migdałowego Margarynę rozpuścić i wystudzić. Mąkę, mak, wiórki, cukier oraz proszek do pieczenia wsypać do większej miski i wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i olejek. Połączyć. Zimne białka przełożyć do osobnej miski, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Przełożyć do miski z mąką i delikatnie wmieszać w składniki. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 10x29 wyłożonej papierem do pieczenia
kulinarnyswiatdomiskładniki: 1000 g fasolki szparagowej 100 g boczku 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka maki 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 kromki chleba
Domowy Smak Jedzeniakolejny propozycja dla tych, którzy wolą wypieki drożdżowe. Właściwie pierwotnie miał być to jeden chleb, ale ciasto wyszło dość luźne, więc pomyślałam o czymś w rodzaju małych chlebków. Przy okazji wykorzystałam małe prostokątne foremki o wymiarach 11,5 x 6, 5 cm, które kupiłam kilka miesięcy temu i rzadko od tamtego czasu używałam. Można wykorzystać do tego przepisu każdych innych(...)foremek lub jednej niedużej blaszki. Skład jest dość prosty : 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki maki kukurydzianej łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli szklanka kefiru ( można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym) 1/3 szklanki ciepłej wody Wykonanie też jest proste : Jak zawsze mąkę pszenną przesiałam do miski, wsypałam mąkę kukurydzianą, drożdże, cukier, sól, wlałam kefir
apetytnapieczenieJednym z tradycyjnych ciast (ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej(...)piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto będzie lepiące). Następnie odstawiamy na jakieś 30 min. ciasto wtedy zmieni konsystencję i nie będzie takie klejące) Małą łyżeczką nabieramy ciasto i w zwilżonych wodą dłoniach lepimy kulkę (jak zmoczymy
IMPRESJA SMAKUczekoladowy z nutą wanilii... Składniki na blaszkę 22cm Masa czekoladowa: - 500g sera białego z wiaderka - 100g cukru pudru - 1 duże jajko - 1 duża łyżka kakao - 1 duża płaska łyżka maki ziemniaczanej Masa biała: - 250g serka Mascarpone - 250ml śmietanki 30% - 80g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Spód: - 8 herbatników maślanych Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać na 180 stopni, na środkowej półce(...)litra wody, Blaszkę 22cm owinąć szczelnie folią aluminiową, wyłożyć herbatniki, wszystkie składniki na masę czekoladową wymieszać, tylko do połączenia składników, wylać masę na herbatniki i wstawić blaszkę z ciastem do blaszki z wodą, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni i pieczemy godzinę, wyłączamy i uchylamy drzwiczki aby sernik się ostudził. Zimny sernik wstawiamy do lodówki na ok 2 godzin
Wypieki Renesamą, jako dodatek do sałatek lub mięsnych dań. Polecam spróbować bo przepis jest dziecinnie prosty a i czas krótki. Składniki na 1 szt ok 30 cm średnicy: -250g maki najlepiej typ 650 -125ml ciepłej wody -25g świeżych drożdży -pół łyżeczki cukru i soli -2łyżki oliwy z oliwek Na wierzch: -łyżka oliwy z oliwek -pół łyżeczki rozmarynu(...)kilka czarnych oliwek Sposób wykonania: Drożdże wymieszać z 3łyżkami wody i cukrem, odstawić na ok 10minut aż rozczyn wyrośnie. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki, wyrabiamy ok 10 minut, ciasto jest dość "luźne", posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko i wykładamy na papier do pieczenia posmarowany oliwą, to zapewni
Wypieki Reneprawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje smak domowej skórki pomarańczowej. Po raz pierwszy ciasto drożdżowe upiekłam bez dodatku cukru. Cukier zastąpiłam miodem, a lukier zrobiłam na bazie zmielonego ksylitolu. Powiesz, że miód to też cukier! Owszem, ale o niebo jednak zdrowszy od białego(...)Zawiera witaminy, wiele minerałów, antyoksyadantów i ma dużo niższy indeks glikemiczny. Babka została upieczona z mąki orkiszowej. Zapraszam na tradycyjną babkę drożdżową w nowej, zdrowszej odsłonie! Skladniki: 500 g maki orkiszowej jasnej 630 1 laska wanilii 250 ml mleka 4 żółtka 60 g masła 4 łyżki miodu 40-50 g drożdży szczypta soli 100 g skórki pomarańczowej (z tego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uwielbiam kokosowe wypieki i dzisiaj znowu ciasto kokosowe. Tym razem bardzo lekka, delikatna i mocno kokosowa pianka, która po prostu rozpływa się w ustach. Do tego moje ulubione cukierki kokosowo migdałowe. Nie czekajcie za długo by je zrobić bo będziecie żałować. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku(...)letnią żelatynę. Jeśli masa będzie rzadka poczekać chwilkę aż zacznie tężeć i wylać na biszkopt. Odłożyć na 2-3 godziny lub całą noc do lodówki by stężała. Przed podaniem ciasto pokroić w kostkę, posypać wiórkami kokosowymi i na środku ułożyć rafaello. * Jeśli mleko kokosowe będzie z wierzchu twarde przełożyć całość do garnka i zmiksować blenderem na gładko. Inspiracja z moimi
