ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:400/571)

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą 140

Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 250 gram masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka  1 jajko Masa jabłkowo-dyniowa: 1 kilogram jabłek 1,5 kilograma dyni 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Sok z połowy cytryny 4 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Lubella 1,5 szklanki maki(...)ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, posiekane masło, żółtka oraz jajko. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem, spód wylepiamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut

Bajeczna Kuchnia
Makowiec podwójnie rolowany 169

zaskoczyć Rodzinę i znajomych :)   Tym razem proponuję makowiec ,niby zwykł ale zwinięty inaczej co nadaje mu ciekawego efektu a oto przecież nam chodzi. Składniki na dwa duże makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka 3% - 100 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli(...)olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany. Nadzienie : - 850 g maku z puszki u mnie Bakaland - 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka lub 2 zmielone czerstwe drożdżówki - łyżka rodzynek - 2 duże łyżki pokrojonych orzechów włoskich   Kruszonka

Wypieki Rene
Makaroniki z kremem maślanym-moje pierwsze :) 133

Witam kochani postanowiłam zrobić makaroniki-pyszne, małe ciasteczka migdałowe z kremem maślanym. Chociaż nie wyszły zbyt piękne to smakowały rewelacyjnie. Polecam wypróbować :) SKŁADNIKI -100g cukru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kruche ciasteczka! 163

Najlepsze domowe ciastka! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać super przepis na ciastka, jak w łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można(...)przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-) Zapraszam po przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 250 g masła - 350 g maki pszennej typ 480 - 200 g mąki orkiszowej - 3 żółtka - 2 białka - 2-3 łyżki śmietany 12% - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 4 pełne łyżki miodu - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: - 1/2 szklanki wiórków kokosowych

SMYKWKUCHNI
Krótka wielkanocna przypominajka 173

Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym(...)rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza   Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą

Kulinarne przygody Gatity
Najlepszy na świecie jabłecznik Pani Krysi 143

szczęściem. Bazą tego ciasta jest półkruche ciasto, które idealnie trzyma jabłka w ryzach. Jabłecznik ładnie trzyma formę, nic się nie rozjeżdża i nie rozpada. Jest idealnie kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach. Polecam, będziecie zachwyceni. Składniki na dużą prostokątną blachę o wymiarach 25x 35 cm: miarą jest kubek o pojemności 250 ml 2 kubki maki pszennej 1 kubek(...)dwie części. Dla ułatwienia sobie pracy możesz od razu jedną połową wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli masz ochotę i chcesz aby było perfekcyjnie to rozwałkuj ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą w włóż na 15-30 minut do lodówki (lub całą blachę i jedną połówkę zawiniętą w folię). W międzyczasie zetrzyj jabłka (mogą być ze skórką

greenscarf
MAKOWIEC ŚNIEŻNY 182

idealne,ale zapewniam,że ciasto jest warte grzechu. Biszkopt ( 20x30cm blacha)   6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać na końcu.Piec ok 30 min w 180st.C.   Masa makowa: 25 dag maku 10 dag cukru  3 białka(...)gorącą wodą i gotować na małym ogniu ok 15 min. Po tym czasie zdjąć z ognia,odstawić na 20 min. Następnie mak osączyć,dwukrotnie zemleć w maszynce. Gotowy mak ponownie przełożyć do garnka bądź patelni,dodać białka,miód mleko,cukier olejek migdałowy oraz bakalie - wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając,aż do uzyskania gęstej masy. Gorącą masę makową

Niespełnione zdolności kulinarne
Rolada z kremem kokosowym i marakują. Konkurs! 105

Jest tak pyszna i piękna sama w sobie, że naprawdę ciężko jej się oprzeć. Pyszny, puszysty biszkopt, krem z marakui i krem kokosowy z mleka kokosowego tworzą niebiańskie ciasto, które rozpływa się w ustach. Pulpa z marakui jakiej również użyłam zawierała pestki i wiecie co? Te pestki marakui są tak fajne, tak ciekawe podczas gryzienia, że ma się wrażenie(...)cały smak owocu został w nich zawarty.  Składniki do rolady z kremem kokosowym i marakują: Biszkopt: 4 jaja 75 g cukru 75 g mąki pszennej 25 g maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego (tylko stała część), u mnie mleko kokosowe Koala 2 łyżki cukru 1 śmietan fix Warstwa z marakują: 1 puszka

