food, love and dreams
Ciasteczka "Makusie" - idealne słodkości do popołudniowej kawki 158

Dziś zapraszam Was na szybkie i smaczne ciasteczka z makiem. Te małe "Makusie" będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Przygotowuje je się szybko i w tym tempie też znikają. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 50 g miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki maku 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 2-3 krople aromatu(...)pomarańczowego Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Po czym zagniatamy ciasto ręką na jednolitą masę, tworzymy z niej kulę. Z ciasta odrywamy małe kawałki, lepimy z nich kulki i lekko spłaszczamy. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Słodkie okruszki
Bułeczki śniadaniowe-ekspresowe 119

dodajemy sól.Smarujemy dłonie olejem i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy bułeczki i układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut  w 200 stopniach. Jeśli lubimy,gdy bułeczki są miękkie, po wyjęciu z  piekarnika,przykrywamy je ściereczką. Przed upieczeniem możemy je również posypać ziarnami sezamu lub makiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Chleb razowy 107

bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis Do dużej miski wkładamy rozkruszone drożdże z mąką pszenną razową i ciepłą wodą , dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę

Smakowite Dania
Chleb pszenno - żytni na zakwasie z włoskim aromatem / Bread wheat - rye sourdough with Italian flavors 133

czarnuszki 1 łyżeczka soli szczypta cukru W misce mieszam obydwie maki razem z pomidorami, bazylią, czarnuszką, solą i cukrem. Następnie dodaję zakwas i mieszam drewnianą łyżką. Stopniowo dodaję ciepłą wodę ciągle mieszając (im więcej doda się wody tym chleb będzie bardziej pulchny, ale trzeba uważać aby nie przesadzić). Wyrabiam ciasto około 10 minut i odstawiam w ciepłe miejsce

Magiczna kuchnia Darii
Chlebek Pita 172

maki pszennej  2 łyżeczki suchych drożdży  przygotowanie Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Mąką wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę  z drożdżami i wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Miskę

Stare Gary
Najlepsze knedle z truskawkami 141

gladkie ciasto.Przy knedlach nalezy pamietac o zasadzie,ze maka stanowi 1/3 objetosci ziemniakow.Jesli to bedziemy wiedziec,zawsze dobierzemy prawidlowa jej ilosc do kazdej ilosci ziemniakow.Mlode ziemniaki moga jej pochlonac  troche wiecej.Ciasto na knedle jest delikatne,dlatego knedle musimy zrobic za "jednym zamachem".Gdy odlozymy to na pozniej ,ciasto nam zacznie sie rozplywac. Z ciasta uformowac walek i odcinac kawalki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baranek orzechowy 145

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na  drugi dzień jest  do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek

Ala piecze i gotuje