Ala piecze i gotujekuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki, uśmiechałaś się radośnie, opowiadałaś i popiskiwałaś... A potem - biegłaś w swoja stronę, w swój(...)pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 szkl. mleka 2% lub 3,2 % 1 szkl. cukru 3 jaja 125 g masła sól Słoik śliwek w soku własnym Kruszonka: 5 dag maki pszennej 5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu 5 dag masła Wykonanie: Mleko lekko podgrzać - ma być ciepłe, ale nie gorące. Przesiać mąkę. Masło rozpuścić. Przygotować zaczyn. W tym celu
kolorowotorcikowociasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Przygotowuje je zawsze z 9-letnią córką, ale jest tak łatwe że mogłaby z powodzeniem przygotować je sama. Wystarczy wymieszać kilka składników i upiec. Jest wilgotne, korzenne i puszyste. Znika jeszcze gorące Składniki: (na formę keksówkę) 4 jajka M szklanka cukru szklanka oleju słonecznikowego 1 i ¾ szklanki maki krupczatki łyżeczka proszku do pieczenia(...)zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy olej, a następnie porcjami suche składniki, ocet i kefir. Na końcu dodajemy słonecznik oraz startą marchewkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka). Czas przygotowania: 70’ Trudność: łatwe Ilość porcji: 16 Kaloryczność: 260 kcal/porcja
Pyry na GazPuree z dyni nie jest daniem samym w sobie. Jest to składnik potrzebny do przygotowania różnych dyniowych dań. Za równo na słodko, jak i na słono
Moja DelicjaDeser na śniadanie? Czemu nie 🙂 Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano
Moja Delicjaktóry na pewno Was zachwyci. Miąższ chleba jest obłędnie sprężysty i bardzo smaczny, a skórka tak chrupiąca, jak żadna inna. Przygotowanie ciasta trwa pięć minut i co ważne w tym przepisie nie musicie przygotowywać rozczynu, a później ciasta właściwego podwójnego wyrastania itd. Tutaj wystarczy wymieszać składniki i przełożyć je od razu do foremki po 20 minutach można wstawić chleb(...)spowoduje, że chleb zaparuje od spodu, a jego skórka się rozmiękczy. Smaczenego! Notes Ciasto jest dość gęste i klejące i nie należy dolewać więcej wody! Ciasto bardzo szybko rośnie w foremce – uważajcie aby nie przykleiło się do folii spożywczej, żeby temu zaradzić można posmarować wierzch ciasta olejem lub posypać mąką. Chleb wypróbowałam w różnych kombinacjach i tak, można
SprawdzonaKuchnia.plpotrzeba: 300 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej, 400 g maki pszennej tortowej typ 450, 150 ml wody (150 g) zimnej, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyki oleju, 1 łyżeczka soli, Mleko do posmarowania (opcjonalnie) Wykonanie: Do miski dajemy wszystkie składniki, mieszamy, a następnie zagniatamy delikatne ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Miskę przykrywamy pokrywką lub folią, zostawiamy
Bułka z Chlebemwyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie].Jeszcze raz wyrobić 3m/interwał.Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą ].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie
Moje domowe kucharzenieodciskamy z nadmiaru płynu np. przez gazę lub pieluchę tetrową. Do maku dodajemy pozostałe składniki: podprażone bakalie, skórkę pomarańczową, miód oraz rodzynki z rumem. Mieszamy, łącząc jednocześnie z roztopionym i przestudzonym masłem oraz kilkoma kroplami aromatu migdałowego, lub jeśli wolimy- rumowego. Tak przygotowaną masę wykorzystujemy do wypieku ciast, drożdżówek czy świątecznych potraw (np. pierogów). Możemy ją także przechowywać do kilku
Kuchnia w czekoladziePieczemy go w tortownicy 24 cm biszkopt składniki 4 jajka 1/2 szkl cukru kryształu 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki suchego maku 2 łyżeczki proszku do
Moje Wyrobywyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie].Jeszcze raz wyrobić 3m/interwał .Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą ].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około
Moje domowe kucharzeniełyżka cukru 1 żółtko 5 g sezamu jasnego, czarnuszki lub maku ((do posypania)) Mąkę, cukier, sól i drożdże wsyp do miski. Masło rozpuść w rondelku, a mleko lekko podgrzej. Dodaj masło i mleko do pozostałych składników (wskazówka: mleko nie może być gorące tylko lekko ciepłe). Wyrabiaj ciasto do powstania jednolitej masy. Następnie odstaw je do wyrośnięcia