MamaOskarka
Obwarzanki 102

mleko, jajko i wyrośnięte drożdże. Ciasto zarobić na elastyczną masę, ewentualnie podsypując mąką. Wyrabiać przez kilka minut, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Z wyrośniętego ciasta oderwać 1/4 ciasta i uformować je w długi wałeczek. Im dłuższy i cieńszy wałek tym większa średnica obwarzanka. Z wałeczka utworzyć pętelkę na jego środku, a następnie końcówki owinąć dookoła pętelki(...)minutę, następnie ostrożnie je obrócić na drugą stronę i znów poczekać minutę. Wyciągnąć je za pomocą łyżki cedzakowej i wyłożyć na blaszce. Wszystkie podgotowane obwarzanki posmarować wodą i posypać makiem wedle uznania. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 190C przez około 40 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić na kratce lub drewnianej desce. marcelina

Czerwony Gupik
Lukier niejedno ma imię 195

pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm. M 1,5 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lub białego octu winnego Sposób przygotowania Białka oddzielić od żółtek najlepiej dzień wcześniej(...)gotowany z maka ziemniaczaną Składniki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 1,5 łyżki stopionego masła 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej aromatu wg uznania Sposób przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety

Pyry na Gaz
Ryba w lekko pikantnym sosie słodko-kwaśnym - Fish in sweet-sour sauce 246

Ryba w pikantnym sosie słodko-kwaśnym to jedno z najbardziej znanych lub najczęściej zamawianych potraw rybnych w zachodniej Europie. Zaznaczam: "jedną z" Kawałki ryby usmażone wcześniej w cieście kukurydzianym i wymieszane potem z gotowym sosem słodko-kwaśnym z chrupiącymi warzywami podaje się do białego ryżu. Uwielbiam tą rybę. Zawsze mi żal gdy wyławiam na talerzu ostatni kawałek rybki ... a chciałoby(...)ciasto się "zetnie" a opadający kawałek nie przyklei się automatycznie od dna. Smażyć jednorazowo tyle kawałków by garnek nie był przepełniony na powierzchni. Ryba smaży się stosunkowo szybko. Wystarczy, że ciasto będzie lekko złoto- brązowe. Wyławiać kawałki ryby łyżką cedzakową na arkusz papieru by osączyć z nadmiaru tłuszczu Rozgrzać na woku lub dużej patelni olej i wrzucić na niego imbir

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chałka orkiszowa 103

godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy wałek. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na nim z wałków zaplatamy warkocz. Oba końce warkocza zawijamy pod spód. Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać ziarnami, makiem lub kruszonką przygotowaną z ok. 50 g masła

Kucharzyca
Gofry bananowe 177

GOFRY BANANOWE Składniki: 2 jajka 1 dojrzały banan 120 g maki orkiszowej lub innej szczypta sody Przygotowanie gofrów: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z bananem, a białka ubić na sztywną pianę. Do zmiksowanego banana wsypać mąkę połączoną z sodą, dobrze połączyć składniki. Na koniec dodać do ciasta pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gofrownicę posmarować odrobiną oleju kokosowego

kolorowotorcikowo
Miękkie ciasteczka z kropelkami czekoladowymi, w jednej misce mieszane... 183

łyżka goracej wody 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliiowego 1 1/2 szklanki maki szczypta soli 1/2 szklanki kropelek czekoladowych (u mnie - 48% kakao) Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, lub silikonowa mata. W dużej misce Ubij mikserem wszystkie składniki, oprócz czekolady.  Wmieszaj czekoladę do gładkiego ciasta. Nabieraj łyżka porcje i układaj na przygotowanej blaszce.  Piecz około

Lejdi of the house
Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową 121

szklanki rodzynek  3 łyżki suchego maku  1/3 łyżeczki cynamonu  1/3 łyżeczki kardamonu  2 łyżki syropu klonowego lub z agawy  2 łyżki oleju  ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady  Przygotowanie: Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy i kroimy

