ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:400/571)

Biszkoptowa krówka. 195

Białka ubić ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodać cukier, a następnie żółtka z miodem. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut. Składniki na masę: 1 litr mleka 5 łyżek cukru 1 żółtko(...)płatków migdałów Odlać 1 szklankę mleka, dodać żółtko i obie mąki. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać mieszankę maki z mlekiem. Cały czas mieszać żeby nie powstały grudki. Masę budyniową zostawić do wystudzenia. Co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skorupa. Można też przykryć folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem, dodawać

Agusiowe smakołyki
Biszkopt z prostymi kremem, owocami i polewą 361

ciasta prawie nikt nie ruszył, podobnie jak i drożdżówek. Nic to, zostało więcej dla nas. Zwłaszcza mój mąż nie narzekał No i wiem, że nawet po trzech dniach ciasto jest nadal świeże i pyszne. Mam też spostrzeżenie odnośnie kremu. Kiedyś ubijałam kremówkę i dopiero wtedy łączyłam ja z mascarpone. Tutaj wszystko wrzuca się do jednej miski i miksuje do zgęstnienia(...)galaretką bardzo pozytywnie mnie zaskoczył Biszkopt z kremem, owocami i polewą Składniki na blachę: 25×40 cm Biszkopt: – 7 jajek (białka i żółtka osobno) – 200 g maki pszennej – 170 g masła – 170 g czekolady gorzkiej – 250 g cukru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Najlepiej zrobić biszkopt w pierwszej kolejności. Masło wrzucamy

Relaxtime
Szarlotka Kukurydziana 373

Fajny smak, cudna kruchość, no i jabłka! W sumie, wszystko co ma jabłka, musi być dobre!" Składniki: Kruchy spód: 150g masła śmietankowego 250 g mąki pszennej tortowej 150 g maki kukurydzianej 3 jaja 100 g cukru Farsz: 15 średnich jabłek 2-3 łyżki cukru cynamonowego Kruszonka 70 g cukru 120 g mąki kukurydzianej 100 g masła Sposób przygotowania: Do miski(...)mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta). Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy. Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika

Słodkie Przyjemności
Babka wielkanocna 139

okazji świąt, ale też gdy mam po prostu na nią ochotę, ponieważ jest bardzo pyszna. Gorąco polecam!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 250g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie:  1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukier(...)cytryny, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.  2. Formę do babki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki.  3. Babkę piec 50 minut w temperaturze 180st.C. (do suchego patyczka) 4. Upieczoną babkę można polać lukrem i udekorować migdałami i suszonymi owocami lub posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle

Danka Pichci
Cytrynowa babka na oleju 424

babek :) Pyszna jest polana lukrem, posypana cukrem pu drem lub oz dobiona czarna lub białą czekola dą :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 4 duże jaja w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru skórka otarta z całej cytryny sok z 1/2 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju rzepakowego(...)drobniejszych oczkach, dolać sok z cytryny i ponownie masę jajeczną wymieszać mikserem. Suche skła dniki przesypać do miski z mokrymi skła d nikami i wymieszać drewnianą łyżką, aby ciasto zostało na dal napowietrzone.  Masę przelać do natłuszczonej formy i wstawić na około 45 minut (lub do suchego patyczka) do rozgrzanego do 165 stopni. Polać ulubiona polewą lub posypać cukrem

ChilliJemy
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 279

podejrzałam na czyimś blogu całkiem fajny patent, aby paszteciki były pasztecikami – poduszeczkami a nie takimi płaskimi rulonami. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Wystarczy nasze zrolowane ciasto już z nadzieniem, ponacinać co 2-3 cm. Ponacinać, ale nie przecinać do końca. W takiej postaci pieczemy paszteciki, a po upieczeniu tniemy rulony do końca na nasze paszteciki-poduszeczki(...)czas;) Jak wiecie pewnie, my lubimy kminek, dlatego posypujemy zwykle takie paszteciki kminkiem czy czarnuszką. Ale o ile nie wiecie, czy Wasi współbiesiadnicy lubią tą przyprawę, można posypać paszteciki makiem, siemieniem lnianym albo pozostawić bez dodatków. Ja zwykle robię farsz dzień wcześniej. Dzięki temu, nie spędzam w kuchni jednego dnia dużo czasu, tylko robię wszystko z doskoku i całej