Przepisy na widelcu400ml zimnej wody 30g płatków owsianych bezglutenowych 10g siemienia lnianego 170g maki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 10g łusek babki jajowatej papier do pieczenia firmy FPHU Green Pack WYKONANIE: 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. 2. Połączyć z pozostałymi dodatkami, przemieszać łyżką drewnianą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką, pozostawić na około 2 godziny. 4. Blaszkę
Dziś Ja gotujejajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i zmiksować tylko chwilę mikserem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku, nagrzanym
Agusiowe smakołykiSkładniki: 60 g mąki gryczanej 1 łyżka maku 100 ml mleka roślinnego lub krowiego 1 jajko 10 g cukru kokosowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka masła klarowanego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej masło i nakładaj porcję ciasta. Przewróć placki na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki
Zdrowie na języku :Pnajbardziej te z serem i bananem. Dziś zrobiłam z maki razowej i były jeszcze lepsze niż tradycyjne. Spróbujcie są przepyszne :) Składniki: 1,5 szklanki mąki razowej 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki
magiczna kuchnia Kasinajbardziej z bułką tartą ;) Składniki: 250 gram sera chudego 90 gram maki 1 jajko duża szczypta soli dodatkowo: tłuszcz bułka tarta Przygotowanie: Jajko mieszamy za pomocą rózgi do momentu połączenia się żółtka z białkiem. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę pszenną i jajko. Zagniatamy ciasto, podsypując odrobiną mąki. Z ciasta formujemy wałek, grubość zależy od naszych
Życie zaczyna się w kuchniblaszkę ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej ( najlepiej 1/2 szkl maki pszennej zastąpić krupczatką ) 2 żółtka 100 gr masła 1/2 szkl cukru razem z waniliowym (waniliowego 1-2 łyżki) ewent. 2 łyżeczki śmietany kwaśnej 18-12% ewent. kilka kropel esencji waniliowej 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy 1-2 łyżeczki śmietany ), chowamy
Gotowanie...to proste !Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne/silikon. Moje zdanie... Dzięki szablonom każde ciasto zyska niepowtarzalnego wyglądu. Zresztą nadają się także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami - czy innymi dowolnymi produktami. Ja użyłam maku i w ten sposób mój pozornie prosty tort prezentował się naprawdę wyjątkowo
Di gotujePrzepis pochodzi od sąsiadki mojej Babci. Ciasteczka są kruchutkie i delikatne. Piekła je moja Babcia, Mama, a teraz ja. Warto. Składniki 45 dag maki 1 kostka
czarrna od kuchnigarść rodzynek Wykonanie: Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Obie maki dokładnie wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, żółtka dodać do mąki. Wlać płynne, ostygnięte masło i 2 szklanki wody. Wymieszać składniki, w miarę potrzeby dolewając wodę. Ciasto powinno przybrać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie
kolorowotorcikowomleka 2 jaja 2 łyżki oleju 1,5 szkl maki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka cynamon mus jabłkowy Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować
Kuchenne aromatyłyżeczka soli, Wykonanie; Przygotuj zaczyn: rozetrzyj drożdże z łyżka maki i łyżka cukru. Zalej je 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. pozostałą makę przesiej, wymieszaj z solą, dolej ciepłe mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj.Starannie wyrób, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na stolnicę wysypana maką, chwile je zagniataj, następnie uformuj wałek długości formy
Anioły w kuchniSkładniki: 1 królik 3-4 fileta z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej przyprawy do królika: 2 ząbki czosnku, majeranek, tymianek
kgwjanczewozakwasu 600 g mąki pszennej (dałam typ 650) 50 g maki żytniej jasnej (ja dałam typ 2000) 100 g płatków owsianych 15 g soli 3 łyżki cukru, miodu, melasy (dałam miód) Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do misy robota i wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około
Sto kolorów kuchniPrzelać ciasto do okrągłej, wyłożonej papierem, formy/tortownicy. Czereśnie odsączyć, wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałów. Piec w 175 stopniach C, około 60 min. W przepisie wykorzystałam bakalie KRESTO raz BackMit. Bakalie te oma w swojej ofercie firma VOG Polska . BackMit to gama tartych bakali - orzechy, migdały i mak. Dzięki nim szybko przygotujemy ciasteczka i inne wypieki - oszczędzając czas. KRESTO
kolorowotorcikowo