Moja Mama Gotuje
Karpatka - łatwe ciasto dla początkujacych 559

domowych zapasach. A ciasto parzone z Której robi sie Karpatkę zawsze wychodzi. Można zamaist budyniu wykorzystać gotowy krem do Karpatki z torebki. Będzie mniej "lejący", bardziej galaretkowaty. Takie ciasto to szybka alternatywa na coś słodkiego. Ważne aby krem z robić z dużego budyniu familijnego bo inaczej będzie go za mało, lub z dwóch mniejszych. I ważna wskazówka: mleka do budyniu(...)opakowaniu wyjdzie również dość gęsty, ale jeszcze bardziej gęsty będzie ładniej się trzymał przy krojeniu Karptki na porcje. SKŁADNIKI: 125 g masła śmietankowego 250 ml wody 250 g maki pszennej 5 jajek 1 duży budyń waniliowy (rodzinny) lub krem z torebki do karpatki 700 ml mleka (na budyń rodzinny) lub tyle ile wskazane jest na kremie 3-4 łyżki cukru

Sztuka gotowania w/g Samiry
CIASTECZKA CYTRYNOWO - MALINOWE 86

Składniki: 20 g margaryny 100 g cukru pudru 300 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka śmietanki do kawy 1 cytryna Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Laurenta o smaku malinowym 1/2 czekolady gorzkiej (50g) Przygotowanie: Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka

Ciastka - domowe słodkości
Muffiny podwójnie kokosowe... 106

bardzo delikatnie! Nie może być goracy! W średniej misce wymieszaj obie maki, proszek do pieczenia i sól. Wmieszaj 1/2 szklanki kokosu. W osobnej misce roztrzep widelcem jajako, cukier, olej kokosowy, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wlej do mieszanki suchych składników i delikatnie, szybko zamieszaj - tylko do połaczenia składników. ( Moje ciasto wydawało się za gęste - dodałam jeszcze niwielki chlust mleka. Podejrzewam

Lejdi of the house
CHAŁKA PO ŻYDOWSKU 130

szkl.mąki 3 jajka żółtko 1 łyżka soli 1 łyżka maku 1i 1/3 ciepłej wody ``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozetrzeć z cukrem,wymieszać z ciepła wodą,odstawić na 10min.Roztrzepane jajka ,masło,sól,dodać do drożdży,wymieszać.Dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto.Odstawić na 1 godz. i 30 min.do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 6 równych części.Z każdego uformować wałek.Spleść 2 warkocze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków 119

szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. […] Artykuł Domowa Masa Makowa do ciast

Domowe Torty
Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 147

przygotowane poniżej różnią się od tych tradycyjnych lubelskich tym, że zamiast maku zawierają czarnuszkę, a w miejsce zwykłej pszennej mąki występuje tu pełnoziarnista mąka orkiszowa. Jednak najważniejsze elementy pozostają bez zmian – złocista barwa, chrupiąca skórka i wspaniały zapach wydobywający się z ciepłego jeszcze piekarnika. Składniki na 6 bułeczek: Ciasto: 2 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej, najlepiej ekologicznej (u mnie

Roślinna - blog wegański
Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady 144

łyżka mleka lub masła W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i szczyptę soli, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 105

łyżka nasion babki jajowatej • 1 łyżka sezamu • 1 łyżka maku • 1 łyżeczka czarnuszki • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 8 g drożdży suszonych • 1/3 szklanki oleju • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch

To co kocham
Pleśniak 163

waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy

Szczęśliwa kuchnia
Wytrawne drożdżówki 196

pleśniowy, tymianek czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano czerwona cebula, mak Dodatkowo do posmarowania bułek : Olej lub 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, serek, oliwę, sól. Wymieszać do połączenia składników. Następnie stopniowo dodać mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej

Codziennik Kuchenny
Bułeczki maślane z krówką 266

Składniki: ½ torebki suszonych drożdży ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru 25 dag maki 2 żółtka jaja ¼ kostki masła 1 cukier waniliowy masa krówkową migdały do dekoracji Wykonanie: Masło stopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę z drożdżami, zrobić wgłębienie i wlać letnie mleko. Następnie dodać żółtka, cukry i wyrobić ciasto dolewając połowę masła. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Tradycyjna Kuchnia
torcik z masy makowej ( z kawą i wiśniami) 147

kiepskiej jakości.  Tort sam w sobie był bardzo smaczny. Mak i kawa fajnie ze sobą współgrały a kwaśne wiśnie przełamały trochę mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam go ze względu na to, że tort miały jeść dzieci.  *tortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy makowej (850 g) 5 jajek 100 g cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placki z cukinii i marchewki. Na mące jaglanej. Bezglutenowy, szybki i zdrowy obiad lub kolacja. Doskonałe dla wegetarian. 223

wtarłam surową cebulę. Aby były pożywne, a zarazem lekkie użyłam bezglutenowej maki jaglanej oraz ziemniaczanej. Racuszki doskonale nadają się do śniadaniówki szkolnej, jako pyszny obiad do pracy lub jako szybka kolacja z rodziną. Idealne dla wegetarian. Są bezglutenowe i bezmleczne. Smakują wyśmienicie z gęstym naturalnym jogurtem. Podczas przygotowania ciasta nie solę, ponieważ cukinia puści wtedy sok. Ciasto jest dzięki temu

Naturalna Kuchnia
Marcowe migawki 108

już efekt końcowy moich wypocin :) Ubzdurałam sobie maki, M też się spodobało - mówisz, masz :) 1. Ekm... no każdemu należy się odrobina luksusu. Jeden z wieczorów, kiedy M był jeszcze w pracy a ja sama siedziałam w towarzystwie kieliszka wina i czekolady... :D 2. Produkcja ciastek owsianych - pora na lżejsze wypieki :) 1. Przeurocze klamerki do bielizny kupione w Biedronce

My simple kitchen
Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 139

mnie i mojej mamy) kocham te cudne kluseczki oblepione słodkim makiem i bakaliami! moja mama podała swoją wersję z domowym pszennym makaronem, natomiast  ja przygotowałam wersję z lanymi żytnimi kluskami BOMBA <3 Składniki (1 porcja): 4 łyżki domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały) kluski  - 2 łyżki mąki żytniej(...)wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna gotujemy na małym ogniu około 2 minuty od wypłynięcia klusek odcedzamy kluski i mieszamy z masą makową SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ravioli z grzybami 181

pierogi...moja córka je lubi...ja zresztą też. 25 dkg maki  100 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju dowolne nadzienie [ u mnie grzyby] Mąkę wysypać na blat, wbić jajko i dodać wody, z tym, że nie dawać całej wody za jednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls) 111

minutach ciasto raz złożyć i odstawić na kolejne 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 części. Z każdej uformować bułkę. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 15 minut. W tym czasie przygotować masę ryżową na wierzch: 120 g białej maki ryżowej 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru

Pełny talerz
Pleśniak 165

waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Żytnie placuszki z makiem 146

żytnie z makiem na jogurcie naturalnym ~ Składniki: 50g mąki żytniej 150g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka maku mniej niż 1/2 łyżeczki sody ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jeśli masa będzie za gęsta (u mnie była) możemy dodać trochę maślanki/kefiru. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżeczka

Kuchenny Skrawek Nieba
Puszyste ślimaczki z makiem 138

numerów gazety TINA.   W oryginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki   wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam. Przepis na 12 drożdżówek: Składniki na ciasto: 2 i 1,2 szklanki mąki 15 g suszonych drożdży

Na słodko lub wytrawnie
Przepisy na Boże Narodzenie i Wigillie 141

miodowe z żurawiną Kruidnoten - Holenderskie pierniczki Kruche z żurawiną Ciasta Szarlotka krojona     Drożdżowa szarlotka z budyniem Pani Walewska Makowiec drożdżowy Piernik przekładany powidłami Czarny Orfeusz Sernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Torcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczne Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Śnieżna morelka Śliwka w trufli z biaej czekolady Cukiereczki

Moje pyszne gotowanie