Mieszam w Garnku
Rolada rafaello 219

bardzo szybko,i prosto-czego chcieć więcej?....Idealna do kawy i bardzo podzielna-polecam SKŁADNIKI :  Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej, czubata szczypta soli Krem kokosowy: 400 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka Malibu (opcjonalnie) Poncz: 1/2 szklanki(...)kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Blachę o wym.33×37 cm (użyłam takiej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu biszkopt wykładamy na ściereczkę wysypaną cukrem, aby nie przywierała. Ściągamy papier do pieczenia

Swojskie jedzonko
KAJZERKI ŚNIADANIOWE. PROSTE I PYSZNE 420

posmarowania kajzerek, jeśli lubimy - sezam lub mak do posypania. Wykonanie: Do odmierzonej ciepłej wody dodajemy cukier oraz drożdże. Mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki: miękkie masło, jajko, sól oraz wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiamy całość do połączenia się składników. ja robiłam to przy użyciu haka od miksera, ale spokojnie wyrobimy ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką

Walijskie Pichcenie
Bułki pszenne na drożdżach 120

soli Dodatkowo: ziarna do posypania (mak, sezam) 1 jajko rozmieszane z łyżką mleka Przygotowanie: W misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką

Kocham..lubię..gotuję..
Wigilijny wianuszek z kapustą i grzybami 203

przykryciem aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto wałkujemy w kształt prostokąta o grubości 0,5 cm. Układamy farsz  po calości zostawiając 2cm margines zawijamy w rulon, następnie końce zawijamy tak aby powstał okrąg,zlepiamy końcówki. Gotowy okrąg nacinamy ostrym nożem do połowy wysokości wianuszka. Tak przygotowany wianuszek smarujemy roztrzepanym jajkiem,Posypujemy makiem lub czarnuszką i przekładamy

Andzia Pichci
BUŁECZKI SEROWE Z MOZZARELLĄ I SUSZONĄ CEBULKĄ 168

wracać! SKŁADNIKI : ( ok. 15-17 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 40 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 260 ml * cukier – 1 płaska łyżka * jajko – 2 szt * sól – 1 płaska łyżeczka DODATKOWO: * mozzarella – 2 op * ser żółty np. cheddar – ok. 17 plastrów * suszona cebulka * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku

Ostra na Słodko
Tort makowo -orzechowy z wiśniami 197

Wtorek, a ja zapraszam na pyszny tort makowy. Tym samym otwieram nim serię przepisów na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Dotąd torty makowe robiłam z suchego maku

Gosia gotuje
Jak się robi rogaliki. 217

tutaj żadnych tajemnic,  Ciasto wykładamy na posypany mąką blat/ stół. Wałkujemy na grubość 2-3 mm. Kroimy na 8 części. Potem zaczynamy zwijać rogale. Zwijamy od podstawy do czubka. Jeżeli  dajemy nadzienie, zasada jest taka sama. Potem wykładamy na blachę, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem . Pieczemy w 200 st.C / 20- 30 min. zależy

chleba naszego
Kluseczki Gnocchi 200

Tescoma Składniki: 600g ugotowanych ziemniaków 80g maki pszennej, choć dokładna ilość zależy też od gatunku ziemniaków 1 jajko Szczypta soli W oryginalnym przepisie dodatkowo 30g drobno tartego parmezanu. Ja przygotowałam kluski bez dodatku sera. Przygotowanie: Ugotowane wcześniej ziemniaki, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mąkę, jajko oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto. Na posypanej mąką stolnicy przygotować wałeczki o średnicy

W garach u Gosi
Leniwe 194

pełnotłustego twarogu 1 jajko ok 1/3 szklanki maki pszennej szczypta soli Dodatkowo brązowy cukier cynamon 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde 2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem  3. W oryginale ciasto formujemy

Słodki Kompromis
Ciasteczka cynamonowe z maszynki 176

roznosi się po całym domu! 300 g maki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka startego cynamonu 1 jajko 200 g masła lub margaryny Marmolada do dekoracji Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz przesiany przez sitko cukier puder. Wbijamy jajko. Dodajemy starty cynamon i posiekaną margarynę lub masło. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Kawałkami przekładamy do pistoletu lub maszynki

VioletoweKucharzenie
Bułeczki mocno nadziane serem. 211

jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego troszkę maku do posypania 4 łyżki mleka do posmarowania bułek Wykonanie :     Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze

Sama słodycz i szczypta chili
Krakersy - krakersiki 188

łyżki oleju rzepakowego, 200 g maki pszennej, 50 g siemienia lnianego złotego, świeżo mielona papryka chili do smaku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól,  chili, pastę z pomidorów, olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy siemię lniane, mąkę pszenną i wyrabiamy gładkie ciasto (jak na pierogi). W razie potrzeby dodajemy mąki

Moniki Smakołyki
Biszkoptowe babeczki z orzechowo - cukrową posypką. 173

   Babeczki powstały bardzo szybko i tak samo szybko zniknęły. Moja córka uznała ze sa godne polecenia wiec to robie ;-)         Skłądniki

Radość kipiąca uśmiechem.
Gofry z żytniej razowej mąki - śniadanie 254

Pyszne razowe gofry z maki żytniej. Przyznam, że bałam się je robić. Wyobrażałam sobie jak lądują w koszu. Nie upieczona breja.  Ale widziałam na jednym z blogów, że wyszły z żytniej mąki. Ucieszyłam się jak dziecko, bo mam sporo żytnich mąk. Ciągle je kupuję nie pamiętając, że przecież mam. Ciasto wygląda śmiesznie. Jest szare jak popiół, ale pięknie się

AZgotuj!
Chleb żytni 147

razem zgodnie z planem :) 250 g maki żytniej typ 720 250 g mąki żytniej typ 2000 150 g zakwasu 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin przed pieczeniem. Wrzucamy/wlewamy/wsypujemy zatem wszystkie składniki do miski i wyrabiamy ciasto. Nie musimy długo, wystarczy 7 minut. Mąka żytnia

Marder&Marder Manufacture
Bułki kukurydziane 143

mleka 150 g mąki kukurydzianej 400 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki syropu klonowego 50 g masła Masło kroimy na małe kosteczki i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy do miski. Albo możemy wyrabiać na kuchennym blacie, to już jak lubimy. No i właśnie wyrabiamy ciasto. Przez 15 minut. Ma być elastyczne

Marder&Marder Manufacture
Racuchy bananowo - kokosowe 218

łyżek wiórek kokosowych - 1/2 szklanki maki owsianej - 1 jajko duże - 3/4 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i żółtko. Białko ubij na sztywno dodaj do masy i wymieszaj.  Banana kroimy w grube plastry zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Podajemy posypane wiórkami

SMYKWKUCHNI
BABECZKI Z JABLKAMI LUB BANANAMI W SRODKU 254

blaszki użyłam formy do babeczek i zmniejszylam ilosc skladnikow :D:D. Pyszne, puszysyste i lekkie! Dobre na przekąskę, do kawy/herbaty, dla dzieciakow i na gorące dni. SKLADNIKI: -1 szkl. Maki -2 jaja -3/4 szkl. Cukru + troche cukru do posypania owocow -5 dag margaryny -1 lyzeczka proszku do pieczenia -2 jablka lub 2 banany ( możemy zrobic 1 polowe babeczek(...)jabłek, możemy posypac również cynamonem). Polowe porcji margaryny roztopic. Zoltka utrzec z cukrem, dodac przestudzona margaryne. Do zoltek z cukrem dodac proszek do pieczenia i make, dokladnie wymieszac. Jeżeli ciasto jest zbyt geste, dolewamy wody. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie polaczyc z ciastem. Foremke natłuszczamy 2 czescia margaryny ( ja mam metalowa forme, ale tez sylikonowe foremki) i lejemy

PychaDania
Sezon na węgierki - Knedle :) 183

ziemniaków czubata łyżka maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 żółtko 1/2 kg śliwek cukier sól Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Z mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka szczypty soli i ziemniaków zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki

vegetanie
Kluski śląskie 179

ŚLĄSKIE  SKŁADNIKI: ziemniaki - 1,5 kg maka ziemniaczana - 3 łyżki jajko - 1 sztuka WYKONANIE: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta).  Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy

Kuchnia Beaty
Bułki z czosnkiem 172

godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części.  Uformować kulki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godziny. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Można posypać ziarnem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania